Statutul judecătorilor şi procurorilor

Judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

Judecătorii şi procurorii sunt pensionaţi la cerere înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege şi beneficiază de pensie dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în aceste funcţii. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare şi perioadele în care judecătorul sau procurorul a exercitat profesia de avocat, fără ca ponderea acestora să poată fi mai mare de 10 ani.

Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 25 de ani în funcţia de judecător sau procuror, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1%, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării.

De pensia de serviciu beneficiază şi judecătorii şi procurorii cu o vechime în magistratură între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală.

Persoanele care îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute la alin. (1) şi (3) numai în funcţia de judecător sau procuror beneficiază de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie. În acest caz, pensia se stabileşte pe baza drepturilor salariale pe care le are un judecător sau procuror în funcţie în condiţii identice de vechime şi nivel al instanţei sau parchetului.

De aceste prevederi pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţia de judecător sau procuror din motive neimputabile.

Judecătorii şi procurorii militari pot opta între pensia de serviciu sau pensia militară de serviciu.

14 Comentarii

 • buna ! eu de ani i-mi bat capul ca bunica mea sa aiba pensie de munca ! in putine cuvinte ea a lucrat in munti , pe care cand merg i-mi spune ca acesti copaci sunt plantati de mine (o frumusete inspegabila) trec prin aceaste paduri si ma gandesc tot timpul la ea cum e posibil ca cei lanti colegi de munca au pensie si ea nu ! incredibil , mi se face pele de gasca !

 • Buna ziua am lucrat in cooperatie cind mi sa factut transferul in alta coop nu mi sa pus concediul fara plata,concediul medical si gol de produtie sin 5 ani casa de pensie nu imi primeste dosaru fara adeverinta pt acesti ani unde ma pot adresa coop sa desfintat in 1996. Multumesc pt ajutor

  • Stiumată Mariana Paraschiv, în cazul în care sunteţi interesată să vă obţineţi documentele lipsă la dosar, puteţi accesa serviciul de recuperare documente dezvoltat de http://www.pensiata.ro în parteneriat cu agenţia de detectivi specializată în obţinerea documentelor. În acest sens ne puteţi scrie la consultanta@pensiata.ro pentru a anliza situaţia dumneavoastră şi a vă face o ofertă. După caz serviciul se realizează şi gratuit.

 • Buna seara Dl Ioan Covaciu. Am si eu o intrebare,sant naacut 26 09 1961 lucrez din 1980 ,am gr.I de munca 8 ani noua luni si 20 de zile 100% ,15 ani si 3 luni in gr. a II a si 5 ani in conditi grele de munca . Cand asi putea sa ies la pensie de drept

 • Buna ziua! Daca optez pentru pensia de urmas ca soție supraviețuitoare si renunț la pensia mea de limita de vârstă, aceasta pensie de urmas beneficiaza de indexări asa cum se fac la pensiile de limita de vârstă? Cu mulțumiri.

 • Sotului i s a respins pensia anticipata decizia nr.28862 satumare 06.09 2017 motiv ca adv.nr.42/22.02.2013 nu a fost valorificata la stabilirea dreptului de pensie anticipata deoarece societatea SMC PREFABRICATE PENTRU CONSTRUCȚII S.A nu face dovada calității de păstrător arhivistic și in plus adeverinta mai sus menționată nu respectă prevederile Anexei nr.14 din H.G. NR.257/2011 Art.62 (1),(2),(3) din Legea nr.263 / 2010. Soțul a lucrat la aceasta societate în satumare in perioada 13.05.1975-13.06.1977,09.12.1978-01.03.1933 in grupa a II a funcție betonist insa aceasta societate are sediul central în București BD.TIMISOARA NR.92A SECTOR NR.6.In satumare nu mai există această societate. Va rog sa mă ajutați cu un sfat cum sa procedez pentru a recupera acei ani.In cartea de munca nu e specificat gradul. Aștept un sfat Vă mulțumesc.

  • Stimată Condor Maria, printre Sergiu oferite se regăsește și cel de obținere documentele lipsă la dosar. Pentru detalii scrieți la calcul@pensiata.ro. Deținătorii de arhive sunt obligați să emită adeverințe necesare la stabilirea drepturilor cuvenite la pensionare.

 • Buena.mama mea are 57 de ani si 36 ani lucrati. Ar putea iesi la pensie?si ce pensie ar putea lua? Cineva ia zis ca i se cuvine 530 ron pt ca nu are anii de pensie 63.astept un raspuns. Multumesc

  • Stimată Mihaela, mama dumneavoastră va putea accesa pensia anticipata parțială cu maxim 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare, adică de la 57 de ani. Valoarea pensiei depinde de veniturile lunare realizate.

 • Sunt născută în 23. 03. 1959
  Am făcut facultatea la zi 5 ani
  Am lucrat 15 ani și 9 luni în gr 2
  Am stagiu de cotizare 27 ani și 4 luni (calculat cu gr 2)
  Mă pot pensiona?

  • Stimată Alexandra, dacă aveți 27 ani 4 luni calculați fără studiile superioare, atunci veți putea accesa imediat pensia pentru limită de varstă redusă grație reducerii varstei standard de pensionare (61 ani si 4 luni in cazul dumneavoastră) cu 3 ani( posibila din iulie 2017) pentru anii realizați 100% în grupa 2. Altfel doar din iulie 2020.

 • Buna Sint Puscalău Luminița din Brașov născută 07121964 cu vechime la CAP un an și cinci luni ,grupa 1 doi ani și 7 luni, grupa doua 12 ani vechime fara CAP am 35 de ani și 10 luni in continuare eu lucrez cînd as putea ești la pensie multumesc

  • Stimata Luminita, varsta standard de pensionare in cazul dumneavoastra, stabilita in Anexa Nr 5 din legea 263/2010 este 62 de ani si 9 luni (07.07.2026), anii rewalizati in grupe superioare de munca va aduc o reducere a varstei standard de pensionare cu 5 ani, astfel icepand cu 07.07.2021 se putea depune dosarul de pensionare.

Lasă un comentariu