Cine poate incheia Contract de Asigurare Sociala in 2018 ?; Unde se incheie Contractul de Asigurare Socială ? Cotizatie lunară aferenta anului 2018; Cat se poate plati retroactiv ? Incetare contract, suspendare contract de asigurare socială;

Contractul de Asigurare Socială vine în sprijinul categoriilor de asiguraţi care au pierdut un loc de muncă dar realizează venituri pentru care asigurarea socială nu este obligatorie şi îşi pot permite să continue plata pentru stagiul de cotizare la fondul de pensii publice, completându-şi astfel vechimea în muncă;

Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
Actele necesare:

 •  Contractul de asigurare sociala Contract de Asigurare Sociala;
 •  copie BI sau CI
 •  dosar de incopciat
 •  declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)

Cine poate intocmi documentele ?
Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, denumită, în continuare, asigurător, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a tutorelui, curatorului sau mandatarului.  Contractul de asigurare sociala se incheie la Casa de Pensii Publice Judeteana sau de Sector.

Pensii speciale

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.
Începând cu data de 01 Ianuarie 2018, în conformitate cu prevederile legii  bugetului de asigurări sociale de stat pe anul 2018, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în  contractul de asigurare socialǎ este de 1457 lei (35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale: 4162 lei), iar nivelul maxim de 20810 lei .  Stagiul de cotizare ce poate fi realizat prin contract de asigurare socială este asimilat doar condițiilor normale de muncă.
Contribuţia lunara de asigurări sociale:
– conditii de munca normale : 25% (minim 475 lei – maxim 2375 lei );
aceste sume reprezinta nivelul  venitului asigurat (minim 1900 lei ) ce se datoreaza la incheierea contractului de asigurare socială.

Pentru luna ianuarie, datorită faptului că bugeul de asigurări sociale de stat a fost publicat în 3 ianuarie și a intrat în vigoare din 6 ianuarie, sunt incidente atât prevederile legale din 2018 cât și cele din 2018, astfel că s-a stabilit un venit minim asigurat de 1403 lei și o contribuție minimă aferentă  de 351 lei.

Poate fi reziliat ?
Contractul de asigurare socială poate fi reziliat la iniţiativa oricăreia dintre părţi, conform clauzelor prevăzute în contract. În cazul rezilierii contractului de asigurare socială, contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifică la stabilirea dreptului de pensie.

Cum se face plata ?
Plata contribuţiei de asigurări sociale se face lunar de către asiguraţii în baza unui contract de asigurare  sau plata poate fi făcută, în numele lor, de către orice altă persoană, în contul casei teritoriale de pensii la care sunt asiguraţi, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.
Plata contribuţiei de asigurări sociale, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), se poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni. In cazul in care intervin modificari asupra elementelor din contractul de asigurare (nume, venit asigurat, adresa, act identitate) este obligatorie incheierea unui act aditional, in termen de 30 de zile de la modificare.

Actualizat:24.04.2018. Datele sunt in curs de actualizare.

127 Comentarii

 • Daca sunt deja pensionar mai pot cotiza pentru a-mi completa venitul ? Daca da, cum se recalculeaza pensia pentru pentru un singur an de cotizare ? Multumesc anticipat,

  • Puteți încheia un contract de asigurare sau prin angajare. Pensia se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat la venitul mediu lunar pe economie. De reținut că nu mai există o perioadă minimă de stagiu suplimentar realizat pentru recalcularea pensiei, urmare nu este obligatoriu să realizați minim 1 an de stagiu suplimentar pentru recalculare.

 • Buna ziua!
  Tatăl meu nu are nici macar o zi in campul muncii,daca își dorește vechime ce poate face pentru aceasta! Unde trebuie sa plateasca? Ce acte sunt necesare pentru întocmirea dosarului?

 • Am o nelamurire in legatura cu cei care detin PFA cu norma de venit si doresc sa isi suplimenteze contributia la pensii. Nu pot sa incheie un contract cu casa de pensii si sa cotizeze suplimentar? Din cate stiu contractul cu casa teritoriala de pensii este facultativ. Multumesc.

  • Stimate Adrian, puteţi înccheia un contract de asigurare socială cu casa de pensii pentzru sdupimentarea cotizaţiei şi în acelaşi timp pentru a vă creşte cuantumul pensiei realizate în această perioadă. Pentru detalii legate de nivelul cotizaţiei şi nivelul cu care vă creşte pensia vă recomand imperios să aflaţi valoarea cu care vă creşte pensia. Altfel riscaţi să aflaţi după mulţi ani că independenţa/stabilitatea financiară dorită să fie departe de faţa aşteptări.

