02.01.2024, Rentele viagere rămân la nivelul anului 2023. Conform Ordonanței de Urgență Nr 115/2023:

  Articolul XIII
(1) În anul 2024, rentele viagere prevăzute la art. 64 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, se acordă în cuantumul aflat în plată în luna decembrie 2023.
(2) Termenul prevăzut la art. II din Legea nr. 322/2022 pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1130 din 23 noiembrie 2022, cu modificările ulterioare, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2025.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizației de merit, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2024, cuantumul lunar al indemnizației de merit se menține la nivelul din luna decembrie 2023, de 6.240 lei.


 

19.01.2019 Prin Ordonanța de Urgență nr.114 din 28 decembrie 2018, privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, Coaliția de guvernare PSD-UDMR-ALDE a stabilit că rentele sportivilor rămân așa cum au fost în 2017 (OUG NR 90/2017) la valoarea din ..Decembrie 2017. Astfel că, sportivilor care au adus cinste țării și care au avut norocul să nu abandoneze sportul de performață din cauza accidentărilor ( să nu-i uităm, măcar atât !) le-au fost înghețate rentele, în schimb coaliția de mai sus a depus eforturi incomensurabile pentru pensii speciale ce trebuiau acordate ( pentru merite ”deosebite” ) primarilor și în special aparatului de stat din țară.

Renta viagera pentru sportivi; Cine primeste renta viagera ? Care sunt performatele care asigura dreptul la pensia sportiva ? Cine o acorda ? Cand se acorda renta viagera pentru sportivi; Legea care reglementeaza acest drept;

Sportivii de performanță beneficiază de drepturile de asigurare socială, de asistență socială, de asigurare socială de sănătate, precum şi de drepturile ce li se cuvin de la fondurile private de pensii, în condițiile legii (Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 cu  modificările și completările la zi).

Care sunt performantele cerute pentru renta viagera ?

Sportivul de performanță care a obținut o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale şi europene de seniori – probe olimpice are dreptul, la cerere şi cu confirmarea Ministerului Tineretului şi Sportului, la o rentă viageră.
Sportivul de performanță care a obţinut o medalie de aur la campionatele mondiale şi/sau campionatele europene de seniori, la o probă sportivă ce a fost inclusă cel puţin o dată în programul Jocurilor Olimpice are dreptul, la cerere, la o rentă viageră.

Care este valoarea pensiei pentru sportivi ?

Renta viageră  reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie. Pentru stabilirea rentei viagere se utilizează salariul mediu brut pe economie comunicat de Comisia Națională pentru Statistică pentru luna anterioară celei în care se face plata drepturilor.

În funcţie de nivelul performanței sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează:
a)

 • 100% pentru prima medalie de aur obținută la jocurile olimpice;
 • 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
 • 70% pentru prima medalie de bronz obținută la jocurile olimpice sau prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;

b)  -50% din valoarea îndemnizației corespunzătoare cuvenite potrivit lit. a) pentru următoarele medalii de aur obţinute la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau campionatele europene.
Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanță se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară;

Cine o acordă ?

Fondurile necesare pentru plata drepturilor prevăzute în prezentul articol se alocă de la bugetul de stat şi se plătesc de Ministerul Tineretului şi Sportului.
Modalităţile de plată a drepturilor prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului tineretului şi sportului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Renta viageră prevăzută în prezentul articol se plătește lunar în lei şi nu este impozabilă.

Cand încetează plata rentei viagere ?

În perioada revenirii în activitate ca sportiv activ plata rentei viagere se suspendă.

Vezi aici LEGEA-69-2000

02.01.2024

5 Comentarii

 • Dar ce se intampla cu sprtivii care au obtinut 5 medalii de argint la campionatele europene? Nu e corect.. Multumesc si astept UN raspuns

  • Statul nu considera ca fiind rezultate deosebite, deci nu ești eligibil de rentă viageră. Ar trebui eventual ca la un anumit nr de medalii, să fii eligibil pentru rentă viageră, dacă cineva are 10 medalii de argint la campionate europene … pentru asta a muncit o viață probabil, ar trebui să i se recunoască munca.

  • Stimate Bogdan, deși legea nu prevede expres obținerea unei rente viagere pentru medaliații campionatelor europene și motivează mai mult prin acest beneficiu obținerea titlurilor mondiale sau olimpice, cred că sunteți de acord cu mine că această lege este perfectibilă. Pentru o speță similară vă voi răspunde pe adresa de e-mail.

 • Buna ziua dar pentru juniori de ce nu se încearcă ceva.Eu sunt dubla campioana mondială la canotaj iar la vârsta de 18 ani a trebuit sa ma las din cauza unor operații la ambii genunchi si mi se părea corect ca după aproape 8 ani de munca grea sa beneficiez si au de ceva,dar nu am rămas decât cu dureri de coloană si de genunchi…

 • O decizie de toată jena !!! Să îngheți rentele viagere ale sportivilor Campioni Olimpici, Mondiali și Europeni, cei mai valoroși Ambasadori ai României, care au dus faima țării pe toate meridianele globului, pentru care s-a înălțat drapelul si s-a cântat tarii, este strigător la cer! Trebuie să reamintim că rentele viagere ale campionilor României au fost înghețate și în anul 2018, la nivelul anului 2017, prin ordonanța de urgență 90/2018, emisa de guvernul Tudose.
  Prin ordonanța de urgență
  114/2018, emisă de guvernul Dancilă, renta viageră a sportivilor Campioni Olimpici, Mondiali și Europeni, rămâne la cuantumul aflat în plată în luna decembrie anul 2018, ceea ce în realitate, înseamnă că rămâne la nivelul lunii decembrie 2017! Numărul total de sportivi care au beneficiat de renta viageră în decursul anului trecut a fost de 516 ,dintre care mulți au obținut titlurile în perioada anterioară anului 1989,perioadă în care sportivii campioni nu au obținut niciun fel de recompensă materială. In comparație , sa reamintim ca numărul total al parlamentarilor noștri este de 465 și nu știu pentru câți dintre ei s-a ridicat drapelul și s-a intonat imnul României, în urma unei realizări personale. Ei şi-au mărit salariile după 2017, iar culmea lipsei de orice apreciere și recunoaștere, față de valorile incontestabile ale României, ei își măresc indemnizațiile de parlamentar chiar în 2018, în timp ce îngheață pentru a doua oară rentele campionilor, iar pensiile tuturor, sunt înghețate până la 1 septembrie 2019! Dacă sportivii, valorile care au adus și aduc cinste României (din păcate, din ce în ce mai puțini la număr) , au dat dovadă de faire play și nu s-au revoltat anul trecut, înțelegând ca există situații mai dificile, oare nu aveți nici un fel de rușine domnilor /doamnelor parlamentari??? Este fair, să înghețați rentele viagere ale campionilor României, pe o perioadă de 4 ani consecutiv (2017-2021) ???

Lasă un comentariu