Noi decizii adoptate de Consiliul ASF, legate de asigurări, piața de capital si pensii private, Evoluție Pilon II, 8,2 milioane participanți.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiara (A.S.F.) a adoptat, miercuri, 8 ianuarie, masuri privind funcționarea piețelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piața de capital si pensii private, după cum urmează:
A) Reglementare
Norma pentru aplicarea Ghidului privind transferul de date intre registrele centrale de tranzacții in temeiul EMIR si SFTR (norma va fi transmisa, spre publicare, Monitorului Oficial al României).
B) Autorizare
Aprobarea solicitării societății de servicii de investiții financiare Muntenia Global Invest S.A. de autorizare a domnului Chirodea Radu Gabriel in calitate de membru al Consiliului de administrație ca urmare a reconfirmări pentru un nou mandat;
Aprobarea solicitări STK Financial AFIA S.A. de autorizare a domnului Nicolae Pascu in calitate de director al societății;
Aprobarea autorizării doamnei Nas Luminița-Bianca si domnului Pop Daniel in calitate de directori ai societății de servicii de investiții financiare Interdealer Capital Invest S.A. ca urmare a alinierii societății la prevederile Legii nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, astfel cum a fost modificata si completata prin Ordonanța de Urgenta nr. 71/2024;
Aprobarea solicitări Head North Investments S.R.L. de autorizare a Fondului de Investiții Alternative cu capital privat Head North si înregistrarea acestuia in Registrul public al A.S.F. in aceasta calitate;
Aprobarea solicitări S.A.I. Broker S.A. de autorizare a modificărilor intervenite in regulile Fondului de investiții alternative cu capital privat Smart Money;
Autorizarea societății Next Profesional Learning S.R.L. ca furnizor de programe de pregătire profesionala.
Evoluția fondurilor de pensii private Pilon II
Valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) a fost de 135 de miliarde de lei la 31 martie 2024, în creștere cu aproximativ 30,7% față de aceeași dată a anului 2023, atingând astfel un nou maxim istoric.
Numărul participanților înregistrați în sistemul Pilonului II a fost de 8,2 milioane de persoane la sfârșitul primelor trei luni din 2024, în ușoară creștere de la 8,15 milioane de persoane la finalul anului anterior.
La nivelul Pilonului II, contribuția medie a participanților, cu contribuții virate în luna martie 2024, a fost de aproximativ 358 lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2023 valoarea acesteia a fost de 276 lei/participant.
Află care este momentul cel mai favorabil pentru încasarea fondului bănesc de la Pilonul II. Cere detalii la consultanta@pensiata.ro
Pe parcursul trimestrului I 2024, contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat au fost în cuantum de 3,84 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 21% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat a fost 7,51% în martie 2024, în ușoară creștere față de finalul anului 2023, când nivelul acesteia a fost de 7,39%.
La finalul primului trimestru din 2024, valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 16.624 de lei, înregistrând o creștere de peste 28% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Pe parcursul trimestrului I 2024 au fost efectuate plăți ale activului personal net către participanți în cuantum de 302 milioane de lei pentru 15.344 participanți și beneficiari.
La finalul lunii martie 2024, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat. Plasamentele fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 65,4%, în scădere față de nivelul de 66,4% înregistrat la 31 decembrie 2023. Totodată, investițiile în acțiuni au reprezentat un procent de 24,94% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Pilonul II. De asemenea, activele erau investite și în obligațiuni corporative (4,81%) și fonduri de investiții (2,76%), procentul depozitelor bancare și al conturilor curente fiind de 1,28%.
Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea națională, înființată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieței de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanți. Mai multe informații puteți găsi pe www.asfromania.ro.
11.01.2025
www.pensiata.ro