Pensia pentru Invaliditate, tipuri, valoare, conditii de acordare, incetare, formulare

Atunci cand sunt intrebat de catre pensionari de ce au o pensie atat de mică le aduc mereu aminte de faptul ca au cotizat la sistemul public de ASIGURARI sociale, fapt pentru care nu trebuie sa se gandeasca doar la pensia de dupa retragerea din activitate profesionala.

Ce este pensia de invaliditate ?

Pensia acordata pentru situatii in care asiguratul nu mai poate desfasura o activitate profesionala datorita unui accident sau a unei imbolnaviri se numeste pensie pentru invaliditate.

Cate tipuri de pensie sunt ?

Numele ei spune aproape totul si este in directa legatura cu gravitatea invaliditati. In România sau stabilit 3 grade de invaliditate pentru care se acorda 3 tipuri de pensii:
– pensia de invaliditate grad 1
– pensia de invaliditate grad 2, si
– pensia de invaliditate grad 3;


De reținut: Legea care stabileste criteriile de acordare a pensiei de invaliditate este 263/2010, legea 127/2019 a fost prorogata pentru 01.09.2023 prin OUG 8/18.02.2021.


Cine stabileste gradul de invaliditate ?

Pentru a se stabili gradul de invaliditate, medicul specialist sau medicul de familie va trimite dosarul medical si asiguratul la Medicul de Expertiză Medicală de pe lângă casa de pensii.
In urma analizei documentelor si a bolnavului medicul de expertiza va elibera un Buletin de Expertiză Medicala in care va fi mentionat gradul de invaliditate.
In cazul in care nu va fi prevazut un grad de invaliditate, se va putea contesta rezultatul expertizei ( in 30 de zile calendaristice).

Dosarul de pensionare

Odata obținut gradul de invaliditate se va intomci dosarul de pensionare care va contine suplimentar față de dosarul obișnuit si Buletinul de Expertiză în original si o cerere tip. Vezi aici ACTE NECESARE LA DOSARUL DE PENSIONARE


Servicii de recuperare a carnetului de munca : documente@pensiata.ro


 Calculul pensiei si conditii

Pensia de Invaliditate gradul I

In acest caz asiguratul si-a pierdut complet capacitatea de a mai presta o activitate profesionala situatie in care se va primi o indemnizatie lunara pentru insotitor, conditia suplimentara de acordare a indemnizatiei de insotitor e ca invaliditatea de grad 1 sa aduca cu sine si pierderea capacitatii de autoingrijire a bolnavului.

Stagiu de cotizare necesar

Conditia suplimentara este legata de existenta stagiului de cotizare fara a fi impus un stagiu minim necesar functie de varsta asiguratului . Trebuie retinut ca la stabilirea stagiului de cotizare realizat se recunosc si stagiile de cotizare realizate in UE sau in statele cu care Romnia are incheiat acord de recunoastere reciproca.

Limita de varsta

Solicitantul nu trebuie sa fi implinit varsta standard de pensionare( Exemplu 65 de ani in cazul barbatilor).

Pensia de Invaliditate gradul II

Se acorda in situatia in care bolnavul si-a pierdut capacitatea de muncă 100% dar si-a pastrat capacitatea de autoingrijire fapt pentru care nu se poate solicita indemnizatie de insotitor.
Conditia de varsta si stagiu sunt aceleasi ca si la pensia de grad 1.

Pensia de Invaliditate gradul III

se acorda in situatia in care s-a pastrat 50% din capacitatea de a presta o activitate profesionala motiv pentru care pensionarii cu grad 3 de invaliditate pot cumula pensia cu venituri, inclusiv de natura salariala, pentru contracte de munca in limita a maxim de 4 ore/zi. Conditia de varsta si stagiu sunt identice cu cele pentru invaliditatea de grad 1 si 2.

Dacă după incetarea pensiei de invaliditate gradul 3 este realizat stagiul complet de cotizare prin contribuție, atunci se poate accesa inclusiv si pensia anticipată parțială. Detalii la consultanta@pensiata.ro .

