Cine o poate primi ? Condiții de îndeplinit; Instituții responsabile; Calculul pensiei de invaliditate;Încetare plată pensie de invaliditate; Transformare în alte tipuri de pensii; Formulare.
Pensia de Invaliditate asigură un venit persoanelor care nu mai pot prestate o activitate profesională datorită erodării stării de sănătate.
Cine o poate primi ?
Această formă de protecție socială este asigurată tuturor persoanelor(indiferent de cetățenie) care cotizează la sistemul public de pensii din România. Pentru cei care ajung în situația de a solicita această formă de protecție socială mai trebuie ca instituția abilitată să stabilească gradul de erodare a capacității de efort ca urmare a unei boli sau accident să emită un certificat.
Certificatul care stabilește gradul de incapacitate de muncă este emis de către medicul de expertiză medicală din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala și Recuperare a Capacității de Muncă.
Astfel prin legea 360/2023 sau stabilit 3 grade de invaliditate:
a) de gradul I, caracterizată de deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
b) de gradul II, caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial;
c) de gradul III, caracterizată de deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată.
Urmare odată realizat stagiu de cotizare și primit certificatul de încadrare în grad de invaliditate se poate depune dosarul de pensionare la casa de pensii de pe raza domiciliului.
Cumul pensie salariu
Calculul pensiei de invaliditate
Pentru a evita situația în care valoarea pensiei raportată la o perioadă redusă de cotizare să fie mică, s-a prevăzut acordarea unui punctaj suplimentar.
Astfel perioada de timp rămasă până la atingerea limitei de vârstă se numește stagiu potențial (maxim 35 ani) pentru care se acordă un punctaj anual funcție de cauza erodării stării de sănătate și gradul de invaliditate avut la data pensionări sau la data revizuirii stării de sănătate.
Puncte acordate pentru stagiul potențial funcție de gradul invalidității:
a) 0,25 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,20 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,10 puncte pentru gradul III de invaliditate.
Exemplu: bărbat cu vârsta de 55 ani și un stagiu de cotizare existent la data pensionării de 25 ani în urma unui accident de muncă a dobândit gradul II de invaliditate.
În acest caz până la atingerea vârstei standard de pensionare de 65 ani mai sunt 10 ani timp în care ar mai fi putut realiza maximum 10 ani perioadă de cotizare, urmare Stagiul Potențial în acest caz va fi de 10 ani.
Urmare pentru cei 10 ani de stagiu potențial se va primi un punctaj anual de 0,2 puncte
Puncte stagiu potențial: 10*0,2=2 puncte
Valoare punct de referință: 81 lei
Valoare adăugată la pensia rezultată din stagiul realizat de către pensionar va fi: 2*81= 162 lei
Pentru un calcul efectiv scrieţi-ne la calcul@pensiata.ro
Încetare pensie de invaliditate
Sunt prevăzute patru situații:
1. Neprezentarea pensionarului la revizuirea programată de către comisia de expertiză medicală.
2. Recăpătarea stării de sănătate pentru care asiguratul este apt să depună un efort sistematic 8 ore zi de zi.
3. Trecerea în pensie anticipată;
4. Trecerea din oficiu la pensie pentru limită de vârstă;
Trecerea în alte forme de pensionare
Așa după s-a scris mai sus pensia de invaliditate se poate transforma în pensie anticipată sau pensie pentru limită de vârstă.
Din aceste două forme pensia anticipată necesită o atenție sporită deoarece la data la care pensionarul împlineşte o vârstă cu 5 ani mai mică decât cea la termen, trebuie calculat stagiul de cotizare valabil pentru pensia anticipată.
Adică din total stagiu realizat până la împlinirea vârstei de accesare trebui selectat stagiul de cotizare contributiv și asimilat celui contributiv să fie cel puțin egal cu stagiul complet prevăzut în Anexa Nr 5 din legea 360/2023 pentru luna si anul nașterii solicitantului.
Formulare:Cerere P Invaliditate L 360
Datele se actualizeaza dupa caz…
24.11.2024 www.pensiata.ro