Recalculare pensii, situații în care se recalculează pensiile, cumul pensie cu alte venituri;


2020 NOU !!!  Pensiile de invaliditate se recalculează, nu toate. Află dacă și pensia ta trebuie recalculată. scrie la: consultanta@pensiata.ro .


CONDITIILE IN CARE SE POT RECALCULA PENSIILE

Potrivit prevederilor art. 107 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :

(1) „ In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin.(1) se acorda sau se recupereaza , dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor .
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. INFO DOCUMENTE NECESARE LA DOSAR: TEL 0751 141 800.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie , realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin.(3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea.


Citeste si : Calcul Pensie 2018 – Afla din timp ce valoare are pensia ta si care sunt oportunitatile de pensionare.

Calculul pensiilor în 2020


Pensia anticipata

Potrivit art. 64 – (1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin.(1) , se face din oficiu.

Pensia anticipata partiala

Potrivit art.67- (1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta , pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art..65 alin.(4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1) , se face din oficiu.

Pensia de invaliditate

Potrivit art.82- (1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin.(1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos. De reținut  dacă aveți ani realizați în grupe, aceștia aduc o pensionare mai timpurie față de vârsta standard de pensionare, motiv pentru care vă recomand să analizați dosarul și să cereț intrarea în pensie pentru limită de vârstă, altfel veți putea avea surpriza treceri în pensie penru limită de vârstă doar la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Mărturii:

09.11.2017 ”Va multumesc foarte mult pt. raspuns.Acum va voi recomanda cu toata increderea si persoanelor care mi-au solicitat informatii despre d-voastra. Sanatate multa va doresc si numai bine! V.Mihalcea „

MAI 2020

39 Comentarii

 • Bună ziua

  Mă numesc MIHAI VIOREL și lucrez de la 01.09.1978 și în prezent. Mai am efectuați 1,6 ani de muncă, anteriori facultății. Am făcut facultatea de Matematică-Informatică cursuri de zi în perioada 1975-1978, obținând diplomă de licență. În perioada oct.1974-iun.1975 stagiul militar redus, iar în iulie 1975 o lună de instruire militară pentru finalizarea stagiului militar. Am lucrat la Petromidia Năvodari 4,9 ani în grupa a-II-a, dar mi s-a spus la Casa de pensii Constanța că nu se poate valorifica perioada, ca să pot ieși la pensie la 64 de ani. Doresc să ies la pensie anticipat și nu știu dacă se consideră ca perioadă asimilată, facultatea și armata.
  Vă rog să mă ajutați.
  Cu mulțumiri

  Viorel MIHAI

  • Stimate MIHAI VIOREL, în acest caz trebuie cunoscut motivul pentru care cei 4 ani și 9 luni nu sunt incadrați ca fiind realizați în grupa 2. Din datele cunoscute reiese că sunteți eligibil doar pentru o pensie anticipată parțială, mai trebuie cunoscută data nașterii. Un e-mail cu un răspuns mai amplu va fi expediat pe adresa dumneavoastră de e-mail.

  • Am 29 de ani lucrati in gr. 1 si 2 de munca in SNCFR . Am iesit in aul 1998 la pensie. As vrea sa stiu daca voi beneficia de recalcularea pensiei, pana la 1 octombrie 2019 si in ce va consta recalcularea . VA MULTUMESC.

   • Stimate Barbu Nistorescu, deoarece aveți peste 25 de ani realizati in grupa 1, valoarea pensiei dumneavoastră va fi recalculată cu reducerea stagiului complet de cotizare de la 35 la 25 de ani, desigur dacă legiuitorul iși va respecta propria lege. Se face imedat anul de cand a fost publicată legea.

