oportunităţi, pensia anticipată parţială, riscuri, noua formula de calcul, pensionarea in zone cu poluare in pericol;


Previziuni pentru anul 2022

Anul 2021 a pornit mai bine de cum ne așteptăm, efectul asupra bugetului de stat si implicit al bugetului asigurărilor de stat provocat de pandemia Covid -19, nu mai trebuie mult comentat.

Este de remarcat că in sistemul public de pensii din România nimic nu s-a redus sau suspendat, pensiile sau acordat cu același indice de corecție de 1,41 iar punctul de pensie s-a majorat cu 14% din 1 Septembrie 2020 și așa a rămas, urmare pandemia nu avut nici un efect asupra pensionarilor.

Modificări la sistemul public de pensii cu șanse mari de fi realizate in anul 2022

Recalcularea

Încă din anii “buni” 2018-2019 s-a putut constata că există discrepanțe majore între pensionarii care la contribuții egale primeau pensii diferite. Principalul vinovat era indicele de corecție, conceput ca un inhibator al inflației acesta devenit un adevărat hormon de creștere forțată a pensiilor astfel s-a ajuns ca o pensie in 2015 să primească o creștere cu 7% față de dreptul cuvenit iar în 2020 și 2021 o pensie să primească o creștere de 41% grație acestui indice de corecție, rezultând ă diferență de 34%. Acum un ajutor în modificarea modului de calcul al acestui indice l-a dat si Curtea Constituțională care a stabilit ca fiind neconstituționala formula de calcul a indicelui de corecție in raport cu majorarea punctului de pensie pe parcursul unui an.

Urmare s-a stabilit ca din nou să se facă DREPTATE și pensiile să fie din nou RECALCULATE  prin eliminarea indicelui de corecție din toate deciziile de pensionare existente (vezi legea 127-2019) și introducerea unei noi formule de calcul prin care să fie introdus un nou indice ..punctul de referință . Numai că și în anul 2019 noua formulă de calcul care lua de la cei care sau pensionat în ultimii ani și mai cu seamă de la femei , tot nu ridica presiunea asupra bugetului de pensii.

Cu toată agitația făcută , pandemia a adus ..liniștea și prin OUG 8/18.02.2021 agitația legată de legea 127/2019 a fost mutată la 01.09.2023.


Marturii clienţi

Buna ziua,
Multumim mult pentru raspunsul dvs.
Va dorim mult succes in continuare si incantati de profesionalismul cu care ati abordat lucrarea sigur va vom recomanda tuturor prietenilor nostrii.
Va dorim multa sanatate si multa putere de munca!
O zi buna!
Rodica V. 11.06.2021 Bucuresti.

Între timp câteva lucruri se vor întâmpla mai mult ca sigur:

 1. o parte din pensiile celor care muncesc în sectorul bugetar se vor suspenda după principiul noi legi: ori pensia ori salariul. Rezultat o scădere a presiunii asupra bugetului de stat.
 2. Pensia anticipată parțială va fi suspendată sau eliminată din noua lege. Aici sunt multe spus drept pentru care voi reveni mai jos cu detalii.
 3. Pensia anticipată se va transforma in pensie la termen redus grație celor peste 8 ani realizați față de stagiul complet de cotizare. Ex la bărbați 35+8=43 ani. Urmare va fi o nouă formă de pensionare ”la termen”.
 4. Formula de calcul se va schimba și va avea o formă de genul următor :

P = (PT/STC)* VP, unde:

P – pensie brută;

PT- punctajul total;

STC- 30-33 ani ,stagiul complet de cotizare;

VP – valoare punct de pensie;

Adică punctajul total realizat nu se va mai împărți la 35 de ani in cazul bărbaților și nici la 28-32 în cazul femeilor ci la 30 sau 33. Efectul asupra pensiilor în plată nu se va simți deoarece acestea vor îngheța până când, în urma creșterilor anuale ale punctului de pensie, valoarea nou calculată va depăși pensia aflată în plată.

Efectul mai crunt ar fi ca STC  din formula de calcul să fie adus la 35 de ani, caz în care nu ar fi nici o diferență între femei și bărbați cel puțin la calculul pensiei și nu la șansele egale de a realiza un stagiu contributiv de 35 ani dintre femei și bărbați.

Chiar și în aceste condiții bugetul asigurărilor de stat se va putea echilibra doar în cca 4-6 ani, dacă legea nu va stabili că valoarea nou calculată ia locul imediat celei aflată în plată (aferim!).

