Cine poate incheia Contract de Asigurare Sociala in 2018 ?; Unde se incheie Contractul de Asigurare Socială ? Cotizatie lunară aferenta anului 2018; Cat se poate plati retroactiv ? Incetare contract, suspendare contract de asigurare socială;

Contractul de Asigurare Socială vine în sprijinul categoriilor de asiguraţi care au pierdut un loc de muncă dar realizează venituri pentru care asigurarea socială nu este obligatorie şi îşi pot permite să continue plata pentru stagiul de cotizare la fondul de pensii publice, completându-şi astfel vechimea în muncă;

Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
Actele necesare:

 •  Contractul de asigurare sociala Contract de Asigurare Sociala;
 •  copie BI sau CI
 •  dosar de incopciat
 •  declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)

Cine poate intocmi documentele ?
Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, denumită, în continuare, asigurător, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a tutorelui, curatorului sau mandatarului.  Contractul de asigurare sociala se incheie la Casa de Pensii Publice Judeteana sau de Sector.

Pensii speciale

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.
Începând cu data de 01 Ianuarie 2018, în conformitate cu prevederile legii  bugetului de asigurări sociale de stat pe anul 2018, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în  contractul de asigurare socialǎ este de 1457 lei (35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale: 4162 lei), iar nivelul maxim de 20810 lei .  Stagiul de cotizare ce poate fi realizat prin contract de asigurare socială este asimilat doar condițiilor normale de muncă.
Contribuţia lunara de asigurări sociale:
– conditii de munca normale : 25% (minim 364 lei – maxim 1916 lei );
aceste sume reprezinta nivelul  venitului asigurat (minim 1457 lei ) ce se datoreaza la incheierea contractului de asigurare socială.

Pentru luna ianuarie, datorită faptului că bugeul de asigurări sociale de stat a fost publicat în 3 ianuarie și a intrat în vigoare din 6 ianuarie, sunt incidente atât prevederile legale din 2018 cât și cele din 2018, astfel că s-a stabilit un venit minim asigurat de 1403 lei și o contribuție minimă aferentă  de 351 lei.

Poate fi reziliat ?
Contractul de asigurare socială poate fi reziliat la iniţiativa oricăreia dintre părţi, conform clauzelor prevăzute în contract. În cazul rezilierii contractului de asigurare socială, contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifică la stabilirea dreptului de pensie.

Cum se face plata ?
Plata contribuţiei de asigurări sociale se face lunar de către asiguraţii în baza unui contract de asigurare  sau plata poate fi făcută, în numele lor, de către orice altă persoană, în contul casei teritoriale de pensii la care sunt asiguraţi, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.
Plata contribuţiei de asigurări sociale, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), se poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni. In cazul in care intervin modificari asupra elementelor din contractul de asigurare (nume, venit asigurat, adresa, act identitate) este obligatorie incheierea unui act aditional, in termen de 30 de zile de la modificare.

Actualizat:14.01.2018. Datele sunt in curs de actualizare.

80 Comentarii

 • Daca sunt deja pensionar mai pot cotiza pentru a-mi completa venitul ? Daca da, cum se recalculeaza pensia pentru pentru un singur an de cotizare ? Multumesc anticipat,

  • Puteți încheia un contract de asigurare sau prin angajare. Pensia se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat la venitul mediu lunar pe economie. De reținut că nu mai există o perioadă minimă de stagiu suplimentar realizat pentru recalcularea pensiei, urmare nu este obligatoriu să realizați minim 1 an de stagiu suplimentar pentru recalculare.

 • Buna ziua!
  Tatăl meu nu are nici macar o zi in campul muncii,daca își dorește vechime ce poate face pentru aceasta! Unde trebuie sa plateasca? Ce acte sunt necesare pentru întocmirea dosarului?

 • Am o nelamurire in legatura cu cei care detin PFA cu norma de venit si doresc sa isi suplimenteze contributia la pensii. Nu pot sa incheie un contract cu casa de pensii si sa cotizeze suplimentar? Din cate stiu contractul cu casa teritoriala de pensii este facultativ. Multumesc.

  • Stimate Adrian, puteţi înccheia un contract de asigurare socială cu casa de pensii pentzru sdupimentarea cotizaţiei şi în acelaşi timp pentru a vă creşte cuantumul pensiei realizate în această perioadă. Pentru detalii legate de nivelul cotizaţiei şi nivelul cu care vă creşte pensia vă recomand imperios să aflaţi valoarea cu care vă creşte pensia. Altfel riscaţi să aflaţi după mulţi ani că independenţa/stabilitatea financiară dorită să fie departe de faţa aşteptări.