Valoarea pensiei de invaliditate

Ei bine, daca dupa eticheta sunt trei, cand trebuie calculate vom vedea ca sunt mai .. multe .
Aici intervin cauzele invaliditatii: boala sau accident care au cauza directa activitatea profesionala sau extraprofesionala ( cauze obisnuite, comune) și de asemenea numarul anilor de cotizare realizati pana la dobandirea invaliditatii in raport cu varsta pensionarului.

Stagiul Potential

Deoarece valoarea pensiei calculata pentru cativa ani de stagiu realizati pana la data dobandiri invaliditati ar aduce o valoare mica a pensiei statul acorda un ajutor fie prin asigurarea unui nivel minim al pensiei fi prin luarea in considerare a faptului ca in lipsa invaliditatii asiguratul putea realiza un stagiu de cotizare mai mare.
In sprijinul pensionarilor de invaliditate, statul român, acorda un stagiu potențial pentru pensionari functie de perioada ramasa intre varsta implinita si varsta standard de pensionare, dar cu precizarea ca perioada primita ca stagiu potential sa nu o depaseasca pe cea realizata.
Ei bine acest stagiu potențial se va acorda sigur celor care au dobandit invaliditatea din cauze ce tin de activitatea profesionala, in cazul in care invaliditatea este cauzata de mediul extraprofesional stagiul de cotizare potențial este condiționat de realizarea unui stagiu de cotizare ”în campul muncii ” conform tabelului de mai jos:

Tabelul nr. 1

Vârsta persoanei ladata emiterii deciziei medicale

asupra capacităţii de muncă

Stagiul de cotizarerealizat (ani)
până la 20 ani1
de la 20-23 ani2
23-25 ani3
25-29 ani6
29-33 ani9
33-37 ani11
37-41 ani14
41-45 ani17
45-49 ani20
49-53 ani23
53-57 ani25
57-60 ani26
Peste 60 de ani27

La stabilirea punctajelor lunare se valorifica veniturile lunare brute pentru care s-a platit si retinut CAS precum si punctajul primit pentru fiecare an de stagiu potențial, astfel:

 – 0,35 puncte lunar pentru pensia de invaliditate grad 3
– 0,55 puncte lunar pentru pensia de invaliditate grad 2
– 0,70 puncte lunar pentru pensia de invaliditate grad 1

La punctajul total se aplica de asemenea si indicele de corectie valabil in anul pensionarii.
În aceste conditii, pensionarii cae au dobandit invaliditatea din cauze extraprofesionale vor avea pensia calculata doar din stagiul de cotizare realizat daca nu au asigurat un stagiu egal sau mai mare decat cel prevazut in Tabelul Nr. 1.

Exemplu calcul pensie de invaliditate gradul I

Varsta: 50 ani,
Cauza : boala profesională
Stagiu de cotizare realizat: 30 ani;
Punctajul total realizat din cotizare 35,000 puncte
In acest caz se acorda stagiu potential de 5 ani, atat cat mai era necesar, pentru completarea pana la stagiul complet de cotizare prevazut in Anexa Nr.5 din legea 263/2010.
Punctajul pentru stagiu potential in cazul pensiei de invaliditate gradul 1 este de 0,7 puncte lunar.
Datele cu valoarea pensiei in Tabelul nr. 2

Tabelul nr. 2

Nr.

Crt

Pensie de Inv. 1

REALIZAT

POTENTIAL

TOTAL

1St.de cotizare (ani)

30

5

35

2Punctaj (puncte)

35

3,5

38,5

3Indice de corectie

1,41

4Valoare punct (lei)

     1442
5Valoare pensie (lei)

2033,22

203,32

2237

In cazul in care la data dobandirii invaliditătii din cauze extraprofesionale si asiguratul nu avea realizat un stagiu de cotizare de minim 23 ani conform tabelului nr 1, atunci stagiul potențial nu se mai corda inclusiv punctajul aferent, in acest caz pensia bruta ar fi mai mica cu 203 lei.

In cazul in care se trece in pensie de invaliditate gradul II in urma revizuirii medicale la 2 ani, atunci datele pentru pensionarul de mai sus arata astfel:

Varsta: 52 ani,
Cauza : boala profesională
Stagiu de cotizare realizat: 32 ani;
Punctajul total realizat din cotizare 35,900 puncte
In acest an la punctajul total s-a adaugat punctajul realizat in cei de 2 ani de invaliditate ( cca 0,9 puncte), de asemenea se va tine cont ca punctajul lunar pentru stagiul potential la invaliditatea de gradul 2 este de 0,55 puncte/luna.

