24.10. 2017 Camera Deputaților.

Dacă este vorba despre pensii atunci vorbim de veșnica… RECALCULARE.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat azi cu votul a 272 voturi pentru, contra 0, abțineri 0,nu au votat 1 o nouă lege (se387) prin care se modifică legea pensiilor.
Astfel pensionarii care au accesat Pensia Anticipată Parțială în perioada 01.01.2011-14.07.2016 în condiții dezavantajoase față de cei care sau pensionat după 14.07.2016, au acum posibilitatea de a cerere recalcularea penalități pensiei prin aplicarea criteriilor curente de diminuare ce țin cont de stagiul total de cotizare realizat și de un procent lunar de diminuare de maxim 0,5% lunar față de 0,75% lunar cât a fost la data emiterii deciziei de pensionare.
Odată cu publicarea legii în Monitorul Oficial, doritorii au posibilitatea de a depune o cerere pentru recalcularea procentului de diminuare.
Persoanele care pot aplica pentru această recalculare sunt cele care încă nu au trecut la pensia pentru limită de vârstă.
De reținut: Nu se plătesc sume retroactiv, pensiile nu se recalculează din oficiu iar valoarea pensiei se stabilește începînd cu luna următoare celei în care s-a înregistrat cererea de recalculare. În fapt cei care mai pot solicita sunt cei care au decizia emisă începînd cu 01.12.2012.

La viteza și volumul în care se ”lucrează” la legea pensiilor vom avea în curând o nouă lege a pensiilor care va prevede … o nouă recalculare și prevăd că în graba lucrului ”bine făcut” nu se va usca bine cerneala pe noua lege și va fi necesară ..o nouă ..recalculare….

24.11.2017 Proiectul de lege PLX 323/2017 a fost promulgat si publicat in Monitorul Oficial transformându-se în Legea 216/2017 ce poate fi lecturată aiciLegea 216-2017.

Știrea se actualizează.

Reacții clienți.

25.10.2017 : ”Buna ziua, Am receptionat ieri mesajul dvs. Multumesc frumos pentru lucrarea detaliata si explicita. Am fost in asentiment cu recomandarea dvs si am depus deja dosarul de pensie, astept decizia. Voi apela la serviciile dvs in cazul in care voi mai avea nevoie si de asemenea o sa va recomand pentru seriozitatea si calitatea serviciilor oferite. Multumesc! Toate cele bune”  (OANCEA C. )

42 Comentarii

 • Buna ziua ma numesc Valeria M Bucuresti va rog sa imi spuneti ce inseamna „Persoanele care pot aplica pentru această recalculare sunt cele care încă nu au trecut la pensia pentru limită de vârstă”.
  Exemplu eu trebuia sa ies la pensie la 58 de ani si cateva luni am inaintat dosarul de pensie la varsta de 61 de ani si 7 luni. Asta inseamna ca m-am pensionat la limita de varsta?? sau nu si pot cere recalcularea pensiei conform procentului din aceats noua lege . Multumesc mult. Mentionez ca datorita dumneavoastra dl. Covaciu am inaintat dosarul de pnsionare,

  • Stimată Mărgărit Valeria, cel mai sigur putem ști dacă veți primi decizia de pensionare , altfel cel mai probabil sunteți în pensie pentru limită de vârstă. Pentru siguranță puteți trimite la calcul@pensiata.ro în copie scanată decizia de pensionare.

  • Va trebui să așteptați pînă când proiectul de lege va fi publicat în monitorul oficial și casele de pensii vor primi normele de aplicare, desigur este o chestiune de zile. Important să încercați înainte de 1 Noiembrie.

 • Multumim frumos pentru informari.Daca se poate sa ne informati cond apare publicata in MO.

   • am fost la casa de pensii sa depun cererea pentru recalculare pe data de 21 nov,si ne a raspuns ca mai dureaza cateva zile, dar nu am avut un raspuns sigur,unde ne putem informa sa stim cand vor fi primite cererile?

