Actualizare :

Legea nr. 238/2017 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2017 pentru modificarea Legii nr. 186/2016

Articol unic. –

Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 32 din 20 aprilie 2017 pentru modificarea Legii nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 288 din 24 aprilie 2017, cu următoarele modificări și completări:

1. La articolul unic punctul 1, alineatul (1) al articolului 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Persoanele interesate prevăzute la art. 1 alin. (1) încheie un contract de asigurare socială, până la data de 31 decembrie 2018, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.”

La articolul unic punctul 2, alineatul (1) al articolului 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 6. -(1) Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 decembrie 2018.”

Perioada de timp în care se poate recupera stagiu de cotizare contributiv s-a prelungit pînă în decembrie 2017 conform Ordonanței de Urgență Nr 32 din 2017.
Ordonanța aduce următoarele completări la legea Nr 186 din 2016:
Articol unic. –
Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 24 octombrie 2016, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 2, alineatul (1) va avea următorul cuprins: ” Art. 2. –
(1) Persoanele interesate prevăzute la art. 1 alin. (1) încheie un contract de asigurare socială, până la data de 31 decembrie 2017, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.”
2. La articolul 6, alineatul (1) va avea următorul cuprins:”Art. 6. -(1) Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 decembrie 2017.”
3. În anexă la articolul 2, alineatul (5) va avea următorul cuprins:”(5) Plata contribuției se efectuează:
a) integral, într-o singură tranșă – până la data de 31 decembrie 2017;
b) în tranșe lunare – până la data de 31 decembrie 2017.”
4. În anexă la articolul 5, alineatul (3) va avea următorul cuprins:”(3) Durata contractului expiră la data de 31 decembrie 2017, cu menținerea efectelor dobândite în temeiul acestuia.”

Legea prevede că ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Plata contribuţiei de asigurări sociale ar urma să fie făcută într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, trimestriale sau anuale conform prevederilor Contractului de Asigurare .

„Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul prevăzută o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată. Cota de contribuţie de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată”, prevede proiectul de lege.

Precizări:

 1. la calculul cotizației lunare se aplică penalități de întîrziere, astfel că spre exemplu la o cotizație minimă de 240 lei lunar se aplică o penalitate de întîrziere, astfel că media lunară a unui an de vechime este de cca 3000 lei.
 2. Persoanele care au atins vîrsta standard de pensionare (vezi Anexa Nr 5 din Legea 263/2010) nu pot cumpăra vechime retroactiv, asemenea și persoanele care în ultimii 5 ani au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

date în curs de actualizare
Ianuarie 2018

68 Comentarii

 • Buna ziua,
  Referitor la articolul dvs ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

  Ma intereseaza sa aflu daca pot plati vechimea
  – de 1 an si 7 luni care a insemnat o perioada de intrerupere intre anii 2004-2005
  – daca pot plati vechimea 24 luni care reprezinta perioada ramasa pana la pensia anticipata astfel incat sa ies la pensie fara penalizare.
  Va mai rog sa imi spuneti si daca pentru plata acestor contributii se intocmesc deja contracte la casa de pensii.
  Multumesc

 • Buna ziua.

  Daca vreau sa cumpar cei 5 ani vechime (2012-2016) la nivelul maxim admis de lege – adica de 5 ori salariul mediu brut – cum calculez suma totala de platit la casa de pensii?

  Am gasit undeva pe net ca salariatul cu salariu mediu (2680 lei brut in 2016) contribuie cu 247 lei pe luna. Inseamna ca suma care ma intereseaza se calculeaza ca (5×247)x(12×5)= cca 74000 lei?
  Multumesc.

