„Guvernul a aprobat o completare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.  Vezi aici actul emis de guvern: HG 05.05.2017. E vorba de pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pensionari care au desfășurat, înainte de a intra în pensie, activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/ sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 — e vorba și de activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/ sau condiții speciale — pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale.

Practic, e vorba de regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleași condiții de muncă. Se aplică și pentru persoanele în cazul cărora nu s-au aplicat acele modificări, se aplică o majorare cu 50% a punctajelor anuale pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, și cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Reamintesc că în acest sens este în vigoare şi legea 192/2015 care are acelaşi „obiect de activitate” adică creşterea punctajelor anuale realizate de pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă potrivit legis­laţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale.

Cine nu a beneficiat de majorarea punctajelor?

De majorarea punctajelor pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, nu au beneficiat:
• pensionarii în situaţia cărora la determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea în muncă necesară deschiderii dreptului la pensie prevăzută de acte normative cu caracter special
• pensionarii în situaţia cărora, la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagii complete de cotizare mai mici decît cele prevăzute de legislaţia în vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie.
Exemple:
1. Pensionarii ale căror drepturi de pensie pentru limită de vîrstă au fost stabilite conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în baza unor acte normative cu caracter special, recalculate conform prevederilor OUG nr. 4/2005 aprobată prin Legea nr. 78/2005:
• nevăzătorii şi persoanele cu handicap
• persoanele pensionate conform prevederilor HG nr. 407/1990 privind reglementarea unor drepturi ce se acordă salariaţilor din unităţile de cercetare, explorare, exploatare şi prelucrare a materiilor prime nucleare
• persoanele pensionate conform prevederilor HG nr. 267/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din industria minieră
• persoanele pensionate conform prevederilor HG nr. 478/1990 privind locurile de muncă, activităţile şi categoriile profesionale din Întreprinderea „Acumulatorul” Bucureşti şi Întreprinderea de Produse Electrotehnice (Fabrica de Acumulatori) Bistriţa, ce se încadrează în grupele I şi a II-a de muncă în vederea pensionării, precum şi condiţiile de pensionare
• persoanele pensionate conform prevederilor Decretului – Lege nr. 114/1990 privind încadrarea unor categorii de salariaţi în grupele I şi II de muncă
• persoanele pensionate conform prevederilor HG nr. 266/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din industria extractivă, de petrol şi gaze.
2. Pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 01.04.2001-01.01.2011 şi în situaţia cărora la calculul punctajului mediu anual s-au utilizat stagii complete de cotizare mai mici decît cele prevăzute de legislaţia în vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie, astfel:
• persoanele care şi-au desfăşurat activitatea în unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă
• persoanele care şi-au desfăşurat activitatea în aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1 la Legea 19/2000
• persoanele care şi-au desfăşurat activitate artistică în profesiile prevăzute în anexa nr. 2, la Legea nr. 19/2000
• persoanele care şi-au desfăşurat activitatea în cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii
• persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap, preexistent calităţii de asigurat (handicap accentuat/grav)
• pensionarii ale căror drepturi de pensie pentru limită de vîrstă au fost stabilite/recalculate conform prevederilor Legii nr. 226/2006.
3. Pensionarii urmaşi ale căror drepturi de pensie de urmaş au fost stabilite anterior datei de 1 ianuarie 2011 şi a căror susţinători se încadrează în situaţiile precizate la pct. 1 şi 2.
4. Pensionarii de invaliditate ale căror drepturi de pensie au fost stabilite conform legislaţiei anterioare datei de 01.01.2011 şi care, pînă la data de 31.12.2015, nu au îndeplinit condiţiile de trecere la pensie pentru limită de vîrstă şi nici nu au avut o schimbare de grad de invaliditate, după data de 01.01.2011.
III. Recalcularea se va efectua, din oficiu, în termen de 24 de luni, calculate de la data de 01.01.2016 şi nu este nevoie de cerere depusă de beneficiari, în acest scop.
IV. Sumele cu titlu de pensie, rezultate în urma recalculării, se cuvin de la data de 01.01.2016.
V.  În situaţia în care, în urma aplicării prevederilor alin.(1)-(3) din Legea nr.192/2015, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.