Datele rezultate sunt reliefate in Tabelul nr. 3

Nr CrtPensie de Inv. 1

REALIZAT

POTENTIAL

TOTAL

1St.de cotizare (ani)

32

3

35

2Punctaj (puncte)

35,9

1,65

37,55

3Indice de corectie   1,41
4Valoare punct (lei)

1442

5Valoare pensie ( lei)

2085,5

95,86

2182

Astfel se poate observa că deși au trecut 2 ani in care s-a cotizat valoarea pensiei este mai mică deși punctajul total realizat a crescut se poate observa care este impactul punctajului potential acordat .

De ce este foarte importanta pensia de invaliditate grad 1 ?

În cazul decesului asiguratului inainte de a implini varsta de pensionare, fapt ce se intampla din nefericire, destul de des in România ( accidente, boli cardiovasculare, Covid, etc) se acorda pensie de urmas pentru soție si pentru copii care nu au implinit 16 ani sau 26 de ani daca urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior.
Ei bine în acest caz valoarea pensiei de urmaș se va calcula din pensia de invaliditate grad 1 pe care ar fi putut sa o incaseze asiguratul. Iata de ce este important sa avem in vedere schimbarile legislatiei pensiilor cu privire la pensia de invaliditate gradul 1, deoarece in perioada 20-29 decembrie 2017 prin OUG 103/2017 accesarea pensiei de invaliditate se putea realiza numai daca in ultimii 5 ani existau cel putin 2 ani de cotizare, din 30.12.2017 prin OUG 116/2017 s-a abrogat aceasta prevedere.

Incetarea acordarii pensiei

Una dintre condițiile continuității pensiei de invaliditate este legata de invaliditate, astfel atat timp cat medicul de expertiza medicala certifica existenta invaliditatii, pensi va fi pusa in plata, desigur pentru neprezentarea la revizuirea medicala atrage după sine suspendarea platii pensiei sau chiar incetarea ei.
La data implinirii varstei standard de pensionare sau varstei standard redusa de pensionare pensia de urmas devine pensie la limita de varsta daca este mai mare decat cea calculata pentru limita de varsta. La data trecerii in pensie pentru limita de varsta indicele de corectie acordat pensiilor de invaliditate emise după 2010 se pastrează la aceiași valoare. Pentru pensionarii de invaliditate care sau pensionat in perioada 2001-2010 la trecerea in pensie pentru limita de varsta se acorda indicele de corectie valabil la data trecerii in pensie pentru limita de varsta, conform HOT CCR 702/2019.

FORMULARE

Cerere pentru expertiza medicala, Cerere pensie de invaliditate,

Pentru ajutor in accesarea acestei pensii scrie la office@pensiata.ro sau consultanta@pensiata.ro, sau suna la 0724 414 043.

www.pensiata.ro 04.04.2021

28 Comentarii

 • Buna ziua,

  Sunt nascuta in 1968, lucrez din 1984 pana in prezent, mentionez ca sunt in concediu medical de aproape un an si jumatate, diagnostic neoplasm. Am 37 ani vechime din care 16 ani si 6 luni grupa II. Acum urmeaza sa ma pensionez. Imi puteti spune care este cuantumul pensiei, cu aproximatie. Multumesc!

  • Bună ziua stimată Mara, vă doresc multă sănătate !
   Pensia nu va fi mai mică de 800 lei, iar pentru a afla dacă este mai mare va trebui realizat un calcul.

 • Sunt născută 1964 noiembrie cu o vechime de 37ani și 6 luni am în anul 2011 mi s a confirmat maladia stargardt boala ireversibila de vedere iar in2016 am obținut certificat de handicap accentuat permanent.mi s a agravat vederea și as dorii sa ma pensionez medical As dori sa știu ce punctaj as avea dacă voi fi pensionata cu gradul 2.va mulțumesc

 • Buna seara.fiind in italia am avut un accident si am ramas cu o invaliditate definitiva de 46 % incadrat in invaliditate mirato.. reintors in romania as putea beneficia ce pensie ceva?

