Pensii

Contract de Asigurare Sociala in 2017

Scris de Ioan COVACIU

Cine poate incheia Contract de Asigurare Sociala in 2017 ?; Unde se incheie Contractul de Asigurare Sociala ? Cotizatie lunara aferenta anului 2017; Cat se poate plati retroactiv ? Incetare contract, suspendare contract de asigurare sociala;

Contractul de Asigurare Socială vine în sprijinul categoriilor de asiguraţi care au pierdut un loc de muncă dar realizează venituri pentru care asigurarea socială nu este obligatorie şi îşi pot permite să continue plata pentru stagiul de cotizare la fondul de pensii publice, completându-şi astfel vechimea în muncă;

Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
Actele necesare:

 •  Contractul de asigurare sociala Contract de Asigurare Sociala;
 •  copie BI sau CI
 •  dosar de incopciat
 •  declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)

Cine poate intocmi documentele ?
Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, denumită, în continuare, asigurător, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a tutorelui, curatorului sau mandatarului.  Contractul de asigurare sociala se incheie la Casa de Pensii Publice Judeteana sau de Sector.

Pensii speciale

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.
Începând cu data de 01 Ianuarie 2017, în conformitate cu prevederile legii  bugetului de asigurări sociale de stat pe anul 2017, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în  contractul de asigurare socialǎ este de 938 lei (35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale: 2681 lei), iar nivelul maxim de 13405 lei . Este de așteptat ca de la 01.02.2016 venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială să fie nelimitat, așteptăm publicarea în monitorul oficial. Stagiul de cotizare ce poate fi realizat prin contract de asigurare socială este asimilat doar condițiilor normale de muncă.
Contribuţia lunara de asigurări sociale:
– conditii de munca normale : 26,3% (minim 247 lei – maxim 1234 lei );
– conditii deosebite de munca: 31,3% (minim 294 lei – maxim 1470 lei);
– conditii speciale de munca: 36,3 % (minim 341 lei – maxim 1704 lei );
aceste sume reprezinta nivelul  venitului asigurat (minim 2681 lei si maxim 13405 lei) ce se datoreaza la incheierea contractului de asigurare sociala.

Poate fi reziliat ?
Contractul de asigurare socială poate fi reziliat la iniţiativa oricăreia dintre părţi, conform clauzelor prevăzute în contract. În cazul rezilierii contractului de asigurare socială, contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifică la stabilirea dreptului de pensie.

Cum se face plata ?
Plata contribuţiei de asigurări sociale se face lunar de către asiguraţii în baza unui contract de asigurare  sau plata poate fi făcută, în numele lor, de către orice altă persoană, în contul casei teritoriale de pensii la care sunt asiguraţi, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.
Plata contribuţiei de asigurări sociale, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), se poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni. In cazul in care intervin modificari asupra elementelor din contractul de asigurare (nume, venit asigurat, adresa, act identitate) este obligatorie incheierea unui act aditional, in termen de 30 de zile de la modificare.

Actualizat:Ianuarie 2017.

Despre autor

Ioan COVACIU

Consultant pensii

45 comentarii

 • Daca sunt deja pensionar mai pot cotiza pentru a-mi completa venitul ? Daca da, cum se recalculeaza pensia pentru pentru un singur an de cotizare ? Multumesc anticipat,

  • Puteți încheia un contract de asigurare sau prin angajare. Pensia se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat la venitul mediu lunar pe economie. De reținut că nu mai există o perioadă minimă de stagiu suplimentar realizat pentru recalcularea pensiei, urmare nu este obligatoriu să realizați minim 1 an de stagiu suplimentar pentru recalculare.

 • Buna ziua!
  Tatăl meu nu are nici macar o zi in campul muncii,daca își dorește vechime ce poate face pentru aceasta! Unde trebuie sa plateasca? Ce acte sunt necesare pentru întocmirea dosarului?

 • Am o nelamurire in legatura cu cei care detin PFA cu norma de venit si doresc sa isi suplimenteze contributia la pensii. Nu pot sa incheie un contract cu casa de pensii si sa cotizeze suplimentar? Din cate stiu contractul cu casa teritoriala de pensii este facultativ. Multumesc.

  • Stimate Adrian, puteţi înccheia un contract de asigurare socială cu casa de pensii pentzru sdupimentarea cotizaţiei şi în acelaşi timp pentru a vă creşte cuantumul pensiei realizate în această perioadă. Pentru detalii legate de nivelul cotizaţiei şi nivelul cu care vă creşte pensia vă recomand imperios să aflaţi valoarea cu care vă creşte pensia. Altfel riscaţi să aflaţi după mulţi ani că independenţa/stabilitatea financiară dorită să fie departe de faţa aşteptări.

 • Cati ani sunt minim sa cotizez ptr. a avea o pensie? Cine mi-ar putea calcula exact cati ani am cotizat? Dupa calculele mele sunt cam 30 de ani,dar nu sunt sigur…..

