Carti de muncă nescanate, carte de muncă pierdută, Refacerea carnetului de muncă pierdut.

Recent ministrul Muncii Violeta Victoria Alexandru a anunțat că nu toate cărțile de muncă sunt scanate, adică arhivate electronic la casele de pensii.
În cursul anului 2005 în baza unei hotărâri de guvern s-a stabilit fotocopierea electronică a tuturor carnetelor de muncă existente în arhivele operatorilor economici.

Arhiva electronica a caselor de pensii

Așa cum deja ne-a obișnuit, noul ministru al muncii face o autopsie pe viu a funcționării sistemului public de pensii, desigur arhivele nu puteau lipsi.
Citez:

În perioada 2006 – 2008, Casele de Pensii au scanat cărțile de muncă. Nu toate, se estimează un procent de 80%. Verific, la sânge, procentul. Am cerut, desigur, explicații detaliate privind renunțarea, de către cei care au avut sarcina să facă scanarea, la obiectivul integrării tuturor informațiilor din Cărțile de muncă în sistem”, a declarat ministrul, adăugând că nu i se pare normal că oamenii care vor să se pensioneze sunt nevoiți în continuare să aducă adeverințele care să le ateste vechimea, atât timp cât aceste informații ar fi trebuit să fie centralizate și deținute de o singură instituție. „Să răspundă cei din sistem, cei care trebuie să le aibă (cărțile de muncă scanate – n. red.)”.

Calitatea fotocopierii electronice ( scanare) ține de experiența celui care execută operațiunea și de calitatea înscrisurilor din carnetele de muncă, urmare cum era de așteptat, nu toate carnetele de muncă au fost fotocopiate electronic in condiții care să scutească de emoții operatorul casei de pensii ce urmează să stabilească valoarea unei pensii.

Ce se întâmplă în acest caz ?

Ministrul a preluat obiecțiile caselor de pensii:
„Casele de Pensii spun că nu pot avea încredere în corectitudinea informațiilor. Pe scurt, bani aruncați, timp irosit. Sunt oameni cărora nu le pasă că se irosesc resurse. Cineva nu și-a făcut treaba și cineva a decis să se renunțe, oprind practic România în loc cu câțiva ani şi purtând pensionarii pe drumuri pe la angajatori/ITM, etc”, a adăugat Alexandru. Legat de digitalizarea tuturor domeniilor gestionate de Ministerul Muncii, Alexandru a spus că se lovește de noi obstacole.

Le depășesc. Apar altele. O spun direct: situația în care ne aflăm este cauzată, în mod direct, de nepăsare și de felul unora de a munci de mântuială. Pe principiul că nimeni nu va răspunde. De data aceasta, unii vor răspunde”,

a mai spus ministrul.
În realitate la depunerea dosarului de pensionare, chiar dacă o carte de muncă este scanată în condiții de calitate bune, trebuie depusă și în original ( obligatoriu).
În cazul în care deții un carnet de muncă care are înscrisurile de proastă calitate este recomandat să obțineți din timp adeverințe care să reconstituie, cel puțin, paginile în cauză.

Carnet de muncă nescanat ?

În acest caz există doua ipoteze: ai plecat din societatea comercială sau din țară înainte de 2005 și ai primit carnetul de muncă acasă sau ai pierdut carnetul de muncă.
În primul caz, chiar dacă te prezinți la casa de pensii carnetul nu va mai fi scanat. Acest fapt nu trebuie să vă îngrijoreze deoarece dacă aveți carnetul de muncă scanat și apoi îl pierdeți, casa de pensii nu recunoaște fotocopia arhivată a carnetului dumneavoastră ca fiind înlocuitoarea carnetului de muncă original și va trebui urmată o cale lungă de a obține adeverințe de la fiecare arhivator pentru refacerea carnetului de muncă.

Carnet de muncă pierdut ?