 • Buna ziua ,
  Ma numesc Erhan Paraschiva, sunt nascuta in anul 1956 luna octombrie , ziua 30 si am depus dosarul de pensie anticipa in 2014 iulie ,dar eu am mai lucrat in continuare , rog sa ma informati daca , la data de 30 Mai 2017cand depun dosarul pentru trecerea de la pensie anticipata la pensie limita de varsta pot sa depun si incetarea de activitate pentru a-mi recalcula pensia si daca mai trebuie sa fac cerere . Multumesc

  • Stimată ERHAN PARASCHIVA, în acest caz nu trebuie să faceţi o cerere expres, deoarece pensia se recalculează prin adăugarea stagiului de cotizare realizat în perioada iulie 2014-prezent şi a stagiului asimilat dacă e cazul. Vă recomand ca la primirea deciziei să comparaţi punctajul mediu anual din cele două decizii pentru siguranţă.

 • Buna ziua! Deoarece nu sunt foarte bine informata in acest sens, indraznesc sa cer opinia unui cunoscator in domeniu, cu speranta ca ma voi edifica in nelamurirea pe care o am. Sotul meu este victima unui accident rutier care i-a cauzat pierderea capacitatii de munca. A fost incadrat la gradul II , cu incapacitate permanenta de munca si urmeaza sa depunem dosarul de pensionare. El are in jur de 10 ani lucrati in Italia, perioada care ar trebui luata, din cate am inteles , in calcul la pensia la limita de varsta. Cum se procedeaza in cazul pensiei de invaliditate? Se ia in calcul aceasta perioada la stagiul de cotizare? Daca da, ce documente sunt necesare pentru dosar? Va multumesc anticipat!

 • Bună ziua 
  Am primit decizia de pensionare cu data de 23.06.2017
  Ultimul salariu încasat  a fost pe data de 10.07.2017
  Urmează să primesc restanțe salariale cu hotărâri judecătoreşti într-o singură tranşă (ca pensionar)
  Întrebare: Mai trebuie să duc la casa de pensii ultimul venit realizat pe data de 10.07.2017, respectiv ultimul venit din hotărâri judecătoreşti?
  Vă mulțumesc frumos dacă îmi veți răspunde.

  • Pentru orice venituri fiscalizate încasate după pensionarea la limită de vârstă, trebuie cerută recalcularea pensiei, deoarece nu se face din oficiu.

  • Stimată Radu Violeta, va trebui să verificați dacă ați primit ulterior o decizie nouă în care să apaăra punctaj rezultat din condiții grele altfel vă recomand să depuneți o cerere de recalculare la care să atașați o adeverință cu munca desfășurată în grupa 2.

 • ma numesc sultana gabriel-marian, sunt pensionat din 2014 pe caz de invaliditate. pe decizia de pensionare scrie 62 ani limita de varsta.sunt nascut pe 09.11.1957 si am lucrat in grupa 2-a pana in 2001. peioada 2001-2011 in cadrul ISConstructii Galati dar nu stiu daca au fost trecute si primele plus alte venituri. pot sa solicit casei de pensii Galati recalcularea pensiei, am 2,00569 puncte…si poate mai castig o,5 puncte. va multumesc anticipat

 • Am depus cerere de recalculare in 23.11.2017 cf.OUG 217/2017 si au trecut 4 luni si nu s- a schimbat nimic. Ce se stie cat dureaza operatia asta?.Multumesc

 • Din 2005 sunt in pensie de invaliditate ,iar din anul respectiv si pana in prezent eu am si lucrat cu 4 ore la o societate . In anul 2005 mi s-a facut calculul pentru ani lucrati si s-a facut o pensie .Pe peroada lucrata din 2005 si pana in prezent casa de pensii nu vrea sa-mi faca recalcularea .Pe motiv ca perioada lucrata se ia in calcul numai la limita de varsta .Va rog cu respect sa ma indrumati cum procedez sa-mi castig drepturiile ca nu mi se pare corect . Eu sper ca m-am facut inteles ,multumesc !

 • Buna tatăl meu a iesit la pensie in data de 28 mai 2018 cu o pensie de 1120 lei după 46 de ani lucrați pe cartea de munca oare e corecta decizia .Si daca nu ce e de facut??

