Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord poate avea consecințe catastrofale pentru cei care au cotizat în UK.
Acum cetățenii UE care au coizat la sistemul public de pensii britanic benefciază de o pensie chiar dacă nu au realizat stagiul minim de cotizare în regat datorită recunoașterii reciproce între statele membre UE a stagiilor realizate de către același cotizant în fiecare fond public de pensii din statele membre.
O ieșire, rușionasă a UK, fără un acord cu UE înseamnă că, spre exemplu, un român pentru a primi pensia din regat trebuie să îndeplinească condițiile minime de pensionare și obligatoriu să depună documentele personal în Anglia. Desigur același lucru va trebui făcut și de către un cetățean britanic care a cotizat la sistemul public de pensii din România sau oricunde în altă țară membră UE, fără a mai aminti de situațiile în care trebuie anunțate schimbarea domiciliului sau contului bancar etc.

Ce se întâmplă cu cetățenii UE cei care sunt deja pensionați în UK după regulamentul european ?

O posibilitate ar fi să rămână pensiile în plată așa cum sunt. A doua, să se recalculeze pensiile doar cu aplicarea strictă a legislației din Anglia, caz în care cei care nu îndeplinesc condițiile minime ar rămâne fără pensie.

Ce se întâmplă cu cetățenii UK care sau pensionat după regulamentul UE ?

Prima posibilitate și cea mai fericită ar fi ca pensia să rămână așa cum este calculata. A doua și cea mai nefericită ar fi recalcularea pensiilor doar după regulametul UE, caz în care cei care nu au minim 15 ani de cotizare în România rămân fără pensie.

O mare problemă.. ce se anunță a fi de rezolvat în UK este situația celor peste 200000 de pensionari britanici care aucum se află în țări din UE, la care se vor mai adăuga încă cca 60000 copii.
Dacă cea mai mare parte din imigranții care se află acum în UK sunt muncitori, la plecare, aceștia vor lăsa locul unor pensionari și copii britanici pentru care, se pare, că efortul ce va trebui suportat de spitale și unități de învățământ va fi greu sau foarte greu de făcut pe termen scurt.

Chiar dacă posibilitatea reîntoarcerii lor în bloc și pe termen scurt este greu de crezut, ea nu poate fi exclusă de către oficialii guvernamentali britanici.
Reîntoarcerea lor ”în bloc” spre insulă ar crea mari presiuni asupra sistemului de sănătate, învățământ și chiar asupra ncesarului de locuințe.

Potrivit Oficiului pentru Statistica UK, aproape 800.000 de britanici traiesc in UE, iar un sfert dintre ei – 207.300 – sunt de peste 65 de ani.
În timp ce aproximativ 59.600 dintre acești expați sunt de 15 ani sau mai mici, ceea ce înseamnă că vor trebui găsite locuri în școli dacă se vor întoarce în Marea Britanie.

Asigurarea tuturor drepturilor pe care cetățenii britanici le au azi va fi și pentru cei care se vor întoarce în țară fiind chiar luate în calcul măsuri speciale pentru aceste cazuri, asigură oficialii guvernamentali ai departamentului Brexit, chiar dacă accesul la acestea nu va putea fi garantat că se va face într-un timp scurt.

De succesul implementării accestor măsri și mai ales de mulțumirea celor obligați să se întoarcă prin Brexit va depinde votul lor la următoarele alegeri locale si naționae unde se vor înscrie cu siguranță.

Măsurile prin care pensiile celor peste 200000 de britanici care se vor întoarce în țară vor fi plătite reprezintă încă un hop mare de trecut, alte formalități de făcut ( adresa de corespondență, detalii bancare, etc) fapt pentru care canalele de comunicare vor fi asigurate din timp.

România încă nu are mulți pensionari în Marea Britanie în schimb, dacă cei peste 450000 de români vor trebui să se întoarcă în România este greu de spus, sau cel mai bine spus, de ignorat votul lor, chiar dacă o parte vor alege să migreze în alte țări UE.

IoCo 03.03.2019

2 Comentarii

  • In luna decembrie 2018 am apelat la serviciile domnului Covaciu pentru calculul pensiei de limitat de varsta .
    Calculul facut si valoarea pensiei facute de domnul Covaciu au fost identice cu cele stabilite de Casa de pensii la care am depus dosarul .
    Fata de aceasta realitate îi multumesc foarte mult domnului Covaciu ,pentru realitatea calculelor facute si recomand tuturor viitorilor pensionari sa apeleze cu incredere la serviciile domnului Covaciu.

    va multumesc domnule Covaciu .

Lasă un comentariu