Asigura un capital garantat pentru familie si un sprijin financiar detinatorului la vremea pensionarii; Depozit bancar garantat la finalul perioadei contractuale sau Mostenire pentru mostenitorii desemnati in polita. Documente necesare.

Asigurarile de viata traditionale sunt polite de asigurare care ofera celor care le detin beneficii (materiale) considerabile si garantate, care se pot ridica in urma decesului sau la maturitate (la sfarsitul perioadei pentru care a fost incheiata, in cazul in care exista o componenta investitionala a asigurarii).
In acest caz compania de asigurare trebuie sa fie solvabila in orice moment, iar pentru acest lucru ea va trebui sa aleaga cu mare atentie domeniul in care va investi, de obicei obligatiuni ale statului sau alte produse foarte sigure.
Solvabilitatea asiguratorului (capacitatea sa de a putea plati despagubirile in orice moment, indiferent de costuri) este prevazuta in contractul incheiat cu clientul, dar si in regulile stabilite de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Cele mai des intalnite tipuri de asigurari de viata traditionale sunt:

*      Asigurarea de viata pe termen limitat
*      Asigurarea de viata pe termen nelimitat
*      Asigurarea mixta de viata
*      Asigurarea mixta redusa
*      Asigurarea de studii (tip student)
*      Asigurarea dota (de tip zestre)
*      Asigurarea pentru protectia ipotecii
*      Asigurarea de renta

Asigurarea de viata pe termen limitat – este cea mai simpla forma de asiguare de viata si cekl ami des flosita de catre clienti. Polita de asiguare este incheiata pe timp limitat si acopera doar riscul de deces. Prima de asiguare va fi incasata de beneficiarii trecuti in contract.

In cazul in care decesul survine dupa incheierea perioadei contractuale de asigurare, compania asiguratoare nu va plati beneficiarului suma asigurata. Din acest motiv prima de asigurare nu este foarte mare. Contractul poate sa prevada si o clauza care sa il protejeze pe beneficiar impotriva inlflatiei.

Asigurarea de viata pe termen nelimitat – este o polita care acopera riscul de deces al posesorului pana la o varsta foarte inaintata, de exemplu peste 90 de ani. Conditia in cazul acestei polite este ca primele de asigurare (sumele platite asiguratorului) sa fie platite pana in momentul pensionarii.
In cazul decesului, prima de care va beneficia persoana trecuta in contractul de asigurare este mult mai mare ca in cazul politei de asigurare de viata pe termen redus. In plus, daca asiguratul implinetse varsta stipulata in polita, va primi suma asigurata actualizata (se ia in calcul rata inflatiei).
Asigurarea mixta de viata – este una dintre cele mai atractive polite de pe piata, ea acoperind atat riscul de deces al asiguratului, cat si riscul de supravietuire (este un termen specific domeniului, oricat de ciudat ar suna), ceea ce inseamna ca societatea de asigurare va plati prima de asigurare indiferent daca survine sau nu decesul. In cazul unei asigurari pe cinci ani, spre exemplu, si in conditiile in care asiguratul nu a decedat, compania de asigurari va plati prima de asigurare in totalitate acestuia.
Aceasta polita este foarte avantajoasa pentru ca functioneaza si ca un instrument de economisire, suma asigurata putand fi fructificata la finalul perioadei prevazute in polita. Dezavanyajul acesteia este ca in cazul in care asiguratul vrea sa retraga banii economisti inainte de expirarea politei, va trebui sa renunte la ea. O astfel de polita se incheie pe o perioda intre 3-5 ani si 60-65 de ani, in functie de companie, conditia fiind insa ca asiguratul sa nu depaseasca 75 de ani.

