Când toată lumea se aștepta la o nouă lege a pensionării care să includă, sumele realizate ”în acord global” , prime sau din  ” ore suplimentare” chiar dacă pentru ele nu s-a plătit și reținut CAS prin care valoarea pensiilor să crească, iată că de crescut a crescut… vârsta de pensionare.

Parlamentul a decis, miercuri, prin adoptarea unui proiect de lege reexaminat la cererea președintelui Iohannis, să mențină majorarea vârstei de pensionare în cazul tuturor medicilor, care nu se vor putea pensiona mai devreme de 67 ani. Efectul imediat este că pensionarea anticipată sau anticipată parțială, în acest caz, nu se va putea realiza mai devreme de 62 de ani, iar pentru asigurații din sistemul sanitar pentru care erodarea stării de sănătate nu le mai permite să continue activitatea și nici nu se încadrează într-un grad de invaliditate situația pote deveni una de nedorit. Trebuie remarcat că vârsta de pensionare în cazul femeilor a crescut față de 1990, când vârsta standard de pensionare era de 57 ani,  cu 10 ani.

La reexaminare, majoritatea de guvernământ a decis să păstreze doar prevederea că ”medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”, renunțând la prevedrea că menținerea în activitate până la vârsta respectivă să fie realizată doar în urma depunerii unei cereri cu cel puțin 3 luni înainte de împlinirea vârstei. Aleșii au menținut în lege prevederile actuale potrivit cărora medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa și după 67 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective. După cum se vede, medicii trag de vârsta standard de pensionare în sus, profesorii universitari de asemenea .. Cât trăiesc oamenii acestia ? Renunță la pensie ?
Stirea se completează după caz
06.04.2018 Ioan Covaciu

Lasă un comentariu

/* ]]> */