Cine plateste Pensia Alimentara ? Cat plateste ? Pana cand plateste pensia alimentara ? Care parinte trebuie sa o plateasca ? Poate fi platita pensia alimentara de catre alta persoana ? Se poate renunta la pensia alimentara ?Pensia alimentara in UE; Ce se intampla daca platitorul nu plateste pensia alimentara din rea-credinta ? Acte necesare;

Parintii trebuie sa cada de acord cu privire la contributia lor la cheltuielile pentru cresterea, educarea si pregatirea profesionala a copiilor.
Acest acord nu produce efecte daca nu este incuviintat de instanta judecatoreasca ( art. 42 alin ultim Codul Familiei ). Instanta de judecata va stabili, prin hotararea de divort, contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare si pregatire profesionala ale copilului, obligand pe parintele care nu a primit copilul sa plateasca celuilalt parinte sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul suma fixata pentru intretinere. In acelasi sens, daca fiecare dintre parinti a primit in grija lui cate un copil, parintele care realizeaza un venit mai mare este obligat sa contribuie si el la intretinerea celuilalt copil, deoarece amandoi copii trebuie sa beneficieze deopotriva de posibilitatile materiale mai largi ale parintelui ce realizeaza un venit mai mare si sa aiba acelasi nivel de trai.

Conform Codului Familiei, art. 94 alin. (1), se stabileste ca pensia de intretinere se plateste din „mijloacele” debitorului, adica veniturile din munca cu caracter periodic si continuu si alte sume care se platesc in temeiul raporturilor de munca, care au caracter de continuitate.
Pensia de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca este datorata de catre parintele care nu creste copilul pe toata perioada cat copilul este minor, pana la 18 ani, dar si dupa aceasta varsta, daca copilul isi continua studiile in sistem de invatamant, dar numai pana la implinirea varstei de 25 de ani.
Una dintre cele mai mari responsabilitati ale tatalui (ori, mai rar, ale mamei) dupa pronuntarea divortului consta in plata pensiei de intretinere care sa asigure bunastarea copiilor.

Cine plateste pensia alimentara?
Dupa incredintarea copilului unui dintre parinti, la solicitarea acestuia, celalalt va fi obligat de catre instanta la plata unei „pensii de alimentare”. Aceasta obligatie se stabileste sub forma unei sume fixe, datorate lunar, sau sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a celui ce are obligatia de intretinere.
Partile pot conveni asupra pensiei printr-o invoiala reciproca sau, in cazul in care nu reusesc sa o faca, obligatia de retinere va fi stabilita printr-o hotarare judecatoreasca. Incazul in care copilul este minor, cererea de chemare in judecata este facuta de reprezentantul legal al minorului, iar instanta de judecata va stabili pensia.

Cat timp se plateste pensia alimentara ?Pensia de intretinere este datorata pana la majoratul copilului. Insa, daca acesta decide sa dea admitere intr-o institutie de invatamant superior, va continua sa primeasca pensia de intretinere pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani. Pensia trebuie platita indiferent de forma de invatamant frecventata de copil si chiar daca cesta primeste bursa. Renuntarea la pensia de intretinere nu poate fi ratificata decat dupa ce s-a constatat ca posibilitatile materiale ale parintelui care a renuntat sunt suficiente pentru a asigura copilului cele mai bune conditii de trai.

Pensia alimentara se poate majora/micsora ?
Pensia se poate majora sau micsora pe tot parcursul timpului, insa pentru aceasta trebuie inaintata instantei cate o actiune la fiecare crestere/scadere de salariu a tatalui. Toate actiunile de stabilire a pensiei de alimentare sau de majorare a acesteia nu sunt supuse taxei de timbru.