Asigurarea mixta redusa – este polita de asigurare care permite asiguratului sa retraga primele platite pentru riscul de supravietuire, compania de asigurari pastrand doar prima care acopera riscul de deces. In cazul in care la sfarsitul perioadei asigurate titularul politei este in viata, compania asiguratoare ii va plati acestuia suma asigurata.
In cazul decesului, asiguratorul va plati suma primelor platite pana la momentul decesului, si, de cele mai multe ori, se va include si o cota parte aferenta pariciparii la profit pentru partea din rezervele matematice investite (o parte din primele de asigurare constituita ca rezerva de catre compania asiguratoare pentru a putea plati sumele asigurate, indiferent de momentul survenirii decesului). Avantajul acestei polite este ca suma asigurata este nelimitata, cuantumul ei fiind stabilit prin contract de catre asigurat.

Asigurarea de studii (tip student) – este o polita cu o componenta de economisire pentru perioada de studii a copiilor celui care cumpara polita (acesta poate fi parintele sau tutorele beneficiarului). Prima de asigurare poate fin incasata chiar daca beneficiarul a decedat, polita transformandu-se in acest caz intr-o asigurare mixta, prima de asigurare fiind incasata in acest caz de catre asigurat (cel care incheie polita cu compania de asigurari).
Ratele politei sunt platite pe o perioada de cativa ani (4 – 5) urmand ca beneficiarul sa intre in posesia primei, integral sau esalonat, in perioada de studii prevazuta in contract. Asiguratorul este cel care decide perioada pe care se incheie polita, de obicei 9 – 10 ani, in functie de numarul anilor de plata a primei de asigurare.

Asigurarea dota (de tip zestre) – este asemanatoare celei tip student, prima de asigurare acordandu-se de aceasta data integral atunci cand beneficiarul (copilul asiguratului) se casatoreste sau implineste o anumita varsta. In cazul decesului beneficiarului, polita se transforma in asigurare mixta.

Asigurarea pentru protectia ipotecii
– este o polita incheiata la cererea creditorului (banca, spre exemplu) in cazurile in care debitorul (asiguratul, in acest caz) doreste sa achizitioneze un teren sau o locuinta. Prima de asigurare va fi incasata de catre banca in cazul de cesului asiguratului, pentru a-si putea recupera sumele restante neplatite de catre asigurat (debitor).

Asigurarea de renta – in cazul acestei polite compania de asigurari plateste o prima de asiguare periodica. Exista doua tipuri de astfel de polite: renta cu rata fixa – prima de asigurare este platita beneficiarului de catre compania de asigurari indiferent daca contractantul politei mai traieste sau nu. Este importanta insa daca la inceputul perioadei de plata a rentei asiguratul mai este in viata sau nu.
Indemnizatia pe care o primeste beneficiarul este fixa si se poate face doar pe o anumita perioada; renta viagera – asigurarea este incheiata pe viata asiguratului, iar in mometul inceperii platii indemnizatiei asiguratul trebuie sa fie in viata. Acesat polita se poate incheia si in favaorea mai multor asigurati, in acest caz la inceputul perioadei de plata cel putin unul dintre ei trebuie sa fie in viata. In cazul decesului unuia dintre asigurati in perioada de plata a rentei, asiguarea se transfera asupra celuilat asigurat.

Documente necesare :

Contractantul Politei de Asigurare trebuie sa aiba C.I. in original si o copie xerox. De asemenea pentru stabilirea riscului medical pe care societatea de asigurare si-l asuma sunt necesare (dupa caz) documente si adeverinte medicale care certifica starea de sanatate cu care intra in programul de protectie.

Asiguratul trebuie sa aiba, dupa caz : C.I. orginal si copie (adulti) si Certificatul de Natere original si copie pentru copii si de asemenea documente medicale care sa ateste starea de sanatate. De asemenea trebuie cunoscute datele Medicului de Familie: Nume, Prenume, adresa Cabinetului Medical si Nr de Telefon.

Pentru mostenitori trebuie stiute datele de identificare CNP si gradul de rudenie cu asiguratul.

Si bineinteles, bani ptr prima de asigurare care se plateste anticipat.

Lasă un comentariu