 • Buna ziua,

  Mama mea este nascuta in ianuarie 1945 si a depus dosar de pensionare in ianuarie 1999 beneficiind de legea care dadea dreptul femeilor care au nascut 3 copii de a iesii mai devreme.
  Nu a stiut ca trebuie sa depuna o noua cerere la implinirea varstei normale de pesionare si nici de posibilitatea ca pensia sa fie recalculata prin luarea in calcul a diferitelor sporuri salariale.
  V-as ruga sa-mi spuneti daca se mai poate reveni in acest moment pentru a se efectua recalcularea si unde se afla arhivele unitatilor unde a lucrat: Coop. Libertatea Radauti, ARA Radauti, Transport auto Radauti, Contrasimex Radaut

  • Stimate Felix, în acest caz se poate realiza o recalculare dar la cererea de recalculare tebuie adaugate adeverinţele în cauza ce trebuie obţinute de la cei care deţin arhivelor unităşilor/societăţilor la care a muncit mama dumneavoastră. În acest sens vă recomand să scrieţi la
   pd_agency@Yahoo.com D-lui Director al Agenţiei de Detectivi Dl GROSU LUCIAN prin care am reuşit să obţinem în timp rezonabil documente vitale pentru alte dosare de pensionare. Pentru a afla de la care societăţi aveţi nevoie de adeverinţe vă rog să reveniţi la consultanta@pensiata.ro .

 • buna ziua ,
  Silitra Gica nascuta in anul 1961 .06.14 lucrez din anul 1981 pana in prezent 2017 din care am grupa a 2(doua )9 ani 4 luni si 14 zile ,cand pot sa ies la pensie anticipata partial ?

 • Stimata Silitra Gica, pensia anticipată parțială va putea fi accesată din iulie 2018, deoarece atunci împliniți condiția de vîrtsă , veți avea cu maxim 5 ani mai puțin decît vîrsta standard de pensionare , care în cazul dumneavoastră este 62 de ani și 1 lună.
  Cei peste 9 ani de muncă realizați 100% în condiții de grupa 2 vă reduc vîrsta standard de pensonare cu 1 an și 6 luni astfel că diminuarea va fi calculată pînă la împlinirea vîrstei de 60 de ani și 7 luni, dată de la care veți intra în pensie pentru limită de vîrstă redusă.
  Sărbători Fericite !

 • Buna ziua. In situatia cand o persoana care nu si-a indeplinit stagiul minim de cotizare si a incheiat contract de asigurare sociala cu casa de pensii ( in vederea achitarii diferentei de stagiu de cotizare ) si sufera de boli care o impiedica sa mai activeze in campul muncii poate depune dosar pentru pensie pe caz de boala?
  Va multumesc frumos!

 • Stimate domnule Ioan Covaciu,v-aș ruga să-mi spuneți dacă m-aș putea pensiona parțial anticipat și când.Sunt născută în februarie 1963 și lucrez din septembrie 1981 până în prezent.Am trei copii,al treilea având 15ani .Vă multumesc frumos!

  • Stimată Crina, vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 62 ani şi 5 luni(Iulie 2025) iar stagiul complet de cotizare 33 de ani. Pensia anticipată parţială va putea fi accesată numai din Iulie 2020. Pentru o pensionare mai timpurie se poate discuta numai dacă aveţi realizaţi ani de stagiu în grupa 2 sau 1 respectiv condiţii deosebite sau speciale. În acest sens trebuie realizată o analiză a stagiului realizat pe baza documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare.

 • Buna ziua, stimate domn! Ma numesc Ion Popa, sunt născut la data de 14.10.1959. Am 41 de ani vechime, dintre care 10 ani si 11 luni in grupa intai de munca si 8 ani in grupa a doua.sunt in continuare angajat. Va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie, deoarece nu sunt lămurit cum se calculează reducerea pentru grupa a 2 a. Va multumesc mult.cu stima, Ion Popa

  • Stimate IOAN POPA, anii realizaţi în grupe va aduc o reducere a varstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni (4 ani gr 1), astfel pensionarea cea mai timpurie se va realiza de la 59 ani si 6 luni.

