PENSIA PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ
Ce risc acoperă ?, Condiţii de accesare, Calculul pensiei, Puncte de acces, Modalităţi de încasare, Formulare, Pensia pentru limită de vârstă în lume.
Ultima valoare calculată(23.11.2024) : 4620 lei; 43417 lei – pensie pentru limită de vârstă
Cea mai mare valoare calculată : 43417 lei (nu este specială, este pensie publică realizată în totalitate prin contributivitate)
Cea mai mică valoare calculată: 0,5 lei
1. Ce risc acoperă ?
Nu este deloc greu de ghicit dacă ne uităm în jurul nostru și vedem cum trăiesc mai toți seniorii. Pentru cei mai tineri și care vor avea norocul să ajungă bătrâni vor afla că există un risc să trăiești la bătrânețe.
Astfel că pensia pentru limită de vârstă acoperă lipsa venitului lunar numit înainte salariu, bine ar fi să-l acopere deplin.
2. Condiţii de accesare
Dacă e vorba de bătrânețe, atunci e de la sine înțeles că această formă de pensionare este. ..ultima, având cea mai ridicată vârstă de la care se poate accesa.
. Vârsta
Aici putem afla că vârsta se mai numește și Vârsta Standard sau Vârsta Standard Redusă. Mai toată lumea, cu excepția celor care ocupă funcții bine plătite în instituțiile de stat, dorește să se pensioneze la limită de vârsta standard redusă.
Vârsta standard de pensionare este stabilită a fi la 65 de ani pentru bărbați și pentru femeile născute după 01.01.1970. Pentru femeile născute înainte de anul 1970 vârsta standard este menționată în Anexa
Nr. 5 din legea 360/2023.
. Vârsta Standard Redusă (VSR)
Ei bine pentru anumite categorii de cotizanți (Asigurați la Sistemul Public de Pensii) există vârste de pensionare mai mici decât 65 de ani.
Pentru a primi o reducere a vârstei standard de pensionare trebuie cunoscut că reducerea se face numai la solicitarea scrisă a persoanei îndreptățite, sub nici o formă drepturile nu se pot cere retroactiv. Există 5 categorii de asigurați care pot solicita pensionarea cu VSR:
– au realizat stagii de cotizare mai mari de 1 an în condiţii grele de muncă;
– au realizat 5 ani stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv (de regula 35 ani);
– femeile care au crescut 1 sau mai mulţi copii cu vârste de până la cel puţin 16 ani(13 pentru copii înfiaţi);
– reduceri oferite de legi speciale ex. revoluţionari;
– au realizat stagiu de cotizare în condiţii de handicap, altul decât mediu;
După vârstă, a doua condiţie este: perioada de cotizare.
Stagiul de cotizare SC
Odată atinsă vârsta standard de pensionare trebuie realizată şi condiţia minimă de participare la sistemul public de pensii. În România condiţia de stagiu minim se opreşte la 15 ani perioadă de contributive efectivă, fie că este realizată prin reţinere din salariu fie că este achitată prin contract de asigurare voluntară.
Stagiu de cotizare minim = 15 ani.
Pentru accesarea pensiei la limită de vârstă redusă sunt stabilite condiții de stagiu complet realizat prin contributivitate în condiții de handicap, etc. Deoarece stabilirea acestor condiții complexe de accesare depășesc nivelul acestui articol vă recomand să cereți detalii la consultanta@pensiata.ro.
Ex. este obligatoriu să fie realizat stagiu complet de cotizare prin contributivitate pentru reducerea vârstei corespunzătoare anilor realizați în condiții speciale sau deosibite.
Calculul pensiei
Până aici au fost lucruri de importanţă medie, de aici ar trebui să fie cum îmi spun de regulă cei care-mi cer să le calculez pensia: „Să fie oricum formula dar pensia să fie mare”.
Mai întâi trebuie reținut că baza de calcul o reprezintă venitul brut lunar realizat sau plătit pentru care s-a plătit și din 01.09.2024 o parte din veniturile pentru care doar angajatorul a plătit (Anexa nr. 14 din HG 181/2024).
Urmare vom avea formula de bază:
Pan1=(V1/SMBE1 + V2/SMBE2+………V12/SMBE12)/12,
unde V1 venitul din luna 1 iar SMBE1-Salariul mediu brut pe economie din luna 1 iar Pan1- punctajul pentru anul 1.
Punctajul total realizat de către solicitant va fi: Pt= Pan1+Pan2+…..+Pan final.
Punctajul total astfel calculat va fi completat cu: punctele de stabilitate (Pst), punctele pentru perioadele asimilate(Pas), pensia suplimentară (Ps) si punctele primite pentru munca realizată în grupe superioare de muncă(Pgr). Astfel că Punctajul total va fi :
PT= Pt+Pst+Pas+Ps+Pgr
Odată aflată zestrea de puncte intră în scenă VPR -Valoarea Punctului de Referință.
Azi VPR=2032/25=81 lei
Pensia= PT*VPR
Pentru detalii numerice legate de pensia ta : calcul@pensiata.ro;
Puncte de acces
Dosarul(fizic) care trebuie să cuprindă toate actele, se depune la cea mai apropiată instituție de rezidența solicitantul care este filială a instituției naționale de pensii din țara în care se află viitorul pensionar, excepție cazul în care aveți domiciliul într-o țară non UE sau cu care România nu are încheiat acord reciproc în domeniul pensiilor in această situație dosarul trebuie depus la instituția din țară de pe raza ultimului domiciliu.
Timpul care se scurge de la data depunerii dosarului şi până când poștașul vă deranjează cutia poștală cu Decizia de Pensionare poate înregistra minim 45 zile în cazul pensiei naționale și între 6 luni şi ani de zile (Grecia, Ungaria, Italia, Israel, …) pentru pensiile Internaționale.
Modalităţi de încasare
Pensia se plăteşte lunar prin intermediul Poştei Române sau în cont bancar. Dacă în alte ţări există posibiltatea plăţii pensiei şi trimestrial, semestrial sau anual în România plata se face lunar.
Formulare : Cerere pensie limita varsta
Pensia pentru bătrânețe în lume
Se pot întâlni, reduceri de vârstă pentru creșterea copiilor şi pentru bărbați nu doar pentru femei(Ex. Slovenia), plata pensiei retroactiv pe 1 an (UK). De asemenea în țările nordice pensionarii pot alege să încaseze o pensie mai mică pentru o perioadă de timp, caz în care ulterior pensia se recalculează, rezultând o pensie mai mare.
Bolivia este într-o situație în care statul plătește o pensie tuturor cetățenilor care au împlinit vârsta de 60 ani chiar dacă nu au cotizat niciodată la sistemul public de pensii.
Pentru cei care nu știau că și România a fost până în anul 1967 în situația în care pentru pensie angajatul NU plătea nimic, de abia din 01.01.1967 s-a perceput o taxă lunară de 2% din venitul lunar pentru pensie, numită Pensie Suplimentară.
Datele se completează..după caz
23.11.2024