 • Cati ani sunt minim sa cotizez ptr. a avea o pensie? Cine mi-ar putea calcula exact cati ani am cotizat? Dupa calculele mele sunt cam 30 de ani,dar nu sunt sigur…..

  • Stimată Mădălina, pentru a încheia un contract de asigurare nu trebuie să fiți angajată. Unul dintre motivele pentru care a fost creat este de a da posibilitatea celor care nu sunt angajați de a putea cotiza la sistemul public de pensii.

 • Buna ziua,
  Daca sunt deja angajat, in alta categorie decat cele specificate in articol, pot sa-mi suplimentez contributia la fondul de pensii printr-un contract direct cu Casa de pensii ?

 • Buna ziua,
  Doresc sa am o informatie concreta din partea d-voastra cu privire la un contract de asigurare facut cu Casa de Pensii din Vitan. In octombrie 2015 am incheiat un contract de asigurare cu CNPP-Buc, intrucat nu am gasit serviciu dupa finalizarea concedierii colective la Posta Romana prin OG 36 din aprilie 2013. Am achitat pentru 2 luni, dupa care am gasit serviciu, in noiembrie acelasi an. Presata de perioada de testare pentru capacitati profesionale si nefiind in posibilitatea de a merge sa anulez contractul, fiindu-mi platite de companie taxele in numele meu cum prevede legea pana in prezent, am ajuns la CNPP sa-mi scot adeverinta cu asigurari depuse pentru a-mi intocmi dosarul de pensionare la limita de varsta. De la ghiseu mi s-a spus ca am de plata peste 445 mii lei inclusiv pentru perioada de somaj si mi-a cerut sa inchei contract pentru aceasta suma. Am refuzat categoric. Ce efecte poate avea aceasta situatie in cazul aprobarii dosarului meu de pensie, uitand sa reziliez contracul incheiat de mine si achitat totul de companie in numele meu?

 • Bună seara ăsta dori sa mă informez ce acte necesare îmi trebuie pentru am plati la casa de pensii pentru pensie deoarece nu lucrez va mulțumesc anticipat

 • Se pot plati contributii retroactiv si pentru fractii de luna? De ex. eu am incetat contractul de munca pe 18. Aprilie 2013 si am primiti decizia de somaj pe 15 aprilie, deci as avea nevoie sa completez cam 2 jumatati de luna pt. vechime.
  Este necesar sa fac un contract pentru ambele luni complete, sau doar pt. zilele care lipsesc.
  Cu multumiri

  • Este necesar să cumpărați luna întreagă și de asemenea să vă informați clar care este stagiul eligibil pentru pensiile anticipate să nu aveți surprize.

 • Am 58 ani ,nu am fost angajata niciodata,va rog sa-mi spuneti ,daca inchei acum un contract de asigurare sociala voi putea beneficia de pensie?

  • Stimată Maria, pentru putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă trebuie să cotizați 15 ani (pînă la 73 de ani) dacă nu veți achita cum 5 ani retroactiv (data limită 31 decembrie 2017). În cazul în care începeți cotizarea singura posibilitate de pensionare posibilă este cea prin pensie de invaliditate dacă starea de sănătate s-a degradat în măsură în care să fie asimilată de către Comisia de Expertiză Medicală unui grad de invaliditate.

  • Stimate Sandu, din 1.07.2005 munca efectuată cu timp parțial este calculată vechime de 8 ore la stabilirea stagiului de cotizare, astfel că un an realizat cu 4 ore este calculat ca 1 an întreg de stagiu. Desigur pentru a vă crește valoarea pensiei este recomandat să cotizați suplimentar, însă pentru a cunoaște care este creșterea generată de cotizarea suplimentară este bine să aveți în față un calcul. În acest sens vă recomand să accesați servicile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Buna ziua!
  Sunt incadrat cu grad de invaliditate grav(din 2002) si in urma cu aproxkmativ 5 luni am reusit sa fac o pensie de incapacitate de munca.
  La 2 luni de la finalizarea contractului am primit o instiintare de la CNPP(privind asigurarea sociala) ca am o restanta de 820Ron(eu primisem o singura data pensia).
  Am sunat la CNPP si mi s-a spus ca nu sunt obligat sa platesc acea restanta si ca acel contract se va rezilia automat(azi am primit confirmarea rezilierii contractului prin posta)
  Mi s-a spus la momentul respectiv ca rezilierea acestui contract nu ma va afecta in vreun fel insa sunt putin sceptic.
  In situatia mea merg destul de des pe la spital/e si mie putin teama sa nu am probleme datorita acestei rezilieri.