 • Buna ziua,
  Ma numesc Rohozneanu Ela, sunt nascuta in 31.03.1964 si pe parcursul mai multor ani am avut cumul de functii cu un CIM de 8 h/zi si alt/e CIM cu 1 sau 2 h pe zi, angajatori diferiti. Pentru toate contractele s-au retinut si virat contributiile legale aferente. O perioada de 8 ani si 4 luni am lucrat in grupa II de munca. Va rog sa-mi spuneti cind ar trebui sa ma pensionez si daca se adauga la vechime si calcul pensie contractele cu timp partial. Mentionez ca la 8 h/zi am lucrat 33 ani si 2 luni, iar celelate contracte cu timp partial, insumate si raportate la 8h/zi , 9 ani si 4 luni. Total ar fi 42 ani si 4 luni, plus sporul de grupa II. Va multumesc si apreciez promptitudinea si generozitatea dv.

  • Va multumesc tare mult, dar va rog sa-mi spuneti daca CIM-urile cu timp partial se adauga la stagiul de vechime ( daca imi maresc stagiul de cotizare ca vechime)
   Cu respect, Ela Rohozneanu

 • Bună, doresc informati am o problemă !la tata ia fost tăiată pensia in 2011
  A urmat un proces pînă anul trecut ,ia reținut din cont suma de 3 000 ron
  Are vechime doar 11 ani . Ar putea beneficia de pensie .
  Are vîrsta de 70 de ani nu mai ştiu unde să merg ,
  E bolnav ,a facut Preinfact şi Infact ?
  Vă multumesc dacă mați putea informa .

 • Buna ziua !
  Stimate D-le I. Covaciu, va rog sa-mi spuneti, pt o femeie nascuta in aug. 1963, care a lucrat 25 ani (1981-2005), apoi somaj (2006), apoi conc. crest. copil 2 ani (2007-2008), apoi casnica pana-n prezent, daca poate cumpara anii necesari de vechime (cati?) pt a iesi la pensie anticipat ? Si cat ar costa (minim) ?
  Va multmesc anticipat si va doresc numai bine !

  • Da, puteți cumpăra maxim 5 ani din perioada 2012-2017 prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii. Un an costă cca 3000 lei (minim).

   • Deci costa cca 250 lei / luna, adica CAS 152 lei, somaj 7 lei, sanatate 80 lei . Credeam ca se plateste numai CAS, nu si somaj, sanatate…
    Va mai rog, sa-mi spuneti daca la pensionarea anticipata (partiala sau nu), se ia in calculul stagiului complet perioada de somaj (1 an) , caci conc. pt crest. copil. (2 ani) stiu ca nu se ia in calcul.
    Va multumesc mult !

 • Buna ziua,
  S-a emis cumva un act normativ prin care valoarea indicelelui de corectie conform art.170 din legea 263/2010 sa nu se modifice incepand cu 01.07.2017 de la 1,14 la 1,05 ?

  • Stimate Moldovan Valeriu, prin Legea Nr 160 din 2017 publicată în 3 iulie în Monitorul Oficial indicele de corecţie rămâne la aceiaşi valoare de 1,14 pentru tot anul. Detalii aici.

 • Buna ziua,
  va rog sa imi spuneti daca exista o cale legala prin care un pensionar (care nu are suficienti ani de vechime in munca, dar a iesit la pensie in baza varstei) poate sa faca anumite plati / contributii pentru a-si mari numarul de ani vechime, respectiv pensia.
  Multumesc

 • Buna ziua,
  Va prezint situatia mea : Locuiesc in Franta din 1990 si sunt salariata. In anul 2010 am platit deja contributia de asigurari sociale, in temeiul OUG nr. 94/2010, pentru 3 ani, caci nu aveam decat 8 ani vechime in Romania. Stagiul minimim de cotizare pentru pensie trecand la 15 ani, as dori sa cotizez si acum, conform legii nr 186/2016, pentru a atinge stagiul minim de cotizare.

  Rugamintea mea este de a-mi preciza : faptul de a lucra in Franta si deci platind asigurarile sociale aici, imi permite totusi de a beneficia de aceasta lege ? Nici in 2010 si nici acum nu am certitudinea ca este asa.
  Va multumesc.