 • Cati ani sunt minim sa cotizez ptr. a avea o pensie? Cine mi-ar putea calcula exact cati ani am cotizat? Dupa calculele mele sunt cam 30 de ani,dar nu sunt sigur…..

  • Stimată Mădălina, pentru a încheia un contract de asigurare nu trebuie să fiți angajată. Unul dintre motivele pentru care a fost creat este de a da posibilitatea celor care nu sunt angajați de a putea cotiza la sistemul public de pensii.

 • Buna ziua,
  Daca sunt deja angajat, in alta categorie decat cele specificate in articol, pot sa-mi suplimentez contributia la fondul de pensii printr-un contract direct cu Casa de pensii ?

 • Buna ziua,
  Doresc sa am o informatie concreta din partea d-voastra cu privire la un contract de asigurare facut cu Casa de Pensii din Vitan. In octombrie 2015 am incheiat un contract de asigurare cu CNPP-Buc, intrucat nu am gasit serviciu dupa finalizarea concedierii colective la Posta Romana prin OG 36 din aprilie 2013. Am achitat pentru 2 luni, dupa care am gasit serviciu, in noiembrie acelasi an. Presata de perioada de testare pentru capacitati profesionale si nefiind in posibilitatea de a merge sa anulez contractul, fiindu-mi platite de companie taxele in numele meu cum prevede legea pana in prezent, am ajuns la CNPP sa-mi scot adeverinta cu asigurari depuse pentru a-mi intocmi dosarul de pensionare la limita de varsta. De la ghiseu mi s-a spus ca am de plata peste 445 mii lei inclusiv pentru perioada de somaj si mi-a cerut sa inchei contract pentru aceasta suma. Am refuzat categoric. Ce efecte poate avea aceasta situatie in cazul aprobarii dosarului meu de pensie, uitand sa reziliez contracul incheiat de mine si achitat totul de companie in numele meu?

 • Bună seara ăsta dori sa mă informez ce acte necesare îmi trebuie pentru am plati la casa de pensii pentru pensie deoarece nu lucrez va mulțumesc anticipat

 • Se pot plati contributii retroactiv si pentru fractii de luna? De ex. eu am incetat contractul de munca pe 18. Aprilie 2013 si am primiti decizia de somaj pe 15 aprilie, deci as avea nevoie sa completez cam 2 jumatati de luna pt. vechime.
  Este necesar sa fac un contract pentru ambele luni complete, sau doar pt. zilele care lipsesc.
  Cu multumiri

  • Este necesar să cumpărați luna întreagă și de asemenea să vă informați clar care este stagiul eligibil pentru pensiile anticipate să nu aveți surprize.

 • Am 58 ani ,nu am fost angajata niciodata,va rog sa-mi spuneti ,daca inchei acum un contract de asigurare sociala voi putea beneficia de pensie?

  • Stimată Maria, pentru putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă trebuie să cotizați 15 ani (pînă la 73 de ani) dacă nu veți achita cum 5 ani retroactiv (data limită 31 decembrie 2017). În cazul în care începeți cotizarea singura posibilitate de pensionare posibilă este cea prin pensie de invaliditate dacă starea de sănătate s-a degradat în măsură în care să fie asimilată de către Comisia de Expertiză Medicală unui grad de invaliditate.

  • Stimate Sandu, din 1.07.2005 munca efectuată cu timp parțial este calculată vechime de 8 ore la stabilirea stagiului de cotizare, astfel că un an realizat cu 4 ore este calculat ca 1 an întreg de stagiu. Desigur pentru a vă crește valoarea pensiei este recomandat să cotizați suplimentar, însă pentru a cunoaște care este creșterea generată de cotizarea suplimentară este bine să aveți în față un calcul. În acest sens vă recomand să accesați servicile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Buna ziua!
  Sunt incadrat cu grad de invaliditate grav(din 2002) si in urma cu aproxkmativ 5 luni am reusit sa fac o pensie de incapacitate de munca.
  La 2 luni de la finalizarea contractului am primit o instiintare de la CNPP(privind asigurarea sociala) ca am o restanta de 820Ron(eu primisem o singura data pensia).
  Am sunat la CNPP si mi s-a spus ca nu sunt obligat sa platesc acea restanta si ca acel contract se va rezilia automat(azi am primit confirmarea rezilierii contractului prin posta)
  Mi s-a spus la momentul respectiv ca rezilierea acestui contract nu ma va afecta in vreun fel insa sunt putin sceptic.
  In situatia mea merg destul de des pe la spital/e si mie putin teama sa nu am probleme datorita acestei rezilieri.

