Pensia in Marea Britanie, Dată limită 21.06.2021


Stagii necesare, vechime, contribuție

Stagiul de Cotizare necesar în sistemul public de pensii britanic
Stagiul minim de cotizare este de 10 ani
Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.

Plata pensiei

Pensia se plăteşte săptămînal şi are valoarea standard de 155,65 lire sterline pentru un stagiu complet de cotizare.
În cazul în care ai cotizat mai puţin pensia se calculează proporţional.

Exemplu:  Daca ai muncit 15 ani, atunci valoarea pensie este rezultatul dintre 155,65/35 x 15 = 66,7 lire săptămînal.

Dacă ai muncit în Marea Britania, România şi/sau în alte state din UE atunci pensia se va calcula după sistemul comunitar(pro rata temporis), revenindu-vă cea mai avantajoasă valoare dintre cele două calcule efectuate de către fiecare stat în care aţi muncit: dacă îndepliniţi condiţiile pentru calcul după sistemul naţional şi apoi după cel comunitar.

Unde depun dosarul de pensionare ?

Pentru a deschide dreptul la pensia dorită trebuie cunoscut faptul că odată pensionat în România solicitarea pentru pensia din Anglia se face tot la casa de pensii din tară, acesta prin serviciul de pensii internaţionale va instrumenta dosarul pentru obţinerea pensiei din Anglia.

Formulare

Dacă nu sunteţi pensionat în Romania şi aveţi rezidenţa în Anglia, atunci puteţi solicita pensionare din UK , detalii găsiţi aici Formular pensie Anglia


Instituții care gestionează dosarele de pensionare în UK.

Serviciu public de ocupare a forței de muncă

Jobcentre Plus Offices
Tel.: +44 845 6060 234 or (Free number accessible only in the UK) 0800 055 6688
Website

Department for Employment & Learning (DEL) Northern Ireland
Jobs & Benefits offices and JobCentres
Tel.: 0800 353530 (Free number accessible only in the UK)
E-mail
Website

Autorități din domeniul pensiilor și al muncii

International Pension Centre
Tyneview Park
UK – Newcastle-upon-Tyne NE98 1BA
Tel.: +44 191 218 7777
E-mail: TVP.internationalqueries[at]thepensionservice.gsi.gov.uk
Website

Department for Work and Pensions
Caxton House
Tothill Street
London
UK – SW1H 9DA
Tel.: +44 171 238 3000
Website

Posted Workers National Liaison Office
Department for Business and Skills

1 Victoria Street
London
SW1H 0ET

Tel.: +44 / 207 215 5000
E-mail

Website

Pentru ajutor legat de intocmirea si depunerea dosarului de pensionare scrie la contact@europensie.ro .

V.VMMXX   www.europensie.ro

51 Comentarii

 • Buna ziua. As vrea sa stiu totalitea punctelor la claculul pensiei se imparte la 35 atat pentru barbati cat si pentru femei? Multumesc?

  • Stimată Silvia, în cazul bărbaţilor totalul punctelor se împarte la 35, iar în cazul femelior la stagiul complet prevăzut în Anexa Nr 5 din legea 263/2010. Trebuie precizat că în anumite cazuri (minerit şi alte domenii) impărţitorul este diferit de cele doă situaţii de mai sus.

 • Stimate domnule Covaciu ,

  am o vechime de 27 ani in Romania si 10 ani in Uk, sunt nascuta in 1957 as dori sa imi spuneti daca pot sa cumulez anii lucrati pentru a depune actele de pensionare aici in Uk.
  Multumesc

  • Stimată Daniela Marin, stagiile de cotizare (vechime în muncă ptr care s-a plătit și reținut CAS) realizate în România și Marea Britanie sunt recunoscute reciproc de către cele doua state conform legislației UE în domeniul pensiilor, urmare sunt cumlate pentru stabilirea drepturilor cuvenite la pensionare cf prevederilor lgilor pensiilor publice din cele doua țări. Detalii suplimentare veți primi pe adresa de e-mail.