În acest caz va trebui să refaceți carnetul de muncă. Procedura cuprinde mai mulți pași începând de la declararea oficială a pierderii lui în Monitorul Oficial după care trebuie identificați arhivatorii care dețin documente cu veniturile dumneavoastră de la prima angajare până la ultima sau cel puțin până la 01.04.2001.
Adeverințele vor trebui să conțină date corecte și complete altfel valoarea punctajelor obținute va fi diferită față de cea reală. Arhivatorii au aici un rol crucial și deloc de invidiat deoarece calitatea înscrisurilor de pe documentele ce au fost redactate în anii 70-80 ( imprimate si apoi ”bătute” în 2 exemplare cu al doilea exemplar reieșit după a n-a utilizare a hârtiei cu indigo) sunt colectate la lampa cu infraroșu și lentilă.

În cazul în care ai probleme de genul celor scrise mai sus cere ajutor la documente@pensiata.ro  sau la

Detalii la TM 0742 602 033, 0751 141 800.

Ai aici în sprijin Formular Refacere CM. 2024.2

După completare se expediază la documente@pensiata.ro 

Se actualizează după caz.

02.01.2024 www.pensiata.ro

40 Comentarii

 • Bună seara, am pierdut Cartea de muncă și în luna noiembrie, urmează să ies la pensie, la limită de vârstă. Instituția la care lucrez a scanat cărțile de muncă, după care am întrat în posesia lor. Menționez că în afară de locul actual de muncă, am mai lucrat într un singur loc. Nu știu dacă suntem în progr Revisal. În cazul în care suntem în Revisal situația este rezolvată? Am citit și punctul de vedere al ministrului muncii în acest sens. Care sunt pașii de urmat, am citit mai multe variante. Care este situația actuală și cum aș putea să procedez în momentul de față. V aș ruga punctual, dacă se poate, pt a elimina drumuri inutile de la o instituție la alta. Mulțumiri anticipate.

  • Stimată Mihaela, pentru refacerea carnetului de muncă trebuie să începeți cu anunțul în Monitorul Oficial, apoi cu adrese către deținătorii arhivelor fostelor societăți la care ați realizat activitate profesională, cel puțin pțnă la 01.04.2001. În cazul în care doriți să apelați la serviciile noastre vă rog să scrieți la consultanta@pensiata.ro .

   • Bună ziua, mulțumesc pentru răspuns. Menționez, că am o copie după cartea de munca, vizată /legalizată de oficiul juridic, din instituția în care lucrez. Mă ajută la ceva lucrul acesta? În afară de locul de muncă actual, am lucrat la o singură instituție. Acesta instituție nu mai există, deci adeverința cu vechimea și toate celelalte, nu am cum s o mai obțin. M ar ajuta mult părerea d-voastră. Mulțumesc anticipat.

 • Buna ziua.
  Mi-am pierdut cartea de munca. Am lucrat doar la doi angajatori din Bucuresti. Ambii mai sunt inca activi. La primul am lucrat din 1987 pana in 2003, la al doilea mai lucreaz inca( incepand din anul 2003). As dori sa ies anticipa la pensie. As dori sa se ocupe firma d-voastra de reconstituirea cartii mele de munca precum si de intocmirea dosarului de pensie. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez si care este onorariul pentru aceste servicii.
  Multumesc mult.

 • Buna ziua,
  Incerc sa ajut o doamna sa iasa la pensie.Nu are nimic scanat,nu mai are cartea de munca si datorita anilor in care a baut la greu nici nu mai stie exact unde a lucrat.Exista vreo institutie ce poate ar putea sa-i dea adeverinte cu locurile unde a lucrat?

  Va multumesc.

  • Stimat Liviu Grigore, vă felicit pentru efortul pe care il veți depune în acest caz, poate fi asimilat cu ”Misiune Imposibilă 2020”. Practic ”doamna” ar trebui izolată de Alcoo-vid 19 minim 14 zile după care puțină lecitină, cred că e de ajutor în stabilirea trecutului muncitoresc. Odată identificate locurile de muncă și identificați arhivatorii se vor solicita adeverințe prin care să fie refăcut carnetul de muncă, apoi depus dosarul de pensionare. Pentru ajutor concret reveniți la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua ! Sotul meu a primit decizia de pensie de invaliditate si trebuie sa depuna actele la casa de pensii . Nu mai gasim cartea de munca . A lucrat 7 ani intr.o intreprindere,8 ani in COOP, 8 luni in administratie locala si in ultimi 10 ani angajat in firma proprie. Va rog sa.mi spuneti onorariul pt reconstituirea cartii de munca si durata acestui proces . Multumesc !