 • Buna,

  am rugamintea de a ma ajuta cu urmatoarea speta.
  in perioada 2013-2015 am avut un contract de prestari servicii medicale ca asistent medical la un cabinet stomatologic.
  in anul 2015 am platit cotizatie lunara de 300 ron catre CTP SIBIU – BAS iar acum am primit o notificare privind nedepunerea in termen a Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii de la ANAF
  mergand la ANAF am completat declaratia 600 pe 2015 care impune plata a 222 * 12 luni aferente 2015 si care nu se compenseaza c cei 300 platiti la CTP SIBIU care ar fi fost facultativi.
  Care este de fapt realitatea si de ce nu se poate compensa suma?
  De ce se face atat de tarziu aceasta declaratie? cum pot sa evit plata suplimentara a acestei sume de 2664 RON?

 • Buna seara,
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine,intre anii2004-2008 am lucrat cu jumatate de norma (4ore) La un cabinet stomatologic ,as vrea sa stiu daca se considera vechime doar 2 ani??sau este stagiul de cotizare de 4 ani??Cum se calculeaza cand voi iesi la pensie si as mai avea o rugaminte daca ma puteti lamuri,din martie 2018 va trebui sa imi dau demisia din motive personale si vreau sa inchei un contract de asigurari sociale si vreau sa stiu care este contributia la salariu minim pe economie ,eu as vrea sa inchei contract pe o suma mai mare dar stau sa ma gandesc daca platesc acum mai mult cu 100-150 lei pe luna si pensia o sa fie mai mare cu 30-40 lei decat daca as face contractul pe salariu minim pe economie nu merita cred,Ce ma sfatuiti? Sunt nascuta in mai 1967 am lucrat pana acum fara intrerupere si am lucrat 4 ani si 3 luni in GR I si 1 an in GR 2.
  Va multumesc!
  Multumesc

 • Buna ziua,am doua intrebari,va rog sa ma ajuta-ti.
  1.Eu locuiesc ,muncesc si cotizez in Spania din 2009 dar entre anii 2010-2016 am cotizat si in Romania la Casa de pensii.lntrebarea este daca la pensionare se por lua in calcul acesti ani cotizati pt ca am cotizat simultan si in alta tara.
  2.As dori sa reincep platirea cotizatiei din momentul rezilierii contractului (iunie 2016) dar pana in martie 2018 nu pot veni in tara si Nici nu am pe nimeni Care sa ma Trimit.Este adevarat ca pana la 31 decembrie 2017 mai pot plati ,daca nu pierd aceasta perioada neplatita?

 • Buna seara,daca inchei un Contract de Asigurare Socială cu CNPP si mentionez ca la data incheierii nu voi mai desfasura nici o activitate , in baza contributiei minime de 288 lei cat este azi intrebarile mele sunt:
  1.Imi merg anii de munca in baza contractului de asigurare sociala?
  2.In baza contractului de asigurare sociala voi figura in acelasi timp si asigurat in sistemul de sanatate?
  Multumesc, astept cu interes raspuns.

  • Stimată Găman Simona, contractul de asigurare socială vă asigură continuitatea stagiului de cotizare ce rezultă din vechimea în muncă, dar pentru asigurarea de sănătate va trebui să încheiați un contract cu Casa de Asigurări de Sănatate. Pentru a cunoaște care este nivelul cotizației necesare pentru o creștere substanțială a pe nsiei aveți la dispoziție serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro

 • Buna seara
  Contractul meu actual a fost suspendat cu data de 1 Decembrie.
  Prin urmare am fost la Casa de Pensii sa fac un contract de contributie cu data de 1 Decembrie dar mi s.a spus ca nu se poate deoarece este zi libera si ca pot face cu data de 4 Decembrie sau eventual 29 Noiembrie.
  Este adevarat ca nu e posibil cu 1 Decembrie, sincer mi se pare ciudat ?

  Multumesc pt ajutor !

  • Stimate Sorin, data de semnare a contractului poate fi în prima zi lucrătoare din Decembrie dar acoperă întreaga luna, urmare nu trebuie să vă alarmați.

 • Deasemenea daca fac cu data e 4 este vreo problema ? Ma gandesc ca nu e ok sa apara intrerupere.
  Dar daca fac cu data de 29 Noiembrie ?

  Multumesc inca o data !

