Când toată lumea se aștepta la o nouă lege a pensionării care să includă, sumele realizate ”în acord global” , prime sau din  ” ore suplimentare” chiar dacă pentru ele nu s-a plătit și reținut CAS prin care valoarea pensiilor să crească, iată că de crescut a crescut… vârsta de pensionare.

Parlamentul a decis, miercuri, prin adoptarea unui proiect de lege reexaminat la cererea președintelui Iohannis, să mențină majorarea vârstei de pensionare în cazul tuturor medicilor, care nu se vor putea pensiona mai devreme de 67 ani. Efectul imediat este că pensionarea anticipată sau anticipată parțială, în acest caz, nu se va putea realiza mai devreme de 62 de ani, iar pentru asigurații din sistemul sanitar pentru care erodarea stării de sănătate nu le mai permite să continue activitatea și nici nu se încadrează într-un grad de invaliditate situația pote deveni una de nedorit. Trebuie remarcat că vârsta de pensionare în cazul femeilor a crescut față de 1990, când vârsta standard de pensionare era de 57 ani,  cu 10 ani.

La reexaminare, majoritatea de guvernământ a decis să păstreze doar prevederea că ”medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”, renunțând la prevedrea că menținerea în activitate până la vârsta respectivă să fie realizată doar în urma depunerii unei cereri cu cel puțin 3 luni înainte de împlinirea vârstei. Aleșii au menținut în lege prevederile actuale potrivit cărora medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa și după 67 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective. După cum se vede, medicii trag de vârsta standard de pensionare în sus, profesorii universitari de asemenea .. Cât trăiesc oamenii acestia ? Renunță la pensie ?
Stirea se completează după caz
06.04.2018 Ioan Covaciu

22 Comentarii

 • Buna seara.As avea si eu o intrebare vis-a -vis de articolul 56 litera „c” din codul muncii. „… la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;…” Am citat din litera „c” si as dori sa stiu daca o persoana care se afla in oricare din situatiile citate, are dreptul de a sta la locul de munca pina la momentul in care primeste decizia de pensionare de la casa de pensii? Mama mea se afla in situatia pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare si din partea angajatorului am primit un vag raspuns cum ca , contractul de munca se incheie in momentul in care indeplineste conditiile de pensionare fapt ce,pe mine, m-a intrigat intrucit legea spune altceva.As dori totodata sa stiu daca legea vizeaza cumva doar angajatul din sectorul privat sau si pe cei din sistemul bugetar?!Teoretic , legea este una pentru toti, nu? Va multumesc !

  • Legea , este adevărat stabilește incetarea de drept a realțiilor de muncă de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, însă îndepliniea acestor condiții este validată NUMAI la primirea deciziei de pensionare în care se precizează dacă sunt sau nu îndeplinite condițiile de pensionare.

 • Buna ziua am doar 62 de ani si 14 ani si 2 luni de munca asi dori sa stiu daca pot sa ies la pensie anticipat .

  • Stimate Dumitru, pensionarea anticipată parțială se poate accesa, în cazul bărbaților, numai dacă sau realizat minim 35 ani stagiu contributiv, astfel că veți putea accesa numai pensia la limită de varsta de la 65 de ani, dacă veți realiza un stagiu de cotizare de minim 15 ani. Precizez că acest stagiu minim de 15 ani este valabil și în cazul femeilor.

 • Buna ziua,va rog sa mi spuneți daca o persoana cu astm se poate pensiona caz boala ! Are cotizat stat peste 25 ani carte de munca l si ce padi trebuie sa urmeze !

 • Buna ziua , sunt nascuta in 1962 martie , doresc sa stiu cind pot sa ma pensionez la cere
  Va multumesc.