 • Buna,

  am rugamintea de a ma ajuta cu urmatoarea speta.
  in perioada 2013-2015 am avut un contract de prestari servicii medicale ca asistent medical la un cabinet stomatologic.
  in anul 2015 am platit cotizatie lunara de 300 ron catre CTP SIBIU – BAS iar acum am primit o notificare privind nedepunerea in termen a Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii de la ANAF
  mergand la ANAF am completat declaratia 600 pe 2015 care impune plata a 222 * 12 luni aferente 2015 si care nu se compenseaza c cei 300 platiti la CTP SIBIU care ar fi fost facultativi.
  Care este de fapt realitatea si de ce nu se poate compensa suma?
  De ce se face atat de tarziu aceasta declaratie? cum pot sa evit plata suplimentara a acestei sume de 2664 RON?

 • Buna seara,
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine,intre anii2004-2008 am lucrat cu jumatate de norma (4ore) La un cabinet stomatologic ,as vrea sa stiu daca se considera vechime doar 2 ani??sau este stagiul de cotizare de 4 ani??Cum se calculeaza cand voi iesi la pensie si as mai avea o rugaminte daca ma puteti lamuri,din martie 2018 va trebui sa imi dau demisia din motive personale si vreau sa inchei un contract de asigurari sociale si vreau sa stiu care este contributia la salariu minim pe economie ,eu as vrea sa inchei contract pe o suma mai mare dar stau sa ma gandesc daca platesc acum mai mult cu 100-150 lei pe luna si pensia o sa fie mai mare cu 30-40 lei decat daca as face contractul pe salariu minim pe economie nu merita cred,Ce ma sfatuiti? Sunt nascuta in mai 1967 am lucrat pana acum fara intrerupere si am lucrat 4 ani si 3 luni in GR I si 1 an in GR 2.
  Va multumesc!
  Multumesc

 • Buna ziua,am doua intrebari,va rog sa ma ajuta-ti.
  1.Eu locuiesc ,muncesc si cotizez in Spania din 2009 dar entre anii 2010-2016 am cotizat si in Romania la Casa de pensii.lntrebarea este daca la pensionare se por lua in calcul acesti ani cotizati pt ca am cotizat simultan si in alta tara.
  2.As dori sa reincep platirea cotizatiei din momentul rezilierii contractului (iunie 2016) dar pana in martie 2018 nu pot veni in tara si Nici nu am pe nimeni Care sa ma Trimit.Este adevarat ca pana la 31 decembrie 2017 mai pot plati ,daca nu pierd aceasta perioada neplatita?

 • Buna seara,daca inchei un Contract de Asigurare Socială cu CNPP si mentionez ca la data incheierii nu voi mai desfasura nici o activitate , in baza contributiei minime de 288 lei cat este azi intrebarile mele sunt:
  1.Imi merg anii de munca in baza contractului de asigurare sociala?
  2.In baza contractului de asigurare sociala voi figura in acelasi timp si asigurat in sistemul de sanatate?
  Multumesc, astept cu interes raspuns.

  • Stimată Găman Simona, contractul de asigurare socială vă asigură continuitatea stagiului de cotizare ce rezultă din vechimea în muncă, dar pentru asigurarea de sănătate va trebui să încheiați un contract cu Casa de Asigurări de Sănatate. Pentru a cunoaște care este nivelul cotizației necesare pentru o creștere substanțială a pe nsiei aveți la dispoziție serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro

 • Buna seara
  Contractul meu actual a fost suspendat cu data de 1 Decembrie.
  Prin urmare am fost la Casa de Pensii sa fac un contract de contributie cu data de 1 Decembrie dar mi s.a spus ca nu se poate deoarece este zi libera si ca pot face cu data de 4 Decembrie sau eventual 29 Noiembrie.
  Este adevarat ca nu e posibil cu 1 Decembrie, sincer mi se pare ciudat ?

  Multumesc pt ajutor !

  • Stimate Sorin, data de semnare a contractului poate fi în prima zi lucrătoare din Decembrie dar acoperă întreaga luna, urmare nu trebuie să vă alarmați.

