O noua pensie de urmas, 100% din pensia de urmas, durata de timp in care se poate primi, Cand se poate accesa ?

Nemultumirile pensionarilor legate de valoarea pensiei de urmas nu au ramas fara ecou. In cel mai probabila lege noua din 01.09.2023 este chiar stabilit ca 25% din valoarea pensiei sotului decedat sa poata fi cumulata cu pensia sotului supravietuitor .

Pana atunci parlamentarii au in lucru o noua forma de pensionare care va completa legislatia curenta cu privire la drepturile ce se pot mosteni din pensie .

Modificarea prevede o noua forma de pensie: pensia mostenita.

Pensia mostenita

Necesitatea ei ar fi justificata de faptul ca multi dintre asigurati realizeaza si chiar depasesc stagiul complet de cotizare dar nu mai ”prin” pensia sau ”pleaca” in primii ani de dupa pensionare. Astfel ca acordarea a numai 50% din valoarea unei pensii pentru care s-a cotizat in intregime nu mai este tocmai de inteles.

Pentru a corecta cat de cat aceasta situatie, parlamentarii au depus spre aprobare in circuitul legislativ un proiect de lege care stabileste dreptul sotului supravietuitor de a incasa 100% din valoarea pensiei cuvenite sotului decedat pe o perioada de 2 ani.

Pentru a putea incasa pensia mostenita trebuie ca decesul sa se fi produs cu maxim 2 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare si cel tarziu cu maxim 2 ani dupa implinirea varstei standard de pensionare.

Dupa perioada de 2 ani sotul supravietuitor va primi pensia de urmas asa cum este prevazuta acum in legea pensiilor, adica 50% din pensia sotului decedat.

Acest drept se va putea solicita numai dupa publicarea in Monitorul Oficial si dupa publicarea in M. Of a  decretului de promulgare a noii legi.

Precizez ca acum propiectul de lege se afla inca in dezbaterea parlamentara primind pana la 15 10.2021 4 avize de la comisii.

Vezi aici proiectul de lege :pl361 pensia mostenita

Pentru alte detalii cere ajutor la consultanta@pensiata.ro .

www.pensiata.ro

07.12.2021

Lasă un comentariu