De la 1 aprilie 2018, pensiile vor fi indexate 6,6% cel puţin aşa reise din creşterea prognozată anuală a indicelui preţurilor de consum pentru anul precedent, transmite IPN cu referire la proiectul deciziei Guvernului, propus de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale expus pentru consultări publice.

Urmare a indexării preconizate, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă va creşte cu 96 lei pentru 532.178 de beneficiari. Pensiile de dizabilitate se vor majora cu 75 de lei pentru 12.8555 beneficiari, cele de urmaş cu 50 de lei pentru puţin peste 12 mii de beneficiari. Pensia medie a participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl se va majora cu 201 lei pentru 1792 de beneficiari.
„După cum cunoaștem, reforma sistemului de pensii a prevăzut această valorizare a pensiilor în mai multe etape și ultima etapă era în anul 2020. Pentru că a mers bine și am avut creștere economică și avem creșterea veniturilor și în fondul social, am avut posibilitate și facem acest lucru ca să valorizăm în totalitate pentru toți anul acesta. Anul 2018 va înseamna că finalizăm valorizarea pensiilor. Prima etapă va fi din 1 aprilie și a 2-a etapă va fi din 1 octombrie. Este un lucru bun”, a spus premierul Pavel Filip.  Citat de www.publika.md

Potrivit prevederilor legislative în vigoare, se indexează doar partea pensiei, achitată prin intermediul bugetului asigurărilor sociale de stat. Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va fi echivalat cu mărimea venitului lunar minim garantat, stabilit anual şi va constitui de la 1 aprilie 1.025 de lei. Diferenţa dintre cuantumul pensiei minime şi venitul minim garantat stabilit va fi achitată din bugetul de stat. Pentru indexarea prestaţiilor sociale de la 1 aprilie 2018 vor fi necesare peste 553,6 milioane de lei.

Alocaţiile pentru limita de vârstă a peste 500 de mii de oameni vor creşte

Citește mai mult: https://www.publika.md/pensii-mai-mari-svetlana-cebotari-pensiile-vor-fi-valorizate-cu-66-la-suta-din-1-aprilie_2999647.html#ixzz5AOgbQbkx Follow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook

Posted by PUBLIKA.MD on 21 Martie 2018

Guvernul continuă să implementeze reforma sistemului de pensionare. Din 1 aprilie, pe lângă indexare, oamenii care s-au pensionat în anii 2012 şi 2013, vor beneficia de valorizarea pensiilor, adică de majorare. Este vorba de 56 de mii de oameni. Cumulativ cu indexarea, aceste alocaţii vor crește în medie cu 27-35 la sută. Din 1 octombrie, vor fi majorate și peste 100 de mii de pensii, stabilite în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2017, în medie cu 300 lei pe lună.

Pentru indexarea pensiilor şi valorizarea pensiilor, în acest an, au fost alocate aproximativ 900 de milioane de lei. 

29.03.2018 știrea se actualizează după caz.

2 Comentarii

  • am 59 de ani am lucrat in gr 1 de munca 7 ani si in gr2 7ani 8 ani la inteprinderea mecanica gaz metan 1 an si 7 luni armata la munca genist sunt in pensie de boala cind am dreptul la pensie definitiva .

    • Stimate Bitang Vasile Ludovic , pentru anii de muncă realizați în grupe primiți un plus la stagiul de cotizare de 5 ani si 3 luni, la care se adaugă 1 an si 7 luni serviciul militar , perioada pensiei de invaliditate si perioada care ati realizato ”în campul muncii” toate trebuie să depășească 35 ani pentru a putea accesa pensia la limită de varsta redusă de la 60 ani si 6 luni. Pentru a primi un răspuns concret legat de posibilitatea reală de pensionare trebuie făcută o analiza pe baza documentelor ce stau la baza dosarului de pensioare. Pentru alte detalii puteți scrie la consultanta@pensiata.ro.

Lasă un comentariu