Un exemplu de recalculare si de sume rezultate din recalcularea pensiilor:
Practic un pensionar care a avut venitul lunar brut egal cu salariul mediu brut pe economie va primi pe intreg anul 30 lei la total pensie dacă nu a avut calculată majoararea de grupă.
Acum pentru 10 ani de grupa 2 din exemplul de mai sus, creşterea este de 25%, rezultând 7,5 lei creştere anuală, adică 75 lei pentru 10 ani de grupa 2. Pentru aceeaşi situaţie creşterea aferentă grupei 1 este de 150 lei.

Dar să revenim la noutăţi
Pe același subiect, într-un comunicat de presă al Guvernului se arată că recalcularea drepturilor de pensie conform art. 169 alin. 1 din Legea nr. 263/2010 se realizează, din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se plătesc în etape, astfel: „în luna iulie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1990 — 31 martie 2001 inclusiv” și, respectiv, „în luna decembrie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001 — 31 decembrie 2010 inclusiv”.
„În situația în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menține punctajul mediu anual și cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării”, mai precizează Executivul.

05.05.2017


Mărturii clienţi:

Buna ziua !
Domnule Covaciu, am primit Decizia de pensionare din care am vazut cu bucurie ca sotul meu indeplineste conditiile de pensionare si ca diferenta dintre valoarea pensiei si cea calculata de dumneavoastra este foarte mica.Va transmit atasat copie, poate prezinta interes !
Va multumesc inca o data pentru ajutorul si solicitudinea dumneavoastra.
Steluţa B.(17.05.2017)

22 Comentarii

  • Buna ziua ! Am si eu o intrebare catre dumneavoasra ? Am lucrat in grupa ll- a de munca 21 de ani si 6 luni si am iesit la pensie in octombrie 2011 la limita de varsta. Sunt nascut in anul 1951.Beneficiez si eu de majorarea punctului de pensie pentru grupa ll-a . Va multumesc !

  • T.G.
    Buna ziua.Va rog sa comentati urmatoarea situatie reala.Am lucrat 2 ani si 3 luni.in periada 1965-1967,dupa care am urmat cariera militara,ofiter, iar in august 1988 am trecut in rezerva si plecat din RSR. In 2011 am solicitat pensie.Armata refuza sa ia in calcul la calculul pensiei,cei 2 anisi 3 luni lucrati in viata civila,pt care am platit contributiile prevazute.Daca am cotizat,de ce nu am dreptul si la acea perioada de 2ani si 3 luni.Va multumesc ffffff mult pt ajutor.

  • Buna ziua , am 26 de ani de munca in grupa speciala , urmeaza sa ma pensionez in septembrie si sant foarte nelamurit ce indice de corectie voi avea ,daca de la 1 iul. s-a marit punctul de pensie la 1000 de lei si indicele urma sa scada de la 1,14 la 1,05 multe publicati scriu ca va ramane tot anul 1,14 dar nu am gasit nicaieri o lege in sensul asta sau in m.o.va rog frumos daca stiti ceva in sensul asta sa ma lamuriti si pe mine .Va multumesc anticipat.

  • buna ziua am 27 de ani lucrati in grupa 1 am iesit la pensie in 1999 dupa cum aparea scris mai sus in articol trebuia sa intru la plata in urma recalcurarii in luna iulie ..pensia a venit fara recalculare..va multumesc..

  • Stimate domn,va rog,daca se poate,sa ma lamuriti cu privinta la pensia de invaliditate:se ia in considerare{cate luni pe an}pentru stagiul minim de iesire la pensie?Concret:sotia mea a fost pensionata medical din29.03.2004pana-n17.04.2013.Anterior avand in jur de 12ani vechime[cumulati]N.01.04.1956.