 • Buna ziua ! eu am o situatie altfel ,adica un angajator mi-a pierdut cartea de munca ,ce trebue sa fac pentru a intra in drepturile legale de pensionare pentru ca sunt aproape de varsta legala ?????

 • Buna ziua.Am un vecin care a pierdut carnetul de unca si nu mai are nici-un document prin care sa faca dovada cit si unde a lucrat,desi a lucrat in multe locuri de regula in zootehnie prin complexele de animale.Ce ar trebui sa faca ?

 • Bună seara, sotul meu a primit decizia pt pensionare pe caz de boala, din păcate nu avem cartea de munca , care a pierdut o fostul angajator , acum vin cu întrebările în situația de fata ce putem face?
  dvs ne puteți ajuta în situația de fata? și care ar fi onorariul dvs ? cu stima.

 • Buna ziua,

  Ma numesc Nedea Victoria si din nefericire am pierdut cartea de munca.In 11 decembrie voi implini 61 de ani si nu peste mult timp voi iesi la pensie si evident voi avea nevoie de carnetul de munca sau de alte adeverinte care sa imi dovedeasca stagiul de cotizare. Perioada lucrata din 2007 pot sa o scot din Revisal dar cele anterioare din pacate nu. Perioada cuprinsa intre 1986 si 1992 am lucrat la Vilmar Valcea si in anul 2019 am reusit sa obtin de la ei o adeverinta din care atesta anii lucrati si veniturile realizate pentru ca mi-a trebuit sa o duc la casa de pensii din Austria unde am lucrat din 2016 pana acum, si in perioada 2002-2006, pentru a mi se calcula pensia aici.
  As dori sa mai stiu daca perioada lucrata in Austria mi se poate lua in considerare la vechimea in munca la calcularea pensiei in Romania(austriecii au luat-o in considerare). Perioada totala lucrata este de cca 16 ani in Romania si cca 7 ani in Austria.
  Ce ma sfatuiti sa fac, dupa publicarea in monitorul oficial a pierderii carnetului de munca?

 • Buna ziua,
  Unul din angajatori mi-au pierdut CM. Cartea de muncă a fost emisă în 1986. Este declarată pierdută la MO. Aceasta este scanată, am și copie până la pierderea acesteia în 2007. Dețin extras de la casa de pensii cu istoricul plăților efectuate în decursul anilor. Pentru perioada 1991-2007 am obținut adeverințe de vechime de la camera de muncă. Nu știu cum pot reconstitui vechimea între 1986-1991, si pentru o companie care este radiata si la care am fost angajat 2009-2014, dacă mă puteți ajuta în acest sens, plătind contravaloarea serviciului. Nu sunt încă eligibil pentru pensionare dar vreau să elimin efectele pierderii CM. Mulțumesc anticipat, Popovici Dorel

 • Bună ziua,domnule Covaciu!,

  Am o umilă întrebare care însă mă chinuie de ceva multă vreme și anume:
  Din anul 1987 până în 2005 am fos civil în MApN. În anul 2001 mi-a fost luată grupa 1 de muncă!.Acești 4 ani (2001-2005) în reglementările legislative ulterioare s-au modificat cumva, în sensul de a ne fi fost redați grupa 1, ori compensați în vreun alt fel?.
  Vă mulțumesc frumos!.
  Gheorghe Călin

 • Buna seara. am împlinit vârsta de 65 de ani și nu mai am cartea de muncă. Cum as putea sa o recuperez ….sau dacă m-ați putea ajuta dvs și care ar fi onorariul. va mulțumesc

  • Stimat Petcana Marin, serviciul prin care un carnet de muncă este refăcut îl onorăm frecvent chiar dacă este unul dificil și în care timpul de rezolvare este dependent de modul în care deținătorii de arhive înțeleg importanța refacerii carnetului de muncă. Detalii veți primi pe adresa de e-mail.

