Recalculare, revizuire, cumpărare vechime, noi condiții de cumpărare, cotizația minimă de la 1 septembrie, noua lege a pensiilor, oportunități. Cum îmi pot majora pensia ?

Fiecare an aduce oportunități și limitări în evoluția valorii pensiei, dar anul 2023 pare să depășească tot ceea ce am avut până acum.

31 august 2023

Reprezintă sfârșitul perioadei în care se poate cumpăra stagiu de cotizare( vechime) retroactiv și de către persoanele care au depășit vârsta de pensionare.

De asemenea posibilitatea de a cumpăra stagiu de cotizare retroactiv la o cotizație minimă de 25% din salariul minim brut pe economie( 3000 lei) încetează iar aici cauza nu este anunțata majorare a salariului minim brut pe economie cu 10% la 3300 lei.

Persoanele care au încheiat un contract de asigurare socială (cumpărare vechime) pentru viitor cu plata lunară, vor putea să achite pe mai departe o cotizație minimă de 825 lei începând cu 01.09.2023 dacă salariul minim brut pe economie va ajunge la 3300 lei.

Recalcularea sau revizuirea deciziei de pensionare

Reprezintă două proceduri prin care pensiile se completează sau se corectează prin adăugare de venit la pensie, dacă sunt demarate de către pensionar.

În cazul revizuirii, acest demers poate fi realizat și de către casele de pensii dar, surprinzător, toate revizuirile realizate de către casele de pensii scot pe ușa caselor de pensii numai decizii prin care pensionarii trebuie să achite ”drepturi necuvenite”, culmea nici o decizie nu sosește cu plăți retroactive către pensionar din partea caselor de pensii.

Capcanele

Recalcularea este bine să fie finalizată până la sfârșitul anului pentru cei care au acum în plată pensii ce vor fi mai mari decât cele rezultate prin recalcularea tuturor pensiilor conform noii legi (127/2019) pentru care noua formulă încă nu este ”bătută-n cuie”. Deoarece regula recalculării este ca în plată, după recalculare, să rămână pensia cea mai mare dintre pensia curentă și cea rezultată după noua formulă de calcul. Ce se cunoaște este că va exista cu siguranță o categorie de pensionari care vor avea după recalculare o pensie mai mică decât cea aflată în plată, urmare pentru ei este important să completeze/corecteze pensia până la sfârșitul anului. Pentru ajutor scrie la consultanta@pensiata.ro.

Anul 2024

Dacă prevederile referitoare la contractul de asigurare existente în lege 127/2019 nu se vor schimba, atunci numărul celor care vor putea cumpăra vechime va scădea simțitor, din două motive: cotizația și condiția preliminară de stagiu.

  1. Cotizația va fi raportată la Salariul Mediu Brut pe Economie(SMBE) iar nu la cel minim. Astfel că la un SMBE de peste 7000 lei, cotizația minimă ajunge la 1750 lei.
  2. Stagiu minim realizat pentru a putea încheia un contract de asigurare socială (cumpărare vechime) conform art.6 IV alin 2) din legea 127/2019 trebuie să aibă realizată o vechime de minim 10 ani.

Noua lege a pensiilor

Legea 127/2019 va intra în vigoare de la 01.01.2024, data precedentă cunoscută de 01.09.2023 a fost prorogată prin OUG 168/2022. Urmare de la 01.09.2023 NU va avea loc nici o recalculare a pensiilor.

23.07.2023

www.pensiata.ro

 

Lasă un comentariu