Sistemul de pensii din Cehia este format din 2 piloni: pilonul I, denumit si PAYG (pay as you go), care este obligatoriu pentru toti angajatii si pilonul III facultativ.

Varstele de pensionare in acest moment sunt de 61 de ani si 8 luni la barbati si pentru femei intre 56 de ani si 4 luni – 60 de ani si 4 luni, depinzand de numarul de copii. Prin reforma aprobata in 2003 varstele de pensionare vor creste insa la 63 de ani pana in 2016 la barbati, respectiv pana in 2019 la femeile care nu au copii. Daca se contribuie deja timp de 25 de ani la pilonul 1 de pensii, un angajat se poate retrage din campul muncii mai devreme cu 3 ani decat prevede legea, iar daca acesta doreste sa munceasca si dupa ce a atins varsta de pensionare, va primi un bonus cand va iesi la pensie.

Un lucru interesant in Cehia este faptul ca la calculul vechimii in munca se iau in considerare anii de studiu (maxim 6 ani de studiu dupa ce persoana a depasit varsta de 18 ani), anii in care nu se munceste (maxim 3 ani din momentul in care nu mai primesti somaj), perioada in care se are grija de copil (pana cand acesta implineste 4 ani, aceasta perioada neputand fi calculata pentru ambii parinti in acelasi timp), perioada in care se face stagiul militar si perioada in care se are grija de batrani cu varste de peste 80 de ani sau de persoane cu dizabilitati.

Pentru a primi pensie de la stat un angajat trebuie sa contribuie la sistemul de pensii timp de 25 de ani sau sa fi contribuit minim 15 ani in momentul in care varsta sa atinge pragul de 65 de ani. Se mentioneaza faptul ca in acesti ani sunt inclusi si anii despre care s-a vorbit mai sus ca se calculeaza la vechime. Ca o paranteza, daca utilizezi 6 ani pentru studii, 2 ani muncesti, 4 ani te ocupi de cresterea copilului, 3 ani din restul vietii in care nu muncesti ti-i acorda statul ca perioada in care ai „contribuit” si traiesti din averea mostenita de la o matusa, cand implinesti 65 de ani statul iti face « cadou » pensia.

Contributia platita catre sistemul public de pensii este de 28%, din care angajatorul plateste 21.5%, restul fiind suportat de catre angajat. Cei care desfasoara activitati independente platesc integral cota de 28% din veniturile lor. Aceasta cota este printre cele mai mari din tarile membre OECD, doar Italia, Ungaria si Slovacia avand cote mai ridicate.

Pilonul I de pensii acopera atat pensiile celor care au atins varsta de pensionare cat si pensiile speciale (pentru dizabilitati, pentru vaduve, pentru orfani, pentru veterani de razboi etc..). Din banii stransi la pilonul I de pensii, aproximativ 30% sunt cheltuiti pentru pensiile speciale, restul fiind alocati celor retrasi din campul muncii la varsta de pensionare.

Pensia se calculeaza luand in considerare 2 elemente: o suma fixa, de baza , plus o alta suma calculata in functie de veniturile salariale ale participantului. Suma fixa da dreptul tuturor celor ce au contribuit la pilonul I de a obtine o pensie minima. Sumele de la care incepe calculul pensiilor in Cehia pornesc de la 8400 CZK (aproximativ 320 de euro), 30% dintre pensii pornesc de la valori cuprinse intre 8400-20500 CZK si 10% peste aceasta suma (peste 790 euro). Trebuie mentionat faptul ca mai mult de 99% dintre pensionari au pensii mai mari decat 8400 CZK.

 Poate fi cumulata pensia cu salariul ?

Legislatia din Republica Ceha nu prevede in mod expres inderdictia cumulului pensiei cu salariul de la stat.  Pentru angajatii statului, cumulul pensiei cu salariul este permis pensionarilor care s-au pensionat pe limita de varsta numai pe o perioada mai mica de un an.

Prima problema este faptul ca legislatia muncii interzice sa fii angajat la stat pentru o perioada atat de scurta. Astfel, nimeni nu poate sa fie si angajat la stat si sa primeasca si pensie. Restul cetatenilor pot cumula cele doua venituri pentru o perioada mai mica de un an in cazul in care sunt pensionati pentru limita de varsta. In cazul in care sunt pensionati anticipat au dreptul sa cumuleze pensia si salariul pana ajung la varsta de legala de pensionare.

