CASS, returnare CASS, conditii de returnare, actiuni in instanta, impozitare CASS returnat, perioada de reurnare, plata esalonata sau unica,

Guvernul are in lucru ordonanta de urgență prin care sumele reținute pentru CASS in anul 2022 sa fie returnate.

Varianta luata in calcul este cea prin care sumele reținute lunar să fie returnate așa cum au fost reținute, adică în tranșe lunare egale.

Stabilirea condițiilor de returnare

Luna ianuarie ..a trecut, dacă ordonanța de urgență va prinde formă și va fi legiferată în februarie, atunci în minim 15 zile se vor emite normele de aplicare prin ordin comun al ministrului finanțelor, președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și al președintelui Casei Naționale de Pensii Publice.
Termen rezonabil de finalizare 1 martie.
Aplicarea efectivă, datorită mecanismului tehnic de punere efectivă în plată,…cel mai devreme in 1 aprilie 2023.

Care va fi perioada de returnare ?

Dacă nimic deosebit nu se va întâmpla, atunci, timpul la care suportul juridic si tehnic efectiv va putea fi gata este 1 aprilie. Mai rămâne de stabilit sursa lichidităților.
Unica sursă, din care corect ar trebui să se facă plata, ar fi Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate. Cum acest fond este unul dintre cele mai ”însetate” de lichidități este posibil ca perioada în care să se facă plata să nu fie cuprinsă în anul curent.


Vezi aici ordonanta de urgenta pentru plata CASS


Va fi impozitată suma returnată ?

În fapt în acestă perioadă numai angajat la casele de pensii să nu fi! Recalculari, ajutoare pentru energie, carduri sociale, etc… toate spre rezolvare la ..casele de pensii.
Revenind trebuie preconizat că sumele care depășeau 4000 de lei după impozitare erau fiscalizate cu 10% pentru CASS, urmare sumele returnate au fost supuse impozitului cu 10% ca urmare ele, NU trebuie adăugate la venitul brut pentru care se aplică impozit de 10% asupra sumelor care depășesc 2000 lei.


3000 lei pentru pensionari in 2023


Concluzii

Decizia guvernului, de a returna sumele reținute pentru CASS revizuite prin Decizia 650/2022 a CCR ca fiind cu suport juridic necorespunzător, este una înțeleaptă. Prin ordonanța de urgență preconizată a fi emisă în scurt timp, se evită procese în instanță dar și se asigură șansa pensionarilor pentru care recuperarea sumelor prin instanța judecătorească ar fi fost dezavantajoasă. Dar dacă perioada în care sumele se returnează este stabilită pe mai mulți ani, acționarea în instanță nu rămâne fără suport.

31.01.2023


Actualizare 18.02.2023

Prin OUG Nr 4/2023 publicată în Monitorul Oficial Nr 138/17.02.2023, guvernul a stabilit data de la care încep plățile retroactive ale CASS-ului reținut. Vezi aici ordonanta si condițiile de returnare.

În cazul decesului titularului drepturilor de pensie, restituirea sumelor cuvenite se va efectua către moștenitorii legali ai acestuia, pe baza cererii depuse la casa teritorială de pensii în evidenta căreia se afla titularul dreptului la data decesului.


Află din timp ce valoare are pensia ta: consultanta@pensiata.ro.

18.02..2023

www.pensiata.ro

1 Comentariu

  • Multumim mult pentru ca ne tineti mereu informati legat de tot ceea ce se intampla cu sistemul de pensii!

Lasă un comentariu