      • ma numesc vasile
        sunt nascut in an 1956 octombrie si am 35 ani lucrati din care in grupa 2, am 12 ani
        pot iesi la pensie la limita de varsta

        • Stimate Vasile puteți accesa imediat pensia anticipata parțială și de la împlinirea vârstei de 62 ani și 6 luni pensia pentru limita de vârstă redusă.

  • Ma numesc Maria si sunt nascuta in decembrie 1951.
    In februarie 2008 m-am pensionat la limita de varsta cu un punctaj total calculat de 33.64674 si cu un stagiu complet de cotizare (conf lg 19/2000) de 24 ani deci un punctaj mediu anual de 1.40195.
    Deoarece am lucrat si in grupe de munca in minerit acum s-a recalculat punctajul adaugandu-se un numar suplimentar de puncte de 3.61987 deci un punctaj total de 37.26663.
    Dar acum se prezinta ca stagiul complet de cotizare cf Lg 263/2010 conditii normale /deosebite este de 27 ani si 10 luni si iar pentru conditii speciale de 30 ani.
    Pentru ei rezulta ca punctajul mediu anual este de 1.30816 ( din orice calcule facute de mine nu obtin acest rezultat) si ca ramane in plata vechiul punctaj de 1.40195 .
    Aceasta este explicatia pentru care la recalculare putine pensii au crescut

    Intreb daca este normal ca la o pensie limita de varsta definitiva stabilita cu un stagiu in baza vechii legi sa se calculeze acum la un stagiu din noua lege ??
    Cred ca aceste prevederi sunt neconstitutionale abuzive si praf in ochii pensionarilor.

  • Stimate domn respectos va rog sa-mi dati si mie raspuns la aceasta solicitare:Sunt Irina fac 60 de ani pe 21 aprilie,am lucrat 15 ani 3luni si 3 zile,dintre care 5 ani in grupa a doua la care sa mai adaugat inca 1,3 ani facind 16 ani si 6 luni.Iar din anul 1995 am iesit la pensie de boala gradul ll ,dar am si 4 nasteri .ce conditii trebuie sa mai indeplinesc pentru a esi la pensie normala ,si in ce an .VA MULTUMESC ANTICIPAT.

  • Buna ziua, ma umesc Toma si v-as ruga pentru o lamurire. am iesit la pensie in 1989 din minerit la varsta de 50 de ani cu o vechime de 46 ani .mi s-a calculat dupa legea d-lui BOC un punctaj impartit la 30 ani. am lucrat in conditii speciale. colegi mai tineri au iesit la 45 ani si li s-a calculat punctajul la 20 ani. Am dat casa de de pensii in judecata si am castigat si eu la 20 de ani. acuma la recalcularea din aprilie 2018 s- a revenit din nou la calcularea co 30 de ani .Intrebarea este daca e corect mai ales ca am castigat prin lege Am inteles ca cei iesiti la pensie pana in 2011 sa li se calculeze la 30 de ani si la cei iesiti la pensie dupa 2011 sa li se calculeze la 20 ani va multumesc anticipat pentru raspuns’ va dau adresa sotiei pentru raspuns

    • Stimate Toma, în acest caz sentința judecătorească trebuie aplicată așa cum s-a stabilit în hotărâre , urmare recalcularea trebuie să se realizeze la un stagiu complet de 20 ani. Pentru un răspuns sigur puteți trimite copii după sentința și decizii la calcul@pensiata.ro .

  • M-am pensionat în anul 2000 ca medic radiolog .Pe decizia spitalului eram in grupa 1 de pensie,dar casa de pensii m-a trecut la grupa 2 deși am făcut mai multe sesizări.Va rog sa îmi spuneți cum este corect și dacă beneficiem acum de o recalculare. Va mulțumesc.

Lasă un comentariu