 • Buna ziua,
  astept si eu o finalitate a unei cereri catre d-l Covaciu de mai bine de 1 an…dar inca nu este rezolvata.
  Cu stima,
  Constanta

 • Buna ziua, va rog sa-mi raspundeti daca pentru realizarea perioadei necesare de stagiu contributiv pentru pensie se considera si perioada in care am avut somaj. Multumesc.

 • Au trecut cele 45 de zile inteleg perioada de prelucrare a dosarului de pensionare, in cazul meu anticipat , in data de 28.07.2018 si nu am fost inca instiintat sa primesc decizia de pensionare !!! Cat trebuie sa mai astept la cAsa asta de pensionare sector1 Bucuresti , CAT … ???

  • Stimate Gafton, depășirea cestui termen nu este amendată în lege și de regulă emiterea unei decizii de pensionare este de 2-3 luni, perioada poate crește din lipsă documente la dosar sau volum mare de muncă.

 • Buna ziua
  Ma numesc Florin si as dori daca se poate un raspuns la variant mea.
  Nascut : 08/1967
  Angajat: 15/08/1967
  Stagiu militar: 10/09/1986 – 10/01/1988 (reangajat in termen legal)
  Gr. I de munca de la angajare pana in 05/2001, apoi Gr. II de munca pana in prezent 09/2018
  As dori sa stiu daca pe perioada satisfacerii stagiului militar (16 luni) sunt adunati ani de vechime, ani de cotizatie la SPAS si ani de grupa I.
  In aceste conditii, cand ma pot pensiona?
  Va multumesc, astept un raspuns pe adresa de mail.

  • Stimate Popa Florin, în acest caz trebuie analizate documentele, deoarece chiar și fracțiile de an realizate in grupa 1 si 2 pot influența data pensionării precum si modalitatea de calcul, urmare aveți la dispoziție serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro ce pot fi accesate dacă veți trimite documentele scanate la calcul@pensiata.ro

 • Buna ziua,
  va rog sa-mi spuneti daca tatal meu care a implinit anul acesta 60 ani,poate accesa pensia anticipat partiala?spune ca ar avea 30 ani stagiu de cotizare pana acum.poate macar sa depuna o cerere la casa de pensii ,avand in vedere ca nu are stagiu dar varsta cu 5 ani inaintea celei de limita varsta o are?si va mai intreb un lucru:nu are nici un venit,o pensie sociala nu i se poate da?sau?e si bolnav…dati mi o solutie va rog!multumesc anticipat,Irina

  • Stimată Irina, tatăl dumneavastră va putea accesa pensia antcipată parțială numai dacă are realizați minim 35 ani stagiu de cotizare CONTRIBUTIV, care în această situație poate fi realizat numai dacă are realizați anii în grupe superioare de muncă, altfel doar pensia de invaliditate. Desigur pensia la limită de vârstă(65 de ani) se poate accesa si cu acest stagiu de 30 ani.

 • Buna ziua , Ma aflu in italia la munca , si am 15 de munca legal dar in rominia nu am nimic pot sa platesc si in rominia ani de contibute chit voi putea – minimu 5 ani , si dupa legea de la UE , ca numai dintro tara se primest pensie –- eu acuma am 60 de ani cum sa procedez mai bine , si am inca 15 ani in r. moldova, dar sunt cu resedinta in Bucuresti de 15 ani . va multumesc de raspuns o zi buna.

 • Buna ziua.
  Am lucrat:
  perioada 17.06.1977 pana la 30.09.1980 in grupa a 2-a cu 100%
  perioada 30.06.1981 pana la 07.09.1981 in grupa a 2-a cu 100%
  perioada 28.09.1981 pana la 25.06.1999 in grupa a 2-a cu 100%
  perioada 25.06.1999 pana la 01.04.2001 in grupa a 2-a in procent de 8 luni pe an cu 100 %

  (asa scrie in cartea de munca si pe adeverinta de grupa a 2-a)

  As dori sa stiu cum se calculeaza stagiul total in grupa a 2- a de munca.

Lasă un comentariu