Ce risc acoperă? Cine o poate primi ? Condiții de îndeplinit, Documente, Formulare, Valoare, Încetare plată, alte.

Gradul de acoperire a costului vieții unei familii este în directă legătură cu nivelul veniturilor încasate de către cei doi soți. Cum necum se face ca în marea majoritate a familiilor costul vieții de zi cu zi înghite tot sau aproape tot venitul lunar al familiei.
Motive ar fi, unul ar fi că la nivel de educație școlară nu a fost inclusă studierea costului vieții și a soluțiilor pentru depășirea situațiilor falimentului familial.
Astfel că prin legislația pensiilor s-a acoperit, în mare parte, riscul pierderii venitului unui soț în cazul unui deces prematur.

Cine poate solicita pensia de urmaș ?

După cum am precizat mai sus este vizată familia celui plecat timpuriu în lumea în care facturile nu mai ajung.
Astfel că membrii familiei: soțul supraviețuitor și copii soțului decedat sunt cei îndreptăţiţi să solicite această pensie.


Pensii militare : creştere sau micşorare ?


Condiții

căsătorie, studii, venituri, durată

În cazul soțului supraviețuitor sunt de îndeplinit trei condiții:

1. căsătoria între cei doi să fie acoperită de existența unui Certificat de Căsătorie emis conform legislațiilor țârilor în care s-a produs fericitul eveniment, fapt ce stabilește caracterul oficial al calităţii de soț.
2.durata căsătoriei (scursă de la data emiterii certificatului de căsătorie) :
– minim 10-15 ani pentru situația în care solicitantul a împlinit vârsta standard de pensionare (Vezi Anexa Nr 5 din lege 360/2023).
– cel puțin 1 an dacă solicitantul este invalid de gradul I sau II și nu realizează venituri mai mari decât salariul minim brut pe economie (3700 lei acum).
– indiferent de durata căsătoriei dacă decesul soțului s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, condiția suplimentară în acest caz este ca veniturile lunare realizate să fie sub salariul minim brut pe economie.
– indiferent de durata căsătoriei dacă soțul supraviețuitor are în îngrijire copii până la vârsta de 7 ani, condiția suplimentară în acest caz este ca veniturile lunare realizate să fie sub salariul minim brut pe economie.
– indiferent de durata căsătoriei, pensia se acordă pe durata a 6 luni de la data decesului, dacă solicitantul nu realizează venituri mai mari decât salariul minim brut pe economie și nu are împlinită vârsta standard de pensionare. Astfel pensia este disponibilă doar în cele 6 luni ulterioare datei decesului.

        3. soţul decedat să fi avut pensie sau să fi fost asigurat la sistemul de asigurări sociale (cotizare CAS).

În cazul copiilor soțului decedat

Calitatea de urmaș este dovedită cu certificatul de naștere.
Durata în care se poate solicita pensia este cuprinsă între data emiterii certificatului de naștere și ziua în care se împlinesc 16 ani. Vârsta limită de 16 ani poate fi ridicată până la maxim 26 ani dacă în acest interval urmașul prezintă anual adeverințe casei de pensii care atestă calitatea de student al unei instituții de învăţământ superior.
Pentru situația nedorită în care urmașul dobândește o invaliditate în perioada în care are pensia de urmaș atunci plata pensiei de urmaș poate depăși vârsta de 26 ani. Astfel că pensia de urmaș va fi încasată pe toată durata invalidități chiar dacă se depășește vârsta de 26 ani.

Valoarea pensiei

Pensia de urmaș va avea o valoare rezultată din aplicarea formulelor de calcul pentru doua tipuri de pensii funcție de condițiile de pensionare pe care le-ar fi avut soțul decedat, astfel:

1. avea pensie în plată, limită de vârstă sau invaliditate.
2. nu avea calitatea de pensionar sau nu îndeplinea condițiile pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă.