 • Bună seara! Fratele meu a pierdut cartea de munca .Am urmat primul pas la monitorul oficial s o declarăm pierduta și ne a cerut seria și numărul CM ..in final nu am rezolvat( daca am pierdut o nu știam Nr și seria) fara rezultatul de la MO nu ne eliberează nici o instituție adeverință.Trebuia să iasă la pensie de 2 ani dar daca a pierdut C M nu a știut cum sa o refacă.El este în Anglia in prezent.Va rog daca se poate să mă ajutați.

  • Din păcate , așa e, dacă nu se cunoaște nr seria, data emiterii si institutia emitentă NU se poate publica in M Of. Veți primi detalii pe adresa de e-mail legate de ajutorul nostru.

 • Buna ziua. Unde pot afla ce vechime am in munca si daca imi plateste angajatorul cotizatia aferenta?

 • mi-am pierdut cartea de munca stau in germania am lucrat 16 ani in romania unde pot apela pentru mai multe detalii

  • Bună ziua stimată ANNA BOTSCH, vă mulțumesc pentru mesaj și pentru încrederea acordată. Veți primi un e-mail cu detalii privind ajutorul sau serviciile pe carre le oferim pentru această situație.

   Hallo liebe ANNA BOTSCH, vielen Dank für Ihre Nachricht und Ihr Vertrauen. Sie erhalten eine E-Mail mit Details zu den Hilfe oder Dienstleistungen, die wir für diese Situation anbieten.

 • Buna ziua,
  ma numesc Breahna Cristina, nascuta la data de 17.09.1961, domiciliata in Bucuresti, str Dealul Tugulea nr. 27, bl. F7b, sc 3, et. 5, ap. 86, sector 6 si problema mea este ca am depus actele necesare deci si carnetul de munca la casa teritoriala de munca sector 6 Bucuresti in data de 22.06.2021 cu nr. de inregistrare R-136320.
  Am primit raspunsul casei de pensii de respingere la data respectiva, dar eu nu am mai ridicat canetul de munca de la casa teritoriala de munca sector 6.
  Intrebarea mea este daca cernetul de munca se mai afla in arhiva casei de pensii si daca este necesar sa l mai ridic acum, intrucat in octombrie 2023 trebuie sa mi se intocmeasca dosarul de pensionare pentru limita de varsta.

  • Stimată doamnă, în octombrie va trebuie să depuneți o nouă cerere de pensionare la care să atașați copia după decizia de respingere și copia după buletin. De asemenea trebuie reținut că la emiterea deciziei de respingere în plic trebuia să aveți și carnetul de muncă. Vă recomand să îl recuperați de la casa de pensii.

 • Am fost angajat in anul 1983 la cooperativa,Mestesugarul Strehaia iar in anul 1990 m-am transferat la un privat,Avantul CV.srl.transformat ulterior in Steel CV.srl.pana in anul 1994,ulterior au falimentat.
  Cand m-am dus sa le cer Carnetul de Munca,mi-au zis ca l-au depus la Fortele de munca.Am mers acolo am facut cerere si am primit raspunsul ca,nu se gaseste! Ce pot sa fac? N-am,copie,numar,nimic!
  Multumesc.

 • Buna seara. Sunt plecat din România din anul 2000, în primii ani când am plecat cartea de munca a rămas la un familiar iar acesta crezând că îmi face un bine a băgat cartea mea de munca la firma unde lucra el. Se tratează de cateva luni. Aceste luni eu nefiind in Romania. Acum apar cu aceste luni lucrate atât în România cât și în Spania. Întrebarea me este: Ce demersuri trebuiesc făcute că aceste lunii cât eu nu am lucrat în România să fie șterse de pe cartea de muncă și dacă mă puteți ajuta?

 • Cartea mea de munca s-a pierdurt. Am urmat primul pas la monitorul oficial sa o declar pierduta și mi-a cerut seria și numărul de CM. In final, nu am rezolvat nimic pentru ca fara rezultatul de la MO nu se poate depune dosarul de penie. Va rog, mă puteti ajuta?

Lasă un comentariu