 Anul 2018 vine cu vești bune pentru pensionari…..

După publicarea datelor privind inflația din iunie, Oficiul Ceh de Statistică cunoaște toate datele necesare pentru a stabili valorificarea totală. Pensiile vor crește cu 4%, ceea ce reprezintă o creștere de 475 de coroane pentru pensia medie.
Creșterea totală a pensiei este determinată de doi indicatori. Cresterea prețului de consum intre anii 2016 si 2017, 2,3%. Al doilea indicator este creșterea reală a salariilor în cursul anului. Aceasta a fost de 3,3%, iar jumătate din această creștere a fost folosită pentru majorarea pensiilor, care după rotunjire este de 1,7%.
Un amendament la lege care a adus un nou mecanism avantajos pentru valorificarea este valabil începând cu 1 august. Acest amendament ia în considerare, de asemenea, creșterea indicelor costului de viață al gospodăriilor, care a atins numai 2,1% anul trecut, și, prin urmare, un indice general al prețurilor de consum de 2,3% va fi utilizat în valorificarea începând  cu ianuarie 2018. În speranța că salariile reale vor fi calculate doar cu o treime, așa cum ar fi cazul, pensiile ar crește cu 3,4%, ceea ce ar însemna 410 de coroane pentru pensia medie pentru limită de vârstă. Pe baza datelor CSO, suma de pensie de bază va crește de la 150 CZK la 2700 CZK la 1 ianuarie 2018.  În același timp, ponderea pensiilor va fi majorată cu 3,5%. Cheltuielile de valorificare vor ajunge la 16,6 miliarde de coroane în 2018.

Noiembrie 2017

Autorități din domeniul pensiilor

Česká správa sociálního zabezpečení
Czech Social Security Administration
Křížová 25
CZ – 225 08 Praha 5
Tel.: +420 257 062 860
E-mail: posta[at]cssz.cz
Website

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministry of Labor and Social Affairs
Na Poříčním právu 1
CZ – 128 01 Praha 2
Tel.: +420 221 921 111
E-mail: posta[at]mpsv.cz
Website

Serviciu public de ocupare a forței de muncă

Správa služeb zaměstnanosti
Karlovo náměstí 1359/1
CZ -128 00 Praha 28

Postal address: Na Poříčním právu 1
CZ -128 01 Praha 2
Tel.: +420 221 921 111
E-mail: kontaktni.centrum[at]mpsv.cz
Website

Birou de legătură pentru lucrători detașați

Ministry of Labour and Social Affairs
Mr. Matěj Gregárek
Na Poříčním právu 1
CZ – 128 01 Praha
 2
Tel.: +420 221 922 253
E-mail: matej.gregarek@mpsv.cz
Website

Iulie 2017

Datele se actualizeaza

18 Comentarii

 • buna ziua.articol foarte interesant.Am 54 de ani, lucrez in Cehia de aproape 10 ani cu mici intreruperi.as vrea sa stiu ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficiez de pensie?Va multumesc pentru raspuns.Mentionez ca sunt multi romani care lucreaza de ani buni in Cehia si ar fi interesati de aceasta informatie.

  • Stimată Nina, dumneavoastră vă încadrați pentru pensie comunitară ce va fi oferită de fiecare stat în parte, România și Cehia. Anii de vechime în muncă (cotizare) din Cehia se cumulează cu cei din România la stabilirea stagiului total de cotizare realizat. Deschiderea dreptului de pensionare se va realiza în România deoarece vârsta de pensionare pentru femei este mai mică decât cea din Cehia (Ex femei nascute in ianuarie 1963 pensonare de la 62 ani și 4 luni în România și la 64 ani și 8 luni în Cehia).

