Pensionarii cu dizabilități, Indemnizația de Solidaritate, prorogare..
De la dorință la putință uneori e cale lungă.
Prin, de acum vestita și nedorita Ordonanță Trenuleț, s-a aflat că pensiile nu vor mai fi indexate cu rata inflației, se vede bine treaba că ”Trenulețul” mai are surprize prin vagoane.
Astfel în vagonul destinat persoanelor cu dizabilități, Nașul a tăiat 2 bilete în loc de unul. În fapt pe lângă amânarea indexări, pensionarii din această categorie, au aflat că suplimentul de viteză(pentru creșterea pensiei) anunțat încă din 7 noiembrie prin OUG 127/2024 a fost și el amânat.
Astfel că Indemnizația de Solidaritate s-a amânat, până cel puțin, la 01.01.2026.
Mai jos, textul din Ordonanța Trenuleț și cel din OUG 127/2024.
Art. LIX – Termenul prevăzut la art. 58^1 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2026.
Ce prevede articolul 58^1 alin. (1) din Legea nr. 448/2006:
(1) Persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat, care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă în condițiile prevăzute la alin. (7), li se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizație de solidaritate care se determină prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată sau cuvenit conform legislației anterioare datei de 31 august 2024.
(2) Indemnizația de solidaritate prevăzută la alin. (1) se acordă lunar, iar cuantumul acesteia se determină prin aplicarea procentului rezultat din însumarea procentului de majorare a indicatorului social de referință (ISR) cu procentul reprezentând 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată, în luna ianuarie a fiecărui an.
(3) Începând cu anul 2026, cuantumul indemnizației de solidaritate se determină potrivit prevederilor de la alin. (2), la care se adaugă cuantumul rezultat în anul anterior.
(4) Cuantumul rezultat din aplicarea prevederilor alin. (1)-(3) se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, și se achită lunar odată cu plata drepturilor prevăzute la art. 58.
(5) Sumele plătite la bugetul de stat potrivit art. 78 alin. (3) se utilizează pentru finanțarea drepturilor prevăzute la alin. (4).
(6) În vederea aplicării alin. (1)-(4), Casa Națională de Pensii Publice va transmite Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială anual, în luna ianuarie a anului următor, baza de date cuprinzând pensionarii pentru limită de vârstă care fac obiectul prezentului articol.
(7) Prevederile prezentului articol se aplică pensionarilor pentru limită de vârstă ale căror drepturi au fost stabilite în baza certificatului de persoană cu deficiență vizuală gravă, respectiv persoană cu handicap grav sau handicap accentuat pentru care cuantumul pensiei s-a menținut în urma recalculării prevăzute de legislația pensiilor în vigoare, față de cuantumul pensiei aflat în plată la data de 31 august 2024.
(8) Începând cu data la care cuantumul pensiei rezultat în urma recalculării prevăzute de legislația pensiilor în vigoare atinge nivelul pensiei aflat în plată la data de 1 septembrie 2024, indemnizația de solidaritate se acordă lunar, în cuantum fix, la valoarea aflată în plată, fără a mai fi actualizată.
(la 11-11-2024, Sectiunea a 5-a , Capitolul III a fost completată de Punctul 2. , Articolul VI din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 127 din 7 noiembrie 2024, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1124 din 11 noiembrie 2024 )
Notă
Conform art. VII din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 127 din 7 noiembrie 2024, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1124 din 11 noiembrie 2024, prevederile trebuiau să se aplice începând cu luna ianuarie 2025.
Află cum îți poți majora pensia în 2025. Cere detalii la calcul@pensiata.ro .
03.01.2025
www.pensiata.ro