  • Stimată Mădălina, pentru a încheia un contract de asigurare nu trebuie să fiți angajată. Unul dintre motivele pentru care a fost creat este de a da posibilitatea celor care nu sunt angajați de a putea cotiza la sistemul public de pensii.

 • Buna ziua,
  Daca sunt deja angajat, in alta categorie decat cele specificate in articol, pot sa-mi suplimentez contributia la fondul de pensii printr-un contract direct cu Casa de pensii ?

 • Buna ziua,
  Doresc sa am o informatie concreta din partea d-voastra cu privire la un contract de asigurare facut cu Casa de Pensii din Vitan. In octombrie 2015 am incheiat un contract de asigurare cu CNPP-Buc, intrucat nu am gasit serviciu dupa finalizarea concedierii colective la Posta Romana prin OG 36 din aprilie 2013. Am achitat pentru 2 luni, dupa care am gasit serviciu, in noiembrie acelasi an. Presata de perioada de testare pentru capacitati profesionale si nefiind in posibilitatea de a merge sa anulez contractul, fiindu-mi platite de companie taxele in numele meu cum prevede legea pana in prezent, am ajuns la CNPP sa-mi scot adeverinta cu asigurari depuse pentru a-mi intocmi dosarul de pensionare la limita de varsta. De la ghiseu mi s-a spus ca am de plata peste 445 mii lei inclusiv pentru perioada de somaj si mi-a cerut sa inchei contract pentru aceasta suma. Am refuzat categoric. Ce efecte poate avea aceasta situatie in cazul aprobarii dosarului meu de pensie, uitand sa reziliez contracul incheiat de mine si achitat totul de companie in numele meu?

 • Bună seara ăsta dori sa mă informez ce acte necesare îmi trebuie pentru am plati la casa de pensii pentru pensie deoarece nu lucrez va mulțumesc anticipat

 • Se pot plati contributii retroactiv si pentru fractii de luna? De ex. eu am incetat contractul de munca pe 18. Aprilie 2013 si am primiti decizia de somaj pe 15 aprilie, deci as avea nevoie sa completez cam 2 jumatati de luna pt. vechime.
  Este necesar sa fac un contract pentru ambele luni complete, sau doar pt. zilele care lipsesc.
  Cu multumiri

  • Este necesar să cumpărați luna întreagă și de asemenea să vă informați clar care este stagiul eligibil pentru pensiile anticipate să nu aveți surprize.

 • Am 58 ani ,nu am fost angajata niciodata,va rog sa-mi spuneti ,daca inchei acum un contract de asigurare sociala voi putea beneficia de pensie?

  • Stimată Maria, pentru putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă trebuie să cotizați 15 ani (pînă la 73 de ani) dacă nu veți achita cum 5 ani retroactiv (data limită 31 decembrie 2017). În cazul în care începeți cotizarea singura posibilitate de pensionare posibilă este cea prin pensie de invaliditate dacă starea de sănătate s-a degradat în măsură în care să fie asimilată de către Comisia de Expertiză Medicală unui grad de invaliditate.

  • Stimate Sandu, din 1.07.2005 munca efectuată cu timp parțial este calculată vechime de 8 ore la stabilirea stagiului de cotizare, astfel că un an realizat cu 4 ore este calculat ca 1 an întreg de stagiu. Desigur pentru a vă crește valoarea pensiei este recomandat să cotizați suplimentar, însă pentru a cunoaște care este creșterea generată de cotizarea suplimentară este bine să aveți în față un calcul. În acest sens vă recomand să accesați servicile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Buna ziua!
  Sunt incadrat cu grad de invaliditate grav(din 2002) si in urma cu aproxkmativ 5 luni am reusit sa fac o pensie de incapacitate de munca.
  La 2 luni de la finalizarea contractului am primit o instiintare de la CNPP(privind asigurarea sociala) ca am o restanta de 820Ron(eu primisem o singura data pensia).
  Am sunat la CNPP si mi s-a spus ca nu sunt obligat sa platesc acea restanta si ca acel contract se va rezilia automat(azi am primit confirmarea rezilierii contractului prin posta)
  Mi s-a spus la momentul respectiv ca rezilierea acestui contract nu ma va afecta in vreun fel insa sunt putin sceptic.
  In situatia mea merg destul de des pe la spital/e si mie putin teama sa nu am probleme datorita acestei rezilieri.

 • Buna,

  am rugamintea de a ma ajuta cu urmatoarea speta.
  in perioada 2013-2015 am avut un contract de prestari servicii medicale ca asistent medical la un cabinet stomatologic.
  in anul 2015 am platit cotizatie lunara de 300 ron catre CTP SIBIU – BAS iar acum am primit o notificare privind nedepunerea in termen a Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii de la ANAF
  mergand la ANAF am completat declaratia 600 pe 2015 care impune plata a 222 * 12 luni aferente 2015 si care nu se compenseaza c cei 300 platiti la CTP SIBIU care ar fi fost facultativi.
  Care este de fapt realitatea si de ce nu se poate compensa suma?
  De ce se face atat de tarziu aceasta declaratie? cum pot sa evit plata suplimentara a acestei sume de 2664 RON?

