Începând de azi starea de urgență a încetat fiind înlocuită cu stare de alertă. Măsurile de protecție rămân, declarația în interiorul localităților nu mai este necesară.

Măsuri păstrate

Astfel deplasarea în interiorul localităților nu va mai fi condiționată de un orar stabilit sau de justificarea deplasărilor cu adeverință pe proprie răspundere.

Masura de distanțare, spălare cu apă și săpun, dezinfectare și purtarea măștilor va fi păstrată. ( Vezi mai jos textul documentului).

Comitetul Național pentru Situații de Urgență

Starea de alertă este decretată pe o perioadă de 30 de zile adică până în 15 iunie inclusiv.

Printre activitățile care vor fi permise conform documentului sunt:

– activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase, cu participarea publicului, care se desfășoară doar în exteriorul lăcașurilor de cult, precum și practicile și ritualurile cu caracter privat în interiorul lăcașurilor de cult (cu participarea a maxim 16 persoane) se realizează cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție stabilite. Slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice;
–  activitățile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și altele asemenea, care se desfășoară cu participarea a cel mult 3 persoanecare nu locuiesc împreună;
– este perimisă deschiderea cabinetelor stomatologice;


Vezi aici  Hotarare Stare de Alerta      si Anexa Hot Stare de Alerta


Deplasarea în afara localităților este permisă ( cu Declarație pe proprie răspundere) doar pentru motive întemeiate, printre care :
– deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
-deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
-deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.


Situația la zi COVID 19 în lume


Rămân ca și în starea de urgență printre altele:

Terasele și restaurantele rămân închise. Produse alimentare și băuturi pot fi preparate și vândute în regim de drive-in și take away, ca și până acum.

Mall-urile de peste 15.000 de metri pătrați rămân închise, cu excepția magazinelor care au funcționat și pe perioada stării de urgență.

15.05.2020

 

Lasă un comentariu