Care sunt categoriile de pensionari ce pot avea si calitatea de PFA?
Dupa cum bine stim, persoana fizica autorizata este acea persoana fizica care a fost autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege folosind in principal forta sa de munca scrie legislatiamuncii. manager.ro .

Ordonanta de urgenta nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale stabileste care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a fi autorizata sa desfasoare activitate, respectiv:
– a implinit varsta de 18 ani, in cazul persoanelor fizice care solicita autorizarea pentru desfasurarea de activitati economice conform art. 4 lit. a) si b) si al reprezentantului intreprinderii familiale, respectiv varsta de 16 ani, in cazul
membrilor intreprinderii familiale;
– nu a savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal;
– are sediu profesional declarat;
– declara pe propria raspundere ca indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii.Cina romantica

Potrivit art. 118 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pot avea si calitatea de persoana fizica autorizata urmatoarele categorii de pensionari:
– pensionarii pentru limita de varsta;
– nevazatorii;
– pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate pentru jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;
– copiii, pensionari de urmas;
– sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din cstigul salarial mediu brut, adica nu mai mult de 820 lei lunar net suma valabila pentru anul 2015;

25 Comentarii

 • A-și dori să vă întreb. Locuiesc în Spania de aproximativ nouă ani, am certicat pe viață de dicapacitate, cu gradul 38 %, am 53 ani, Am lucrat în România La fabrica de anvelope ca operator chimist din anul 1980, până în 1994, din 1994 până în anul 2008 am fost pensionata gradul 2,din anul precedent am venit în Spania boala sa agravat, aici nu am lucrat mult patru luni, ași dori să vă întreb dacă beneficiez de aici sau de acolo o pensie, nu știu nimic nu am nici un venit. Vă mulțumesc

  • Sunt nascut la 21.09.1967,am17 ani si 10 luni de grupa 1 de munca iar vechimea totala in munca este de 31 ani.Cand pot iwesi la penie normala,sau anticipata? va multumesc din suflet.

   • Stimate Cristinel, pensionarea se va putea realiza imediat ce ați împlinit varsta de 56 de ani si 6 luni, datorită reducerii cu 8 ani si 6 luni a varstei standard de pensionare cu 8 ani si 6 luni, grație anilor de muncă realizați în grupa 1. Pentru a afla dacă aceste conditii de pensionare se ameliorează trebuie să precizați care a fost activitate si mediul de lucru in care sau realizat cei, peste, 17 ani de muncă în gr 1 (minerit, radiații, etc). În acest sens puteți reveni la consultanta@pensiata.ro .

 • buna ziua,

  tatal meu are 60 ani impliniti in octombrie si 29 de ani de cotizare.Se poate pensiona anticipat?

  Multumesc frumos!

  • Stimată Andreea, tatăl dumneavoastră va putea accesa, în acest caz doar pensia pentru limită de vârstă la 65 de ani. Pentru a afla care sunt posibilităţile de pensinare mai timpurie accesaţi serviciile de calcul şi consiliere dezvoltate de http://www.pensiata.ro . O analiză pe baza documentelor poate aduce şi surprize plăcute.

 • Stimată Gabriela, dacă soțul dumneavoastră nu are ani de muncă realizați în grupe de muncă, pensionarea cea mai timpurie de va putea realiza de la 60 de ani prin pensie anticipata parțială.

 • Buna ziua. Lucrez ca si kinetoterapeut cu contract de colaborare ca p.f.i ( persoana fizica independenta).Eu platesc taxele la stat , dintre care 10,5% contributii pentru pensie. Am inteles ca P.f.a-ul /p.f.i-ul nu se adauga la vechimea in munca. O contabila mi-a spus ca daca optez pentru varianta de 26% pentru pensie, se va adauga si la vechime. Este adevarat? Multumesc

 • Sunt născută în anul 196o ,am patru copiii si as vrea să stiu dacă mi se ia si mie in calcul pentru pensionare anticipată. Vă mulțumesc anticipat!

  • Stimată Ioana, prevderea prin care se reduce vârsta de pensionare pentru mamaele care au născut și crescut 3 sau mai mulți copii încă nu a fost legiferată.

 • Sunt nascuta in anul 1953 , am lucrat in invatamant timp de 23 de ani am obtinut o pensie de 775 de lei , va rog sa mi spuneti ce trebuie sa fac pentru a obtine pensia integrala ,adica pot sa platesc diferenta de contributie si cati ani ar fii aceasta contributie ?

  • Stimată Livia, dacă pensia primită este pentru limită de vârstă se poate cumula cu venituri pentru care este obligatorie plata CAS, urmare acestea constiuie stagiu de cotizare ce poate fi valorificat prin recalcularea periodică a pe nsiei curente. Dacă este cazul altui tip de pensie vă rog să reveniți la calcul@pensiata.ro .