 • Buna seara,
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine,intre anii2004-2008 am lucrat cu jumatate de norma (4ore) La un cabinet stomatologic ,as vrea sa stiu daca se considera vechime doar 2 ani??sau este stagiul de cotizare de 4 ani??Cum se calculeaza cand voi iesi la pensie si as mai avea o rugaminte daca ma puteti lamuri,din martie 2018 va trebui sa imi dau demisia din motive personale si vreau sa inchei un contract de asigurari sociale si vreau sa stiu care este contributia la salariu minim pe economie ,eu as vrea sa inchei contract pe o suma mai mare dar stau sa ma gandesc daca platesc acum mai mult cu 100-150 lei pe luna si pensia o sa fie mai mare cu 30-40 lei decat daca as face contractul pe salariu minim pe economie nu merita cred,Ce ma sfatuiti? Sunt nascuta in mai 1967 am lucrat pana acum fara intrerupere si am lucrat 4 ani si 3 luni in GR I si 1 an in GR 2.
  Va multumesc!
  Multumesc

 • Buna ziua,am doua intrebari,va rog sa ma ajuta-ti.
  1.Eu locuiesc ,muncesc si cotizez in Spania din 2009 dar entre anii 2010-2016 am cotizat si in Romania la Casa de pensii.lntrebarea este daca la pensionare se por lua in calcul acesti ani cotizati pt ca am cotizat simultan si in alta tara.
  2.As dori sa reincep platirea cotizatiei din momentul rezilierii contractului (iunie 2016) dar pana in martie 2018 nu pot veni in tara si Nici nu am pe nimeni Care sa ma Trimit.Este adevarat ca pana la 31 decembrie 2017 mai pot plati ,daca nu pierd aceasta perioada neplatita?

 • Buna seara,daca inchei un Contract de Asigurare Socială cu CNPP si mentionez ca la data incheierii nu voi mai desfasura nici o activitate , in baza contributiei minime de 288 lei cat este azi intrebarile mele sunt:
  1.Imi merg anii de munca in baza contractului de asigurare sociala?
  2.In baza contractului de asigurare sociala voi figura in acelasi timp si asigurat in sistemul de sanatate?
  Multumesc, astept cu interes raspuns.

  • Stimată Găman Simona, contractul de asigurare socială vă asigură continuitatea stagiului de cotizare ce rezultă din vechimea în muncă, dar pentru asigurarea de sănătate va trebui să încheiați un contract cu Casa de Asigurări de Sănatate. Pentru a cunoaște care este nivelul cotizației necesare pentru o creștere substanțială a pe nsiei aveți la dispoziție serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro

 • Buna seara
  Contractul meu actual a fost suspendat cu data de 1 Decembrie.
  Prin urmare am fost la Casa de Pensii sa fac un contract de contributie cu data de 1 Decembrie dar mi s.a spus ca nu se poate deoarece este zi libera si ca pot face cu data de 4 Decembrie sau eventual 29 Noiembrie.
  Este adevarat ca nu e posibil cu 1 Decembrie, sincer mi se pare ciudat ?

  Multumesc pt ajutor !

  • Stimate Sorin, data de semnare a contractului poate fi în prima zi lucrătoare din Decembrie dar acoperă întreaga luna, urmare nu trebuie să vă alarmați.

 • Deasemenea daca fac cu data e 4 este vreo problema ? Ma gandesc ca nu e ok sa apara intrerupere.
  Dar daca fac cu data de 29 Noiembrie ?

  Multumesc inca o data !

 • Buna ziua
  Am domiciliul in Belgia si cotizez de 20 de ani la sistemul de pensii belgian.In Romania am cotizat 11ani si am facut Facultatea timp de 4 ani .Intrebarile mele sunt urmatoarele:
  1)Cei 4 ani de facultate se pot lua in calcul pentru a avea 15 ani vechime in Romania?
  2)Intre 1993 si 1997 nu am cotizat nici in Romania nici in Belgia,pot sa fac un contract cu casa de pensii din Romania sa platesc retroactiv pentru aceasta perioada?
  3)Pot sa cotizez in acelasi timp si in Romania si in Belgia???…in sensul ca in Belgia am un serviciu si in Romania un contract cu casa de pensii si la varsta pensionarii 65 de ani in Romania ,respectiv 67 in Belgia sa am 2(doua) pensi si nu una cumulata ,conform noii legi Europene?
  Va multumesc

  • Stimate Marcel, anii de stagiu realizați în România sunt recunoscuți de către Belgia și viceversa, urmare nu trebbuie realizat separat stagiu minim sau complet pentru fiecare stat în parte. Retroactiv nu se poate recupera prin plată perioada 1993-1997, deocamdată doar perioada Decembrie 2012-Decembrie 2017 dacă nu aâi cotizat în România în această perioadă. Pensii, clar, veți avea două cf legislației europene, chiar dacă fiecare stat o va calcula conform legislației proprii. Pentru informații mai în detaliu scrieți la consultanta@pensiata.ro.

Leave a Comment