  • Buna ziua Daniela
   Ai rezolvat problema? Ai reusit sa iesi la pensie?
   Intreb, pentru ca si eu sunt interesata de acest aspect
   Stir cumva o dares de email de la departmental de pens din UK?
   Multumesc mult

 • Buna seara. Foarte important ceea ce spuneti. Ajutati-ma va rog si spuneti-mi daca am inteles corect:
  Cazul meu si al dotiei:cotizatie in Romania 22ani. In Anglia 2 ani. 22+2=24
  156/35×24=£…pensie din UK . Bineinteles la varsta de pensionare din UK si pp ca este cea mai avantajoasa.
  Daca asa este, multi romani vom fi fericiti. Totusi nu prea i-mi vine sa cred. Va rog sa ma lamuriti pe mine si pe alte mii de romani.
  Multumesc anticipat si toate cele bune va doresc

  • Stimate Valeriu,calculul este ceva mai complex, deoarece se aplică principiul prorata temporis, iar pensia se acorda de fiecare stat în parte . Logica dumneavoastră de calcul este aproape completă, dar diferența aduce cu totul alte rezultate. Pentru detalii și un calcul corect puteți apela la serviciile de calcul pensie comunitară dezvoltat de http://www.pensiata.ro și partenerii.

 • Buna ziua
  Am muncit 4 ani in UK și acum vreau să mă retrag in tara
  Acești 4 ani o sa mi se adauge la vechime când o să ies la pensie? cum

 • Stimate domnule Covaciu,
  Ma numesc Anuta Ciubancan sunt pensionara in Romania din 2012 (am 65 ani) si tot din oct.2012 lucrez in Anglia taxele insa sunt platite din 2014 pina la zi .Intrebare ; daca asi putea sa primesc un ajutor de pensie de acolo si cum ar trebui sa procedez.Eu muncesc in continuare in acelasi loc .Asi putea sa aplic pentru pensie si sa si lucrez acolo?
  Va multumesc mult.

  • Stimată CIUBANCAN ANUȚA, pensia comunitară din Anglia se va solicita de la casa de pensii din România ( serv. pensii internaționale) de pe raza domiciliului dumnavoastră. În cazul în care doriți să accesați serviciile noatre de calcul, intocmire dosar și depunere dosar de pensie, scrieți-ne la calcul@europensie.ro pentru detalii.

 • Stimate domn,

  Am aproxmariv 23 de ani lucrati in tara si 11 ani in UK. Acum lucrez in tara unde ma voi pensiona . Va rog sa ma sfatuiti unde trebuie sa apelez ca anii lucrati in UK sa fie transferati la vechimea din tara.
  Va multumesc,

  • Stimată Adriana Evans, pentru perioada de cotizare realizată la sistemul public de pensii din UK va trebui să aveti un document care să ateste stagiul de cotizare realizat ce se eliberează de Department for Work and Pensions Tel.: +44 171 238 3000, sau să aveți la dosarul de pensionare contracte de muncă și codul fiscal din UK, deoarece biroul de pensii internaționale de la casa de pensii vor obține de la autoritățile britanice din domeniul pensiilor publice stagiul de cotizare pe care l-ați realizat în regat.

 • Buna ziua!
  Am si o eu o intrebare. Cu ce act si cine il elibereaza pentru a dovedi ca am lucrat la sofer 3 ani in Anglia. vreau sa ma angajez in Romania si imi cere experienta 3 ani?
  Multumesc

 • Buna ziua,
  Am varsta de 57 de ani, am lucrat in tara 22 de ani incluzand stagiul militar(1 an si 6 luni), momentan lucrez in U.K. de 10 ani si intrebarea mea este, daca in momentul cand voi inplini 60 de ani voi putea solicita pensie anticipata in Romania? Deasemenea, am inteles ca exista notiunea de pensie anticipata si in U.K. cu limita de varsta de 55 de ani, se pot aduce anii lucrati in Romania pt a solicita pensie anticipata in U.K? Multumesc.

 • Am lucrat in uk 5 ani ca selfemployed se pot cumula la pensia din romania? In ro mai am11ani lucati ms

 • Buna ziua.
  Ma numesc Gabriel M., sunt pensionar militar si de curând m am intors din Irlanda de Nord unde am lucrat timp de 3 ani ca infirmier șef. Ce ma sfătuiți să fac pentru a reuși să intru în drepturile de pensie pentru anii lucrați în Regat?
  Cu deosebit respect,
  Gabriel

  • Stimate Gabriel, mai intai la trebui să obțineti de la autoritatile in domeniu din regiunea in care ati muncit in UK cu stagiul de cotizare realizat in regat. Apoi , inainte de a implini varsta standard de pensionare din UK, va trebui sa solicitati prin serviciu ”pensii internationale” la la casa de pensii la care sunteti arondat in Romania ( Casa de pensii publice nu militara) pensia comunitara din UK. PENTRU ALTE DETALII SCRIETI LA CONTACT@EUROPENSIE.RO .

