(Imagine Mediafax.ro realizata de Andreea Alexandru)

Pensionarii din cadrul Federației Naționale Unirea au protestat, joi, între orele 10.00-13.00, în Piața Victoriei din Capital. Aceștia au cerut Guvernului și Parlamentului introducerea, în regim de urgență, a unui program de acțiune prin care să se asigure vârstnicilor din România un nivel de trai decent, în condiţiile în care pensia medie este de 796 de lei, fiind cea mai mică din Europa de Est.
Protestatarii au cerut desfiinţarea pensiilor privilegiate, arătând că în timp ce parlamentarii îşi suplimentează pensiile, 2,8 milioane de vârstnici supravieţuiesc cu venituri sub nivelul de trai decent.
Pensionarii susţin că, în anii 2010-2012, guvernele Boc nu au acordat nici măcar acele minime creşteri prevăzute de Legea pensiilor, „votată fraudulos”, ci au au îngheţat pensiile şi au mai şi tăiat 5,5 la sută.RECUPERAREA-PENSIILORPotrivit protestatarilor, creşterile de pensii prevăzute de lege, restituirea sumelor tăiate de regimul Băsescu şi luarea unor măsuri de către guvernele Ponta în 2013 – 2015 nu au fost suficiente pentru creşterea nivelului de trai al pensionarilor civili.
Reprezentanţii protestatarilor au spus că pensia reală din anul 2014 a fost mai mică decât cea din 2009, iar cu pensia de acum, pensionarii cumpără mai puţine alimente şi medicamente decât puteau să ia în 2009. Aceştia au precizat că deşi s-a spus că România a avut creşterea economică cea mai mare din UE, aceasta nu a însemnat şi o creştere a nivelului de trai, prevăzută de articolul 47 din Constituţie.
„În ţara cu cea mai mare creştere economică din UE, pensionarii civili din România au pensia medie de numai 796 de lei, fiind cea mai mică din Europa de Est. Ungaria, Cehia, Slovacia şi Croaţia au pensia dublă, iar Polonia, de trei ori mai mare faţă de România. Ce să mai spunem de Luxemburg, care asigură o pensie medie de 17 ori mai mare decât la noi”, au mai spus protestatarii.
Aceştia au adăugat că menţinerea fixă a limitei de impozitare a pensiilor a condus la impozitarea anuală a unui număr tot mai mare de pensionari, în condiţiile în care scopul iniţial era de impozitare doar a pensiilor mari.
„Din cauza sărăciei, starea de sănătate a vârstnicilor este din ce în ce mai precară, mortalitatea şi morbiditatea sunt tot mai mari, numărul total al pensionarilor civili scăzând astfel la de la şase milioane, cât erau acum 12 ani, la numai 5,18 milioane, cât sunt acum, iar numărul biletelor de tratament a scăzut an de an, de la 360.000 cât erau în 2004, la 200.000 în ultimii ani”, s-au plâns protestatarii.Manifestantii au cerut Guvernului şi Parlamentului să introducă de urgenţă un program de acţiune prin care să asigure vârstnicilor un nivel de trai decent, precizând că demersul lor nu vizează destabilizarea politică, ci un dialog cu Executivul, care ar trebui să urgenteze aplicarea măsurilor reparatorii promise.Consilierul premierului Victor Ponta, Cornel Vişoianu, a ieşit în Piaţa Victoriei pentru a-i invita pe protestatari la discuţii. Aceştia s-au întâlnit, ulterior, cu ministrul pentru Dialog Docial, Liviu Pop, şi cu preşedinta Casei Naţionale de Pensii Publice, Ileana Ciutan. La finalul discuţiilor, reprezentanţii protestatarilor au spus că aceştia doar le-au ascultat revendicările şi le-au promis că vor fi chemaţi la o dată ulterioară, pentru a li se comunica punctul de vedere al premierului.

Lasă un comentariu