Variante de majorare a pensiei, legea 360/2023, amânare pensie, puncte de stabilitate, alte,
Sistemul pensiilor de stat oferă, celor care cotizează, pensii cu valori calculate conform legii 360/2023.
Există următoarele posibilități prin care vă puteți majora pensia:
1. Amânarea încasării pensiei;
2. Continuarea activității profesionale și după încasarea pensiei;
3. Cumpărarea de ani suplimentari sau cotizarea voluntară pe lângă cotizarea reținută din venitul lunar.
4. Identificarea tuturor veniturilor pentru care s-a plătit contribuția și pentru care nu aveți încă documente justificative.
Să analizăm aceste oportunități pe care vă recomand să le aveți în vedere.
Amânarea încasării pensiei.
În acest caz va trebui ca la data împlinirii vârstei standard de pensionare să vă prelungiți contractul de muncă existent fără să depuneți dosarul pentru pensionare.
Prevederile articolului 85 din legea 360/2023 acordă puncte suplimentare funcție de numărul anilor realizați prin contributivitate peste 25 ani.
Astfel dacă depășiți 25, 30 sau 35 ani de cotributivitate veți primi pentru fiecare an, în plus față de punctajul realizat din veniturile realizate, puncte de stabilitatea astfel:
– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
-1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Exemplu dacă la data la care ar fi trebuit să vă pensionați ați fi avut un stagiu contributiv de 35 ani, pentru fiecare an realizat veți mai primi 1 punct pentru fiecare an peste punctajul aferent veniturilor realizate în această perioadă.
Bărbat cu vârsta de 65 ani și 36 ani stagiu contributiv realizat, mai continuă 3 ani și accesează pensia de la 68 ani.
În ipoteza ca pentru veniturile anuale primește 1,5 puncte va avea o majorare a pensiei calculată astfel:
Puncte din contribuţie:3*1,5=4,5 puncte
Puncte de stabilitatea: 3*1=3 puncte
Total puncte realizate: 4,5+3=7,5 puncte
În 2024 valoarea punctului de referință este 81 lei
Astfel că după 3 ani de amânare va avea o majorare de: 7,5*81= 607,5 lei(leu 2024).
Această formă de majorare este recomandată celor care au o pensie calculată mai mică sau apropiată de nivelul cheltuielilor lunare vitale.
Continuarea activității profesionale și după încasarea pensiei.
În acest caz pensionarul va trebui, conform prevederilor codului muncii, să încheie un nou contract de muncă cu angajatorul sau noul angajator.
Trebuie ținut cont că nu întotdeauna reangajarea se realizează cu păstrarea intactă a nivelului drepturilor salariale existente la data pensionării.
Dacă reluăm exemplul de mai sus atunci majorarea va fi susținută doar de nivelul veniturilor lunare realizate deoarece punctele de stabilitate nu se acordă în acest caz.
Urmare după 3 ani de cotizare în ipoteza că venitul brut lunar este de 1,5 ori mai mare decât salariul mediu brut pe economie, va avea realizat un total de 4,5 puncte.
Urmare majorarea pensiei va fi:4,5*81=364,5 lei
Această formă de majorare o recomand celor care au o pensie ceva mai mare și pentru care continuarea carierei profesionale nu este importantă.
Cumpărarea de ani suplimentari sau cotizarea voluntară pe lângă cotizarea reținută din venitul lunar.
Pentru această formă de majorare de regulă se califică persoane care din varii motive au avut perioade de timp în care nu au cotizat sau care pot suplimenta suma achitată lunar pentru pensie.
Primul caz în perioada în care ați fi putut avea o carieră profesională în perioada 18-65 ani este posibil să fi avut 3-5 ani fără contribuție la CAS. Ei bine această perioadă poate fi recuperată prin încheierea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii.
Al doilea caz este recomandat celor care din varii motive au o carieră profesională cu venituri lunare variabile. Urmare pot încheia un contract de asigurare voluntară prin care să cotizeze în paralel cu reținerea din venitul lunar realizat pentru a-și asigura o pensie cu o valoare predictibilă.
Desigur aceste cazuri pot fi mixte cu completare goluri și cotizare paralelă.
Exemplu Femeie cu un venit lunar minim, poate încheia un contract de asigurare socială cu casa de pensii de pe raza domiciliului cu o cotizare minimă aferentă salariului minim brut pe economie. Astfel deși avea un venit minim rezultat din angajare de 3700 lei, prin contractul de asigurare îl poate dubla la 7400 lei. Astfel la calculul punctajului lunar se va valorifica un venit de 7400 lei care ar aduce cca 80 lei creștere anuală faţă de cca 40 lei pentru cazul în care ar fi rămas doar cu venitul din salariu.
Identificarea tuturor veniturilor pentru care s-a plătit contribuția și pentru care nu aveți încă documente justificative..
De regulă această posibilitate se poate valorifica doar în urma unei analize asupra întregului pachet de documente ce stau la baza dosarului de pensionare precum și a spectrului legislativ care completează legislația pensiilor prin legi speciale sau oportunități oferite de legislație pentru care majorarea pensiei se poate realiza numai printr-o solicitare a pensionarului.
Pentru a afla dacă sunteți eligibil pentru această majorare scrieți-ne la consultanta@pensiata.ro
Oricare ar fi situația dumneavoastră privind cariera profesională de azi, e bine să aveți în vedere valorificarea acestor variante de majorare a pensiei.
Din experienţa profesională de peste 25 de ani în acest domeniu pot spune că e bună și o pensie mare.
IOAN COVACIU 01.12.2024 www.pensiata.ro
Marturii
09.12.2024 „Multumesc frumos pentru disponibilitatea de a raspunde si pentru promptitudinea raspunsului!
Sarbatori fericite de Craciun si Anul Nou si toate cele bune!