    • Stimate Paul, chiar dacă cererea se va depune în 23 sau în ultima zi lucrătoare, perioada de recalculare incepe cu data de 1 a lunii următoare, urmare chiar dacă se va depune, în acest caz, mai tarziu ( in Noiembrie) nu se pierde startul recalculării.

 • Bună seara, mama mea are 57 de ani și 29 de ani de munca,exista posibilitatea de a ieși la pensie? Mulțumesc

 • Ieri Presedintele Romaniei a semnat modificarile intervenite la LG.263/2010 art.65 . Asteptam sa apara si in monitorul oficial…

 • Am pensie anticipata din 2014 modificarile la pensia anticipata partiala au fost facute in 2016 deci ar fi normal ca recalcularea sa fie facuta incepind din 2016 si nu din luna urmatoare depunerii cererii.E vorba de diferenta de pensie pe un an si jumatate.

  • Stimată Pop Adriana, personal am luat la cunoștiință de mai multe ”normalități” funcție de durerea fiecăruia însă după cum știm se poate doar ce este legiferat.

 • Buna ziua! Bunica mea 80 ani are 2 pensii una de agricultor si una de la sotul decedat care a efectuat stagiu militar DGSM in perioada 1950-1961de 2 ani 6 luni si 7 zile. Sa stabilit o indemnizatie de 76lei la cea de militar. Pensia de agricultor fiind de 520 lei ia fost taiata deoarece depaseste nivelul indemnizatiei sociale si astfel numai beneficieaza de majorarea pensiei proprii pana la cuantumul de 520. Pensiia ramanand la 489. E corect calculata? Va multumesc

 • Buna ziua,
  Va rog sa imi precizati care este explicatia corecta a termenului:stagiu standard complet de cotizare la pensie ,pentru ca in unele scrieri se face trimitere la Anexa 5 de la Lg.263/2010,unde stagiu standard complet de cotizare este stabilit in functie de anul nasterii, sex, anul iesirii la pensie si varsta de pensionare pe cand in altele se face trimitere la stagiu standard complet de cotizare ca fiind de 35 ani indiferent de sex. Ce interpretare este cea corecta , pentru a sti ce procent de penalizare as avea daca as solicita recalcularea procentului de penalizare la pensiea anticipata ,conform Lg.142/2016 care a modificat Lg.263/2010. A aparut in MO 908 din 20.11.2017 Legea 216 din 17.11.2017 pentru modificarea art 65 din Legea 263/ 2010 si se primesc cererile de recalculare incepand cu joi 23.11.2017.Mentionez ca stagiul complet de cotizare stabilit de lege pentru mine este de 30 ani si 11 luni iar eu am un stagiu total de cotizare realizat de 35 ani 2 luni si 23 zile. Va multumesc,

  • Stimată Maria, Anexa nr 5 este sfântă în acest caz. Stagiul de cotizare va fi de 35 de ani doar pentru femeile născute începând cu 1 ianuarie 1967. Apoi în cazul pensiilor anticipate stagiul complet de cotizare trebuie să fie doar contributiv( nu include stagiile asimilate) urmare în stabilirea stagiului total de cotizare realizat pentru pensiile anticipate trebuie ținut cont de acest aspect și apoi calculat procentul de diminuare.

   • „pensionarii care au accesat Pensia Anticipată Parțială în perioada 01.01.2011-14.07.2016 în condiții dezavantajoase față de cei care sau pensionat după 14.07.2016, au acum posibilitatea de a cere recalcularea penalității pensiei prin aplicarea criteriilor curente de diminuare ce țin cont de stagiul total de cotizare realizat și de un procent lunar de diminuare de maxim 0,5% lunar față de 0,75% lunar cât a fost la data emiterii deciziei de pensionare”.Care a fost logica intervalului 01.01.2011-14.07.2016 ,atat de larg in conditiile in care perioada maxima de anticipare este de 5 ani iar la data la care a fost initiata propunerea de modificare a legii acesti 5 ani erau deja trecuti pentru multi dintre pensionari???????? Si cu anii din urma in care am fost penalizati la sânge, cum rămâne? Cum se corectează nedreptatea ce ne-a fost dat sa o trăim? Oare in instanta s-ar da castig de cauza pentru recalcularea a pensiei anticipate de la momentul intrării în drepturi, daca bineinteles ai iesit la pensie in perioada stipulată de aceasta noua lege si acordarea diferentelor catre pensionar ?!Oare s-ar castiga un astfel de proces? Multumesc anticipat,

