Da titlul este adevărat si va afecta peste 1 milion de români. Vorbim aici despre sistemul public de pensii, sistem care este de ani buni supus unor presiuni legate de sustenabilitate, acesta înregistrând deficit ce in mai toate tarile europene este completat cu bani de bugetul de stat.
Dacă pană in anii 1990, avem mai toți contribuții doar la sistemul public românesc de pensii, după 1990 si mai cu seamă din 2005 românii au cotizat la sistemele publice de pensii din toată Europa.
Dacă s-a crezut că doar sistemul public de pensii din România sau statele est-europene au probleme legate de valoarea contribuțiilor in raport cu plățile pensiilor, atunci ar fi o mare naivitate.
Inversarea piramidei dintre contribuitori si pensionari, întârzierea cu care acced tinerii în ”câmpul muncii” coroborată cu excluderea din piața muncii a persoanelor din segmentul 55-65 de ani ca să nu mai spunem de scăderea natalității, acestea toate reprezintă semnale serioase care cer măsuri pe măsură pentru asigurarea unui standard crescut de protecție socială.
Unul dintre sloganurile din Germania legat de acceptarea imigranților era legat de cei care vor asigura, prin integrarea lor pe piața muncii, plata pensiilor in sistemul public de pensii german.
Dintre toate sistemele publice din vest Spania a hotărât să facă primul pas în corecția plăților pensiilor pe termen lung. După cum se știe unul dintre criteriile prin care se calculează valoarea pensiilor este speranța de viată, indicator care stabilește in principal vârsta de la care se poate accesa pensia de bătrânețe sau la limită de vârstă. Cum în vest grija față de sănătate a făcut ca speranța de viată să crească față de țările din est, urmare acestea au ridicat gradual vârsta standard de pensionare la 67 de ani iar pentru o pensie întreagă s-a stabilit un stagiu de cotizare de 38-40 de ani sau chiar mai mult.
Ținând cont că după Japonia, Spania este a doua țară din lume cu cea mai mare speranță de viață. Durata medie de viață a bărbaților este de 80.3 ani și de 85.7 la femei. În ansamblu, speranța medie de viață în Spania este de 83 de ani.
Astfel Spania a stabilit ca din 2019 să se aplice o deducere din pensie datorită speranței crescute de viață printr-un așa numit Factor de Sustenabilitate(durabilitate):
2019 1,00%
2020 1,10%
2012 1,60%
2022 2,20%
2023 2,70%
2024 3.2%
2025 3,70%
2030 6,20%
2035 8,40%
2040 11,50%
Tragedia face ca pentru cei peste 1 milion de români care muncesc si trăiesc în Spania, pe lângă faptul că spre exemplu o femeie nu va primi pensia mai devreme de 65 de ani, acesta va fi redusă an de an datorită speranței de viața mai mare pe care spaniolii o au.
Ei bine această diminuare nu ține cont de faptul că speranță de viață a românilor este mai mică, astfel că indiferent că acest indicator arată diferit în România, pensia pe care românii o vor primi de la sistemul public de pensii iberic vor avea în acte genă iberică.
La un calcul simplu o femeie din Vaslui care a muncit si in Spania va avea sansa să primească cca 10 ani pensia din Spania, fata de o femeie din Madrid care va avea toate sansele să primească pensia 20 de ani.
Se estimează că prin acest factor de sustenabilitate Spania va economisi cca 38.000 milioane euro până în 2050.
Surse: zf.ro, expansion.com,juridicas.com .
IoCo 22.04.2019