 • Buna ziua, daca sunt de 6 ani in pensie de boala gradul II,cu o pensie de 750 lei, cat ar fi cotizatia anuala aproximativ, daca vreau sa recuperez vechime pentru pensia la limita de varsta? Si daca am 4 copii inainte de 1990 si inca unul nascut in 2000, deneficiez de vreo reducere a varstei de pensionare? Multumesc anticipat, nu credeam ca exista asa ceva ca si ceea ce faceti dvs aici!!! Voi apela cu siguranta la serviciile dv profesionale cand va veni momentul

 • Bună ziua. .Am 48 ani lucrez an chiar cu contract de muncă de 10 ani.Soția are 44 de ani lucram amândoi an aceasta firma .Am dori sa știu cun putem face sa primim o pensie și ce condiții trebuie sa andeplim. Cum putem proceda ca an România am fost și nI sa spus că nu pot controla dacă lucram sau nu cu acte an regula .Ăsta fiind an Reșița județul Caras Severin. Va rugam spuneți Cum putem proceda sa obținem o pensie după atâtea ani lucrați .Vă mulțumesc pentru răspunsul dvs..

  • Stimate Duralia Marius Vasile, va trebui să obțineți de la Autoritatea de Securitate Socială din Cehia( Departamentul Administrare Baze de Date) -Reprezentanța locală un extras cu perioada de cotizare si veniturile realizate( denumită Lista Orientativa – in Cehia). La depunrea cererii pentru ”Lista Orientativă” va trebui să aveâi copii după cartea de identitate, certificat de naștere si numărul de asigurare socială/cod fiscal din Cehia. Există un formular tipizat care odată completat și insoțiti de copiile după actele menționate se va putea trimite la : CSSA Departamentul de baze de date de administrare, Cross 25, 225 08 Praga 5. Acest document va sta la baza completării cerererii pentru pensia comunitară România -Cehia, dacă până la împlinirea varstei de la care veți putea solicita

 • Buna ziua,
  Am 58 ani sunt pensionar in Romania, fiind fost angajat MApN si lucrez de 8 ani in Cehia, care ar fi stagiul minim pentru obtinerea unei pensii din Cehia?
  Se pot cumula anii de studiu?
  Pot beneficia de ajutor de somaj in Cehia in cazul intreruperii activitatii, pentru ce perioada?
  Multumesc anticipat,
  Cu stima,
  Florin D.

 • Buna ziua. Tatal meu are 63 de ani, nascut pe 31.05.1955, are vechime 35 de ani in munca. De 8 ani jumatate lucreaza in Cehia si vrea in aceasta luna sa depuna actele de pensionare anticipata in Romania. Pentru vechimea din Cehia de 8 ani jumatate are dreptul la pensie dupa legislatia lor sau trebuie un minim de mai multi ani? Multumesc anticipat.

  • Stimată Diana, tatăl dumneavoastră are dreptul la o pensie comunitară anticipată parțială deoarece a cotizare in spatiul comunitar (EU) 35 de ani motiv pentru care se va deschide acest drept la casa de pensii de pe raza domiciului avut în România. De asemenea Cehia recunoaște stagiul de cotizare realizat în România și poate acorda o pensie aticipată iar la 65 de ani o pensie de bătrânețe. Pentru detalii legate de valorile pensiilor si documentația necesară puteți accesa serviciile dezvoltate de http://www.pensiata sau http://www.europensie.ro , in acest sens ne puteți scrie la calcul@pensiata.ro sau calcul@europensie.ro.

 • buna ziua,am virsta de 62 ani si sunt in pensie din 2021 beneficind de grupa de munca.Din 2012 lucrez in cehia si as dorii sa stiu la ce virsta as putea s-a ma pensionez din cehia.Va multumesc

  • Stimat Stirbu Gheorghe, varsta standard de pensionare in Cehia este de 65 ani. Anii realizați în grupe superioare de muncă din România nu au efect de reducere a vârstei de pensionare în Cehia. Penytru alte forme de pensionare din Cehia reveniți la contact@europensie.ro .

 • Buna ziua ma numesc Streinu Gheorghe sunt pensionar in Romania cu 27 de ani vechime dar am mai lucrat in Cehia inca 8 ani intrebarea mea este daca pot acumula acesti ani deci daca se pot adauga la cei 27 din tara si cei 8 ani din Cehia suma lor fiind 35 ani care sunt standard in Romania.

Lasă un comentariu