Legea 263/2010 a fost modificata din nou iar legea promulgata azi deschide posibilitatea de pensionare cu 20 de ani mai devreme .

Astfel pensionarii care sau pensionat după o activitate de cel putin 20 de ani in mediu similar cu cel al minerilor din subteran vor avea pensiile recalculate.

Prin OUG 10/2020 se stabileau conditii de pensionare reparatorii pentru anumite categorii profesionale, pentru care se astepta legea de aprobare, astfel ca prin Legea 29/2021 , ordonanta a intrat efectiv in vigoare.

Extras din ordonanta:

.. modificarea legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, vizează persoanele care au desfășurat activități miniere, în subteran, în domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării sau prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor din cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice și beneficiul unei pensii pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani realizat în aceste activități, și, de asemenea, scopul eliminării inechităților existente între categorii de pensionari care au desfășurat activități în aceleași condiții și mediu, iar la determinarea punctajului mediu anual au fost utilizate stagii complete de cotizare diferite, în funcție de legislația în vigoare la data înscrierii la pensie,…

Pentru a afla daca dosarul tau va intra in recalculare cere ajutor la consultanta@pensiata.ro sau office@pensiata.ro .

15.03.2021

www.pensiata.ro

Lasă un comentariu