 • Buna ziua domnule Covaciu,
  Astazi am depus cererea de recalculare a pensiei anticipate partiale, in conf. cu prevederile din Legea nr. 216/17 noiembrie 2017.
  Deoarece doamna de la ghiseu nu a stiut sa-mi raspunda, va rog sa-mi spuneti daca recalcularea se aplica la nr. de luni ramase pana la trecerea la stagiul complet, sau la nr. Initial de luni cerute de penalizare.
  Adica, in Aprilie 2015 am cerut anticipat ptr. 47 luni de penalizare (47*0,75%). Acum se aplica 47*0,45% sau 15*0,45% ?
  Va multumesc anticipat.
  Cu stima,
  Greta Stoian

  • Bună seara, va rog sa-mi spuneți dacă ați primit răspuns . Sunt în aceeași situație. Cum se recalculeaza până la urmă, pentru lunile ramase sau pt nr. de luni inițiale.
   Mulțumesc.

 • Buna ziua! Bunica mea 80 ani are 2 pensii una de agricultor si una de la sotul decedat care a efectuat stagiu militar DGSM in perioada 1950-1961de 2 ani 6 luni si 7 zile. Sa stabilit o indemnizatie de 76lei la cea de militar. Pensia de agricultor fiind de 520 lei ia fost taiata deoarece depaseste nivelul indemnizatiei sociale si astfel numai beneficieaza de majorarea pensiei proprii pana la cuantumul de 520. Pensiia ramanand la 489. E corect calculata? Multumesc frumos!!

 • Buna ziua! As dori si eu raspuns daca se poate, Sa stiu ce am de facut in situatia respectiva! Va multumesc!

 • Buna ziua ! Am intrat in pensie in mai 2016,la varsta de 60 de ani si 4 luni,pt ca m-am nascut in 4 ianuarie 1956,am cotizat 37 de ani si 9 luni,am dreptul la recalcularea pensiei ? V multumesc.

   • Buna seara! Nu am reusit sa vad raspunsul de la Dumneavoastra deoarece am o problema cu adresa de email. Pot sa va sun sau sa va trimit o scrisoare prin posta? Bunica mea nu a mai primit pensia deloc luna aceasta.astept un rasp la intrebarea care vam trimiso in urma cu cateva zile pt a lua o decizie. Cred ca cineva se joaca cu nervii oamenilor ba e pensia..ba nu e! Cu respect! Va multumesc!

 • Multumesc pt raspuns,nu pot scana decizia , ca nu ma pricep,dar pe decizie cu nr… privind acordarea pensia pentru limita de varsta , scrie.Am intrat la varsta de 6o de ani si 4 luni,dupa o perioada de cotizare de 37 ani si 9 luni.Multumesc pt raspuns anterior foarte prompt.

 • Buna seara Domnu Covaci ma numesc Ghiorghita sant nascuta 01 01 1962 am pe cartea de munca 27 ani dintre care 17 ani grupa 2 suta la suta si mai am 4 ani in austria am primit plic acas va rog sa imi spuneti pot sa ies la pensie anticipat va multumec

 • Buna ziua,
  Domnule Covaciu,
  Am ieșit la pensie Ianuarie 2014 ,la limita de vârsta cu 5 ani înainte pentru cei 22 de ani de grupa 2 din 26 !
  Din 2001 deși am lucrat in același loc nu sa mai luat in considerație grupa !
  Pot sa fac cerere pentru recalculare in condițiile noii legi a pensiilor ?
  Va mulțumesc !