 • Bunã ziua! Eu din 2007 îmi platesc contributii individual la Casa De Pensii Iasi,din anul 2008 lucrez in Italia cu contract de munca, dar am continuat sa-mi platesc si în tara contributii.As dori sa stiu cand voi esi la pensie se acumuleaza amandoua cea di ronamia si italia? Ori cea din tara va fi anulata? Pot continua sa-mi platesc si în tara individual daca am contract de munca in Italia?

  • Stimată Monica Paulet, desigur contribuțiile realizate în cele două state se fructifcă la calcul valorii pensiei achitate de fiecare stat în parte. Calculul pensiei comunitare este unul complex și depășește cadrul acestui forum.

 • Baiatul meu are handicap accentuat permanenr si la data ivirii invaliditatii avea. Cu facultatea 18 ani vechimeAre si pensie de boala gr 2 deci si handicap. Are 44ani Vreau sa stiu daca poate obtine pensie de urmas dupa mama sau tata si candInvalidutatea a fost obtinuta pana in 26 ani cand era la facultate. Cu stima Stefan

  • Stimată doamnă, vă rog să reveniți date concrete la calcul@pensiata.ro. Pensia de boală =pensie de invaliditate grdul 2 ( înțeleg), apoi care este vechimea realizată în condiții de handicap și când s-a ivit invaliditatea. Mulțumesc.

 • eu sant casatorita in Italia si am pensie de vechime care era depusa in un cont postal.din ianuarie nu am primit pensia si nu stiu care este motivul.eu luam pensia in euro .cum aici nu pot sa controlez estractul de cont am vazut in aceasta luna ca nu puteam sa iau bani cu cardul pentru ca nu erau bani in cont.am telefonat la bancpost si mi.au spus ca din ianuarie nu imi dau pensia.as vrea sa stiu ce trebuie sa fac.multumesc

 • Buna ziua,

  In acest an m-am pensionat anticipat partial. Pot sa-mi infiintez un PFA ?

  Multumesc

  • Desigur, însă dacă veniturile realizate vor atinge nivelul pentru care este obligatorie plata CAS va trebui să suspendați plata pensiei pentru perioada în cae veniturile se fiscalizează prin CAS.

 • Buna ziua . Sint pensionar pe boala gradul 2 fara drept de munca , am 52 de ani , si 15 persona fizica autorizata , in paralel fiind angajat la CFR , AGENT PAZA la banci si firme , in jur 30 de ani de munca din care la 7,8 ani unele firmele de paza nu au platit taxele la stat , NEFIIND PLATIT CAS , pe carte avind fara grupa in jur de 20 dea ani , din care 12 la grupa 1 , si A DORII sa intreb , DACA ca persona fizica autorizata , mai pot primi ceva ani de munca la pensie platind toate taxele firmei la zi , iesind afara de la CFR cu ordonanta LEGI NR 1/1991 , IAR CAS era platit de firmele unde am lucrat , SI NU AM SCOS SI DE ACOLO ACTIVITATEA MEA CA CONTIBUABIL , PLATIND TOATE TAXELE CARE MI-AU FOST PERMISE , LA STAT , SI IESIND FARA GRUPA 1 CU 330 LEI IN 2014 , SI DUPA CONTESTARE CU 600 LEI CU GRUPA , ACUM AVIND ACTUALMENTE IN JUR DE 1000 LEI ….. DECI O VIZITA LA FISC PENTRU ACTELE AFERENENTE , M-AR AJUTA CU CEVA , ca la bolile egzistente nu mai am posibilitati sa i-mi asigur medicamentele necesare traiului la taxele si inpozitele actuale … MULTUMESC ANTICIPAT …

 • Buna ziua am 4 copii care dupa sotul meu decedat au pensie de urmas eu fiind titularul ei beneficiari,acum intrebarea mea este eu pot sa mi fac un pfa fara ca ei sa piarda pensi de urmas?

 • Bună ziua, sunt medic, din 1990 am Cabinet medical de familie, doresc să știu dacă pot să mă pensionez cu anticipație fără penalizare (cu 2 ani mai repede locuind într-o localitate cu poluare mare) și să activez mai departe la Cabinetul medical de familie (PFA)

  • Stimată Tican Maria, pensia anticipată parțială nu poate fi cumulată cu venituri pentru care este obligatorie plata CAS, urmare dacă veniturile realizate din PFA sunt fiscalizate cu CAS atunci nu se poate accesa pensia anticipată parțială decât cu suspendare de la plată.

Lasă un comentariu