Prima situație, Pensia de Urmaș se calculează ca fiind egala cu 50% din valoarea pensiei pentru limită de vârstă sau 50% din pensia de invaliditate aflată în plată cu recalcularea perioadei în care a primit pensia de invaliditate.
Valoarea de 50% din variatele de mai sus creste de 75% în cazul a 2 urmași și la 100% în cazul în care numărul urmașilor este mai mare.
Vezi aici formula de calcul pentru pensia la limită de vârstă

În cea de a doua situație valoarea pensiei de urmaș se calculează din valoarea pensiei de invaliditate de gradul I la care ar fi avut dreptul soțul decedat la data producerii evenimentului nedorit.
Vezi aici formula de calcul pentru pensia de invaliditate


Afla din timp ce valoare are pensia ta 


Documente necesare la dosar

Pe lângă documentele standard ce stau la baza dosarului de pensionare pentru pensia de urmaș sunt importante:

– certificatul de naștere al copiilor;
– adeverință de studii pentru perioada 16-26 ani;
– certificatul de căsătorie;
– certificatul de deces;
– documentul ce atestă că decesul a fost cauzat de o boală profesională sau accident de muncă;
– adeverința cu veniturile lunare realizate (după caz).
– certificatul de încadrare în grad de invaliditate (după caz);
– alte doc specifice pentru creșterea copilului până la 7 ani(după caz);

FORMULARE

Cerere Pensie de Urmas Lege 360

Încetare

Pensia de Urmaș încetează:
în cazul soțului supraviețuitor:

– la data la care se recăsătorește;
– alege pensia proprie;
– din data în care veniturile lunare realizate depășesc salariul minim brut pe economie.
– copii aflați în îngrijire depășesc vârsta de 7 ani.

în cazul copiilor:

– din ziua în care au împlinit vârsta de 16 ani sau 26 ani (vezi mai sus);
– de la data la care nu mai pot dovedi calitatea de student în intervalul 16-26 ani.
– în cazul în care optează pentru pensia proprie (invaliditate).
– de la data la care medicul de expertiză medicală eliberează un certificat care atestă lipsa unui grad de invaliditate;

Alte, Pilon II, pensii comunitare, pensii internaționale.

Pilonul II de pensii private obligatorii

În situația decesului unui participant la Pilonul 2 de pensii, moștenitorii trebuie sa depună la administratorul fondului de pensii administrat privat următoarele documente:

  • Cererea de revendicare (original) completată și semnată de tine sau de mandatarul desemnat.
  • Cartea de identitate sau pașaport valabil emis de autoritățile române (copie)
  • Certificatul de moștenitor (NU Certificatul de calitate moştenitor) sau hotărârea judecătorească definitivă de partaj succesoral (după caz)
  • Certificat de deces.
  • Extras de cont bancar (dacă se optează pentru plata prin transfer bancar)
  • Procură specială și autentică pentru mandatar (în cazul desemnării unui mandatar pentru a întreprinde demersurile), însoțită de o copie a actului de identitate/pașaportul emis de către autoritățile române al mandatarului, valabil la dată depunerii cererii)
  • Decizie judecătorească de numire a tutorelui (document necesar doar atunci când tutorele legal al moştenitorului minor este altul decât părintele, sau când moştenitorul este major, dar a fost necesară desemnarea unui tutore.  Se anexează și o copie a actului de identitate/ pașaport emis de către autoritățile române al tutorelui desemnat.)
  • Certificat de încadrare în gradul de handicap grav sau accentuat sau o declaraţie pe propria răspundere privind faptul că nu deţineti acest certificat, după caz.)

Fără toate actele necesare, cererea ta de revendicare nu va putea fi procesată.

Pentru date şi informaţii suplimentare cere ajutor la consultanta@pensiata.ro .

Datele sunt în curs de completare…

27.11.2024

www.pensiata.ro

 

Lasă un comentariu