Numarul copiilor conteaza la stabilirea valori pensiei alimentare?
Desigur. Pentru un singur copil, suma nu va depasi un sfert din venitul parintelui obligat la plata pensiei, in timp ce pentru doi micuti va fi cel mult egala cu o treime din venitul parintelui care nu a primit custodia. Iar pentru trei sau mai multi copiii, pensia nu trebuie sa depaseasca jumatate din venitul parintelui obligat la plata pensiei.

Neplata cu rea-credinta a pensiei alimentare/intretinere constituie infractiunea de abandon de familie.
Codul Penal prevede ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere (pensie alimentara) stabilita pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Acte necesare :Copii dupa certificatul de casatorie, dupa cel de nastere al copilului, dupa cartea de identitate, taxele de timbru si timbrul judiciar, adeverinta de salariat, actiunea catre instanta competenta.

De retinut !
Nu ezita sa discuti cu avocatul care te reprezinta toate aspectele ulterioare divortului care te ingrijoreaza. Este important ca solicitarea pensiei de intretinere sa fie mentionata in actiunea de divort, deoarece, in caz contrar, exista posibilitatea ca instanta sa nu ia in considerare o cerere ulterioara.

Pensia de intretinere in UE
Normele privind pensia de întreţinere stabilită în urma unui divorţ diferă de la o ţară la alta.
Chiar dacă legislaţia tuturor statelor membre prevede obligativitatea ajutorului acordat partenerului căruia îi sunt încredinţaţi copiii, valoarea acestuia variază.
În cazurile care implică mai multe ţări (foştii parteneri locuiesc în ţări diferite/ au locuit împreună într-o ţară, dar unul dintre ei s-a mutat în alta/ locuiesc în altă ţară decât cea de origine etc.), beneficiarul pensiei de întreţinere îşi poate pune întrebări privind plata acesteia: în ce ţară şi cărei instanţe trebuie să i se adreseze?
În prezent, hotărârile judecătoreşti privind pensia alimentară pronunţate într-un stat membru pot fi declarate cu titlu executoriu în orice altă ţară a UE, printr-o procedură simplificată.
Aflaţi informaţii despre procedura de executare, procedura simplificată şi autorităţile competente din fiecare ţară a UE:
Începând din iunie 2011, partenerul care doreşte executarea în altă ţară din UE a unei hotărâri judecătoreşti privind pensia de întreţinere se poate adresa instanţelor din:

 •     ţara în care unul dintre foştii parteneri are reşedinţa obişnuită;
 •     ţara al cărei cetăţean este unul dintre foştii parteneri;
 •     ţara în care locuiesc ambele părţi sau, dacă una dintre părţi s-a mutat, ţara în care au locuit împreună ultima oară, timp de cel puţin un an;
 •     ţara ale cărei instanţe sunt competente să se pronunţe în orice litigiu matrimonial în cazul respectiv – ex. ţara în care a fost pronunţată hotărârea de divorţ.

33 Comentarii

 • Buna ziua,vreau sa va adresez o intrebare: Am custodia copilului impreuna cu sotul meu,el are drept de al lua in vacanta mare o luna,2 saptamani in iulie si 2 in august..iar el refuza sa depuna pensia alimentara pe luna iulie, spunand ca este baiatul la el 2 saptamani si ca nu este obligat sa depuna bani..

  • Dar tie ti se pare normal sa primesti bani din moment ce copilul este la tata? Ti se pare normal ca tatal sa iti dea pensia alimentara in luna respectiva si sa mai intretina si copilul pentru ca vorba aia nu o sa manance numai cartofi cu paine. Asa sunteti toate femeile credeti ca daca ati facut un copil trebuie sa.i luati pielea barbatui ! Te.ai pus in situatia lui macar o data?

  • Si eu am fost in aceeasi situatie si la sfatul avocatului am apelat la un executor care i-a trimis o somatie de plata si am recuperat suma restanta. Ca sa puteti face acelasi lucru trebuie sa aveti hotararea judecatoreasca cu pensia pe care tatal e obligat sa o plateasca in fiecare luna.Se plateste o taxa de timbru si o suma de bani pt executor in functie de suma restanta care se recupereaza ulterior tot de la tata.Eu am recurs la aceasta solutie ca sa nu se mai intample pe viitor.