 • Buna ziua d-le Covaciu. Am lucrat in tara, in invatamant, 19 ani iar in UK 10 ani. Nu mai am adresa in tara si sunt cetatean britanic. As dori sa stiu cand voi fi eligibila sa ies la pensie anticipata si cum ar fi mai bine sa provedez. Sa le cumulez in tara sau in UK? Sunt nascuta in 1972. Multumesc.

 • Bună ziua vă rog să mă informați am 2 ani lucrați în uk 2 în Italia și încă lucru în uk. În România vreau să încep să plătesc măcar 10 ani cind o să fie vremea pensionari acești ani cumulati ar fi suficient pentru minimul de pensie?

  • Veți avea nevoie de minim 15 ani de stagiu în UE, iar anii realizați în UK se pot volatiliza dacă exit-ul ( BREXIT) este unul dureros pentru cei care au muncit si cotizat în UK, ca urmarre vă recomand să vă asigurați minim 15 ani în UE fără anii cotizați în UK.

 • Am o nelamurire… eu am 42 (stiu ca varsta de pensionare la mine este 67 ani . in 2045 din ce am putut vedea pe HMRC ) ani muncesc in UK de 4 ani .. si platesc si NHS pension si pensia normala de stat. Acum nu stiu care pensie este mai mare si daca doresc sa platesc in plus pentru a primi o pensie mai mare ? Multumesc

  • Stimat Adrian Suditu, in cazul dumneavoastră prioritatea numărul 1 trebuie să fie realizarea stagiului de cotizare minim cerut de legea sistemului public de pensii britanic, deoarece ”ieșirea” UK din UE poate duce la o ruptură dureroasă în domeniul pensiilor prin nerecunoașterea stagiilor de cotizare realizate în spațiul UE. Cu detalii legate de cele 2 sisteme voi reveni pe adresa dumneavoastră de e-mail.

 • Buna ziua ,
  Am un stagiu de cotizatie de 15 ani in uk ( pensia de stat) si un numar de 22 ani vechime in Romania . Am varsta de 61 de ani si inca muncesc in uk . Pentru ca la acest moment vreau sa aplic pentru pensia anticipata am doua intrebari ..
  -Unde este mai indicat sa fac acest lucru in UK sau in Romania ?
  – Puteti face o consiliere pentru finalizarea procedurilor ? Multumesc .
  Numai bine .

  Didinel Zahariea

  • Stimat DIDINEL, din fericire nu puteți alege unde e mai bine, deoarece prin Regulamentul UE legat de prestatiile sociale ( inclusiv pensiile) valoarea pensiei este aceiasi indiferent de unde o veti accesa. Dar regula este ca obligatoriu va trebui sa solicitati pensia din tara unde aveti domiciliul stabil, chiar daca solicitati pensia din alt stat. Pentru consultanta scrieți la contact@europensie.ro sau office@pensiata.ro .

 • Buna ziua,
  titlul articolului este ”Pensia in Marea Britanie, Dată limită 21.06.2021” dar in articol nu apare nimic referitor la acea data.
  S-a schimbat ceva sau se va schimba ceva in iunie datorita Brexit-ului?
  Intreb fiindca vreau sa ies anul acesta la pensie si vreau sa stiu daca sa ma grabesc sau nu.
  Consultanta d-vs. se face doar prin email sau se poate si telefonic?

  • Stimata Dana, practic data era ca si limita avand in vedere legislatia privind iesirea din UE a UK, data de la care trebuie aflate care sunt prevederile referitoare la pensii.

