Situația fără precedent, generată de pandemia COVID -19, cere soluții prin care măsurile de distanțare fizică/socială să nu împiedice accesul la protecția socială.

On-line-ul frate cu românul ?

Dacă până mai anii trecuți, autoritățile au fost greu de convins să majoreze procentul de activitate ” de acasă” sau cu ”clientul de acasă” prin intermediul platformelor on-line, acum simt acut lipsa de practică în domeniu.


Ca o paranteză nu pot să nu amintesc situația cultelor religioase care damnau mediul on-line și chiar privitul la televizor, iar acum nu știu cum să își apropie enoriașii la o ”video-lucrare a Domnului”; ( ” Dați click pe lucrarea Domnului.. . Ce să dăm ? Pomelnic ? Dați clickkk !!)

Premoniție sau nu, încă de la începutul mandatului de ministru al muncii, Doamna Violeta Victoria Alexandru a încurajat casele de pensii să fie mai active on-line și să ofere cât mai multe servicii, pensionarilor și viitorilor pensionari, prin poștă electronică, acum ”încurajarea” a devenit necesitate. ( lapensie.ro)

Serviciul de Evidență al Populației întră-n horă

Până la 15 iunie certificatul de deces nu va trebui prezentat de către solicitant caselor de pensii.
Ordonanța de urgență emisă de Guvernul României stabilește că pentru respectarea măsurilor de distanțare fizică, certificatul de deces , document de bază în emiterea pensiilor de urmaș și a ajutorului financiar acordat în cazul decesului asiguratului ( si chiar pentru ultima pensie) va fi acum transmis pe cale electronică de către Serviciul de Evidență al Populației . Acest serviciu va fi aplicat până la maxim 30 de zile de la încetarea oficială a stării de urgență.


Vezi aici comunicatul Ministerului Muncii. și OUG 55 din 23 Aprilie 2020


 

Pensii întregi pentru toată lumea

Ca efect al OUG 32/2020 privind măsurile suplimentare de sprijinire a populației în situația generată de epidemia Covid 19 și a programului de evitare a infectării prin izolare la domiciliu s-a decis suspendarea popririilor aplicate asupra pensiilor de către organele fiscale sau judecătorești.

Pentru popririle efectuate la nivelul lunii aprilie de către casele de pensii se va lua măsura restituirilor sumelor poprite în luna mai. Pentru restituirea popririlor debitate în luna aprilie nu va trebui depusă cerere de restituire.

Măsura de suspendare a popririlor va fi valabilă până inclusiv 15 iulie dacă data încetării stării de urgență nu va fi amânată la nivel național sau local.

www.pensiata.ro 27.04.2020

3 Comentarii

  • Buna ziua.Ma numesc Adrian si am o intrebare ptr. dumneavoastra.De curand a decedat Mama care beneficia de pensie de nevazator gradul 1 si de pensie de deportat.Eu am achitat toate cheltuielile.Pana la ce suma se acorda ajutorul de deces si de catre cine?Se acorda ajutor de deces si de catre asociatia de nevazatori?MEntionez ca nu a fost angajata. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Stimat Adrian Ciocan, îmi pare rău pentru pierderea suferită. În acest caz ajutorul financiar acordat pentru acest dureros eveniment, conform art 121 si 125 din legea pensiilor actualizată 2020. Valoarea ajutorului de deces este 5429 lei și se va achita de către Casa de Pensii , nu mai târziu de 3 ani de la data decesului. Procedurile de urmat în perioada stării de urgență le găsiți aici.

      • Va multumesc…!Insa am fost sunat de la Casa de Pensii si mi sa spus ca pensia de handicap si cea prin legea 189 ptr. deportati sunt indemnizatii speciale iar Mama neavind Pensie de Stat deoarece nu a lucrat niciodata ca si angajat,nu poate beneficia de ajutorul de deces integral ci doar de jumatate din suma de 5429 lei, dinsa aflinduse in intretinerea sotului.Este legal acest lucru? Va Multumesc ptr. timpul acordat! Adrian.

Lasă un comentariu