Proiectul inițiat de 2 parlamentari ai PNL vizează completarea locurilor de muncă încadrate în condiții speciale cu cele în care muncitorii lucrează în canale subterane altele decât mineritul precum și activitățile din tancurile și rezervoarelor ce au conținut substanțe chimice etc.

Aveți aici proiectul de lege Proiect modificare Anexa și de asemenea răspunsul primit de la Guvernul României Răspuns Guvern la modificare anexa Nr 2.

 

16 Comentarii

 • Buna seara.Va rog am o intrebare.Mama mea nu are varsta de pensionare , dar a fost o discutie la tv cu ministrul muncii cum ca ai putea iesi la pensie daca ai 10 ani lucrati.Ea are doar 10 ani lucrati.Va multumesc.

  • Stimată Mariana, de la o discuție a TV a unui ministru ce este mai mult prin redacții tv decat la minister pînă la o legiferare a unui stagiu minim de 10 ani in loc de 15 ani este inca cale lungă. Pînă la modificarea legii este important de cunscut care este stagiul real realizat și cat mai este necesar pentru a putea accesa in cel mai scurt pensia pentru limita de varsta.

 • Sint nascut la data de 19.06.1954,o vechime in cimpul muncii de 29 ani si 2 luni,va rog sa-mi raspudeti daca ma pot pensiona anticipat.Va multumesc.

 • Locuiesc de 32 ani in orasul Suceava,va rog sa-mi spuneti daca ma pot pensiona cu 2 ani mai devreme,sint nascut la data de 19.06.1954,Suceava fiind un oras poluant alaturi de alte 30 localitati din Romania.Va multumesc.

 • Buna ziua, Ma numesc Silvia sunt nascuta in anul 1955 12 noiembrie , am trei copii si am lucrat numai 6 ani. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa obtin pensie minima garantata.
  Va multumesc.

  • Stimată Popa Mihaela, din păcate pentru a accesa o formă de pensionare trebuie să aveți minim 15 ani stagiu de cotizare, mai puțin în situația în care Comisia de Expertiză Medicală stabilește că starea dumneavoastră de sănătate s-a deterioarat pînă la un grad de invaliditate.

 • Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind aplicarea legii nr.263/2010 actualizata.
  Tatal meu a lucrat la Electrocarbon, grupa 1, insa in anexa legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii nu se regaseste aceasta companie, ce pot sa inteleg?

  • Stimată Iuliana Rădulescu, este posibil ca acestă societate să fi fost adăugată ulterior, formei prezente anexei din lege deoarece nu intotdeauna corectiile aduse legii se regăsesc în formatul curent al legii pensiilor, însă important în acest caz este ca tatăl dumneavoastră să indeplinească condiția de a avea minim 25 ani stagiu realizat in grupa 1.

 • Sant din Piatra Neamț. Sant pensionata din 2006, am lucrat in grupa l de munca 14 ani si 9 luni, in gr ll 10 ani si șapte luni, 6 ani in condiții normale. Am lucrat pe platforma chimica Savinesti. Ma interesează dacă noi cei care am lucrat pe aceasta platforma intram in aceasta recalculare.

  Va mulțumesc!

 • nascuta in anul 1951 si am iesit la pensie in 2010 cu 29 ani si 5luni si 8 copii si acum primesc o pensie de 670 ron Nu stiu daca mi s/a mai facut corect recalcularea va rog daca vreti sa mi spuneti si mie ,Va multumesc mult

  • Stimată Maria, într-adevăr pensia dumneavoastră nu are o valoare cu care să vă puteți acoperi cheltuielile lunare vitale, este importnat să realizati o analiză asupra dosarului de pensionare.

 • M-am pensionat anticipat partial (PAP) in 2016 cu un indice de corectie de 1.09. Dupa ce am obtinut o hotarare judecatoreasca am primit retroactiv salariile datorate pentru 2015-2017 si m-am reangajat (iar PAP suspendata) pana in acum. Conform hotararii judecatoresti am vechime neintrerupta in stagiul de cotizare. Va rog sa-mi spuneti ce indice de corectie se va aplica cand ma voi pensiona in 2019 pentru limita de varsta: 1.09 sau 1.2?

  Multumesc pentru timpul acordat.

  • Indicele de corecție se menține, deoarece se aplică doar la prima formă de pensionare. Dacă pensia ar fi fost anulată sau ar fi încetat plata ei la pensionarea pentru limită de vârstă s-ar fi aplicat noul indice de corecție, dar in cazul dumneavoastră pensia este doar suspendată, putând să o accesați oricând ( desigur cf legii).

Lasă un comentariu