 • Bună seara.Numele meu este Elena B,aș avea și eu o intrebare:fiind născută în 1968 ,care ar fi vârstă mea de pensionare în UK?am în România 15 ani și în UK 11 ani.
  Multumesc

 • Buna seara …Acum ca Anglia a iesit din UE pt.anii munciti in UK voi lua pensie de aici sau ii duc in Romania ?
  Am 62 de ani ,pt Romania sunt deja calificata pentru pensionare .. ,pot lua pensie din Romania ? .si cind voi implini 66 de ani voi putea lua pensie pt.anii munciti aici din UK ?
  Multumesc

 • Buna ziua
  Va multumesc pt. raspunsul anterior ,dar as dori sa-mi raspundeti inca la o intrebare .
  Sotul meu are 65 de ani si primeste pensie din Romania .In Ianuarie anul viitor face 66 de ani .Pentru ca a lucrat si in UK poate solicita pensie si de aici ? sau trebuie sa duca anii in Romania ?

  Va multumesc

 • Buna seara,
  In august 2023 voi deveni pensionar in Romania iar in august 2024 in UK. Locuiesc si lucrez in UK si voi continua sa locuiesc si sa lucrez in UK si dupa ambele pensionari. Puteti sa imi spuneti, va rog, cum ar trebui sa procedez pentru a obtine cea mai avantajoasa varianta a celor doua pensionari si in final sa primesc o pensie cumulata in UK. Va multumesc

 • Buna ziua. Indeplinesc conditiile de pensionare in Romania . Sunt rezident in Marea Britanie (UK) . Am fost sa imi depun dosarul de pensionare la Casa de Pensii din Romania , dar nu au vrut sa mi-l primeasca deoarece sunt rezident in Marea Britanie si mi s-a spus ca datorita acestui fapt , sunt obligata sa imi depun dosarul in UK . Va rog , daca puteti sa imi spune-ti unde anume trebuie sa imi depun cererea si documentele ptr pensionare , in UK ? Mentionez ca este vorba despre pensia din Romania , nu despre cea din UK . Multumesc!

 • Baibarac Olga
  Buna ziua am o intrebare va rog ajutati-ma.In luna octombrie 2022 voi face 66 ani
  lucrez in UK dar nu am 10 ani lucrati numai noua.Sunt cetatian român cu domiciliu in Republica Moldova .Este vreo posibilitate dea primi pensie din uk ori nu.?
  Multumesc

  • Stimată Olga, regula de a avea minim 10 ani în UK rămâne, dar se poate completa cu ani lucrati in România sau alte state din UE. Dacă aveți staggiu de cotizare doar la sistemul public de pensii din Republica Moldova, atunci nu vă ajută în acest caz deoarece între Republica Moldova si UK nu exista acord încheiat in domeniul securității sociale. Pentru alte detalii reveniti la contact@europensie.ro sau consultanta@pensiata.ro.

 • Buna am 14 ani lucrați in uk iar in România am doar 4ani la cât pot ieși din uk la pensie am 58 de ani.Mulțumesc

  • Stimată Florica Frusina,
   în România pensia o veți putea accesa din 2027, funcție de data nașterii. In Uk pensia o veți putea accesa de la 65 ani. Pentru detalii suplimentare vă rog să reveniți cu informații legate de data nasterii la consultanta@pensiata.ro.

 • Buna…tatal meu a muncit in uk si are platiti 9 ani…cu anii din Romania + anii da in uk a reusit sa indeplineaca varsta de pensionare…problema este ca are 1 an de cand asteapta sa vina o confirmare de la autoritatile din uk cum ca a muncit in Uk…domnii de la casa pensiilor au spus ca ei au trimis scrisoare dar nu au primit nici un raspuns…multumesc frumos

  • Este important de revizuit de acum înainte evoluția lucrărilor pe dosar și mai ales dacă autoritățile din UK au confirmat primirea solicității celor de la serviciul de pensii internaționale din Rpmânia.

   • Cei de la casa pwnsiilor spun ca nu au primit nici un raspuns de la autoritatile din Uk…e mai bine de un an de cand au trimis scrisoarea…au fost 3-4 solicitari dar nu au primit nici un raspuns…exista posibilitatea sa sunam sau sa trimitem un email undeva unde sa ni se poata explica de ce este asa de lunga procedura sau trebuie sa facem noi ceva ?credeti ca ambasada poate ajuta daca sunam ?…va Multumesc frumos pt timpul acordat

Lasă un comentariu