Actualizare: 08.02.2020

Aplicarea modificărilor de mai jos prin ordonanță de urgență a fost blocată de către PSD, UDMR și PRO România prin moțiunea de cenzură.


Legea pensiilor a fost modificată prin ordonanța de urgență. Iată comunicatul Ministerului Muncii:

Comunicat de presă

Guvernul a completat Legea privind sistemul unitar de pensii publice pentru a elimina inechitățile în cazul pensionarilor din domeniul minier

Guvernul a adoptat astăzi un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică și completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, care vizează, în principal, eliminarea inechităților existente în cazul pensionarilor care au desfășurat activități în domeniul minier.

Astfel, proiectul de act normativ stabilește ca și persoanele care au lucrat în unitățile de prospecțiuni și explorări geologice, în subteran, să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani realizat în aceste activități, iar la determinarea punctajului mediu anual să se utilizeze stagiul complet de cotizare de 20 ani.

În prezent, de aceste drepturi beneficiază numai personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă din lună, în unități miniere.


 Afla cate locuri au fost stabilite pentru anul 2020 in stațiuni balneoclimaterice


Actul normativ urmărește, de asemenea, eliminarea inechităților existente între categoriile de pensionari cu drepturi stabilite după data de 1 aprilie 2001, care au desfășurat activități în aceleași condiții și mediu, având în vedere că la determinarea punctajului mediu anual au fost utilizate stagii complete de cotizare diferite, în funcție de legislația în vigoare la data înscrierii la pensie.

Pensiile aflate în plată în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în activități din domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/sau prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor vor fi, potrivit documentului aprobat astăzi, recalculate.

Serviciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul

05.02.2020 www.pensiata.ro

Lasă un comentariu