Renta viagera pentru sportivi; Cine primeste renta viagera ? Care sunt performatele care asigura dreptul la pensia sportiva ? Cine o acorda ? Cand se acorda renta viagera pentru sportivi; Legea care reglementeaza acest drept;

Sportivii de performanţă beneficiază de drepturile de asigurare socială, de asistenţă socială, de asigurare socială de sănătate, precum şi de drepturile ce li se cuvin de la fondurile private de pensii, în condiţiile legii (Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 cu  mofificările și completările la zi).

Care sunt performantele cerute pentru renta viagera ?

Sportivul de performanţă care a obţinut o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale şi europene de seniori – probe olimpice are dreptul, la cerere şi cu confirmarea Ministerului Tineretului şi Sportului, la o rentă viageră.
Sportivul de performanţă care a obţinut o medalie de aur la campionatele mondiale şi/sau campionatele europene de seniori, la o probă sportivă ce a fost inclusă cel puţin o dată în programul Jocurilor Olimpice are dreptul, la cerere, la o rentă viageră.

Care este valoarea pensiei pentru sportivi ?

Renta viageră  reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie.
Pentru stabilirea rentei viagere se utilizează salariul mediu brut pe economie comunicat de Comisia Naţională pentru Statistică pentru luna anterioară celei în care se face plata drepturilor.

În funcţie de nivelul performanţei sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează:
a)

  • 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;
  • 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
  • 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;

b)

-50% din valoarea indemnizaţiei corespunzătoare cuvenite potrivit lit. a) pentru următoarele medalii de aur obţinute la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau campionatele europene.
Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară;

Cine o acordă ?

Fondurile necesare pentru plata drepturilor prevăzute în prezentul articol se alocă de la bugetul de stat şi se plătesc de Ministerul Tineretului şi Sportului.
Modalităţile de plată a drepturilor prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului tineretului şi sportului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Renta viageră prevăzută în prezentul articol se plăteşte lunar în lei şi nu este impozabilă.

Cand inceteaza plata rentei viagere ?

În perioada revenirii în activitate ca sportiv activ plata rentei viagere se suspendă.

Vezi aici LEGEA-69-2000

Actualizat Februarie 2018.  Datele se vor actualiza și completa în curând.

4 Comentarii

  • Dar ce se intampla cu sprtivii care au obtinut 5 medalii de argint la campionatele europene? Nu e corect.. Multumesc si astept UN raspuns

    • Statul nu considera ca fiind rezultate deosebite, deci nu ești eligibil de rentă viageră. Ar trebui eventual ca la un anumit nr de medalii, să fii eligibil pentru rentă viageră, dacă cineva are 10 medalii de argint la campionate europene … pentru asta a muncit o viață probabil, ar trebui să i se recunoască munca.

    • Stimate Bogdan, deși legea nu prevede expres obținerea unei rente viagere pentru medaliații campionatelor europene și motivează mai mult prin acest beneficiu obținerea titlurilor mondiale sau olimpice, cred că sunteți de acord cu mine că această lege este perfectibilă. Pentru o speță similară vă voi răspunde pe adresa de e-mail.

  • Buna ziua dar pentru juniori de ce nu se încearcă ceva.Eu sunt dubla campioana mondială la canotaj iar la vârsta de 18 ani a trebuit sa ma las din cauza unor operații la ambii genunchi si mi se părea corect ca după aproape 8 ani de munca grea sa beneficiez si au de ceva,dar nu am rămas decât cu dureri de coloană si de genunchi…

Lasă un comentariu

/* ]]> */