 • Buna ziua . As dori sa aflu si eu daca pot face ceva pentru a lua pensia alimentara . Sunt insarcinata in 3 luni oar tatal copilului ma parasit , nu vrea sa si recunoasca . el lucreaza in strainatate si are un salariu de 1300 euro. nu avem acte nu avem nimic , il pot da in judecata dupa ce nasc copilul ? Cheltuielile le voi suporta eu sau el ? va rog ajutati – ma si pe mine ca nu stiu si nu am posibilitatea sa l cresc singura . AdN-ul daca il face il plateste el sau eu? Multumesc frumos!

 • Buna ziua. Am stabilit impreuna cu mama copilului pe care il am, in urma unui proces de mediere, plata in bani a unei sume de 500 de lei. Cum anumite plati le fac eu datorita faptului ca ea nu poate merge (gradinita, cursuri – pentru care am si chitante), i-am transferat in cont doar diferenta, discutand cu ea faptul ca banii au fost folositi pentru copil. I-am spus ca daca nu vrea asa, eu ii depun toti banii in cont, urmand ca ea sa faca respectivele plati. A spus ca nu vrea sa auda asa ceva, ca daca s-a stabilit ca eu sa platesc prin virament aceasta suma, sa o fac, si pe langa asta are pretentia sa ma ocup si de celelalte plati. I-am explicat faptul ca aceasta suma pe care eu i-o dau este pentru copil, nu o plata pentru ea, dar a zis ca ma da in judecata pentru nerespectarea intelegerii. Are dreptul sa o faca?

  • Stimate Ovidiu, este bine că vă respectați obligațiile stabilite în urmă procesului de mediere. Cât despre plățile suplimentare trebuie să aveți în vedere că și mama face parte din viața copilului. Vă recomand să plătiți minim suma stabilită… oricare este acum atitudinea mamei.. copilul va creste.

 • In istanta nu se rezolva nimic in legatura cu neplata pensiei alimentare.de 6ani jumate de cand am primit hotararea nu am primit nici macar un leu…nu vreau eu banii ci sai puna in cont copilului pana la 18ani iar atunci sa faca ce vrea cu banii lui e dreptul lui.Am primit raspuns de la parchetul constanta ca vezi doamne parata nu poate plati pensia la copil ca nu munceste masa…bunicasa are pensia mica…sorsa nu lucreaza…iar ia ai intretine pe toti…daca ar fi dat in judecata o femeie pe un barbat repede lar fi bagat la puscarie pt cateva luni neplatite dar io ca barbat nu primesc nimic…traim intro tara care se fac avantaje doar femeilor…barbatii nu au nici un drept…numai zic cat am umblat prin tribunale…pe la buc…apoi mia stramutat dosarul la Constanta…mam tot plimbat Bucuresti-Constanta :)) dar intrun final am reusit eu ca barbat sa decad o femeie din drepturile parintesti

 • Daca se face o poprire pt pensie alimentara de pana la 50% din salariul net si omul are si CAR si banca cu ce mai traieste? De ce nu se tine cont si de cheltuielile lui? Nu mai vorbesc de facturi si hrana acestuia… Si inca ceva , care mie mi se pare de tot rasul…cand esti patron iti stabilesti salariul cat vrei si platesti cota parte din ce ti- ai stabilit …este ok?