  • Stimate Iancu, noua lege prevede condițiile de recalculare a pensiilor anticipate parțiale. În cazul dumneavoastră recalcularea se va putea realiza numai dacă ați realizat stagiu de cotizare după emiterea deciziei de pensionare ( chiar si după depunerea cererii de pensionare) și de asemenea dacă obțineți în instanță recunoașterea celor 4 ani de grupa 2. Pentru detalii legate de modalitățile efective de recalculare îmi puteți scrie la calcul@pensiata.ro .

 • Buna ziua,
  Stimate Dle Covaciu,

  Am lucrat o perioada de 7 ani (din anul 1983 pana in anul 1990) la o unitate care a fost lichidata iar arhiva nu se gaseste in totalitate. In cartea de munca exista perioada mai sus mentionata.
  As vrea sa stiu daca, in cazul in care as avea conditii de pensionare mi se va lua in calcul perioada mai sus mentionata. (Mentioneaz ca depozitul unde se afla aceasta arhiva nu-mi poate elibera adeverinta pentru vechime in munca decat pentru aproximativ 3 ani.)
  Multumesc frumos!
  Cu stima,
  Iulia

  • Stimată Iulia, în acest caz nu aveți nevoie de adeverință de la unitatea care deține arhiva deoarece perioada in cauză este înscrisă în carnetul de muncă. Desiur dacă ați avut muncă efectuată pe durata nopții, e bine să obțineți adeverința cu acest spor chiar și numai pentru 3 ani deoarece acest spor nu este menționat în carnetul de muncă.

 • Buna ziua, am iesit la pensie 04.05.2017 anticipat partial, la varsta de 57 ani, 2 luni cu vechime de 31 ani, 8 luni, 7 zile, pensie in cuantum de 628 lei, as dori sa stiu cand se poate recalcula pensia?
  Multumesc!

  • Stimată Pantea Florica,
   pensia se poate recalcula oricând, aveți în acest sens serviciile de calcul la dispoziție. Altfel pensia va fi întregită la trecerea în pensie pentru limită de vârstă. Pentru pensiile din anul 2017 nu se impune o recalculare deoarece s-a calculat procentul de penalizare conform legii în vigoare, iar legea 216/2017 revede recalcularea pensiilor anticipate parțiale emise înainte de 14.07.2016.

 • buna ziua stimate Domn,

  Vin cu rugamintea sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarea intrebare:
  fiind multe modificari la legea pensiilor si multe zvonuri… care este anul in care se poate depune dosarul pentru pensie anticipata tinand cont de an nastere 28.11.1961 si 36 ani cotizatie
  cu multumiri,

  • Stimată Iulia Ionescu, femeile care sau născut în noiembrie 1961 au varsta standard de pensionare 62 ani și 2 luni(ianuarie 2024) în cazul dumneavoastră 28 ianuarie 2024. Desigur veți putea accesa pensia anticipată parțială din 28 ianuarie 2019.

 • Am depus cerere de recalculare a pensiei anticipate, conform legii, din 22-11-2017, nu am primit nici un raspuns, am sunat la casa de pensii, nu stie nimeni cind se rezolva cu aceasta lege, stie cineva? Multumesc anticipat.

 • ,,Nu se plătesc sume retroactiv, pensiile nu se recalculează din oficiu iar valoarea pensiei se stabilește începînd cu luna următoare celei în care s-a înregistrat cererea de recalculare. ,,

  Am depus cerere de recalculare in data de 8 dec 2017 , nu am primit nimic pana acum.Se spune ca nu au program informatic pentru aceasta recalculare,cei de la casa de pensie spun ca trebuie sa primim alta decizie apoi plata.
  Cred ca nu se va rezolva nimic, daca vroiau sa se revanseze ar fi facut recalcularea de la data modificarii legii,
  adica din iulie 2016. Decizie exista, nu trebuiau decat sa aplice procentul de diminuare dar se trage de timp sa nu se mai faca aceste mici plati.

Lasă un comentariu