30.01.2021 www.pensiata.ro,  consultanta@pensiata.ro


Optiunea intre salariu si pensie in sistemul bugetar, pensionarea la 70 de ani,  recalculare, o noua formula de calcul, 30 de zile.


După 2 ani de vise legate de majorări peste majorări ale pensiilor și o lege care să cuprindă in text majorări repetate ministrul muncii anunță deșteptarea.

Vom avea o nouă și specifică ….recalculare… a pensiilor, tuturor pensiilor, din sistemul public.

Mai jos conferinta de presă din 28.01.2021

Ceea ce deja se simțea în aer era că formula, generoasă de calcul made in PSD, va fi înlocuită cu alta mult mai restrictiva fata de ”buzunarul” bugetului de stat.

Mai pe scurt majorarea , din formula cu cca 30% a cca 4 milioane de pensii poate fi uitată.

Se vor pune bazele unor noi indicatori de calcul a pensiilor la care vor lucra aceiași ”specialiști” din casele de pensii care au lucrat cu succes si la legea care tocmai va fi înlocuită( legea 127/2019).

Timpul estimat în care se va derula tot procesul de calcul va dura cca 1 an si 6 luni.

Dosarele vor fi reevaluate pe baza datelor cunoscute si arhivate de către casele de pensii.

Indicatorii pe baza cărora se va stabili valoarea pensiei sunt aceiași( stagiul de cotizare, veniturile pentru care s-a plătit CAS, grupe de muncă, vârstă, stagii asimilate, etc) rămâne de văzut cum vor fi utilizati pentru stabilirea pensiei.

De asemenea cumulul pensiei cu salariul in sistemul bugetar nu va mai fi posibilă( intră și.. parlamentarii, CCR ?). Aici trebuie amintit că am mai avut incercări eșuate ..rapid , a se vedea OUG 103/2017..înlocuită cu OUG 116/2017

Un lucru este cert, vom avea tot anul 2021 pensii calculate pe baza legii 263/2010, inclusiv indice de corecție, legea 127/2019 va fi abrogată.

Datele se completează după caz.

IOAN COVACIU

30.01.2021 www.pensiata.ro

3 Comentarii

  • Buna ziua !

    Asta inseamna ca daca imi depun dosarul luna aceasta ( FEBRUARIE) nu o sa mai beneficiez de indice 1,41 ? O sa mi se calculeze pe le gea 263/2010 ?

    Imi puteti spune cum s-ar calcula ? nu inteleg din articolul din lege : la punctajul mediu anual determinat în condițiile art. 95 se aplică un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent și valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.

  • Buna ziua! sunt Stela, imi puteti spune daca exista diferenta intre calculul pensiei de limita de varsta ,care va fi in noiembrie 2021 ,fata de calaculul pensiei pana in 1 septembrie 2021. Va multumesc!

Lasă un comentariu