 • BUNA ZIUA,AM 33 DE ANI,CU 11 ANI IN URMA AM SUFERIT UN ACCIDENT RUTIER,ma simt cam rau si acum si anul acesta am decis sami fac o pensie de invaliditate,am intales ca e posibil sa am o pensie de invaliditate de gradul 3,nu am vechime în munca,spuneti va rog care este valoarea pensiei de invaliditate de gradul 3,fara vechime de munca,multumesc

 • Buna dimineata! Sotul meu a fost trecut de la gradul 3 la gradul 2 de invaliditate. Mentionez ca lucra 4 ore, asa cum legea permite. Medicul de expertiza a decis asta ieri. Poate continua sa munceasca pana vine decizia de la casa de pensii? Daca va fi nevoie, returnam banii primiti in plus la pensie, in cazul in care se suprapun , ca si perioada! Care sunt pasii care trebuie urmati acum? Merge el cu dosarul la casa de pensii sau doctorul trimite decizia?
  Multumesc mult!

  • Trecerea din gradul III in gradul II va poate aduce (dup[ caz) o crestere a pensiei, dar si interdictia de a cumula pensia cu veniturile realizate cu timp partial de 4 ore. Practic trecerea la pensia de invaliditate nu se poate realiza atat timp cat realizati venituri prin angajare. Tot atat de adevarat este ca angajatorul trebuie sa ia act de starea de sanatate a sotului dumneavoastra deoarece in acest caz nu mai sunt indeplinite conditiile pentru efectuarea unei activitati profesionale. Se vor putea realiza venituri doar din activitati independente.

 • Bună ziua, vă rog frumos dacă îmi puteți spune la gradul Ill, cu 35 de ani vechime, cam cât poate fi o pensie?

  • Aş vrea să pot asta, din păcate trebuie muncit mult la un calcul al pensiei chiar şi de invaliditate. Factorii care influenteaza valoarea pensiei sunt: perioada de contributie, nivelul veniturilor lunare realizate in intreaga perioada de contributie si data nasterii (in cazul femeilor). Da ca doriti un calcul preliminar scrieti la calcul@pensiata.ro.

  • Stimat Fanel, da, pensia de invaliditate este stagiu asimilat si se valorifica la punctajul pentru pensia la limita de varsta. Practic valoarea lunara a pensiei este baza de calcul pentru punctajul lunar pentru toata perioada in care ati primit pensia de invaliditate.

 • Buna ziua mama mea a fost diagnosticata cu Parkinson suferă și de diabet face insulina are și probleme cardiace va rog sa mi spuneți dacă poate beneficia de pensie de invaliditate .Are 22 de ani de muncă.

  • Cu siguranta exista temei, dar un raspuns il poate oferi numai medicul de expertiza medicala de pe langa casa de pensii de care apartine mama dumneavoastra.

 • Bună seara, soțul meu a decedat în urma unui accident de munca. A avut o vechime de 10 ani și 10luni. As vrea sa știu cum se calculează pensia de urmaș având în vedere ca nu a avut timp sa facă vechime?

  • Condolaente !
   Stimata Sandu Iuliana, in acest caz pensia de urma so veti primi indiferent de varsta pe durata in care nu realizzatu venituri mai mari de 35% din salariul mediu brut pe economie.
   Pensia se calculeaza din valoarea pensiei de invaliditate grad 1 pe care , ipotetic, ar fi primito. Dupa caz reveniti la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua.
  Fratele meu are schizofrenie. 32 ani.
  Am primit decizia de pensionare in care apare ca pensia e de 183 Lei.
  E posibil Asa ceva avand in vedere ca e pensiona t grad 2, vechime in munca de 6 ani?
  Va multumesc

  • Stimata Nicoleta, in acest caz pensia calculata va fi completata cu o indemnizatie sociala care adunata la cei 183 lei va asigura fartelui dumneavoastra un venit de 800 lei lunar.

