Guvernul a adoptat la 01.07.2020 ordonanța de urgență ce prevede facilități la pensionare pentru personalul care muncește în industria de armament.


Care sunt efectele acestei ordonanțe ?

  1. Pentru angajații din industria de armament care au desfășurat activități conform celor descrise mai jos ( vezi comunicatul) vor putea accesa pensia la limită de vârstă cu maxim 13 ani mai devreme. Astfel în cazul bărbaților varsta de pensionare de 65 ani se poate reduce cu maxim 13 ani ajungând la 52 ani fără penalizare.
  2. Perioadele de activitate care până acum erau încadrate în condiții deosebite sau de grupa a I-a vor fi asimilate condițiilor speciale și vor aduce o pensionare mai timpurie si o pensie mai mare.

Cine se califică ?

  1. Pensionarii care au avut prestat activitate profesională în mediile sau activitățile descrise mai jos vor putea cerere revizuirea deciziei de pensionare.
  2. Cei care urmează să se pensioneze și au activat in domeniile sau activitățile descrise mai jos.

Cum pot afla dacă sunt eligibil pentru pensionarea cu 13 ani mai timpuriu ?

Practic în carnetul de muncă sau adeverințe care atestă activitatea desfășurată în condiții grele care cuprind funcția sau activitățile descrise de mai jos. Nu trebuie uitat că o adeverință eliberată înainte de 2010 s-ar putea să nu mai fie conformă cu cerințele actuale, urmare după caz, va trebui refăcută.

Pentru siguranță cere ajutor la consultanta@pensiata.ro sau la 0742 602 033.

După aplicarea acestei OUG pensia mea crește sau scade ?

În fond pentru cei care au avut stagiul complet de cotizare de 35 ani, valoarea pensiei va crește.

Exemplu : la un punctaj total de 100 puncte și un stagiu complet de 35 ani valoarea pensiei este de 3618 lei.

După aplicarea OUG aceiași pensie va avea valoarea de 5060 lei .  Adică o creștere de cca 40% .

Menționez că acest calcul este unul informativ și că de la caz la caz valorile de creștere sunt diferite.


Mărturii

09.07.2020 Stimate  Domnule Ioan Covaciu .  Va salut si va multumesc foarte mult pt. expertiza realizata si pt. disponibilitatea  si seriozitatea cu care realizati aceste servicii de consuitanta. In ce priveste expertiza mea  sunt convins ca este corecta (tin sa mentionez intre timp am depus dosarul de pensionare la casa de pensii ) eventual poate fi corectata in plus dupa luarea in calcul a veniturilor brute perioada 1991- 2001. Va doresc multa sanatate si putere de munca, ani multi cu bucurii si realizari profesionale si familiare .     Cu stima si respect  V. Soica (București).


Mai jos Comunicatul Ministerului Muncii

Comunicat de presă

Salariații din industria de armament vor beneficia de recunoașterea condițiilor speciale de muncă și de flexibilizarea vârstei de pensionare

Guvernul a adoptat, în ședința de astăzi, o ordonanță de urgență de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care salariații să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în următoarele activități:

– cele referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor;

– fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii;

– locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia;

– operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice;

– delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Potrivit ordonanței de urgență, aceste activități sunt considerate locuri de muncă în condiții speciale, având în vedere că sunt desfășurate în domeniul riscului de nivel maxim, angajații fiind expuși la pulberi silicogene, zgomot, gaze şi vapori iritanţi cu consecințe asupra stării lor de sănătate.

Documentul aprobat mai prevede ca perioada desfășurată în activitățile menționate, anterior datei de 1 aprilie 2001, în locurile de muncă care potrivit legislației anterioare erau încadrate în grupa I de muncă, să fie asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă.

Noile prevederile se aplică, la cerere, și persoanelor care s-au pensionat anterior intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, drepturile de pensie recalculate fiind acordate cu luna următoare depunerii cererii.

Serviciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul


05.07.2020  www.pensiata.ro

Lasă un comentariu