Mizez pe următoare formulă cu șanse de reușită:

   P = (PT/33)* VP;

 1. Eliminarea din stagiul contributiv a sporului de vechime acordat pentru munca prestată în grupe superioare. Acest lucru este prevăzut în legea 127/2019 prin care vechimea (stagiul de cotizare) primit pentru munca prestată în condiții deosebite și speciale (3 luni/an gr 2, 4 luni/an cond. deosebite și 6 luni/ gr1 si speciale) este considerată perioada asimilată (Art. 14 din Legea 127/2019) . Acest fapt face ca stagiul contributiv necesar pentru pensia anticipată să nu mai beneficieze de aceste perioade, fiind necesar să fie realizate prin stagiu realizat exclusiv prin activitate profesională. Trebuie reamintit că prin OUG 103/2017 Guvernul de la acea dată a stabilit că stagiul de cotizare realizat prin cumpărare voluntară (Contract de Asigurare Socială) să nu poată fi valorificat decât la pensia pentru limită de vârstă.

Modificări cu șanse medii de realizare

Un dintre modificările propuse în legea 127/2019, prin care mamele care au născut si crescut 3 sau mai mulți copii să se pensioneze cu 6 sau mai mulți înainte împlinirii vârstei standard de pensionare o văd cu șanse medii, deoarece în acest caz legea prevedea că doar pentru 15 ani realizați o mamă poate să se pensioneze cu 6 ani la care se adaugă câte 1 an pentru următorii copii crescuți până la cel puțin 16 ani. Deși este necesar, cred că acum nu va fi ușor de realizat în raport cu măsurile de reducere a deficitului bugetului de asigurări sociale.

Modificări cu șanse minime de realizare

Formula de calcul existentă în legea 127/2019 prin care punctajul total realizat să se împartă la 25 și apoi să fie înmulțit cu un punct de pensie de genul 1875 lei ar fi dus la creșterea a cca 2,5 milioane de pensii cu cca 20-30% sau chiar mai mult.

Ceva de genul: visele ne încălzesc iar realitatea ne răcește.

Oportunități si riscuri pentru asigurați si pensionari

Oportunități

Este important și foarte bine de știut pentru cei care au o vârstă pentru care efortul de 8 ore la locul de muncă este tot mai mare și pentru care sănătatea este între una precară și pensie de invaliditate să afle dacă pot accesa ACUM pensia anticipată parțială altfel pot ajunge într-o situație greu de descris. Cum din 2022 pensia anticipată parțială va fi cel mai sigur eliminată este important de cunoscut ce anume pot face în raport cu situația din dosarul de pensionare.

Riscuri

Pentru cei care au realizat activitate în grupe superioare de muncă și nu au adeverințe conforme este posibil să nu mai aibă timp suficient pentru obținerea lor în vederea accesării pensiei până la 31.12.2021, deoarece există arhivatori care pun solicitanții să semneze formulare prin care adeverința se eliberează …in 180 zile iar în regim de urgență in numai 90 de zile;

Pensia anticipată parţială

odată eliminată facilităţile acordate locuitorilor care au locuit în zone cu poluare remanentă dispar odată cu acestă formă de pensionare.

Pensionarea conform articolului 65 din legea 263/2010 pentru coluitorii din zonele cu poluare reamnentă din localitățile: Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Ocoliș, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba, Băița din județul Bihor, Bacău și Onești din județul Bacău, Maieru, Rodna și Șanț din județul Bistrița-Năsăud, Crizbav, Feldioara, Victoria și Făgăraș din județul Brașov, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Reșița din județul Caraș-Severin, Aghireșu, Câmpia Turzii, Căpușu Mare, Dej, Iara și Turda din județul Cluj, Năvodari din județul Constanța, Baraolt din județul Covasna, Târgoviște și Titu din județul Dâmbovița, Galați din județul Galați, Brănești, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgotești, Fărcășești, Ionești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Urdari și Turceni din județul Gorj, Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliucu Inferior, Uricani, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, Ciulnița și Slobozia din județul Ialomița, Săvinești din județul Neamț, Brazi și Ploiești din județul Prahova, Broșteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani și Vatra Dornei din județul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, Mina Altân Tepe din județul Tulcea, Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea,

nu vor mai benefica de pensionarea anticipată parţială fără diminuare.