  • Am uitat sa precizez ca am o diploma de inginer la curs de zi, obtinuta la Bucuresti. Cei 5 ani de studii superioare se adauga la cei 8 ani de munca efectiva in Romania si la cei 3 ani pentru care am cotizat deja in 2010 ? (ceea ce mi-ar face la ora actuala 16 ani de „stagiu de cotizare”)

   Unde si cum as putea obtine un calcul exact al sumei ce o voi avea ca pensie, pentru a putea aprecia daca plata suplimentara a contributiei de asigurari sociale ar avea rost ?

   Va multumesc.

 • Buna ziua. Ma numes Ionascu Cristina si am o mare rugaminte la dumneavoastra.
  Mama mea primeste pensie de urmaș dupa tata.
  In Romania ea a lucrat pentru o perioadă de 14 ani.
  Nu are stagiu complet si a ales această variantă.
  Apoi a lucrat in Italia in jur de 7 ani, Poate primi si pensie din Italia?
  Cei de la Casa de pensii au spus ca acei ani din Italia ii introduc la cei 14 ani din Romania si ii recalculează pensia de drept.
  Mulțumesc

  • Stimată Cristina, mama dumneavoastră va putea primi , la data îndeplinirii condițiilor legislației pensiilor din Italia, pensie comunitară de la statul italian.

 • Daca sunt pensionata anticipat partial nascuta 1958 cu vechime de 33 ani si 2 luni Mai pot cumpara ani vechime pana la 35 ani poate imi sunt de ajutor Ptr o marire a punctajului. Multumesc

 • Buna ziua,
  Nu am varsta standard de pensionare, am 57 de ani, ultimii 2 ani nu am cotizat, acesti ultimi ani ii pot cumpara ?Ar completa 31 si 10 luni in vederea pensiei anticipate partial.
  Multumesc,

 • Buna ziua,
  Am lucrat in Romania din 1990 pana in 2001, iar din 2002 locuiesc si muncesc in Italia. La cererea de plata voluntara a ultimilor 5 ani am fost intrebata doar daca am avut contract in Romania in aceasta perioada. O alta functionara insa, mi-a spus ca daca am avut contract in strainatate in acesti ani nu pot sa cotizez.
  Care este raspunsul adevarat? Daca as cotiza m-ar ajuta in viitor sau ar fi doar bani aruncati?
  Multumesc anticipat.

 • buna ziua ! ma numesc adriana medan nascuta la data de 3.08.1957 am 60 de ani si la 01 09.2017 mi am depus dosarul de pensie anticipata.Mi a venit rasp ca nu indeplinescconditiile de pensionare ca nu am stagiu de cotizare numai 38 de ani si 29 de zile.Lucrez din 6.09.1977 pana in prezent.Deciam 40 de ani de munca nu inteleg de ce nu pot iesi anticipat.Si in sistemul public in conditii normale de munca numai 35ani si 10 luni.De la pensii mi au spus ca trebuie sa am 38 ani si 10 luni.Nu am intrerupere deloc doar cateva luni poate de maternitate cand se sta 4 luni deci de 2 ori si poate ceva c.m dar nu ani.Atat si in rest la munca .Va rog sa ma lamuriti d voastra daca puteti ca eu nu inteleg unde sunt 5 ani ?Va multumesc !

  • Stimată Medan Adriana, așa cum descrieți lucrurile, într-adevăr trebuia să primiți decizie favorabilă. Pentru clarificare trimiteți la calcul@pensiata.ro copii scanate după documentele primite(decizia de pensionare). Detalii veți primi pe adresa de e-mail.

 • Buna ziua! Ma numesc Oana, am implinit varsta de 63 ani in ianuarie, voi putea cumpara inca 3 ani pana la 31 decembrie pentru a avea minimul de cotizatie ? Multumesc, o zi placuta in continuare !

  • Bună ziua, da se poate prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii județeană/sector dacă în ultimii 3 ani nu ați cotizat. Costul unui an este de cca 3000 lei.

 • Buna ziua!
  As dori sa stiu și eu la cit pot ieși la pensie anticipat .Sunt născută in30-10-1963 și o cotizație de 30 ani.Mentionez că am lucrat 11 ani grupa 2-a.
  Mulțumesc !