 • Buna ziua
  Am domiciliul in Belgia si cotizez de 20 de ani la sistemul de pensii belgian.In Romania am cotizat 11ani si am facut Facultatea timp de 4 ani .Intrebarile mele sunt urmatoarele:
  1)Cei 4 ani de facultate se pot lua in calcul pentru a avea 15 ani vechime in Romania?
  2)Intre 1993 si 1997 nu am cotizat nici in Romania nici in Belgia,pot sa fac un contract cu casa de pensii din Romania sa platesc retroactiv pentru aceasta perioada?
  3)Pot sa cotizez in acelasi timp si in Romania si in Belgia???…in sensul ca in Belgia am un serviciu si in Romania un contract cu casa de pensii si la varsta pensionarii 65 de ani in Romania ,respectiv 67 in Belgia sa am 2(doua) pensi si nu una cumulata ,conform noii legi Europene?
  Va multumesc

  • Stimate Marcel, anii de stagiu realizați în România sunt recunoscuți de către Belgia și viceversa, urmare nu trebbuie realizat separat stagiu minim sau complet pentru fiecare stat în parte. Retroactiv nu se poate recupera prin plată perioada 1993-1997, deocamdată doar perioada Decembrie 2012-Decembrie 2017 dacă nu aâi cotizat în România în această perioadă. Pensii, clar, veți avea două cf legislației europene, chiar dacă fiecare stat o va calcula conform legislației proprii. Pentru informații mai în detaliu scrieți la consultanta@pensiata.ro.

 • Buna seara,
  In perioada 2014-2015 am fost PFA cu norma de venit. CĂ-S nu a fost obligatoriu, motiv pr care nu am cotizat. Zilele acestea am primit de la ANAF Înștiințare de plata a contribuțiilor aferente perioadei menționate. Este obligatorie aceasta plata retroactiva?

  • Stimată Roxana, este bine să verificați dacă venitul realizat în 2014-2015 a atins sau nu limita pentru care a fost obligatorie plata CAS. Din cate se poate concluziona ați atins limita venitului pentru care trebuia platit CAS, desigur în acest caz va trebui să achitați retroactiv. Dacă venitul a fost sub limita plății CAS, puteți contesta decizia de impunere.

 • Cat se plateste in prezent(2018) pentru minimul pe economie la casa de pensii, in sitatia in care sotul este angajat, eu fiind coasigurat ?

  • Stimată Gabriela Lemnaru, cotizația minimă este de 351 lei aferentă lunii ianuarie si 364 din luna februarie 2018. Desigur va trebui să aflați din timp care este impactul asupra valorii pensiei a cotizației minime. Să nu uităm că unul din obiectivele asigratului este să-și asigure o pensie mai mare decât cheltuielile lunare vitale.

 • Bună ziua,doresc să aflu care este suma lunară ce trebuie plătită pentru pensie în baza unui contract de asigurat începînd cu 1 ianuarie 2018.

 • Buna ziua,
  Conform legii 238/2017 ,anul acesta se mai poate cumpara vechime,as mai avea nevoie de 3 luni pt.a intra in pensie anticipata partial.
  Va multumesc

  • Stimată Lac Florentina, vă mulțumesc încă odată pentru accesarea serviciilor noastre și sperăm într-un răspuns așteptat. Din păcate, prin OUG 103/2017, guvernul a restricționat accesul la pensiile anticipate prin eliminarea stagiului de cotizare realizat prin contract de asigurare la stabilirea stagiului necesar pensiilor anticipate. Stagiu realizat prin contract de asigurare va putea fi fructificat doar la pensia pentru limită de vârstă.

 • Daca in 2017 am incheiat un contract de asigurare ( ca persoana fizica ) cu Casa de Pensii, contributia lunara fiind de 300 lei ( desi minimul in 2017 era 288 lei), anul acesta suma minima fiind de 364 lei, cum voi proceda? Trebuie mers din nou la Casa de Pensii pentru a modifica contractul? Multumesc!

 • Buna seara,pentru o persoana fără venit am plătit 2017 _ 288 lei din 2018 cat ar trebui sa platim.Multumec.

