ANUL 2022 UN AN DE FOC PENTRU PENSIONARI

LUNA DECEMBRIE ULTIMUL TREN PENTRU UN CASTIG SIGUR ! CE VA FI NOU ? CE TREBUIE OBLIGATORIU FACUT ? CARE SUNT MODIFICARILE POSIBILE ? CINE PIERDE SI CINE CASTIGA LA VALOAREA PENSIEI ? PNRR PENTRU PENSIONARI .

Nu mai este pentru nimeni o surpriza ca in ultima luna din anul 2021 este schitata imaginea anului 2022, se stabilesc indicatorii pentru pensii incepand cu 01.01.2022 si reformele sistemului de pensii atatea cate s-or putea.

Luna Decembrie 2021

De ce este important sa stam cu ochii pe aceasta luna ?
Iata de ce, in acesta luna inca este in vigoare indicele de corectie de 1,41, adica cei care isi vor putea depune dosarul de pensionare in acesta luna mai beneficiaza de o crestere a punctajului total realizat cu 41%.
Practic daca ai muncit pentru o pensie de 2000 lei, spre exemplu, pensia in plata va fi cu 41% mai mare adica 2820 lei. Deloc putin !
Tot in decembrie se stabileste valoarea indicelui de corectie pentru anul 2022, care prin schimbarea formulei de calcul a pensiilor ar putea fi mai mic sau ”dat disparut”.
Altfel conform articolului 170 din legea 263/2010 indicele de corectie nu va putea fi mai mic decat cel din 2021.
In Programul National de Redresare si Rezilienta agreat cu UE, Romania s-a obligat sa faca reforme in domeniul pensiilor. Una dintre aceste reforme ar putea fi o accesare mai dezvatajoasa apensiilor anticipate.
Cel mai probabil procentul de diminuare va ajunge de la maxim 30% cat este acum la 45% cum a mai fost sau mai mare. Astfel ca cei care au acum posibilitatea de pensionare anticipata partiala ar fi bine sa nu ezite. Detalii la consultanta@pensiata.ro sau contact@pensii.ro

Ce va fi sigur nou

In protocolul coalitiei de guvernare se precizeaza ca punctul de pensie va creste de la 1442 lei la 1587 lei, adica o crestere cu 10%, acum ramane de vazut daca acesta crestere va fi de la intai ianuarie sau ..ca de obicei mai tarziu asa prin zorii toamnei cum ar fi 01.09.2022.
Aici se poate usor remarca faptul ca cei care promiteau cresterea pensiilor de la 01.01.2022 nu mai sunt in totalitate la guvernare. Deci ramane de vazut data cresterii punctului de pensie.
Mai multe despre noutati citeste aici.

LUCRURI CE NU TREBUIE AMANATE !

Mult trambitata recalculare a tuturor pensiilor s-a amanat odata cu legea 127/2019, motivul comunicat ar fi reevaluarea tuturor dosarelor si realizarea unei arhive electronice etc, in fapt ar putea fi altul.
Recalcularea acum a pensiilor ar afecta si mai mult bugetul de stat, deoarece pensiile recalculate nu scad valoarea actuala a pensiei iar daca au valoare mai mare se acorda valoarea mai mare, urmare cca 3 milioane de pensii ar creste iar cresterea lor nu poate fi achitata decat din bugetul de stat.
Ca lucrurile sa aiba totusi o logica s-a emis OMMPS nr 487/31.05.2021 prin care se recomanda pensionarilor sa-si completeze dupa caz veniturile realizate anterior datei de 01.04.2001 cu adeverinte care sa arate venituri sau sporuri ce nu au fost valorificate la stabilirea pensiei aflate in plata.
In ordinul muncii mai sus amintit se precizeaza ca evaluarea dosarelor are ca scop stabilirea cat mai exacta a stagiilor asimilate si a stagiilor necontributive.

De ce ?