 • Deasemenea daca fac cu data e 4 este vreo problema ? Ma gandesc ca nu e ok sa apara intrerupere.
  Dar daca fac cu data de 29 Noiembrie ?

  Multumesc inca o data !

 • Buna ziua
  Am domiciliul in Belgia si cotizez de 20 de ani la sistemul de pensii belgian.In Romania am cotizat 11ani si am facut Facultatea timp de 4 ani .Intrebarile mele sunt urmatoarele:
  1)Cei 4 ani de facultate se pot lua in calcul pentru a avea 15 ani vechime in Romania?
  2)Intre 1993 si 1997 nu am cotizat nici in Romania nici in Belgia,pot sa fac un contract cu casa de pensii din Romania sa platesc retroactiv pentru aceasta perioada?
  3)Pot sa cotizez in acelasi timp si in Romania si in Belgia???…in sensul ca in Belgia am un serviciu si in Romania un contract cu casa de pensii si la varsta pensionarii 65 de ani in Romania ,respectiv 67 in Belgia sa am 2(doua) pensi si nu una cumulata ,conform noii legi Europene?
  Va multumesc

  • Stimate Marcel, anii de stagiu realizați în România sunt recunoscuți de către Belgia și viceversa, urmare nu trebbuie realizat separat stagiu minim sau complet pentru fiecare stat în parte. Retroactiv nu se poate recupera prin plată perioada 1993-1997, deocamdată doar perioada Decembrie 2012-Decembrie 2017 dacă nu aâi cotizat în România în această perioadă. Pensii, clar, veți avea două cf legislației europene, chiar dacă fiecare stat o va calcula conform legislației proprii. Pentru informații mai în detaliu scrieți la consultanta@pensiata.ro.

 • Buna seara,
  In perioada 2014-2015 am fost PFA cu norma de venit. CĂ-S nu a fost obligatoriu, motiv pr care nu am cotizat. Zilele acestea am primit de la ANAF Înștiințare de plata a contribuțiilor aferente perioadei menționate. Este obligatorie aceasta plata retroactiva?

  • Stimată Roxana, este bine să verificați dacă venitul realizat în 2014-2015 a atins sau nu limita pentru care a fost obligatorie plata CAS. Din cate se poate concluziona ați atins limita venitului pentru care trebuia platit CAS, desigur în acest caz va trebui să achitați retroactiv. Dacă venitul a fost sub limita plății CAS, puteți contesta decizia de impunere.

 • Cat se plateste in prezent(2018) pentru minimul pe economie la casa de pensii, in sitatia in care sotul este angajat, eu fiind coasigurat ?

  • Stimată Gabriela Lemnaru, cotizația minimă este de 351 lei aferentă lunii ianuarie si 364 din luna februarie 2018. Desigur va trebui să aflați din timp care este impactul asupra valorii pensiei a cotizației minime. Să nu uităm că unul din obiectivele asigratului este să-și asigure o pensie mai mare decât cheltuielile lunare vitale.

 • Bună ziua,doresc să aflu care este suma lunară ce trebuie plătită pentru pensie în baza unui contract de asigurat începînd cu 1 ianuarie 2018.

 • Buna ziua,
  Conform legii 238/2017 ,anul acesta se mai poate cumpara vechime,as mai avea nevoie de 3 luni pt.a intra in pensie anticipata partial.
  Va multumesc

  • Stimată Lac Florentina, vă mulțumesc încă odată pentru accesarea serviciilor noastre și sperăm într-un răspuns așteptat. Din păcate, prin OUG 103/2017, guvernul a restricționat accesul la pensiile anticipate prin eliminarea stagiului de cotizare realizat prin contract de asigurare la stabilirea stagiului necesar pensiilor anticipate. Stagiu realizat prin contract de asigurare va putea fi fructificat doar la pensia pentru limită de vârstă.

 • Daca in 2017 am incheiat un contract de asigurare ( ca persoana fizica ) cu Casa de Pensii, contributia lunara fiind de 300 lei ( desi minimul in 2017 era 288 lei), anul acesta suma minima fiind de 364 lei, cum voi proceda? Trebuie mers din nou la Casa de Pensii pentru a modifica contractul? Multumesc!

 • Buna seara,pentru o persoana fără venit am plătit 2017 _ 288 lei din 2018 cat ar trebui sa platim.Multumec.