  • Bună ziua am dat divorț de fostul soț si copilul a rămas la el si intre timp mi am refăcut viața si am alt copil vreau să stiu cum si cît săi plătesc pensie alimentara la primul copil

 • Daca ai custodie comuna si nu- ti vezi copiii , chipurile” refuzul minorului ” si ti se pune poprire pe salariu pt pensie desi ai dat , poate nu cat trebuia pt ca la randul tau ai primit de la „patron” cat a vrut ,cat timp au fost copiii la mine …. Asta ce inseamna ? Atat timp cat copilul refuza din cauza alienarii parentale de ce esti obligat la plata pensiei? Ar trebui sa nu primeasca nimic , nu vrei sa tii legatura cu mine , nu vrei nici bani …eu asa vad ceva corect , daca s- ar proceda asa nu ar mai fi vorba de nici un refuz…

 • Bună ziua,
  Am un copil de 8 ani, dupa divorț am primit custodia exclusivă a copilului pe motiv ca tatăl era violent, consumator de băuturi alcoolice, consumator de stupefiante si dependent de jocuri de noroc. Pe timpul căsătoriei am locuit in Austria, am plecat și am divorțat in Romania deoarece nu vroia sa-mi acorde divorțul si pentru ca ma temeam pentru viața mea in urma bătăilor ce le-am primit. S-a stabilit o pensie alimentară pe salariul minim pe economie împărțită la trei copii, el având alți doi copii din prima căsnicie, in valoare de 125 de lei. Pe care oricum nu îi plătește. Am făcut plângere penală la parchet pentru neplata pensiei, el nu locuieste in Romania de 25 de ani, iar rezultatul plângerii penale a fost ca nu l- au găsit cu nici un venit pe teritoriul județului unde s-a făcut plângerea. Normal că nu aveau cum sa il găsească atat timp cat nu locuieste in Romania. Eu intre timp m- Am recăsătorit si locuiesc intr-o altă țară cu copilul, tot in uniunea europeană. Intrebarea mea este ce pot face, ce demersuri sunt, la cate usi trebuie sa mai bat pentru ca copilul meu sa își primească dreptul iar el ca părinte sa își îndeplinească îndatoririle de părinte. Multumesc ! Sper ca există cineva care sa mă îndrume pentru ca eu chiar nu mai știu ce sa fac.

 • buna ziua.am doi copii minori de 12 si 9 ani.in urma procesului de divort,s-a stabilit ca tatal sa plateasca o treime din salariul pe care il primeste.dar nu s-a stabilit nici o suma exacta.in ultimii 3 ani,el a platit cand isi amintea,cate 300 lei total pentru amandoi copii (nu pt fiecare).plus ca nu a dat nimic retroactiv,asa cum ii cerea in hotararea judecatoreasca.am depus plangere la politie dar nu se rezolva nimic.plangerea mea a fost probabil uitata prin cine stie ce dosar.va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez pt ca imi este foarte greu sa ma descur.va multumesc

  • Mai întâi va trebui să vă asigurați că la poliție, într-adevăr , nu s-a realizat nimic în acest sens. Apoi va trebui să căutați un mediator juridic înainte de a ajunge din nou în instanță.

 • Buna platesc pensiea 1000 de lei nu lucrez nicaeri cum sa fac sa platesc mai putin si vrea jumatate de casa

  • Stimate Ivan, cuantumul indemnizației se poate restabili in instanță. Nu știu dacă este mult sau puțin 1000 lei ( câți copii ?), vă recomand să căutați un loc de muncă.

 • Buna, încă suntem in divorț. Fostul soț are salariul minim pe economie plus diurna 65 euro/zi, el este șofer de Tir. Din câte am citit in lege pensia de întreținere pentru un copil este 1/4 din venitul net minim pe economie +alte venituri. Întrebarea mea este dacă diurna poate fi luată in considerare pentru pensia de întreținere? Ținându-se cont de nevoile minorului, cum zice legea. Menționez ca și eu câștig destul de bine și cum eu fac tot posibilul sa ofer un trai decent copilului de 1,6 luni îmi doresc asta și din partea tatălui.Mulțumesc frumos!

