Bătălia pentru voturile pensionarilor. Prima fază: Cine promite mai mult sau cine zice primul că oferă o ”majorare” care în fapt este cel mult o corecție la inflație.

Liberalii pun tunurile pe PSD. De data aceasta motivul disensiunilor îl reprezintă majorarea pensiilor. Primi-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat, sâmbătă, în cadrul emisiunii „Deschide lumea”, de la Realitatea PLUS, că dacă nu va fi găsită o sursă de majorare cu 16% – așa cum prevede legea – atunci ministrul Finanțelor Adrian Câciu „trebuie să plece acasă”. Contactat telefonic, ministrul Finanțelor nu a dorit să intervină pentru a comenta pe marginea acestui subiect.

Cele mai relevante declarații

  • „PNL dorește mărirea pensiilor și consideră că 10% este foarte puțin. PNL dorește mărirea pensiilor cu cât a rămas până la 40%. Noi am mărit odată cu 14%, altădată cu 10%… Acum avem o crestere de 24%, deci trebuie făcută mărirea cu diferența care a rămas. Ministerul Finanțelor este la domnul Câciu. Inflația este de 15%. Dl.Câciu este obligat să găsească sursa de finanțare.
  • Propunerea va fi sa fie minim 16% creșterea astfel încât să se ajunga la procentul de 40%. Dl. Câciu e obligat să găsească o sursă de finanțare pentru o creștere cu minim 16%. Nu e propunerea mea, e a PNL. Dacă nu gasește resursele, să plece acasă. Dânsul a anunțat o creștre cu 10%. Nu este 10%, ci 16% – potrivit legii. Așteptăm să vină la Coaliție cu resursele bugetare și să facem majorarea. Nu de 5 și nici de 10%, asta este o jignire la adresa românilor.
  • Nimeni din PNL nu e departe de probelemele românilor (…). Colegii mei doar au întrebat responsabil ce se întâmplă, dacă România are bani pentru a crește până la procentul fixat prin lege. Am crescut cu 14% guvernul Orban și cu 10% guvernul Ciucă. Noi nu deținem ministerul (Finanțelor – n.r.). Trebuie să ne ținem de lege. Haideți să ne uităm pe indexor. Haideți să fim responsabili și să recunoaștem că ne împrumutăm pe niște dobânzi foarte mari. Dl. Câciu negociază mai prost decât dl Cîțu, care se împrumuta cu 2% și acum ne împrumutăm cu 8,5%. Îl critica pe Cîțu, dar acum Câciu se împrumută cu dublul dobâznii lui Cîțu. Luni sau marți vom avea ședința de Coaliție și dl Câciu va fi rugat să răspundă de ce România se împrumută cu o dobânda de aproape 9%( g4media.ro);

Ai pierdut carnetul de muncă ? Cere ajutor la documente@pensiata.ro


Context

Ministrul Finanțleor Adrian Câciu a afirmat la finalul ședinței de guvern de joi, că în buget ar fi resurse pentru o majorare a pensiilor, chiar și peste rata inflației. Declarația vine după ce mai mulți lideri PNL și-au acuzat partenerii de Coaliție că le-ar vinde vârstnicilor iluzii.


Omenia la MARE nevoie se…


„Nu am să mă pronunţ asupra procentului, ceea ce pot să vă spun este că există spaţiu şi mai există şi necesitate, iar decizia finală va fi luată în Coaliţie, pentru că trebuie aşezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii de putere de cumpărare la mai multe categorii de cetăţeni, nu numai la pensionari” , a afirmat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern, întrebat fiind dacă există spaţiu pentru majorarea pensiilor cu 10% în 2023.

TAXE

Acum, ceea ce este sigur e că pensiile vor cunoaște o corecție, primele semne vin de la faptul că ministrul finanțelor a majorat sumele colectate prin CAS la bugetul asigurărilor sociale. Mai întâi și-a asigurat o majorare a salariilor bugetarilor, care automat înseamă 25% la CAS dintr-un venit lunar mai mare.

Încă din luna august s-a asigurat că angajații cu munca part-time să achite un minim CAS de 638 lei lunar aferent salariului minim pe economie de 2550 lei. Iar ca viața firmelor mici sau a celor care au un nr mare de angajați necalificați să fie și mai grea, ministrul finanțelor pregătește ”nucleara”: majorarea salariului minim la 3000 lei. Această ultimă ”măsură” va aduce un minim de 750 lei lunar la bugetul CAS de la fiecare contribuabil indiferent de nivelul salarizării. Rămâne de văzut câți dintre angajații cu salariul minim își vor perde locurile de muncă urmare a acestor măsuri.

Aceste ”măsuri” aduc o creștere a CAS-ului de la 638 lei la 750 lei lunar ce cade în sarcina salariaților cu salarii minime, în fapt majorarea venituluii reținut din CAS este de ”numai ” 17,65 %.

Acum cât de ”darnic” ar fi un ministru al finanțelor sau al muncii care taxează cu 17,6% și anunță o ”majorare” de 10 % ?

www.pensiata.ro

Lasă un comentariu