 • Buna am in frate cu handicap accentuat din nastere. Am mers sai fac pensie de invaliditate cu toate actele necesare mai putin contrsctul de asigurare de la casa de pensi galati. Am vrut sal fac eu avind o curatela . mi sa spus k nu merge cu curatela trebuie merg la notar cu fratele meu sa fac procura speciala . intrebarea eu unde gasesc un notar sa face asta k nu e ceva normal ce trebuie sa fac. Ms

 • Buna Ziua as dori sa stiu cat este contributia lunara de asigurari sociale pe anul 2018 va multumesc anticipat

 • Buna ,am 34ani si as dori sa platesc la casa se asigurare.intrebarea mea este,daca raman insarcinata benificiez de indemnizatie?multumesc

  • Stimată Andelica( Monica), acest „dacă rămân” este cel mai fericit caz în care cineva rămâne.. pentru că bucuria unei vieți noi nu are egal. Desigur plata CAS prin contract de asigurare pentru 12 luni va asigură o indemnizație lunară egală cu 85% din salariul minim brut pe economie(1900), adică 1615 lei lunar. Nu uitați că plata CAS pe termen lung vă asigură o pensie care ar putea fi utilă …și mai tărziu , pentru nepoți :) .

 • Buna seara
  Doresc sa solicit pensie anticipata partiala, am 58 de ani ( impliniti in ianuarie 2018), conform datei de nastere am nevoie de 31, 8 ani de cotizatie la pensie. Mi-am inceput activitatea din septembrie 1984 ( dar cu o intrerupere de 1 an si 7 luni pentru ingrijire copil, care nu se ia in calcul), deci din luna mai 1986 pana in luna mai 2015 am fost angajata., apoi un an in somaj. Din luna mai 2016 am incheiat contract contract cu casa de pensii si platesc luna de luna. Avand in vedere anii 2009- 2011 , perioada de criza, am fost nevoiti la firma sa avem concedii neplatite, somaj tehnic, acumuland cca 4-5 luni. Mi s-a spus ca pot solicita pensie abia in luna iunie 2018. Deci, acea perioada ( 4-5 luni) trebuie acoperita ca sa fie stagiu complet de cotizatie (pentru ca in decembrie 2017 am avut 31,8ani , ca timp) ?
  Vreau sa va intreb, conform noii legi , pot solicita pensie anticipata, daca de 2 ani cotizez la Casa de pensii fara sa fiu angajata undeva?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns?

  • Stimată Silvia Mirela, din păcate prin ordonanța de urgență nr 103/2017 guvernul (PSD-ALDE+UDMR) a hotărât că stagiul de cotizare realizat prin PLATA îndemnizației ca urmare a încheierii unui contract de asigurare socială să nu mai fie luat în calculul pensiilor anticipate și doar pentru pensiile la limită de vârstă. Urmare dacă la data solocitării pensiei anticipate parțiale nu aveți realizat stagiul complet de cotizare numai din contrbuții prin angajatori sau șomaj nu veți putea accesa pensia anticipată parțială.

   • Buna seara, eu va multumesc pentru raspunsul primit in luna ianuarie, dar totusi nu e asa cum spuneti dumneavoastra. Am fost la casa de pensii si am depus dosarul pentru pensionare anticipata, acolo am fost informata ca acel articol completat in OUG 103/2017, este valabil doar pentru cei care incheie contract de asigurare individual de la 1.01.2018, iar pentru cei care il au anterior acestei date se ia in calcul acea perioada.

    • Bună ziua, mă bucur să aflu acest lucru, deoarece eu în luna Decembrie 2017 am fost informat, tot de catre casele de pensii, altfel. Urmare nu vă puteam oferi alt răspuns, cu siguranță normele de aplicare ale legii pensiilor vor fi completate cu această prevedere.

     • Buna ziua, cred ca in normele de aplicare a fost mentionat acest lucru.
      Va deranjez acum cu o alta intrebare. Daca intr-un an ai lucrat doar 1 luna sau 8 luni ( deci nu anul complet 12 luni) la calculul punctajului anual cum se procedeaza? Se imparte la 12sau la nr de luni lucrate in acel an? Ca nu mi se pare logic ca un punctaj obtinut pe o luna sa fie raportat la 12 luni. Spun asta pentru ca eu in anul cand m-am angajat am lucrat 1 luna si dupa intreruperea pentru cresterea copilului m-am angajat in luna mai, deci 8 luni.
      Stagiu meu complet de cotizare ar fi 31 ani si 8 luni. Punctajul final se imparte la 31, 8 sau la 35?
      Va multumesc anticipat daca ma puteti lamuri.

     • Stimată Mirela, fie că ați cotizat 1 lună din an sau 11 venitul realizat se împarte la 12 și nu la 1 sau la 11, închipuiți-vă că o apropiată ar realizat doar o lună în fiecare an iar împărțirea se făcea la 1, iar în acest timp dumneavoastră ați fi realizat 12 luni an de an iar împărțirea se făcea la 12, ca să nu mai vorbim că dumneavoastră ați fi cotizat de 12 ori mai mult. Punctajul total se împarte la stagiul complet de cotizare ( 31 ani și 8 luni).