Aici trebuie avut in vedere faptul ca legea 127/2019 ce ar trebui sa intre in vigoare la 01.09.2023 aduce o surpriza neplacuta pensionarilor care vor avea in plata pensie anticipata sau anticipata partiala. dar si cei care sunt in pensie pentru limita de varsta cu stagiul minim de cotizare. Ei bine daca pana acum stagiul de cotizare suplimentar primit pentru munca in grupe superioare se putea valorifica la stabilirea
tuturor tipurilor de pensie inclusiv pensia anticipata sau anticpata partiala ca stagiu contributiv, din 01.09.2023 nu se va mai putea deoarece la articolul 3 litera o) se precizeaza ca perioadele asimilate ( in care intra stagiul primit pentru munca realizata in grupe superioare) NU mai pot fi valorificate la stabilirea stagiului minim de cotizare necesar la pensia pentru limita de varsta.
Articolul 14 si 15 din legea 127/2019 arata care sunt perioadele asimilate, perioade ce nu vor mai putea fi utilizate in conditii critice: pensia anticipata sau pensia pentru limita de varsta daca este accesata cu stagiul minim.
Trist este ca in stagiul de cotizare va intra doar perioada prin care asiguratul contribuie efectiv atat in Romania cat si in tarile din UE si cu care Romania are incheiat acord de recunoastere reciproca a stagiilor de cotizare iar nedreptatea vine de la faptul ca pentru activitatea desfasurata in grupe superioare de munca s-a platit CAS majorat deci aici legea este in offside !
Astfel ca, la recalculare vor fi pensionari care vor avea surprize neplacute iar cei care isi vor face planuri de pensionare fara sa cunoasca noile bariere, de la 01.09.2023 nu vor intelege de ce doarul de pensionare va fi RESPINS.

ADEVERINTE, TARIFE, ARHIVATORI.., ASTEPTARE

Inainte de a solicita o adeverinta e bine de stiut daca este necesara sau daca exista perioade de activitate realizate inainte de 01.04.2001 care nu au fost complet insrise in carnetul de munca.
Apoi va trebui identificat detinatorul arhivei, odata identificat va trebui cunoscut daca emiterea adeverintei se face contra-cost si durata de timp in care se emite. De regula tarifele aplicate sunt intre 150-600 lei si chiar mai mult funtie de perioada de timp in care sunt solicitate informatii din statele de plata.

Durata de timp aici trebuie cunoscut ca institutiile mari elibereaza in cca 30-90 zile iar unele societati care au ca obiect servicii arhivistice pot elibera adeverintele chiar si in 180 zile sau mai mult.
Doua lucruri sunt importante inainte de acest demers: primul ar fi valoarea daugata la pensie pe care o aduce adeverinta si al doilea daca veniturile cuprinse in ea vor fi valorificate de catre casa de pensii, altfel exista riscul sa platiti sute de lei iar venitul suplimentar adus la pensie sa fie de cativa lei sau 0 lei.
Astfel ca o evaluare preliminara va poate oferi o imagine asupra demersului pe care doriti sa il faceti si in acelasi timp va scuteste de surprize neplacute.

ANUL 2022

va aduce cu siguranta la suprafata modificarile ce vor zdruncina sistemul de pensii din Romania si de asemenea se va incerca desfiintarea Pilonului II pentru ca banii existenti in conturile individuale ale asiguratilor sa poata fi mai apoi folosite (in scop electoral) ca o majorare a pensiilor actuale ( S-a intamplat in Ungaria).
Deja apar „voci” ale „sindicatelor” care cer desfiintarea pilonului II deoarece ar „dezavantaja” angajatii. De cand realizez servicii in domeniul pensiilor nu am intalnit niciun pensionar nemultumit de faptul ca a cotizat si la Pilonul II, dimpotriva sunt foarte nerabdatori sa isi incaseze banii din Pilonul II.
Din pacate sistemul public de pensii se indeparteaza de adevaratele nevoi ale pensionarului roman, dar despre acest subiect voi scrie in materialul urmator.

LA MULTI ANI CU SANATATE ROMANIA !!!

www.pensiata.ro

30.11.2021

8 Comentarii

Lasă un comentariu