 • Buna seara! Va rog o clarificare. Soția, a beneficiat 1 an pana pe 02.12.2021 de pensie de invaliditate de gr II, avand o indemnizatie de 1171 ron . La reevaluare , datorita agravarii, a fost încadrată in gr I pierduta in totalitate+ capacitate de autoingrijire.
  Valoarea pensiei a venit in decembrie aceeasi.
  Conform noului grad se va recalcula si se va schimba valoarea pensiei?

  • Valoarea pensiei se majoareaza, dar majorarea se va primi doar din ianuarie ( inclusiv diferenta din decembrie) din motive tehnice ( redactarea cupon etc). Dupa caz reveniti. Majoararea va fi aplicat dupa ca, datorita cresterii punctajului aferent stagiului potential.

 • Buna ziua. Ma numesc Leonte Catalina, nascuta 28.11.1965.Din septembrie 2019 nu mai lucrez deoarece am probleme psihice si fizice sunt invalida si dizabila in carut. Acum sunt in ITALIA cu o invalidita de 80%,si handicap grav pentru ca nu mai pot merge. Iau o pensie de invaliditate de 150 de euro(aprox 700 lei),pentru 8 ani,11luni,20 de zile. Din Romania iau pensie de invaliditate gradul 3, de 149 euro(aprox 700 lei),pentru 16 ani,8 luni, 8 zile.Eu as vrea sa ma retrag in Romania pentru ca conditiile mele s au agravat. Va rog frumos daca puteti sa mi spuneti daca anii lucrati in Italia se cumuleaza cu anii lucrati in Romania pentru a totaliza 25 ani (anexa 5),pentru pensia de invaliditate. Daca,da ce documente trebuiesc in Romania din Italia. Specific ca in ROMANIA am lucrat 8 ani si in grupa a 2 a cu 100%.Va rog frumos, sa mi spuneti si cand ma pot pensiona :pensie partial anticipata, pensie anticipata, pensie de drept. Va multumesc din suflet, astept raspunsul dumneavoastra.Cu respect.

 • buna ziua ,

  Am o clarificare sa va cer la situatia in care ma aflu.
  Din 2015 sunt pensionat medical pe caz de boala , gr. 3 , deci cu drept de munca de 4 h/zi, la vremea respectiva avand o vechime de 29.66 ani socotiti de casa de pensii cu tot cu facultate si armata ( avand atunci varsta de 56 ani).
  Din 2017 , septembrie am reusit sa-mi iau un part time de 4 h/zi unde si la ora actuala sunt angajat, platind toate conform legii (in ideea de a-mi mai mari punctul de pensie).
  Acum am gasit un transfer la un alt angajator dar cu 8h/zi , lucru tot de la birou , lucrari in stilul pe care le am acum. Problema este ca nu stiu daca voi rezista la acest program de lucru (ca totusi am 3 operatii pe coloana destul de complicate) si de aici apare o nelamurire.
  Intrebare va rog :
  -daca renunt la pensie gr.3 pe care o am acum si voi trece la programul de 8h/zi dar nu voi rezista dupa o anumita perioada , ma pot intoarce la pensionarea respectiva fara a relua intregul proces de examinare medical (medici,comisie expertiza,etc.) ?
  Banii de pensie pe perioada care se suprapune programului de 8 h ( cam 20 zile) , cum se returneaza si in ce procent ?
  multumesc

  • Stimat Florian,
   este important de stiut daca rezitati o luna doua la acest angahjator cu program de 4 ore oficial chiar daca veti presta un timp mai lung, apoi daca puteti presta 8 ore atunci cereti modificarea contractului la 8 ore oficial si suspendarea pensiei de invaliditate. Renuntarea la pensia de invaliditate presupune refacerea demersurilor la urmatoarea solicitare.

 • Am obtinut certificat de handicap accentuat in 2005. Ma voi putea pensiona de limita de varsta in anul 2028 conform OUG 94/12 oct. 2021 (dupa 23 ani si 4 luni)?

 • buna ziua! Sunt nascuta in 1971 si sunt pensionata pe caz de boala(nevazatoare) din 1993 As putea sa trec la pensie de limita de varsta?Care ar fi pasii? Mai am o intrebare referitore la punctaj eu am punctajul 0.55 tinand cont ca sunt gradul Grav nu ar trebui sa fie 0.70?

Lasă un comentariu