 • Buna am in frate cu handicap accentuat din nastere. Am mers sai fac pensie de invaliditate cu toate actele necesare mai putin contrsctul de asigurare de la casa de pensi galati. Am vrut sal fac eu avind o curatela . mi sa spus k nu merge cu curatela trebuie merg la notar cu fratele meu sa fac procura speciala . intrebarea eu unde gasesc un notar sa face asta k nu e ceva normal ce trebuie sa fac. Ms

 • Buna Ziua as dori sa stiu cat este contributia lunara de asigurari sociale pe anul 2018 va multumesc anticipat

 • Buna ,am 34ani si as dori sa platesc la casa se asigurare.intrebarea mea este,daca raman insarcinata benificiez de indemnizatie?multumesc

  • Stimată Andelica( Monica), acest „dacă rămân” este cel mai fericit caz în care cineva rămâne.. pentru că bucuria unei vieți noi nu are egal. Desigur plata CAS prin contract de asigurare pentru 12 luni va asigură o indemnizație lunară egală cu 85% din salariul minim brut pe economie(1900), adică 1615 lei lunar. Nu uitați că plata CAS pe termen lung vă asigură o pensie care ar putea fi utilă …și mai tărziu , pentru nepoți :) .

 • Buna seara
  Doresc sa solicit pensie anticipata partiala, am 58 de ani ( impliniti in ianuarie 2018), conform datei de nastere am nevoie de 31, 8 ani de cotizatie la pensie. Mi-am inceput activitatea din septembrie 1984 ( dar cu o intrerupere de 1 an si 7 luni pentru ingrijire copil, care nu se ia in calcul), deci din luna mai 1986 pana in luna mai 2015 am fost angajata., apoi un an in somaj. Din luna mai 2016 am incheiat contract contract cu casa de pensii si platesc luna de luna. Avand in vedere anii 2009- 2011 , perioada de criza, am fost nevoiti la firma sa avem concedii neplatite, somaj tehnic, acumuland cca 4-5 luni. Mi s-a spus ca pot solicita pensie abia in luna iunie 2018. Deci, acea perioada ( 4-5 luni) trebuie acoperita ca sa fie stagiu complet de cotizatie (pentru ca in decembrie 2017 am avut 31,8ani , ca timp) ?
  Vreau sa va intreb, conform noii legi , pot solicita pensie anticipata, daca de 2 ani cotizez la Casa de pensii fara sa fiu angajata undeva?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns?

  • Stimată Silvia Mirela, din păcate prin ordonanța de urgență nr 103/2017 guvernul (PSD-ALDE+UDMR) a hotărât că stagiul de cotizare realizat prin PLATA îndemnizației ca urmare a încheierii unui contract de asigurare socială să nu mai fie luat în calculul pensiilor anticipate și doar pentru pensiile la limită de vârstă. Urmare dacă la data solocitării pensiei anticipate parțiale nu aveți realizat stagiul complet de cotizare numai din contrbuții prin angajatori sau șomaj nu veți putea accesa pensia anticipată parțială.

 • Buna seara. Intrebarea mea este: in cazul in care lucrez in strainatate cu contract si cotizez, pot face aceasta asigurare sa platesc si in Romania in acelas timp? Mentionez ca am din trecut cotizati in tara 13 ani si 6 luni. Multumesc

  • Stimată Sidonia Segărceanu, desigur puteți cotiza și în România prin Contract de Asigurare Socială, chiar dacă anii de cotizare realizați în UE sau statele cu care România are încheiate acorduri de recunoaștere reciproca a stagiilor de cotizare, se cumulează cu cei din România pentru stabilirea drepturilor bănești cuvenite la pensionare. Pentru detalii vă rog să reveniția la calcul@pensiata.ro .

 • Buna ziua. Ma numesc Cora si am varsta de 53 de ani. Am trecuti pe cartea de munca doar 10 ani ca si contributii. As vrea sa stiu daca am dreptul la o pensie minima garantata de stat (640 lei). Va multumesc.

 • Buna ziua,
  Daca închei un contract de contribuție socială și ulterior imi deschid un PFA, pot sa reziliez oricând contractul pe PF pentru a plăti doar ca PFA?
  Mulțumesc anticipat!