12.06.2021 www.pensiata.ro

Marturiile clientilor nostri

Stimate domnule Covaciu,

Vă mulțumesc pentru promptitudinea realizării calculului solicitat, pentru claritatea și detalierea datelor luate în calcul, pentru toate lămuririle și mențiunile suplimentare, pentru profesionalismul -de înaltă ținută- sintetizării informațiilor pe care mi le-ați oferit!
Cu deosebită stimă,
V. Dima (22.08.2021)

 

14 Comentarii

 • Buna ziua am o singura nelamurire daca in iunie acu 2021 am terminat perioada cu pensia anticioata partial si urmeaza sa intru in pensia ptr limita de varsta la 63de ani si 6 luni , vreau sa stiu primesc in plus doar penalizarea sau si diferenta sau si diferenta ptr indicile de corectie.. Va multumesc anticipat.

  • Stimat Vasile Burlacu, indicele de corectie primit in prima decizie se pastreaza intact. Diminuarea dispare iar la calculul penei pentru limita de varsta se mai aduna punctajul aferent perioadelor asimilate ( ex serviciul militar) si a celor de incapacitate temporara de munca.

 • Buna ziua! Va rog, imi puteti spune cât de mare este diferența dintre valoarea unei pensii cu 27 ani de cotizare și o pensie cu 35 de ani de cotizare. Ma avantajează daca cumpăr cei 6 ani de vechime pentru a-mi completa stagiul standard de cotizare? Cu cat imi creste pensia daca voi cumpara aceasta vechime? Sunt inginer, am lucrat pana in 2017 si am 27 de ani de cotizare. Mentionez ca nu mai lucrez din 2017. Va multumesc!

  • Greu de dat un raspuns. CCel mai probabil nu va avea valoarea de 1,41 . Reveniti in decembrie, atunci se stabileste noul indice daca va mai exista de la anul.

 • Buna ziua, va rog o informatie.
  In cazul pensiei anticipate la un barbat care doreste pensionarea la 60 de ani (la 01.11.2022 – sa speram ca va mai fi posibila!) :
  perioada lucrata = 34 ani, din care 12 ani in grupa a 2 a de munca.
  Stagiul complet de 35 ani poate fi obtinut din vechimea inscrisa in carnetul de munca si din vechimea rezultata in grupa a2 a ?
  Poate constitui vechime in munca pentru calculul pensiei anticipate un an de somaj ?
  Incerc sa va contactez telefonic, dar nu raspunde nimeni. Sper sa fiti intr-o stare buna de sanatate.
  Multumesc.

  • Stimata Daniela Vranceanu, volumul mare de lucru limiteaza comunicarea prin telefon. In cazul prezentat pentru cei peste 12 ani de munca realizata 100% in grupa a II-a va aduc un plus la stagiul de cotizare contributiv de 3 ani, care adunat ca cei 34 de ani este suficient pentru accesarea pensiei anticipate partiale.
   Somajul poate constituit stagiu eligibil pentru pensiile anticipate. Dupa caz reveniti la calcul@pensiata.ro pentru a afla concret care este valoarea pensiei si posibilitatile de pensionare.

 • Buna seara,
  Am depus în această lună dosarul pentru pensie anticipata partiala. Decizia de pensie va veni cel mai probabil in ianuarie 2022 sau mai târziu.
  Indicele de corectie este cel din 2021 sau cel din 2022 (data deciziei)?
  Multumesc.

 • Buna ziua. O intrebare.Se discuta aprins ca de la 1 ian.2022 se scoate indicele de corectie. Sun femeie,am 60 ani ;i 41 ani vechime, lucrez in invatamant. Daca depun dosarul la data de 20 decembrie 2021,inteleg ca pensia va fi calculata cu ind. corectie 1,41. Vreau sa raman in activitate pana la 1 ianuarie 2023 cand implinesc varsya de 62 ani .Intrebare.. La solicitarea pensiei respectiv 1 ianuarie 2023,imi ramane valabil indicele de 1,41(decizia stabilita in decembrie 2021)
  Multumesc

 • Buna seara ! Am o întrebare: Când voi benificia de pensie ? Sunt născută la 26 .03. 1966, am un stagiu de 34 de ani de lucru + 4 ani studiile superioare, mamă a 5 copii. VĂ ROG MULT ! Mulțumesc!

Lasă un comentariu