  • Stimată Vasilica, vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 62 de ani si 6 luni iar stagiul complet de cotizare 33 ani si 4 luni. Pentru accesarea pensiei anticipate parțiale, începând cu aprilie 2021, sunt necesari minim 33 ani si 4 luni stagiu contributiv iar dumneavoastră aveți realizați acum cca 32 de ani și 9 luni.

 • Buna ziua
  Sunt născut la 17-09-1958 și am 41 ani vechime, cînd ar trebui sa ies la pensie anticipat?Menționez că am 10 ani grupa 2-a.
  Mulțumesc !

  • 17 Septembrie 2018, dacă veți avea minim 43 ani stagiu de cotizare contributiv. Din calculele sumare aveți avea 43 de ani si 6 luni, dar numai o analiza asupra documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare ne poate oferi un răspuns concret. Altfel tot din 17.09.2018 veți putea accesa cu siguranță pensia anticipată parțială. Pentru alte detalii puteți accesa serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro pentru calcul si analiza dosar de pensionare.

 • Bună ziua. As dori sa stiu daca perioada 2000- 2004 se încadrează pentru stagiu de cotizare la pensii în baza legii 186/2016.

  • Stimată Florina C. , stagiul de cotizare ce poate fi cumpărat este de maxim 5 ani retroactiv de la data încheierii contractului de asigurare socială, astfel că perioada 2000-2004 nu poate fi cumpărată.
   Recomandare: înainte de a cumpăra stagiu, aflați mai întâi cât costă, care este valoarea cu care vă crește pensia și dacă stagiul de cotizare cumpărat poate fi utilizat la accesarea pensiilor anticipate sau de invaliditate.

 • Buna ziua,

  Am cumparat vechime retroactiv pe 5 ani.
  Am si cont online pe cnpp, dar nu imi apare si acest stagiu cumparat retroactiv.
  Aveti idee o sa apara si acest stagiu retroactiv in sistemul informatic sau doar acea chitanta de mana este singura dovada ca am platit.
  Va mulumesc pentru raspuns.

  Cu stima, Lucian

  • Bun ziua stimate Dumitru Lucian, perioada de plată voluntară prin Contract de Asigurare Socială, trebuie să apară în sistem în maxim 30 zile de la data achitării . Contractul de Asigurare și chitanța cu care s-a achitat sunt dovada pății stagiului de cotizare.

   • Buna ziua,

    Revin cu o clarificare pentru cei interesati de subiect, primita din partea casei de pensii locale, care ma informat ca acest stagiu o sa apara in sistemul informatic abia dupa 6 luni de la data platii, deoarece ar fi ceva probleme intre conectarea bazelor de date intre casele locale si cea nationala.
    O fi asa … sau doar o scuza pentru inregistratea inceata a acestor contracte doar ei stiu, acesta fiind raspunsul care l-am primit.

    Cu stima,
    Lucian

 • Ma numesc Rad Otilia sint nascuta la 01 12 1960 ,,,lucrez din 1985 mai,,am 10 ani in grupa a ll a ,,,in timplarie finisaj ,,,restul tot timplarie dar fara grupa ,,,am locuit la Baia Sprie 42 de ani si am nascut cinci copii ,,cind as putea sa ma pensionez ,,sau ar trebui sa cumpar vechime precizez ca am lucrat pina in 2012 ,,aprilie si am inceput din nou la 1martie 2018 dar cu program de patru ore

  • Stimată Otilia, în acest moment aveți realizat un stagiu de cotizare de cca 30 de ani. Vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 61 de ani și 11 luni( Nov 2022) iar stagiul complet de cotizare 31 ani si 11 luni. Astfel că pentru accesarea pensiei anticipate parțiale sunt necesari 31 ani si 11 luni stagiu contributiv, aceeași condiție de realizare a stagiului complet de cotizare este necesară și pentru pensionarea la limită de vârsta redusă cu 2 ani mai repede grație anilor realizați în grupa 2. Facilitatea acordată femeilor care au născut și crescut 3 sau mai mulți copii de a se pensiona mai i repede cu 6 sau mai muți ani, încă nu a fost legiferată. Pentru a afla detalii concrete legate de posibilitățile reale de pensionare și valorile pensiilor ce pot fi accesate aveți la dispoziție serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • 11-11-2018 Buna ziua. As vrea sa stiu daca perioada 2002-2007 se incadreaza pentru stagiu de cotizare la pensii in baza legii 186/2016.
  Si cat m-ar costa? Mentionez ca din martie 2008 lucrez. Multumesc Stef Constantin