 • Buna seara. Intrebarea mea este: in cazul in care lucrez in strainatate cu contract si cotizez, pot face aceasta asigurare sa platesc si in Romania in acelas timp? Mentionez ca am din trecut cotizati in tara 13 ani si 6 luni. Multumesc

  • Stimată Sidonia Segărceanu, desigur puteți cotiza și în România prin Contract de Asigurare Socială, chiar dacă anii de cotizare realizați în UE sau statele cu care România are încheiate acorduri de recunoaștere reciproca a stagiilor de cotizare, se cumulează cu cei din România pentru stabilirea drepturilor bănești cuvenite la pensionare. Pentru detalii vă rog să reveniția la calcul@pensiata.ro .

 • Buna ziua. Ma numesc Cora si am varsta de 53 de ani. Am trecuti pe cartea de munca doar 10 ani ca si contributii. As vrea sa stiu daca am dreptul la o pensie minima garantata de stat (640 lei). Va multumesc.

 • Buna ziua,
  Daca închei un contract de contribuție socială și ulterior imi deschid un PFA, pot sa reziliez oricând contractul pe PF pentru a plăti doar ca PFA?
  Mulțumesc anticipat!

  • Stimată Elena, este important să aveți realizat stagiu de cotizare , fie prin Contract de Asigurare dar mai ales prin Declarație de Asigurare Socială, deoarece stagiul de cotizare realizat prin Contract de Asigurare Socială nu mai poate fi utilizat( din 1 ianuarie 2018) decât la calculul pensiei pentru limită de vârstă. Urmare imediat ce veți putea înlocui acest contract cu cel pentru PFA ESTE INDICAT SĂ NU EXITAȚI. Apoi este important să aveți detalii legate de ceea ce realizați pe langa faptul că aveți stagiu de cotizare. Este important de știut dacă puteți controla și valoarea cu care va crește pensia în această perioadă. Mulți au aflat la data pensionării cît de diversă este gama calmantelor și a somniferelor.

 • Buna ziua Domnule Covaciu,
  Sunt intr-o situatie foarte neplacuta, am 53 ani, nu am loc de munca si luna trecuta s-a terminat si perioada in care am beneficiat de ajutor de somaj. Inutil sa spun cat de dificila este gasirea unui loc de munca la aceasta varsta… si datorita zonei in care locuiesc. De aceea m-am gandit ca as putea incerca pentru o perioada sa imi suplimentez stagiul de cotizare pentru pensie cu un contract cu casa de pensii. Din nefericire am constatat ca din 2018 acesta nu mai este suficient pentru pensionarea anticipata. Sint nascuta in August 1964, am un stagiu total de cotizare de 30 ani din care 5 ani si 6 luni in grupa I si inca 5 ani si 11 luni (!!) in grupa a II-a. Pentru a-mi asigura scaderea varstei de pensionare as avea nevoie de o completare a contributiei la aceste grupe, mai ales pentru grupa a II-a pentru care nu mi se acorda nicio reducere pentru ca imi lipseste o luna pana la plafonul de 6 ani. Intrebarea mea este daca pot sa imi completez acest stagiu prin incheierea unui contract cu casa de pensii pentru conditii deosebite sau speciale pentru cateva luni… prea multe oricum nu imi permit neavand nicio sursa de venit, daca nu voi reusi sa imi gasesc un loc de munca in curand. Eventual daca imi puteti sugera alte variante…
  Va multumesc anticipat.

  • Stimată Maria Enache, din păcate nu se poate cumăra prin Contract de Asigurare stagiu în grupe superioare ( 1 sau 2, speciale sau deosebite) ci doar pentru condiții normale ( grupa 3) de muncă. De asemenea trebuie știut că prin OUF 103/2017 guvernul PSD+ALDE a eliminat din stagiul valabil pentru pensiile anticipate stagiul cumpărat prin contract de asigurare socială. Vestea bună e că nu aveți nevoie de stagiu în grupa 2 suplimentar deoarece restul de 6 luni din grupa 1 se va utiliza la completarea stagiului de grupa 2 in vederea reducerii vârstei standard de pensionare. Astfel varsta standard de pensionare se va reduce cu 3 ani si 6 luni daca veți avea stagiul complet de cotizare realizat( 33 ani și 9 luni în cazul dumneavoastră).

