Beneficiari, Condiții de accesare, Dată de la care se pot depune documentele suport, Documente necesare la dosar, Realizare venituri în timpul pensiei anticipate, Transformare PA în alte tipuri de pensii, Calculul diminuării, Încasare, Formulare; Alte.

Beneficiari

Pensia Anticipată se poate accesa de către orice cetățean indiferent de naționalitate dacă îndeplineşte condițiile de accesare stabilite în legea 360/2023

Condiții de accesare

Prima condiție este cea legată de vârstă împlinită de către solicitant:
-Femei cu maximum 5 ani înainte de a împlini vârsta standard de pensionare prevăzută în Anexa Nr. 5 din Legea 360/2023;
– Bărbați începând cu împlinirea vârstei de 60 ani.
A doua condiție este legată de realizarea stagiului complet de cotizare prevăzut în Anexa Nr. 5 din Legea 360/2023 prin contributivitate.
Exemplu bărbați: stagiul complet de contributivitate în Anexa Nr. 5 este 35 ani, odată realizat acest stagiu iar vârsta împlinită depășește 60 ani se poate solicita PA.
Exemplu femeie născută în 10.11.1963, are următoarele condiții de accesare:
stagiul complet de cotizare din Anexa Nr.5 : 33 ani și 5 luni iar vârsta standard de pensionare 62 ani și 6 luni.
Cum vârsta împlinită este mai mare decât 57 ani și 6 luni mai trebuie îndeplinită condiția de minim 33 ani și 5 luni stagiu contributiv.
Perioade pentru care s-a cotizat şi care nu fac parte din stagiul contributiv: sunt cele din contractele de asigurare voluntară încheiate după 01.01.2018 indiferent de suportul juridic prin care sau cumpărat aceste perioade.

Dată accesare

Legea 360/2023 prevede ca dată de accesare cel mai timpuriu de la data îndeplinirii condițiilor simultane de stagiu şi vârstă. A se înţelege că dosarul de pensionare nu poate fi depus înainte cu o perioadă de timp față de condițiile expuse mai sus.

Cine poate depune dosarul de pensionare ?

Documentele se pot depune de către: viitorul pensionar, persoana împuternicită sau tutore legal.
Dosarul poate fi depus și în format electronic însă în maximum 10 zile trebuie prezentat și dosarul în format fizic :))))
Dosarul se va depune la instituția care gestionează prestațiile sociale (case de pensii, oficii de pensii) de pe raza rezidentei solicitantului.

Documente necesare la dosar

Dosarul va cuprinde documente în original și în copie xerox astfel:
– în original: carnetul de muncă, carnet de asigurări sociale, adeverințe cu sporuri, adeverința de studii superioare (după caz), adeverința privind perioada serviciului militar obligatoriu dacă s-a pierdut/deteriorat livretul militar, alte documente pentru legi speciale dacă este cazul.
– în copie: actele de stare civilă(carte de identitate, certificat naștere, certificat căsătorie/sentință divorț, certificate naștere copii (in cazul femeilor), carnet de muncă, carnet de asigurări sociale, livret militar, documente care arată cotizarea la sisteme publice de pensii din UE sau din țâri cu care România are încheiate acorduri de recunoaștere reciprocă a prestațiilor sociale(nu trebuie traduse), alte documente după caz.
Desigur, cererea de pensionare și un dosar cu șină.

Realizare venituri în perioada PA

Trebuie din start cunoscut că acest tip de pensie nu poate fi cumulată cu venituri(cu puţine excepţii) pentru care este obligatorie plata contribuţiilor de asigurări sociale (CAS). Astfel că pentru perioadele în care titularul pensei doreşte să realizeze venituri de natură salarială sau de altă natură supuse plății CAS, PA trebuie suspendată, în acest sens se va depune o cerere scrisă la casa de pensii ce a emis decizia de pensionare.
Dacă perioada în care se realizează venituri de natura celor de mai sus se încheie înainte de împlinirea vârstei pentru care PA trece în pensie la limită de vârstă pentru încasarea pensiei se va depune o nouă cerere la casa de pensii pentru încetarea suspendării.

Transformare PA în alte tipuri de pensii

Pensia anticipată trece din oficiu în pensie pentru limită de vârstă prin acțiunea unilaterală a casei de pensii.
De asemenea ca o noutate, legea 360/2023, prevede posibilitatea pensionarului de a trece în pensie de invaliditate dacă sunt îndeplinite condițiile pentru pensia de invaliditate solicitată.
La data trecerii în oricare dintre aceste două forme, perioadele de cotizare realizate în perioada de suspendare se adaugă la punctajul total rezultat în calculul pensiilor de limită de vârstă sau de invaliditate.

Valoarea pensiei anticipate

Pentru stabilirea valorii pensiei de invaliditate se utilizează formula standard de calcul prin valorificarea veniturilor lunare brute pentru care s-a reținut sau s-a reținut și plătit CAS, raportate la salariul mediu brut lunar pe economie respectiv Venitul mediu brut utilizat la stabilirea bugetului de stat şi de asigurări sociale.
Funcție de numărul anilor cu care se depășește stagiul complet de cotizare contributiv şi perioada rămasă din cei 5 ani de anticipare, legea stabilește un procent lunar de diminuare conform tabelului de mai jos.

Tabel Nr. 1

Perioada de stagiu de cotizare

realizată peste stagiul complet

de cotizare contributiv

prevăzut în anexa nr. 5

Procentul de diminuare

pentru

fiecare lună de anticipare

(%)

până la un an0,40
între un an și 2 ani0,35
între 2 și 3 ani0,30
între 3 și 4 ani0,25
între 4 și 5 ani0,20

Pentru a afla valoarea pensiei tale scrie-ne la calcul@pensiata.ro  

Încasare

Pensia poate fi încasată prin operatorul național de servicii poștale (CN Poșta Română) la domiciliu sau la ghișeu sau în cont bancar.
Pentru apatrizi pensie se poate transfera şi în moneda țârii în care trăiesc cu suportarea comisioanelor de transfer și schimb valutar de către pensionar.

FORMULARE

Cerere pensionare PA Cerere P Anticipata L 360

Datele se actualizează după caz…

10.11.2024

Lasă un comentariu