Atunci când se înnorează e bine să nu uitați acasă umbrela. Dacă ați mai trecut printr-o recesiune economică și nu aveți economii, poate nu sunteți fără vină. Pensia prin  excelență s-a născut din economii, impuse sau benevole.

Temerile legate de efectul pe care l-ar avea pandemia Covid-19 asupra valorii pensiilor nu poate fi eliminat. În toată lumea indicii bursieri au scăzut și chiar dacă scăderea în sine nu trebuie să fie un lucru neobișnuit, acum acestă scădere nu e inregistrată pe ici pe colo ci peste tot. Bursele din New York, Londra, Beijing, Tokio, Berlin, București(BVB) au scăzut cu până la -25%, BVB -20% sunt semne de îngrijoare serioase.
Practic cei care și-au ”retezat” o vacanță sau două și au reușit să economisească acum se pot felicita, dar mai ales cei care au obiceiul de a economisi constant.

Ai o pensie de stat ?

În acest caz efectul cotațiilor bursiere nu se va reflecta în valoarea pensiei deoarece plata se face din bugetul de stat. Situația cea mai grea cunoscută până acum a fost legată de recesiunea din 2009-2012 când valoarea punctului de pensie a ”înghețat”.

Pensie privată ?

În acest caz, cunoscut fiind faptul că valoarea contului personal este compus din unități de fond, unități ce sunt formate din evoluția acțiunilor în care s-a investit ( cerificate de trezorerie, acțiuni la companii de top, obligațiuni de stat, etc) este de așteptat că scăderea indicilor bursieri să afecteze într-o mică măsura valoarea pensiei pe termen scurt.

Pensie comunitară sau internațională ?

Pensiile comunitare și internaționale sunt în fapt pensii publice ( de stat) care de asemenea sunt asigurate de stat. În cazul în care statul care vă achită pensia va lua o decizie privind impozitarea suplimentară sau reducerea ei atunci efectul pandemiei nu va fi unul direct și indirect făcând parte dintr-un program de protecție mai larg, în acest sens modeulul de tristă amintire al Greciei nu trebuie uitat.

IOAN Covaciu 20.04.2020

Lasă un comentariu