Pensia in Marea Britanie

Stagiul de Cotizare necesar în sistemul public de pensii britanic
Stagiul minim de cotizare este de 10 ani
Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.

PLATA PENSIEI
Pensia se plăteşte săptămînal şi are valoarea standard de 155,65 lire sterline pentru un stagiu complet de cotizare.
În cazul în care ai cotizat mai puţin pensia se calculează proporţional. Ex Daca ai muncit 15 ani atunci valoarea pensie este rezultatul dintre 155,65/35 x 15 = 66,7 lire săptămînal.

Dacă ai muncit în Marea Britania, România şi/sau în alte state din UE atunci pensia se va calcula după sistemul comunitar(pro rata temporis),
revenindu-vă cea mai avantajoasă valoare dintre cele două calcule efectuate de către fiecare stat în care aţi muncit: dacă îndepliniţi condiţiile
pentru calcul după sistemul naţional şi apoi după cel comunitar.

Pentru a deschide dreptul la pensia dorită trebuie cunoscut faptul că odată pensionat în România solicitarea pentru pensia din Anglia se face tot la
casa de pensii din tară, acesta prin serviciul de pensii internaţionale va instrumenta dosarul pentru obţinerea pensiei din Anglia.
Dacă nu sunteţi pensionat în Romania şi aveţi rezidenţa în Anglia, atunci puteţi solicita pensionare din UK , detalii găsiţi aici Formular pensie Anglia 

Lucrători şi pensionari

Serviciu public de ocupare a forței de muncă

Jobcentre Plus Offices
Tel.: +44 845 6060 234 or (Free number accessible only in the UK) 0800 055 6688
Website

Department for Employment & Learning (DEL) Northern Ireland
Jobs & Benefits offices and JobCentres
Tel.: 0800 353530 (Free number accessible only in the UK)
E-mail
Website

Autorități din domeniul pensiilor

International Pension Centre
Tyneview Park
UK – Newcastle-upon-Tyne NE98 1BA
Tel.: +44 191 218 7777
E-mail: TVP.internationalqueries[at]thepensionservice.gsi.gov.uk
Website

Department for Work and Pensions
Caxton House
Tothill Street
London
UK – SW1H 9DA
Tel.: +44 171 238 3000
Website

Birou de legătură pentru lucrători detașați

Posted Workers National Liaison Office
Department for Business and Skills

1 Victoria Street
London
SW1H 0ET

Tel.: +44 / 207 215 5000
E-mail

Website

Datele se actualizează.

Iulie 2017

15 Comentarii

 • Buna ziua. As vrea sa stiu totalitea punctelor la claculul pensiei se imparte la 35 atat pentru barbati cat si pentru femei? Multumesc?

  • Stimată Silvia, în cazul bărbaţilor totalul punctelor se împarte la 35, iar în cazul femelior la stagiul complet prevăzut în Anexa Nr 5 din legea 263/2010. Trebuie precizat că în anumite cazuri (minerit şi alte domenii) impărţitorul este diferit de cele doă situaţii de mai sus.

 • Stimate domnule Covaciu ,

  am o vechime de 27 ani in Romania si 10 ani in Uk, sunt nascuta in 1957 as dori sa imi spuneti daca pot sa cumulez anii lucrati pentru a depune actele de pensionare aici in Uk.
  Multumesc

  • Stimată Daniela Marin, stagiile de cotizare (vechime în muncă ptr care s-a plătit și reținut CAS) realizate în România și Marea Britanie sunt recunoscute reciproc de către cele doua state conform legislației UE în domeniul pensiilor, urmare sunt cumlate pentru stabilirea drepturilor cuvenite la pensionare cf prevederilor lgilor pensiilor publice din cele doua țări. Detalii suplimentare veți primi pe adresa de e-mail.

  • Buna ziua Daniela
   Ai rezolvat problema? Ai reusit sa iesi la pensie?
   Intreb, pentru ca si eu sunt interesata de acest aspect
   Stir cumva o dares de email de la departmental de pens din UK?
   Multumesc mult

 • Buna seara. Foarte important ceea ce spuneti. Ajutati-ma va rog si spuneti-mi daca am inteles corect:
  Cazul meu si al dotiei:cotizatie in Romania 22ani. In Anglia 2 ani. 22+2=24
  156/35×24=£…pensie din UK . Bineinteles la varsta de pensionare din UK si pp ca este cea mai avantajoasa.
  Daca asa este, multi romani vom fi fericiti. Totusi nu prea i-mi vine sa cred. Va rog sa ma lamuriti pe mine si pe alte mii de romani.
  Multumesc anticipat si toate cele bune va doresc

  • Stimate Valeriu,calculul este ceva mai complex, deoarece se aplică principiul prorata temporis, iar pensia se acorda de fiecare stat în parte . Logica dumneavoastră de calcul este aproape completă, dar diferența aduce cu totul alte rezultate. Pentru detalii și un calcul corect puteți apela la serviciile de calcul pensie comunitară dezvoltat de http://www.pensiata.ro și partenerii.

 • Buna ziua
  Am muncit 4 ani in UK și acum vreau să mă retrag in tara
  Acești 4 ani o sa mi se adauge la vechime când o să ies la pensie? cum

 • Stimate domnule Covaciu,
  Ma numesc Anuta Ciubancan sunt pensionara in Romania din 2012 (am 65 ani) si tot din oct.2012 lucrez in Anglia taxele insa sunt platite din 2014 pina la zi .Intrebare ; daca asi putea sa primesc un ajutor de pensie de acolo si cum ar trebui sa procedez.Eu muncesc in continuare in acelasi loc .Asi putea sa aplic pentru pensie si sa si lucrez acolo?
  Va multumesc mult.

  • Stimată CIUBANCAN ANUȚA, pensia comunitară din Anglia se va solicita de la casa de pensii din România ( serv. pensii internaționale) de pe raza domiciliului dumnavoastră. În cazul în care doriți să accesați serviciile noatre de calcul, intocmire dosar și depunere dosar de pensie, scrieți-ne la calcul@europensie.ro pentru detalii.

 • Stimate domn,

  Am aproxmariv 23 de ani lucrati in tara si 11 ani in UK. Acum lucrez in tara unde ma voi pensiona . Va rog sa ma sfatuiti unde trebuie sa apelez ca anii lucrati in UK sa fie transferati la vechimea din tara.
  Va multumesc,

  • Stimată Adriana Evans, pentru perioada de cotizare realizată la sistemul public de pensii din UK va trebui să aveti un document care să ateste stagiul de cotizare realizat ce se eliberează de Department for Work and Pensions Tel.: +44 171 238 3000, sau să aveți la dosarul de pensionare contracte de muncă și codul fiscal din UK, deoarece biroul de pensii internaționale de la casa de pensii vor obține de la autoritățile britanice din domeniul pensiilor publice stagiul de cotizare pe care l-ați realizat în regat.

 • Buna ziua!
  Am si o eu o intrebare. Cu ce act si cine il elibereaza pentru a dovedi ca am lucrat la sofer 3 ani in Anglia. vreau sa ma angajez in Romania si imi cere experienta 3 ani?
  Multumesc

Lasă un comentariu

/* ]]> */