RECALCULAREA PENSIEI CONFORM LEGI 360/2023
Despre recalcularea pensiilor s-a vorbit și scris atât demult încât cei mai mulți dintre cei care au avut nevoie de o recalculare nu au înțeles ..mai nimic.
Ce este recalcularea pensiei în înțelesul legi 360/2023 ?
Este un demers scris prin care pensionarul adaugă la totalul stagiului de cotizare stagii care nu au fost valorificate integral sau care nu au fost cuprinse în dosarul deciziei de pensionare.
Astfel se pot desprinde trei categorii:
1. Stagii incomplete, caz în care recalcularea va avea ca suport adeverințe cu venituri și sporuri care completează documentele existente la dosarul deciziei de pensionare.
2. Stagii nevalorificate. În acest caz putem distinge stagii realizate înainte de pensionare pentru care nu au existat documente suport și stagii de cotizare realizate după depunerea dosarului de pensionare.
3. Stagii de cotizare pe care legislația trecută le valorifica numai cu veniturile și sporurile cu caracter permanent și pe care legislația curentă le completează cu veniturile și sporurile cu caracter nepermanent.
Când se poate realiza recalcularea ?
Pentru fiecare categorie dintre stagiile de mai sus legea prevede condiții clare privind momentul în care se pot depune documentele suport pentru rotunjirea pensiei.
a) Pentru stagiile menționate la punctul 1) cererea de recalculare se poate depune oricând pe parcursul anului și ori de câte ori există documente care dovedesc existența unor venituri ce completează veniturile din stagiul de cotizare al deciziei de pensionare (Exemplu: sporul de noapte).
b) Pentru stagiile de cotizare prevăzut la punctul 2) legea prevede:
– pentru perioadele realizate înainte de pensionare cererea de recalculare se poate depune oricând și de câte ori se pensionarul obține documente/adeverințe care dovedesc existența stagiilor lipsă la dosar.
– pentru perioade realizate după pensionare legea stabilește recalculare odată pe an indiferent de luna din an.
c) Pentru stagiile prevăzute la punctul 3) documentele privind recalculare se vor putea valorifica doar după 01.09.2024 dată de la care legea le include în calculul punctajului total. Documentele sau depus și se pot depune oricând și ori de câte ori se pot prezenta documente care conțin veniturile prevăzute la punctul 3).
În cât timp se realizează recalcularea ?
Perioada de timp alocată de legea 360/2023 caselor de pensii pentru a realiza această operațiune este de 45 de zile calendaristice la care, după caz, se mai pot adăuga încă 30 zile condiționate de reevaluarea unor documente depuse pentru recalculare. Astfel că la o aritmetică simplă durata recalculării este cuprinsă între un maxim 45-75 zile calendaristice (calculatorul casei de pensii poate arăta.. 3 luni).
Mențiune: Din experiența pot afirma că aceste termene sunt raportate pentru perioade de activitate ale caselor de pensii considerate obișnuite și nu pot fi respectate în perioadele neobișnuite când prin lege sunt suprapuse revizuiri ale tuturor deciziilor de pensionare sau al unui număr însemnat, alte asemenea.
Ce documente sunt necesare pentru recalculare ?
Documentul de bază în această situație este adeverința care cuprinde veniturile suplimentare ce pot fi valorificate, în condițiile legi, la stabilirea cuantumului pensiei.
Funcție de categoria de venituri adeverințele trebuie să respecte conținutul și forma cerută în normele de aplicare a legii pensiei și nu numai, altfel dacă una din aceste două condiții nu este îndeplinită documentul va fi respins de către casa de pensii (Să nu uităm că aceste documente obligă instituția la plata unor sume de bani).
Al doilea document ca importanță este cererea de recalculare care trebuie să cuprindă cât mai concis scopul și tipul recalculării.
Copia după decizia de pensionare a actului de identitate și dacă e cazul adresa de corespondență pentru poștă fizică dacă este diferită de cea existentă în Cartea de Identitate. Procura notarială dacă demersul este realizat de către împuternicit.
Când se încasează sumele rezultate din recalculare ?
Articolul 94 aliniatul 9) din lege stabilește că plata sumelor rezultate din recalculare e stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a depus solicitarea dacă cererea de recalculare a fost admisă caz în care veți primi o nouă decizie de pensionare.
Ce se întâmplă dacă cererea de recalculare a fost respinsă ?
Chiar dacă fenomenul vă induce o stare prin care primul drum să îl faceți spre instanța judecătorească vă recomand să vă inhibați pornirea. Primul pas este să citim adresa casei de pensii care conține motivul respingerii. De regulă motivul este legat de neconformitatea adeverințelor și de mai puține ori a veniturilor pentru care nici legea prezentă nu conține prevederi că fac parte din categoria celor care sunt luate în calcul la stabilirea punctajului total. Pentru cei nelămuriți vă stau la dispoziție la consultanta@pensiata.ro.
FORMULARE
Pagină în construcție…..