Ajutoare , Vouchere, echivalent 50 euro , Care sunt categoriile de pensionari ce vor primi ajutor ? Când se primesc ? Cum se incasează ?

Într-o perioadă care aduce crizele una după alta, de la criza sanitară până la cea energetică  legată de invazia rusă în Ucraina, Guvernul  României condus de Nicolae Ciucă a intervenit în piață pentru contracararea efectelor acestor crize.

Pe lângă cunoscutele reduceri aplicate la factura de energie și gaze, șomaj tehnic , și o sumă forfetară cuprinsă între 600 și 1200 lei acordată pensionarilor, acum după o analiză a propunerilor celor 2 mari partide ale coaliției de guvernare PSD și PNL în care sau înaintat 2 variante de ajutorare a persoanelor aflate în mare dificiultate legată de asigurarea traiului zilnic s-a ales, ca prim pas, varianta propusă de PSD. Astfel PSD a propus acordarea unui echivalent în lei a sumei de 50 de euro bilunar iar PNL 100 euro, în final s-a propus demararea ajutorului cu echivalentul a 50 euro.

Care sunt persoanele eligibile să încasezze ajutorul financiar ?

Măsura aprobată de Guvernul condus de Nicolae Ciucă prevede ca persoanle ce au un venit lunar sub 1500 lei șă primească ajutor financiar de 250 lei. Conform declarațiilor reprezentanților ministerului muncii pentru a fi înscris în lista celor care au veniturile sub 1500 lei nu trenuie depuse cereri deoarece persoanele îndreptățite să primească acest ajutor vor fi identificate din baza de date a caselor de pensii. În cazul altor categorii de beneficiari vor oferi datele de contact institutiile în cauza ( AJOFM, Consiliul Judetean, DGASPC, etc ).

Astfel că se poate cunoaște că toți pensionarii care primesc pensie minimă vor primi și acest ajutor financiar precum și cei care au pensia sub 1501 lei dacă nu realizează sau încasează alte venituri pe lângă pensie.


Ai pierdut carnetul de muncă ? Îl refacem ! Scrie la documente@pensiata.ro 


Când se plătesc aceste sume ?

Sumele sunt prezute să înceapă a fi distribuite începând cu 01.06.2022, conform declarațiilor ministrului muncii. Sumele astfel stabilite se vor achita din 2 în 2 luni fiind programate să fie plătite 4 transe în lunile: iunie, august, octombrie si decembrie, rezultând un total de minim 1000 lei

Cum se plătesc ?

Metoda de plată aleasă nu este în bani cash sau transfer in cont de card ci sub formă de vouchere ( tichete) cu valoare fixă. Voucherele sunt destinate achiziționării doar a câtorva produse de bază ( ulei, carne, orez, cartofi, etc) și nu pot fi consumate pentru achiziția altor tipuri de produse sau servicii.

Cum intru în posesia voucherelor ? Trebuie să le ridic de la casa de pensii ?

Conform declarațiilor oficialilor, vocherele vor fi tipărite pe suport de hârtie și vor fi livrate prin intermediul Poștei Române. Cel mai probabil vor fi distribuite odată cu pensiile în perioada 1-14 ale lunilor: iunie, august, octombrie și decembrie.

Unde pot fi prezentate vocherele ?

Conform declarațiilor ministrului muncii, vocherele în valoare de 250 lei se vor putea valorifica până la sfârșitul anului în orice magazin alimentar sau la comerciantii care vind produse alimentare de bază.

Primministrul Nicolae Ciucă a solicitat membrilor cabinetului să prezinte până vineri și alte măsuri de ajutorare a persoanelor vulnerabile precum și alte intervenții de aplicat în piață pentru susținerea mediului economic. Urmare sunt de așteptat și alte măsuri prin care România să treacă mai repede prin efectele crizelor care lovesc în ultimii ani economia mondială și mai ales cea regională.

Pentru detalii și informații suplimentare scrieți-ne la consultanta@pensiata.ro .

19.04.2022 www.pensiata.ro

Lasă un comentariu