Cum necum mult trâmbițata și televizata recalculare a celor care au rămas în urmă cu recalcularea și bonusul acordat celor care au realizat un număr stabilit de ani în condiți speciale (20 sau 25) începe să se arate. După cum se poate observa din imagine creșterea punctajului este de 40%.


De ani de zile spun ( nu doar eu) că o creștere reală a pensiilor se realizează fără împrumuturi externe și nu pe fondul unor creșteri substanțiale de prețuri( mai ales la produsele de bază). În aceste condiții se poate spune că pensia este ajustată cât de cât cu inflația. Leul va avea valoare când va fi muncit și mai ales munca respectată. Este dramatic să vezi cum un pensionar care a avut ”numai” 19 ani de grupa 1 rămâne cu pensia înghețată față în față cu prețurile care cresc precum laptele pe foc ( ieri am cupărat o varză cu numai 9,8 lei) iar altul cu 25 de ani are o pensie crescută cu 40%. Chiar dacă cei care vor primi acum o creștere de pensie vor avea un răgaz de cca 6 luni – 1 an , apoi se vor trezi din nou în situația de la care au plecat.

Cu siguranță această lege 221/2018 a adus sau va aduce bucurie pentru un număr de pensionari fapt lăudabil dar sub nici o formă ”administratorul” fondului public de pensii nu are voie să creeze derapaje și situații discutabile legate de modul în care cotizațiile celor care au contribuit an de an obligatoriu sau voluntar sunt gestionate.

Revenire cu un mesaj postat de o clientă legat de situația creată :

Sticlarii din Gherla au primit deciziile. Le-au fost marite pensiile cu aproximativ 900 lei, desi n-au lucrat la circ si nici n-au cantat la instrumente muzicale de suflat !!! Au cantat numai la teava si nu le-a fost usor. Scuzati-ma ca va retin atentia dar sant foatre suparata pe aceasta lege care recalculeaza pensiile artistilor cu minim 20 de ani iar noi  care am lucrat 22, 23,24ani zi de zi in grupa 1  nu indeplinim conditiile. Cum se reduce diferenta dintre pensii daca   cel care are 25 ani  mai primeste 900 iar cel cu 24ani nu primeste nimic? Au uitat ca la vot merg si cei  cu vechime sub 25 ani !!! (Silvia R 14.04.2019)”

IoCo 14.04.2019.

2 Comentarii

 • Buna ziua.Va scriu in numele cumnatei mele (pensionara limita varsta la data de 13.06.2012 la varsta de 59 ani si 4 luni.,cu stagiu total de cotizare 35 ani si 28 zile,.Va rog sa ne lamuriti in urmatoarele probleme:daca urmatoarele perioade lucrate se incadreaza in gr.de munca II si anume:
  -Mai 1973-febr.1977 ca muncitor necalificat in depozit materiale la E.M.Vatra Dornei;
  -28 febr.1977-nov.1980-ca incarcator descarcator materiale la depozit materiale E.M de sulf Calimani;
  -dec.1981-a.

  prilie 1988-ospatar E.M de sulf Calimani
  Mentionez ca in cartea de munca nu este operat ca munca in grupa sau alte conditii (grele).
  Daca activitatea ei se incadreaza in gr.de munca va rog sa ne spuneti ce este de facut.
  Va multumesc anticipat

Lasă un comentariu