  • Stimată Ștefana Constantin, legea 186/2016 oferă posibilitatea cumpărării stagiului de cotizare retroactiv pentru maxim 5 ani de la data semnării contractului de asigurare socială ( Ex Noiembrie 2013-Noiembrie 2018) dacă în acestă perioadă nu ați realizat stagiu de cotizare. Astfel că pentru cumpărarea unor perioade din intervalul 2002-2007 încă nu există suport juridic.

 • Buna ziua,
  Sunt nascuta in luna noiembrie 1965 si am o vechime in munca efectiva de 20 ani si 7 luni, la care se adauga 5 ani studii universitare si 9 luni somaj.
  Va rog sa imi spuneti la ce varsta ma pot pensiona anticipat (partial) si daca pt aceasta imi este utila cumpararea a 7 luni vechime (perioada nelucrata in ultimii 5 ani).
  Va multumesc anticipat.

 • Buna ziua d . Ioan Covaciu , ma numesc Nicolai – am 6 ani lucrati in rominia si 15 ani in italia acuma am o vrsta de 61 de ani cum pot primi pensia si de unde , sunt angajat in italia acum, va multumesc de raspuns , o zi buna,

 • Buna ziua,

  Pana cand sunt sistate platile? Cand asputea sa imi platesc 3 luni si 5 zile pt a iesi la pensie?Am fost azi la casa pensiilor si mi s a spus ca sunt sistate platile .
  Doresc sa ies anticipat si imi mai tb 3 luni si 5 zile , cam cat ar costa si cand pot plati?

  Multumesc frumos pt raspuns

  • Stimată Martin Cristina, de cumpărat stagiu de va putea cumpăra imediat ce noua lege a bugetului de stat va fi adoptată, dar plata se va putea face doar pentru lunile care urmează. Pentru plata stagiului de cotizare din perioada anterioara anului 2019 va trebui să fie emisă o nouă lege deoarece efectul legii precedente a încetat în ultima zi lucrătoare din 2018.

 • Buna ziua! Am lucrat in Romania 9 ani si cateva luni in perioada 1983 -1992 1992 -1994 si in anul 1999 m-am mutat in Belgia deci domiciliul meu este in Belgia.Intrebarea mea este daca as putea plati retroplata pentru diferenta de 5 ani( 1994-1999) sau ce trebuie sa fac.Multumesc anticipat.

 • Bună ziua.Pentru bărbat născut 13.09.1957,lucrat 7ani9luni14zile gr.unu__
  11ani gr.doi și 13ani fara grupa se poate pensiona anticipat?
  Vă multumesc

  • Nu mai este cazul deoarece varsta standard de pensionare se reduce cu peste 5 ani ( 5 ani si 6 luni) cat era în cazul pensiilor anticipate grație anilor realizați în grupe superioare de muncă, astfel că varsta standard redusă de pensionare va fi 59 de ani si 6 luni.

 • Buna ziua.
  Sunt arhitect / studii superioare, nascut in 10 oct 1960, am lucrat cu acte, neintrerupt, din octombrie 1984 pana in dec 2018, cand a trebuit sa plec din tara pt probleme de familie.

  Cu aceasta vechime de aprox 34 ani , munca normala birou, imi puteti spune, va rog, cand m-as putea pensiona anticipat si in ce conditii ?
  As putea sa-mi platesc diferenta de 1 an pana la minimul de 35 ani vechime (pentru pensionarea anticipata)?

  Va multumesc!

Lasă un comentariu