  • Stimată Elena, este important să aveți realizat stagiu de cotizare , fie prin Contract de Asigurare dar mai ales prin Declarație de Asigurare Socială, deoarece stagiul de cotizare realizat prin Contract de Asigurare Socială nu mai poate fi utilizat( din 1 ianuarie 2018) decât la calculul pensiei pentru limită de vârstă. Urmare imediat ce veți putea înlocui acest contract cu cel pentru PFA ESTE INDICAT SĂ NU EXITAȚI. Apoi este important să aveți detalii legate de ceea ce realizați pe langa faptul că aveți stagiu de cotizare. Este important de știut dacă puteți controla și valoarea cu care va crește pensia în această perioadă. Mulți au aflat la data pensionării cît de diversă este gama calmantelor și a somniferelor.

 • Buna ziua Domnule Covaciu,
  Sunt intr-o situatie foarte neplacuta, am 53 ani, nu am loc de munca si luna trecuta s-a terminat si perioada in care am beneficiat de ajutor de somaj. Inutil sa spun cat de dificila este gasirea unui loc de munca la aceasta varsta… si datorita zonei in care locuiesc. De aceea m-am gandit ca as putea incerca pentru o perioada sa imi suplimentez stagiul de cotizare pentru pensie cu un contract cu casa de pensii. Din nefericire am constatat ca din 2018 acesta nu mai este suficient pentru pensionarea anticipata. Sint nascuta in August 1964, am un stagiu total de cotizare de 30 ani din care 5 ani si 6 luni in grupa I si inca 5 ani si 11 luni (!!) in grupa a II-a. Pentru a-mi asigura scaderea varstei de pensionare as avea nevoie de o completare a contributiei la aceste grupe, mai ales pentru grupa a II-a pentru care nu mi se acorda nicio reducere pentru ca imi lipseste o luna pana la plafonul de 6 ani. Intrebarea mea este daca pot sa imi completez acest stagiu prin incheierea unui contract cu casa de pensii pentru conditii deosebite sau speciale pentru cateva luni… prea multe oricum nu imi permit neavand nicio sursa de venit, daca nu voi reusi sa imi gasesc un loc de munca in curand. Eventual daca imi puteti sugera alte variante…
  Va multumesc anticipat.

  • Stimată Maria Enache, din păcate nu se poate cumăra prin Contract de Asigurare stagiu în grupe superioare ( 1 sau 2, speciale sau deosebite) ci doar pentru condiții normale ( grupa 3) de muncă. De asemenea trebuie știut că prin OUF 103/2017 guvernul PSD+ALDE a eliminat din stagiul valabil pentru pensiile anticipate stagiul cumpărat prin contract de asigurare socială. Vestea bună e că nu aveți nevoie de stagiu în grupa 2 suplimentar deoarece restul de 6 luni din grupa 1 se va utiliza la completarea stagiului de grupa 2 in vederea reducerii vârstei standard de pensionare. Astfel varsta standard de pensionare se va reduce cu 3 ani si 6 luni daca veți avea stagiul complet de cotizare realizat( 33 ani și 9 luni în cazul dumneavoastră).

 • Bună ziua. Lucrez în străinătate cu un contract de muncă de 10 h/ săptămână. Din iulie 2016 am făcut contract cu casa de pensii din România. Ce contribui în România și în străinătate, în aceeași perioada cum se ia în considerare?
  Facultatea din România se ia în calcul, în 2009 am început anul I la ID, apoi anul II și III la zi ?
  Va mulțumesc!!!

  • Stimată doamnă, perioadele de contribuție în paralel, afară prin contract de muncă și acasă prin contract de asigurare, nu vă dublează stagiul de cotizare dar vă aduc un plus la valoarea pensiilor calculate în cele două state ( cu cat ? ..trebuie calculat) . Studiile superioare realizate cu frecvența la zi cu diplomă/licență sunt stagiu asimilat fiind fructificate la calculul pensiei pentru limită de vârstă, altfel nu fac parte din baza de calcul a drepturilor cuvenite la pensionare.

 • de ce nu se tine cont ca pentru cei ce avem contract individual nu ne-a trecut patronul contributiala pensie in ,,salariu,,……dar iata ca trebuie sa mai gasim tot la noi diferenta de la 288 la 364
  !! o fi corect si cu bun simt ?

 • Buna ziua, in cazul in care cotizez la pensie in Romania dar m am angajat in alt stat si vreau sa inchei contractul cu casa de pensii , momentan, ce procedura trebuie sa urmez? Dar ca sa l reiau ulterior? Multumesc.

Lasă un comentariu

/* ]]> */