 • Bună ziua. Lucrez în străinătate cu un contract de muncă de 10 h/ săptămână. Din iulie 2016 am făcut contract cu casa de pensii din România. Ce contribui în România și în străinătate, în aceeași perioada cum se ia în considerare?
  Facultatea din România se ia în calcul, în 2009 am început anul I la ID, apoi anul II și III la zi ?
  Va mulțumesc!!!

  • Stimată doamnă, perioadele de contribuție în paralel, afară prin contract de muncă și acasă prin contract de asigurare, nu vă dublează stagiul de cotizare dar vă aduc un plus la valoarea pensiilor calculate în cele două state ( cu cat ? ..trebuie calculat) . Studiile superioare realizate cu frecvența la zi cu diplomă/licență sunt stagiu asimilat fiind fructificate la calculul pensiei pentru limită de vârstă, altfel nu fac parte din baza de calcul a drepturilor cuvenite la pensionare.

 • de ce nu se tine cont ca pentru cei ce avem contract individual nu ne-a trecut patronul contributiala pensie in ,,salariu,,……dar iata ca trebuie sa mai gasim tot la noi diferenta de la 288 la 364
  !! o fi corect si cu bun simt ?

 • Buna ziua, in cazul in care cotizez la pensie in Romania dar m am angajat in alt stat si vreau sa inchei contractul cu casa de pensii , momentan, ce procedura trebuie sa urmez? Dar ca sa l reiau ulterior? Multumesc.

 • Bună ziua
  Stagiul militar și șomajul se ia în calcul la Stagiul pentru limita de vârstă?mulțumesc.

 • Buna ziua
  Am lucrat mai multi ani in strainatate si din toti ani lucrati imi rezulta contributiile pentru trei ani sunt sub limita
  corecta de a fi luati in calcul pentru o pensionare aici …se pot cumula la ani lucrati in Romania sau sunt ani pierduti?

 • Buna ziua domnule Covaciu,am o intrebare,daca doresc sa raman insarcinata si nu lucrez in tara cu contract de munca ce pot face ca sa obtin indemnizatia de 2 ani pt copil?unde trebuie platit si ce trebuie platit?va multumesc

  • În acest caz veți benificia de drepturile cuvenite în țara în care vă aflați(munciți), altfel va trebui să încheiați un Contract de Asigurare Socială cu casa de pensii de pe raza domiciliului avut în România.

 • Ma scuzati ca revin din nou dar am fost la casa de pensii pe raza domiciliului meu in Romania si mi sa spus ca pot beneficia doar de pensie si nicidecum de indemnizatie pt cresterea copilului daca inchei un contract cu casa de pensii.Deci nu inteleg.Eu sunt din jud.Caras-Severin si cand am intrebat mi sa spus ca nu se poate sa beneficiez de asa ceva.

  • Stimata Iasmina, puteau măcar să vă spună că indemnizația de creșterea copilului nu se acorda de la casa de pensii ci de către Directia de Asistență Socială Caras Severin str Trei Ape Nr 4.

 • Buna seara,

  Daca detin si sunt si administrator al unui SRL mai pot incheia un contract de asigurare sociala? In prezent nu cotizez pentru pilonul de pensie. Nu am carte de munca.
  Multumesc

 • SUNT CETATEAN ROMAN CU DUBLE CETATENIE-ROMANO-AMERICANA- AM VENITURI IN AMERICA- SI DOMICILIU IN AMERICA.INTREBAREA MEA ESTE???POT PLATI PLATI CONTRIBUTII DE ASIGURARI SOCIALE? N ROMANIA/V-A ROG SA-MI RASPUNDE-TI PE ADRESA MEA DE E-MAIL V-A MULTUMIM. NEW YORK.

 • buna ziua! acum am luat la cunostinta de cei 364 ron ce trebuiesc platiti din februarie 2018! pana in prezent am platit 288 ron.Se poate plati diferenta pentru lunile din urma? Va multumesc!

 • Buna ziua! In luna septembrie 2015 an incheiat un contract de asigurare socialala Casa de pensii atat eu cat si sotul meu. Noi locuim in strainatate si datorita faptului ca sotul lucreaza aici am decis sa renuntam la contractul incheiat de el. Imi puteti spune va rog cum sa procedem? Deasemenea ma gandesc daca este posibil sa primesc o dovada pentru perioada de contract in care s-a efectuat plata, ca nu cumva peste cativa ani sa fie vreo incurcatura, sa apara vreo luna neplatita si dobanzi acumultate
  Va multumesc foarte mult
  Cu respect Cristina

  • Stimată Cristina Maria, contractul de asigurare se poate rezilia prin neplată sau printr-o cerere in acest sens. Dovada plății e poate obține printr-o cerere de eliberare a Adeverinței cu Stagiu de Cotizare .

