Pilonul II, Pilonul III, pensii private, 70%, titluri de stat, acțiuni , risc mare, risc moderat, risc mic, Monitorul Oficial.

Pensiile private, cunoscute tehnic ca Pilonul II și III , pensii private obligatorii (II) și pensii private facultative(III) reprezintă completări la sistemul public de pensii pe care cetățenii statelor democratice le au la dispoziție pentru a-și asigura o siguranță financiară pentru vremea la care nu vor mai putea să-și asigure traiul de zi cu zi prin muncă.

Pensiile private se deosebesc de cele ale sistemului public printr-o transparență crescută a activelor pe care aderenți le au și mai ales prin grija avuta față de creșterea lichidităților fiecărui viitor pensionar. Pentru aceasta dau șansa celor care au ales un fond de pensii sau o companie de asigurări să aleagă ( pensii facultative) unde se vor investii o parte din banii pe care-i depun. Urmare există posibilitatea de a investi în acțiuni care au un risc mic, moderat sau mai mare de a crește a investițiilor. Una dintre căile care aduc pe termen mediu sau lung creșteri sigure dar moderate este investiția în titluri de stat sau obligațiuni de stat.

 Prin legea 411 din 2004 s-a limitat posibilitatea de a investi în titluri de stat mai mult de 70% din valoarea activelor pe care le are fondul de pensii.

Guvernele social-democrate au ”sugrumat” cât au putut fondurile de pensii private (Pilon II) prin micșorarea sau înghețarea procentului alocat din total CAS colectat , de la 6% cât trebuia să fie din total venit fiscalizat cu CAS azi avem numai 3,75%, în aceste condiții la care se adaugă scăderea veniturilor așteptate din investițiile în acțiuni la companii de top mondial și european, scădere generată de pandemia COVID 19.

Guvernul României întinde o mână de ajutor fondurilor de pensii private obligatorii  si facultative prin eliminarea limitei impuse de art 25 a legii 411/2004 prin care administratorul unei entități private de pensii putea investi în titluri de stat.

Urmare, viitorii beneficiari ai pensiilor private au acum garanții 100% că fondurile individuale care le vor asigura valoarea pensiilor private au acum șanse de a fi sigure 100%.

 Actul normativ prin care articolul 25 al legii 411/2004 a fost modificat a fost publicat în Monitorul Oficial al României Partea I Nr.302/10.04.2020.

IOAN Covaciu 12.04.2020

Lasă un comentariu