O văduvă din Dolj este executată silit din cauză că a încasat pensia de urmaş ilegal: Angajaţii Casei de Pensii nu au verificat-o timp de 5 ani;
Mariana Daniela Burugă, în vârstă de 38 de ani, din comuna doljeană Fărcaş, este executată silit de Casa de Pensii Dolj. Femeia trebuia să primească pensie de urmaş după soţul decedat cinci ani, însă a primit nouă.
Doljeanca a povestit că nimeni nu a informat-o cât timp poate primi pensie de urmaş. În anul 2015 a primit acasă o hârtie prin care era somată să achite suma de 11.000 de lei. Mariana Daniela Burugă a povestit că a mers să discute cu angajaţii Casei de Pensii Dolj despre această situaţie, dar nimeni nu a încercat să îi explice cum s-a ajuns la această situaţie. Abia acum a aflat că trebuie să înapoieze banii încasţi ilegal în perioada 2011-2015.
„Este greşeala angajaţilor, iar când am văzut că sunt executată silit am crezut că mor. Nimeni nu mi-a spus că trebuie să merg la Casa de Pensii Dolj şi să anunţ în momentul în care unul dintre cei doi copii împlineşte vârsta de 7 ani, iar ei astfel să îmi sisteze pensia de urmaş. S-au trezit acum după cinci ani să mă execute silit. Eu nu am de unde să achit această sumă de 11.000 de lei, iar din punctul meu de vedere este strict vina angajaţilor Casei de Pensii Dolj. Nu este normal ce s-a întâmplat. Le-a luat cinci să îşi dea seama că nu trebuia să mai primesc pensie de urmaş? Mie poştaşul mi-a adus pensia, aşa că eu nu aveam de unde să ştiu că nu mai am dreptul să primesc suma respectivă. Îmi este frică să nu ajung în stradă din cauza unor angajaţi care nu şi-au făcut treaba, iar acum aruncă toată vina asupra mea. De când a murit soţul meu în anul 2006 a trebuit să mă descurc cum am putut. Eu din pensia de urmaş am reuşit să merg mai departe“, a povestit Mariana Daniela Burugă.
Conducerea Casei de Pensii Dolj a declarat că femeia are şi drepturi şi obligaţii şi trebuia să anunţe că a trecut perioada respectivă. „Doamna ar fi trebuit ca un cetăţean de bună credinţă să spună în momentul în care a primit nişte drepturi de care nu mai trebuia să beneficieze şi să vină să le returneze. Este şi vina angajaţilor, însă mai mult este vina sistemului cumva. Dacă nu a fost posibilă această verificare pe CNP, însă acum nu mai este posibil acest lucru pentru că există un sistem integrat în care lucrăm cu toţii“ a spus Carmen Licu, directorul Casei de Pensii Dolj.
Femeia a mai precizat că vrea să dea în judecată Casa de Pensii Dolj, iar instanţa să stabilească cine are dreptate în acest caz. „Reprezentanţii Casei de Pensii sunt strict răspunzător pentru acestă eroare. Şansele de câştig în acest caz ar fi de 95%. Instanţa imediat va catolga drept o eroare a unui funcţionar public şi îi va da câştig de cauză doamnei într-o astfel de speţă“, a declarat avocatul Sorin Manafu.
sursa: adevarul.ro
www.pensiata.ro :Este foarte important ca sotul supravietuitor beneficiar al pensiei de urmas sa pastreze o copie dupa cererea de pensionare, cerere in care sunt prevazute obligatiile ce-i revin pensionarului; Citeste mai mult aici;
De asemenea este important ca reprezentantii casei de pensii sa se asigure ca beneficiarul pensiei a inteles  clar care-i sunt obligatiile si cum se pun in practica;

6 Comentarii

  • Buna ziua.Mama mea,nascuta in 01.01.1951,are pensie de urmas dupa tatal ,care a decedat la 47 ani,inainte de a fi pensionar.El muncea la momentul decesului.Pensia ei este de 400 lei.Ar putea beneficia de 50% cat ar fi fost pensia lui?Au fost casatoriti 26 ani.

  • Buna ziua. Eu, impreuna cu fratele meu beneficiem de pensie de urmas, in urma decesul tatalui, care nu era pensionar, muncea. Fiecare dintre noi primim cate 239 lei. Dosarul a fost depus in decembrie 2016, iar decizia a venit pe data de 11 ianuarie 2017. As dori sa aflu daca vom avea pensia minima de 400 lei si daca da, ce demersuri trebuie sa facem. Multumesc!

  • Buna ziua, in urma cu doi ani mi-am intrerupt serviciul ( prin demisie) datorita nasterii nepotului meu iar situatia a impus ajutorul meu! Intrebarea mea este daca e posibil sa achit contributia pentru pensie pentru perioada respectiva, si daca da care e suma lunara si unde se achita! Precizez ca locuiesc in Bucuresti, sect. 6. Rog frumos raspuns pe mail, am pus intrebarea aici deoarece a fost cel mai facil iar raspunsul nustiu unde sa-l caut!
    Cu multumiri,
    Floarea P.

Lasă un comentariu