 • Stimate/stimati speciaisti in pensiile de stat,

  V-as fi recunoscator daca m-ati lamurii asupra maririi sau nu a pensiei de stat in cazul meu: in 2017 am primit decizia de pensionare la limita de varsta ,stabilindu-se valuarea punctului de pensie la 2,32 dar in aceasta decizie(data de Casa Judeteana de Pensii a jud. Mehedinti) mi se specifica ca NU s-a tinut cont de cei 5 ani de facultate datorita faptului ca nu am depus la dosarul de pensionare o adeverinta/dovada a faptului ca facultatea am facut-o ” la zi”. In timpul legal am depus si aceasta adeverinta , …. dar desi m-am interesat …. pana acum nu am primit nici un raspuns,mai mult…neoficial..,mi s-a transmis ca in acesti 5 ani ..,necotizand… nu-mi va creste de loc pensia. In alte parti mi s-a spus ca corect ar fi sa mi se recalculeze valoarea punctului de pensie. Care este adevarul ?
  ing.George Surdulescu

 • Eu am o vechime conf.Deciziei de pensionare, de 46 ani,1 luna,10 zile,din care:23 ani perioada lucrata,si 23 ani perioada asimilata (gr 2 si 3 de invalidate ).Am acum o pensie de 874 lei.Inteebarea mea este: beneficiez de o recalculare a pensiei, adica beneficiez de 0.25 puncte pt.fiecare an de perioada asimilata? .

 • Stimate Domnule Covaciu, apreciez profesionalismul și promptitudinea cu care raspundeți tuturor.
  Soțul meu, Ioan Ștefanica, născut pe 19 iulie 1958, a ieșit la pensie din 30. 03. 2013 cu 1,59622 punctaj mediu anual, după:
  – 4 ani, 6 luni și 16 zile – condiții normale de muncă,
  – 19 ani, 2 luni și 23 de zile – condiții speciale de muncă;
  – 8 ani, 9 luni și 20 de zile – grupa II ( lg. 3/1977);
  – 11 ani și 3 luni – stagiu aferent grupe/condiții de muncă;
  – 3 ani, 1 lună și 15 zile – perioade asimilate.
  Stagiu total cotizare realizat: 46 ani, 11 luni și 14 zile./ în baza legii n. 263/2010.
  Va putea beneficia de noua lege de recalculare a pensiilor privind grupele de muncă, care a început de la 1 oc t. 2018? Este îngrijorat datorită pragului de 20 ani la grupa specială pe care nu îl atige și ar vrea sa știe dacă există posibilitatea cumulării condițiilor speciale de muncă cu grupa II ( lg. 3/1977).
  Mulțumim anticipat!

  • Stimată Ștefănică Liliana, mulțumesc pentru apreciere. În acest caz constat că nu sunt îndeplinite condițiile pentru activarea recalculării prin legea 221/2018. Mai întâi că anii trebuie să fie de cel puțin 20 realizați numai în grupa 1, iar recacularea punctajului realizat în grupe, indiferent de numărul anilor, se realizează numai pentru pensionarii care după 2010 nu au primit decizii de recalculare a punctajului realizat in grupe superioare de muncă. Cuantumul pensiei poate fi revizuit dacă se constată că nu sau fructificat toate veniturile pentru care s-a plătit și reținut CAS. Pentru detalii scrieți la consutanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua, am nevoie de o clarificare, va rog: am primit in 2018 decizia pentru pensie anticipata partiala. Cuantumul pensiei anticipate s-a stabilit pornind de la pensia pentru limita de varsta, calculata la acel moment pe baza indicelui de corectie de 1.15. Daca in 2020 ajung la limita de varsta fara sa fi avut alte perioade de contributie, pensia finala pentru limita de varsta se va recalcula pe baza indicelui de corectie din 2020 (1,41), sau va ramane cea calculata in 2018 si folosita pentru obtinerea pensiei anticipate partiale? Multumesc si toate cele bune!

