Perioadele ce se pot valorifica, Condițiile arhivatorilor, Perioada de așteptare, Formatul adeverinței, Conținutul adeverinței, Efectul asupra pensiei.


Cum au ajuns veniturile cu caracter nepermanent să fie incluse în calculul pensiei ?

Conform legislației pensiilor din 1977 și până în septembrie 2024 la stabilirea valorii pensiei se valorificau două categorii principale de perioade: perioadele de carieră profesională în care angajatului i se reținea o cotă din venitul brut lunar realizat și perioadele asimilate în care angajatul nu realiza venituri ( serviciul militar, studii superioare, șomaj, pensie de invaliditate etc).
Însă cel puțin din anul 1992 o categorie de venituri lunare realizate de către asigurați pentru care doar angajatorul plătea la bugetul sistemului de pensii nu mai intrau în venitul lunar brut valorificat la stabilirea pensiei.
Aceste venituri numite cu caracter nepermanent din care fac parte: primele, venitul realizat în acord global sau individual, venitul rezultat din orele suplimentare, etc au fost venituri ce fac parte din fondul de salarii pentru care doar angajatorul a contribuit. În urma multor procese în instanțele judecătorești prin care tot mai mulți pensionari își câștigau valorificarea acestor venituri s-a hotărât ca din 01.09.2024 prin legea 360/2023 să fie valorificate la stabilirea pensiei.

Perioadele ce se pot valorifica

Prin HG 181/2024 s-a stabilit ca perioada care se are în vedere să fie anterioară datei de la care veniturile lunare brute stabilite prin codul fiscal să fie debitate cu CAS să fie cea pentru care anterioară datei de la care veniturile lunare brute sunt arhivate electronic de către ANAF, adică înainte de 01.04.2001.
Urmare NU solicitați arhivatorilor adeverințe după 01.04.2001.
Riscul este că pentru adeverințele eliberate de către companiile de servicii arhivistice ce dețin statele de plata a întreprinderilor și uzinelor desființate, costurile sunt MARI, fiecare an cercetat poate costa peste 200 lei.

Condițiile arhivatorilor și perioada de așteptare

Deși legea arhivelor naționale, curând modificată, obligă la emiterea unei adeverințe în maxim 60 de zile, arhivatorii aflați sub un volum mare de solicitări (mii de cereri) au încropit ”Formulare” tip cerere și Declarație pe care solicitanții trebuie să le completeze și chiar să refuze cererile solicitanților obligându-i să completeze formularele lor. Surpriza este că aceste formulare ocolesc legea în ceea ce privește perioada de emitere prin obligarea clientului să semneze că este de ”acord” cu un timp de emitere nu de 60 zile ci de…6 luni.
Capcana este că odată semnat formularul (obligatoriu) pensionarul nu mai poate avea pretenția emiterii unei adeverințe în maxim ..60 de zile.
În mare parte arhivatorii insistă la plata integrală sau parțială a costului emiterii adeverinței în avans, uneori pentru a evita răzgândirea clientului. Problema este că durata de emitere, mai ales la mari arhivatori adună frecvent 6 luni- 1 an până când pensionarul își poate vedea documentul cu care își poate majora valoarea pensiei sau..nu (vom vedea ceva mai jos).

Formatul adeverinței

Pentru ca lucrurile să fie cât mai clare, administratorul sistemului public de pensii, a stabilit un model de adeverință (Anexa Nr. 6 din legea 360/2023) iar în Anexa Nr. 14 din HG 181/2024 categoriile de venituri (cu nume și prenume) ce pot fi adăugate la veniturile ce sau calificat la prima strigare, cu o mică omisiune..
Cum în Anexa Nr 6 din lege este prezentat un format de adeverință cât mai în detaliu, legiuitorul a uitat să menționeze și obligativitatea ca emitentul să scrie și temeiul legal în baza căruia s-a acordat fiecare venit, spor, primă, etc . Format adeverința Model Adeverința Venituri cu Caracter Nepermanent
De aici a urmat un adevărat calvar pentru pensionari deoarece arhivatorii/RU/Secretare au justificat formatul strict din lege iar casele de pensii condițiile de bază pe care trebuie să le îndeplinească adeverințele ce conțin venituri pentru care trebuie dislocați bani din bugetul de asigurări sociale. Urmare pensionarii au făcut excursii între casele de pensii și arhivatori, nu de puține ori au plătit din nou pentru reemiterea deciziei și în alte cazuri s-a ajuns din nou..în instanțele judecătorești.

Vezi aici care sunt veniturile ce se valorifică.

Conținutul adeverințelor

Dacă ați avut norocul să treceți cu bine peste situațiile de mai sus atunci țineți-vă bine deoarece ceea ce urmează vă poate aduce nopți albe, cum iarna nopțile sunt ..lungi și cafeaua tot mai scumpă…nu e deloc de dorit.
Colectarea datelor din state de plată de acum 70 de ani nu este deloc o treabă ușoară nici dacă statele de plată au fost fotocopiate și arhivate electronic. Mai mult există state de plată fără ”Cap de Tabel” sau sumar scrie, dacă la acestea se adaugă angajați care nu cunosc legislația din anii 1967, 1974 cu primire la modul în care se stabileau salariile tarifare, retribuțiile tarifare sau faptul că existau sporuri care se acordau ”pe zi” iar nu pe ”lună” atunci nu e de mirare că înscrisurile din adeverințe nu vor fi validate de către casele de pensii.
Am întâlnit situații în care lângă salariul realizat au fost trecute orele lucrătoare din lună și apoi un total dintre lei si ore rezultând un venit brut (complex) sau sporul de fidelitate trecut în procent fără să fie menționat simbolul procentului deși în statele de plată nu sunt trecute decât sume.

Dar capcana cea mai mare este că venitul lunar trecut în aceste adeverințe să fie mai mic decât cel rezultat din valorificarea datelor existente în carnetul de muncă și chiar omiterea sumelor primite sub formă de indemnizații de concediu medical.
DACĂ NU VERIFICAȚI aceste venituri în raport cu ceea ce s-a calculat în decizia de pensionare atunci DUPĂ RECALCULARE PENSIA POATE FI MAI MICĂ !!
Pentru a fi sigur că pensia ta nu va scădea după recalculare e bine să cunoști acest lucru ÎNAINTE de a depune adeverința la casa de pensii deoarece odată recalculată cu o valoare mai mică nu mai poate fi recuperată valoarea pierdută.

Pentru ajutor scrie la calcul@pensiata.ro  sau sună la 0724 414 043


MĂRTURII

Bună ziua,

Mulțumesc mult pentru răspunsul prompt transmis.

Arătați profesionalism și respect pentru oameni !

Toată stima mea !

Mult succes în activitate !

Cu deosebit respect,

IOAN D. (București)


IOAN COVACIU
23.12.2024 www.pensiata.ro 
calcul@pensiata.ro

Lasă un comentariu