 • Plata contributiei pentru pensii de face si prin virament si numai cu numerar la Casieria Casei de pensii sau si online in cazul in care Lucretia in strain asset dar doresc achitarea contributiei in Romania. In acest caz care e contul colector ?

 • Buna ziua.Tatal meu nu a mai cotizat de mai bine de 10 ani la casa de pensii (nu a mai fost angajat).Are vârsta de 66 de ani și doar 8 ,5 ani cotizați.intrebarea mea este:poate cumpara 6,5 ani pentru a completa 15 ani și pentru a putea beneficia de o pensie minimul pe economie ,care ar fi suma pe care trebuie sa o achit?.va multumesc!

  • Stimate IOAN COFARIU, tatăl dumneavoastră nu poate cumpăra maxim 5 ani retroactiv deoarece legea le permite cumpărarea retroactviă numai acelora care inca nu au implinit varsta standard de pensionare urmare se pot realiza cei minim 15 ani numai prin plată lunară de acum inainte. Este important de știut care vor fi prevederile legislației viitoare pentru cei care au mai putin de 10 ani stagiu de cotizare si inca nu sunt pensionați.

 • Buna ziua.Lucrez in strainatate de 10 ani fara un contract de munca dar cotizez pt pensie in tara.Am platit saptamana trecuta, dar 475ron,nicidecun 351 pt luna ianuarie si 364 din februarie.De ce ?

 • Buna ziua. Va rog putin ajutor. Pana acum plateam contributia din mana lunar la trezorerie, insa de luna aceasta m-au trimis la Posta fiindca la trezorerie nu se mai poate plati, la Posta mi-au cerut tot felul de date pe care nu stiu de unde sa le iau, iar la Casa Judeteana de Pensii nu raspunde nimeni la telefon , eu sunt din Otelu Rosu.

 • daca lucrez in 2 locuri(salarii diferite)trebuie sa mi se opreasca din ambele locuri cotizatia pentru pensie?

  • Stimată Rusu Mihaela, fiecare venit trebuie supus fiscalizării, inclusiv prin CAS, fapt ce vă aduce 2 venituri baza de calcul la stabilirea drepturilor bănești la pensie pentru această perioadă.

 • Buna ziua! Am avut contract cu Casa de Pensii 2 ani. Recent am reziliat contractul, pana gasesc un loc de munca, pot beneficia de indemnizatie de somaj? Multumesc anticipat pt raspuns.

 • Buna ziua Domnule Covaciu,

  Am 53 de ani si va rog daca puteti sa-mi calculati si mie cata vechime
  am pe cartea de munca pana in 2011,am castigat in instanta grupa 1 de munca,
  am si grupa 2, am o carte de munca mai complicata..

  Va multumesc anticipat pt raspuns si astept o sugestie cum procedam

 • Buna ziua,
  va rog sa-mi spuneti daca din suma cotizata (475 lei) lunar in baza contractului de asigurari sociale, se transfera automat si contributia catre administratorul de fond pentru pensia pilon 2?

 • Buna ziua
  Persoanele invalide de munca (gen bolnavi psihici) care au grad de handicap, mai pot semna contracte de asigurare sociala cu casa de pensii in vederea unei pensionari pe grad de invaliditate? In baza carei reglementari legale? Va multumesc!

  • Stimate Sergiu Ropotan, din păcate nu. Ordonața de Urgență nr 103/2017 stabilește că stagiul de cotizare realizat prin Contract de Asigurare se poate fructifica doar la stabilirea drepturilor pentru pensia la limită de varsta, singurul stagiu care va sta la baza stabilirii drepturilor pentru pensia de invaliditate va cel realizat in calitate de angajat.

 • Buna ziua… Eu am cotizat la cartea de munca pana in anul 2011… am intrerupt pana acum , dar a-și vrea sa plătesc din urma a-și avea nevoie doar de 3 ani.. pot sa plătesc ? Și dacă pot , cât va fi cotizația ? Cât a fost in anul din urma ssu cât e acum? Va mulțumesc din suflet anticipat.

  • Stimată Moscaliuc Mariana, dacă aveți 15 ani de stagiu, atnci nu este obligatoriu să cumpărați stagiu în completare decat dacă doriți să vă creșteți valoarea pensiei. Stagiu de cotizare, altfel, puteți cumpăra pentru maxim 5 ani retroactiv de la data incheierii contractului de asigurare socială.

Lasă un comentariu

/* ]]> */