 • O completare la intrebarea anterioara, legata de actualizarea cu indicele de corectie a pensiei pt limita de varsta: am stagii asimilate (facultate) care nu au fost considerate la calculul pensiei anticipate partiale in 2018. Multumesc!

  • Perioadele asimilate, cum este perioada studiilor superioare va fi valorificată la calculul pensiei pentru limită de vârstă, de asemenea se va elimina penalitatea , însă indicele de corecție va rămâne același.

   • Va rog,o mica lamurire ! Sunt exact in situatia D nei Livia Stanciu,am inteles ca indicele de corectie ramane la fel,dar daca am avut o penalizare de 195 de lei,acum la pensie de limita de varsta s-a adaugat doar atat,nimic in plus pentru perioada asimilata,nimic in plus desi pensiile au crescut procentual din 2018 pana in 2020,nimic in plus,exact 195 de lei.Credeti ca ar trebui sa contest decizia ?

    • Nu este cazul sa contestati, daca nu ati avut stagii asimilate. A fost eliminata penailazarea, fiind vorba despre pensie anticipata partiala si nu anticipata cu ati scris anterior.

 • Buna ziua! Ma numesc Eugen Pirvu , am iesit la pensie pentru limita de varsta in anul 2010, conform ultimei decizii de recalculare varsta standard de pensionare este de 57 de ani si 5 luni, varsta la care ajung in luna august a acestui an,intrebare la atingerea acestei varste se mai recalculeaza pensia? Rog raspuns pe adresa de email. MUltumesc anticipat.

 • Buna ziua ! Am o nelamurire si as dori un sfat. Am iesit la pensie anticipata in septembrie 2018. In aprilie 2020,ar fi trebuit sa primesc pensie de limita de varsta .lucru ce nu s-a intamplat nici dupa un an si ceva.Nu am facut cerere deoarece stiam ca se face trecerea din oficiu.Ce pot face ?

  • Stimata IACOB Gabriela, in acest caz trebuia sa primiti o noua decizie fara o cerere expresa, deoarece la articolul 64 aliniatul 2 din legea 263/2010 se mentioneaza ca la data implinirii conditiilor pentru acordarea pensiei la limita de varsta pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta ( aliniatul 1) se face din oficiu. Acum daca nu ati avut stagii asimilate atunci valoarea pensiei nu se modifica, altfel veti primi retroactiv diferentele constatate. In acest caz va recomand sa mergeti la casa de pensii pentru a afla ce s-a intamplat cu trecerea „din oficiu”.

 • Ma numesc Boghitoiu Eugeniu,din Bacau. Sunt pensionat pentru invaliditate cod N23,din 19 oct 2017. Anul acesta, inaintea datei de 26.05.2021,data iesirii definitive la pensie, am facut cerere de recalculare pentru limita de varsta. Reducerea de 2 ani a fost pentru o perioada lucrata in grupa a 2-a.
  Am primit doar 0,2234 puncte la pensie pentru 3 ani ,7 luni si 7 zile vechimea pensiei de invaliditate.In plus,recalcularea pensiei pentru limita de varsta nu s-a facut in cuantumul cel mai avantajos, asa cum stiam ca trebuie. Este corect sau nu ? Ce am de facut ?

  • Stimat Boghitoiu Eugeniu, un raspuns corect se poate oferi numai dupa o recalculare a pensiei pentru limita de varsta. Altfel pentru 3 ani si 7 luni stagiu adaugat prin pensia de invaliditate, punctajul nu creste mult si cel mai probabil calculul casei de pensii este corect. In cazul in care doriti o recalculare puteti scrie la calcul@pensiata.ro .

 • Buna ziua,
  Sunt nascut la data de 01.04.1961 si am iesit la pensie in anul 2015 (Pensie militara) Dupa aceasta data am lucrat 7 ani. Cand pot depune derere de recalculare a pensiei ?
  Multumesc.

Lasă un comentariu