  • Desigur că poate, trebuie ca părinții să-i asigure un trai bun indiferent dacă s-a pronunțat sau nu un divorț, după pronunțare pensia alimentară este obligatorie și în acte.

  • Bună ziua, master-ul și doctoratul au fost incluse în categoria ”urmează cursurile unei instituții de învățământ superioar” urmare pensia va fi primită până la împlinirea vârstei de 26 ani.

 • Bună ziua am și eu o întrebare la dumnevoastră am trăit cu o persoana timp de 3 ani intre care am dat naștere la un băiețel iel mă bătea și mio aducea tot timpul pe fost lui soție în casă beau împreună plecau împreună în oraș și eu ie ream o sluga în curtea lui de multe ori părinții mei au trimis politia la el casa mă poate ajuta sa scap de el dar nu au reușit pana în tro zi când a plecat cu fosta lui soție în oraș mia dat un vecin bani de drum sa pot pleca de la el menționez ca am vea băiețelul 4 luni când am plecat de la el dar niciodată nu avenit săi vadă ochii și nici nu ma ajutat la creșterea copilului el este geambas de cai cumpăra și vinde ia câte 60 70 milioane pe luna și băiețelul meu acum pe 22 face 6 ani și lam dat în judecata pentru pensie cât credeți ca îi se cuvine pensia alimentara la baietel

 • Buna ziua ! am si eu o intrebare: daca nu suntem casatoriti dar copilul e pe numle meu si mama copilului nu doreste sa mai convietuim impreuna, avand in vedere ca am obtinut credit din banca prin intermediul mamei mele + alt credit pe numele meu, am construit o casuta pe pamantul (nu este intabulat din ce stiu eu)parintilor ei , toate facturile si chitantele sunt la ea…ce pot face in situatia de fata ?

  Multumesc anticipat!

 • Buna ziua cum pot sa primesc pensi alimentarra daca tatal copilului nu se prezita la judecata o deacum o trecut3 ani dar nu plateste am divortat dupa sud nu so mai prezetat din partea alimeti ajuttima varog frumos

  • Stimată Cristina Turcu, este o situație nedorită pentru dumneavoastră și mai ales pentru copil. Situația descrisă pare fără rezolvare și înainte de instanță vă recomand un mediator juridic. În cazul în care sunteți interesată reveniți al consutanta@pensiata.ro.

 • buna ziua!
  daca copilul major la facultate isi face societate comerciala,mai primeste pensie alimentara??
  multumesc!

  • Stimată Gina, din câte cunosc pensia alimentară se plătește la solicitarea mamei pînă la împlinirea vârstei de 18 ani, vârstă de la care doar copilul mai poate solicita pensia alimentară.

 • Bună ziua, adresez si eu o intrebare referitor la pensia alimentara si anume. Dacă copilul este angajat cu contract de muncă și urmează orice formă de învățământ, mai pot fi obligat la plata pensiei? Bineînțeles că il voi ajuta in continuare, dar legal intreb. Mulțumesc frumos pentru răspuns.

  • Obligația de întreținere dintre părinți și copii este reglementată de art. 499 și art. 525 din Codul civil. Minorul care cere întreținere de la părinții săi se află în nevoie dacă nu se poate întreține din munca sa, chiar dacă ar avea bunuri. Cu toate acestea, în cazul în care părinții n-ar putea presta întreținerea fără a-și primejdui propria lor existență, instanța de tutelă poate încuviința ca întreținerea să se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu excepția celor de strictă necesitate.
   Părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major (de regulă la 18 ani), dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.

 • Dacă nu îmi cunosc tatal biologic, fiindcă a plecat cand eram foarte mica si nu a plătit pensia alimentara, iar apoi a rămas invalid la locul de munca în Germania și acum locuiește în Anglia, ce pot face? Bursa sociala nu pot primi pentru ca teoretic nu sunt orfana, dar altceva nu știu ce pot face dacă el e bolnav totuși.

Lasă un comentariu