Guvernul a aprobat acordarea ajutorului financiar de 700 de lei, în luna iulie, pensionarilor ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei, 2 iunie 2022

Guvernul a aprobat acordarea ajutorului financiar de 700 de lei, în luna iulie, pensionarilor ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi ( 02.06.2022) acordarea unui ajutor financiar în valoare de 700 de lei pentru pensionarii din sistemul public, sistemul pensiilor militare de stat și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei.


Cine poate beneficia de acest ajutor ?

  1.    Dacă sunt cetățean român cu domiciliul în afara României primesc acest ajutor ?

Răspuns: Prima condiție este ca persoana îndreptățită să primească acest ajutor este ca ea să aibă domiciliul permanent/rezidența în România.

      2. Pensionarii de invaliditate care primesc și indemnizație de handicap se califică pentru acest ajutor ?

Răspuns:  DA, cu condiția ca pensia de invaliditate adunată cu indemnizația de handicap să nu depășească 2000 lei.

       3. Copii care primesc pensie de urmas se califică pentru acest ajutor ?

Răspuns: Copii care primesc pensie de urmaș mai mică de 2000 lei primesc acest urmaș chiar dacă în familie sunt mai mulți copii care primesc pensie de urmaș. În cazul copiilor de peste 18 ani care cumulează pensia de urmaș cu venituri lunare ( inclusiv bursa) care cumulate cu pensia de urmaș depășesc 2000 lei, acest ajutor nu se acordă.

       4. Dacă în luna iulie voi primi diferențe bănești, ajutorul va fi pierdut ?

Răspuns: În cazul în care veți primi sume de banii care nu au legătura cu pensia sau drepturi bănesti recuperate in instanta pentru recalcularea pensiei, acest drept se primeste. În cazul în care veti primi sume restante din revizuirea deciziei de pensionare iar pensia recalculată , aflată în plată, va avea o valoare mai mare de 2000 lei atunci ajutorul financiar nu se mai primeste.

      5. În cazul în care am popriri aplicate asupra pensiei mai primesc acest ajutor ?

Raspuns: În cazul celor care au popriri asupra pensiilor mai mici de 2000 lei, acest ajutor nu va fi afectat iar pensionarul va primi ajutorul de 700 lei integral. Dacă valoarea pensiei înainte de poprire a fost mai mare de 2000 lei atunci ajutorul nu se primeste chiar dacă restul din pensie după poprire este mai mic de 2000 lei.

      6. Valoarea pensiei din luna iulie va fi calculată la maxim 2700 lei ?

Răspuns: Valoarea pensiei rămâne așa cum a fost și în luna iunie, astfel că nu sunt efectate drepturile la protecție socială de care ați beneficiat până acum ( tratament balnear, medicamente, etc ). Ajutorul de 700 lei va fi menționat separat în cuponul de pensie.

      7. De câte ori se acordă acest ajutor ?

Răspuns: Ajutorul financiar de 700 lei se acordă, conform OUG 74/2022, o singură dată în luna iulie 2022. Dacă ești îndreptățit să primești acest ajutor și nu l-ai primit scrie-ne la consultanta@pensiata.ro pentru ajutor și indrumare.


Mai jos comunicatul Guvernului :

Ordonanța de urgență inițiată de Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale prevede acordarea acestui ajutor o singură dată, în luna iulie 2022, pentru aproximativ 3.300.000 de pensionari afectați de creșterea prețurilor la utilitățile publice și bunuri de consum, în special hrană, aflați în risc de excludere socială.

Veniturile lunare la care face referire Ordonanța de urgență sunt:

a) venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022;

b) venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022;

c) venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;

d) venituri din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare;

e) venituri din salarii şi asimilate salariilor, raportate în „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” al cărei termen de depunere este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plătește ajutorul financiar. Acesta se acordă doar dacă veniturile cumulate și realizate de aceeași persoană sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Măsura face parte din Programul guvernamental „Sprijin pentru România”.

18.06.2022

1 Comentariu

  • Am indemnizație de handicap accentuat , de 395 . Voi primi și eu cei 700 de Ron . Vă mulțumesc !

Lasă un comentariu