În sfârșit după aproape 1 an de la publicarea legii 221/2018 în Monitorul Oficial și după ce actorii politici dar nu numai au muncit de au răgușit încercând să explice beneficiarilor care sunt beneficiile si mai mult cine sunt cei indreptățiți să aibă pensia mai mare, se anunța o măsură decisivă.
Astfel Ministrul Muncii a anunțat public în această seară la Postul TV Digi 24 că la nivelul ministerulului s-a stabilit o revizuire a tuturor dosarelor de pensii eligibile pentru recalculare și apoi în maxim 3-4 săptămâni se vor expedia cca 100000 de scrisori celor care vor primi pensia majorată. Desigur ministrul a tras concluzia că automat cei care nu vor primi srisoarea vor intelege că nu vor avea pensia mărită.
Sigur intre Iulie 2018 si Octombrie 2018 cand legea a intrat efectiv in vigoare a fost timp suficient pentru a elimina orice necunoscuta legata de pensionarii care vor avea pensia revizuită dar e bine venită scrisoarea și acum.
Legea 221/2018 a stabilit un interval clar de recalculare 01.10.2018-01.10.2019 si o precizare legata de faptul că pensionarii vizati nu trebuie să solicite expres recalcularea deoarece acesta se va face din oficiu. Dar cum sumele vehiculate sunt mari si textul legii destul de vag, interesul pensionarilor care au muncit in grupe superioare de muncă au căutat să afle dacă sunt pe listă sau nu, așa se face că la ghișeele caselor de pensii au inceput să se prezinte pensionari pentru a fi siguri că sunt printre ce aleși, dar răspunsurile primite au fost descurajante și deloc lămuritoare: ”nu avem soft”, ” citiți legea”, .. etc.

Consultanta si analiza dosar de pensionare

Un alt element care a derutat pensionarii a fost lunga dezbatere legată de noua pensie, urmare multe dintre prevederile celor două legi sau dezbătut în același timp fapt ce dus la alte efecte: pensionarii sau prezentat la ghișee pentru a primii cei 25% în plus pentru pensia de urmaș ( Constanța) sau penionarea mai timpurie pentru mamele care au 3 sau mai mulți copii.
Legat de scrisoarea pe care fericiții o vor primii, sper și mă rog să fie cu adevărat lămuritoare, pentru că dacă nu va fi corectă ( act oficial fiind) ea va putea fi folosită de pensionari ca bază pentru primirea unei pensii majorate.
Oricum ar fi cunosc deja o categorie de pensii care desi indeplinesc condițiile va fi ocolită insă nu o amintesc decât după primirea scrisorilor. Sper să nu mă înșel.

IoCo 23.04.2019

2 Comentarii

  • In legatura cu legea 221/2018 privind recalcularea ministru muncii a spus ca trimite scrisori celor care le vor fi calculate pensiile. Din cei 100000 primesc si cei care nu le vor fi calculate pensiile ?

    • Stimate Dumitru, e greu de spus ce vor scrie in sentinte. Deoarece gestionarea sistemului public de pensii a ajuns tot mai greu de gestionat deoarece mai toate se intampla ca la spectacol. Daca treaba era facuta bine de la începutul aplicarii legii 221/2018 nu mai era necesara depesa. Din cate inteleg si ar fi bine sa se stie clar cine sunt cei care vor avea deciziile recalculate vor primii scrioarea doar cei care urmeaza sa aibă decizia recalculată. Ceilalti urmează să aibă incredere ca , pe drept , nu intra in recalculare, ori la capitolul incredere casele de pensii nu stau bine.

Lasă un comentariu