O reparatie bine venita. Proiect de lege trimis spre promulgare. dansatori, balerini, maestru balet,

EXPUNEREA DE MOTIVE
Avand In vedere statisticile care releva faptul ca dupa varsta de 40 de ani conditia fizica, inclusiv musculatura dansatorilor și soliștilor balet, este deteriorata fără a mai putea face fata prezentarii spectacolelor la un nivel artistic de Inalta calitate sau de mai lunga durata și faptul ca In randul salariatilor dansatori din institutiile de profil se constata ca dupa varsta de 45 de ani, aceștia se afla cel putin 8 luni din an in concedii medicate sau pe tratamente de recuperare a ligamentelor si fracturilor, consideram ca pensionarea dansatorilor si solistilor balet trebuie facuta in aceleasi conditii ca si cele prevazute pentru balerini si acrobati, in Iegislafia actuala.
In acest moment, unele ansambluri angajeaza ,,dansatori”, iar in altele sunt incadrati drept ,,balerini”.

Astfel, pentru persoane care au acelasi tip de activitate, conditiile de pensionare sunt diferite, exista, asadar, o mare inechitate in sistem.
Corpurile de balet din ansamblurile folclorice profesioniste sustin aceasta modificare legislativa si reclama o grava discriminare pentru angajati dansatori si solisti balet.

Vezi aizi proiectul de lege pr 679_22 balerini

Trebuie menμonat faptul ca performantele tehnice ale membrilor scad odata ce ei inainteaza in varsta. Multi nu mai pot urea pe scena, iar tinerii absolventi de scoli de arta nu pot ocupa aceste posturi 1n ansamblurile respective. Cele mai multe ansambluri profesioniste din tara au angajat. balerini, in organigrama, nu dansatori populari. Doar doua ansambluri, respectiv ,,Baladele Deltei” din Tulcea si ,,Cindrelul-Junii Sibiului” au angajati dansatori.
In consecinta, conform datelor din acest moment, situatia este urmatoarea:
– total dansatori 119, din care 6 dansatori au peste 45 de ani si 10 dansatoare au peste 42 de ani. Prin urmare, un total de 16 dansatori ar putea beneficia de aceasta lege.
Avand in vedere argumentele prezentate mai sus, înaintam Parlamentului Româiniei, spre dezbatere ,si adoptare, prezenta propunere legislativa.
Initiator,
Raluca TURCAN
Deputafl PNL

Pentru a afla daca esti printre cei care vor beneficia de prevederile acestei legi scrie-ne la consultanta@pensiata.ro.

Revenire

22.12.2022

Proiectul de lege a devenit Legea 373/2022 si a fost publicat în Monitorul Oficial Nr 1241/22.12.2022.

www.pensiata.ro

Lasă un comentariu